ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλες προσδοκίες

Σε συλλογικό επίπεδο οι Ιβηρες μετρούν πάμπολλες διακρίσεις, ενώ σε επίπεδο εθνικής ομάδας πάντα στα μεγάλα ραντεβού είναι ασυνεπείς. Ακόμα και με την εν γένει θετική παρουσία υπό τον Κλεμέντε δεν τα κατάφεραν. Ούτε στην προηγούμενη διοργάνωση το 1994, ούτε στο EURO '96. Πάντως σ' αυτές τις δύο περιπτώσεις έχουν κάθε δικαίωμα να μουρμουρίζουν για τη διαιτησία.

Για φέτος οι προσδοκίες των περισσοτέρων είναι μεγάλες. Ο κορμός της ομάδας την τελευταία πενταετία είναι σχεδόν ίδιος (Θουμπιθαρέτα, Ναδάλ, Σέρζι, Αλκόρτα, Ιέρο, Λουίς Ενρίκε) και έτσι διαθέτει αξιομνημόνευτη ομοιογένεια. Εκτός της αποδοτικής επίθεσης, που παραδοσιακά διαθέτει, σε θετικά επίπεδα είναι πλέον και η άμυνα. Μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν πως αν προηγηθεί, δυσκολότατα ο αντίπαλος θα "γυρίσει" το παιχνίδι. Στο κέντρο υπάρχουν παίχτες - μαχητές (Γκερέρο) αλλά και με ποδοσφαιρική ευφυία (Ραούλ). Οι Ισπανοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια "φουρνιά" παιχτών, από τις καλύτερες στην ιστορία.

Η ταυτότητά της

Οι Ιβηρες θα βρεθούν σε τελική φάση για 10η φορά με τις πέντε απ' αυτές συνεχόμενες ('34, '50, '62, '66, '78, '82, '86, '90, '94). Σε 37 αγώνες έχουν 15 νίκες, 9 ισοπαλίες και 13 ήττες με 53 - 44 γκολ. Μεγαλύτερη διάκρισή της η 4η θέση το 1950, ενώ ως οικοδέσποινα το '82 απογοήτευσε αφού έμεινε στο δεύτερο γύρο. Στο Μουντιάλ '98 προκρίθηκε ως πρώτη απ' τον 6ο όμιλο μπροστά από Γιουγκοσλαβία, Τσεχία, Σλοβακία, νησιά Φερόες και Μάλτα. Στα 10 παιχνίδια μέτρησε 8 νίκες και 2 ισοπαλίες με 26 - 6 γκολ. Στην ομοσπονδία (Ρεάλ Φεντεραθιόν Εσπανιόλα ντε Φούτμπολ) είναι εγγεγραμμένοι 537.226 παίχτες. Χρώματά της: κόκκινο, κίτρινο, μπλε. Από τις 20/5 είναι 15η στη βαθμολογία της ΦΙΦΑ.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Περισσεύουν το ταλέντο και τα προβλήματα...

Από τις εκπροσώπους της "μαύρης ηπείρου" η Νιγηρία φαντάζει ως ικανότερη για κάποια διάκριση στα γήπεδα της Γαλλίας. Ομάδα με πλειάδα παιχτών - προσωπικοτήτων, ταλέντο, τεχνική, φυσική κατάσταση, ταχύτητα. Ολα δηλαδή τα στοιχεία που συνθέτουν ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό σύνολο. Επιπλέον, τα στελέχη της διαθέτουν εμπειρία από σημαντικές διοργανώσεις και δύσκολα πρωταθλήματα. Το γεγονός πως περίπου 100 Νιγηριανοί είναι επαγγελματίες παίχτες σ' ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δείχνει αρκετά.

Ταυτόχρονα, όμως, έχει και πολλά προβλήματα. Στον εκάστοτε προπονητή ασκούνται τεράστιες πιέσεις από την ομοσπονδία, τους πολιτικούς, τον Τύπο κλπ. Βέβαια, ο Μιλουτίνοβιτς υποστηρίζει πως αποτελεί εξαίρεση. Οι βεντέτες είναι πολλές, φυσιολογικά λοιπόν οι επιλογές και η διατήρηση ισορροπιών είναι δύσκολη αποστολή. Ανάλογου μεγέθους πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός, όπως οι προκάτοχοί του, και με την εκπροσώπηση των φυλών στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Νιγηρίας. Μάλιστα, ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις περί αντικατάστασής του.

Οσο για τα οικονομικά, η επιτροπή των παιχτών (Ολίσε, Οκετσούκου, Οκότσα) ζήτησε έκαστος ν' αμείβεται με 8.000 δολάρια το παιχνίδι και η ομοσπονδία δίνει 6.000. Παρ' όλα αυτά, όλοι έχουν υψηλές προσδοκίες και θέτουν μεγάλους στόχους.

Η ταυτότητά της

Για δεύτερη φορά στην ιστορία τους οι "Σούπερ Αετοί" θα βρεθούν σε τελική φάση Μουντιάλ ('94). Στην προηγούμενη διοργάνωση έφτασαν στους "16". Σε 4 αγώνες μετρούν 2 νίκες και ισάριθμες ήττες με 7 - 4 γκολ. "Σφράγισαν το εισιτήριο" ως πρώτοι στον 1ο αφρικανικό όμιλο μπροστά από Γουινέα, Κένυα και Μπουρκίνα Φάσο. Σε 6 παιχνίδια είχαν 4 νίκες, 1 ισοπαλία και μια νίκη με 10 - 4 γκολ.

Εχουν κατακτήσει δύο φορές το Παναφρικανικό Πρωτάθλημα ('80, '94) και το χρυσό στους Ολυμπιακούς το '96. Στην ομοσπονδία (Ναϊτζίριαν Φούτμπολ Ασοσιέισον) είναι εγγεγραμμένοι 64.025 παίχτες. Χρώματα της Νιγηρίας: πράσινο και άσπρο. Απ' τις 20/5 κατέχει την 74η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Ραούλ Γκονζάλες

Στις 27 Ιούνη ο Ραούλ θα συμπληρώσει τα 21. Παρ' όλα αυτά, χαρακτηρίζεται έμπειρος παίχτης από πλευράς αγώνων, τίτλων, εμπειριών. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ατλέτικο Μαδρίτης όπου από τα 308 γκολ της παιδικής ομάδας είχε πετύχει τα 65. Οταν όμως ο ιδιόρρυθμος πρόεδρος, Χέσους Χιλ, αρνήθηκε να του πληρώσει το σχολείο "αυτομόλησε" στη Ρεάλ. Εκεί σε ηλικία 17 ετών βρήκε θέση στη βασική 11άδα και έγινε έτσι ο νεότερος παίχτης στην ιστορία της ομάδας που αγωνίστηκε στην "Πριμέρα Ντιβισιόν". Ο Χόρχε Βαλντάνο του εμπιστεύτηκε τη θέση του Εμίλιο Μπουντραγένιο... Πέρσι για χάρη του οι Ιταλοί δημοσιογράφοι αναφέρονταν στη... "Ραούλ Μαδρίτης", φέτος όμως δεν τα πήγε καλά. Πάντως, η μορφή του βρίσκεται ήδη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαδρίτης.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Χαβιέρ Κλεμέντε

Ο Χαβιέρ Κλεμέντε γεννήθηκε το 1950 στη χώρα των Βάσκων. Ως παίχτης είχε χαρακτηριστεί από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά σε ηλικία 25 ετών ένας σοβαρός τραυματισμός κατέστρεψε την καριέρα του. Μόλις 32 χρόνων κατέκτησε τίτλο με την Ατλέτικο ('82), κάτι που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά. Απ' το 1992 που ανέλαβε τους "ταυρομάχους" δημιούργησε θετικό απολογισμό αποτελεσμάτων. Μετρούσε 31 συνεχόμενες νίκες ώσπου η Γαλλία κέρδισε την Ισπανία (1 - 0) σε παιχνίδι για τα εγκαίνια του "Σταντ ντε Φρανς". Παρ' όλα αυτά, ο Τύπος τον κριτικάρει για εμμονή σε Βάσκους ποδοσφαιριστές. Ομως, η υποστήριξη των ισχυρών στελεχών στην ομοσπονδία τού επιτρέπει να γίνει ο πρώτος τεχνικός που θα κρατήσει το... τιμόνι της Ισπανίας σε δύο συνεχόμενα Μουντιάλ.

Το έμψυχο δυναμικό

Νο ΦΑΝΕΛΑΣΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΗΛΙΚΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

1.Αντονι ΘΟΥΜΠΙΘΑΡΕΤΑ 27 Βαλένθια

13. Σαντιάγο ΚΑΝΙΘΑΡΕΣ29 Ρεάλ Μαδρίτης

22. Χοσέ ΜΟΛΙΝΑ 28 Ατλέτικο

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

2.Αλμπέρτο ΦΕΡΕΡ28 Μπαρτσελόνα

12. ΣΕΡΖΙ 27 "

20. Μιγκέλ ΝΑΔΑΛ32 "

5.ΑΜΠΕΛΑΡΔΟ 28 "

15. Κάρλος ΑΓΚΙΛΕΡΑ 29 Ατλέτικο

4.Ραφαέλ ΑΛΚΟΡΤΑ30 "

14. Ιβάν ΚΑΜΠΟ24 Μαγιόρκα

3.Αγκουστίν ΑΡΑΝΣΑΜΠΑΛ25 Ρεάλ Σοσιεδάδ

ΜΕΣΟΙ

21. Λουίς ΕΝΡΙΚΕ28 Μπαρτσελόνα

16. Αλμπέρτο ΣΕΛΑΔΕΣ23 "

18. Γκιγιέρμο ΑΜΟΡ31 "

8.Χουλέν ΓΚΕΡΕΡΟ24 Μπιλμπάο

6.Φερνάνδο ΙΕΡΟ 30 Ρεάλ Μαδρίτης

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

19. Φρανσίσκο Ναρβάεζ ΚΙΚΟ26 Ατλέτικο

11. Πέρεζ Μουνιόθ ΑΛΦΟΝΣΟ 26 Ρεάλ Μπέτις

7.Φρανσίσκο ΜΟΡΙΕΝΤΕΣ 22 Ρεάλ Μαδρίτης

10. Γκονζάλες ΡΑΟΥΛ 21 "

17. Χοσέμπα ΕΤΣΕΒΕΡΙΑ 21 Μπιλμπάο

9.Χουάν Αντόνιο ΠΙΤΣΙ 30 Μπαρτσελόνα

Το έμψυχο δυναμικό

Νο ΦΑΝΕΛΑΣΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΗΛΙΚΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

1. Πίτερ ΡΟΥΦΑΪ 25 Λα Κορούνια

12.Γουίλιαμ ΟΚΠΑΡΑ30 Ορλάντο Πάιρετς

22.Αμπιοντούν ΜΠΑΡΟΥΒΑ24 Σιόν

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

2. ΤΖΕΡΟ Σακπόκε19 Ρετζιάνα

3. Σελεστίν ΜΠΑΜΠΑΓΙΑΡΟ 20 Τσέλσι

5. ΟΥΤΣΕ31 Φενερμπαχτσέ

6. Ταρίμπο ΓΟΥΕΣΤ 24 Μίλαν

16.Ουτσένα ΟΚΑΦΟΡ 31 Κάνσας Σίτι

17.Ογκουστίν ΕΓΚΟΥΑΒΟΝ33 Τορπέντο Μόσχας

19.Μπεν ΙΡΟΧΑ 29 Ελτσε

21.Γκόντγουιν ΟΚΠΑΠΑ26 Στρασμπούργκ

ΜΕΣΟΙ

7. ΦΙΝΙΝΤΙ Τζορτζ 27 Ρεάλ Μπέτις

8. Μουτιού ΑΝΤΕΠΟΓΙΟΥ 28 Ρεάλ Σοσιεδάδ

10.ΟΚΟΤΣΑ Ογκουστίν Αζούκα25 Φενερμπαχτσέ

11.Γκάρμπα ΛΑΟΥΑΛ 24 Ρόντα

15.Σάντεϊ ΟΛΙΣΕ 24 Αγιαξ

18.Γουίλσον ΟΡΟΥΜΑ22 Λανς

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

4. ΚΑΝΟΥ22 Μίλαν

9. Ρασίντ ΓΙΕΚΙΝΙ 36 Ζυρίχη

13.Τιγιάνι ΜΠΑΜΠΑΝΓΚΙΤΑ 25 Αγιαξ

14.Ντανιέλ ΑΜΟΚΑΤΣΙ 26 Μπεσίκτας

20.Βίκτορ ΙΚΠΕΜΠΑ ΝΟΣΑ25 Μονακό

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ
Σάντεϊ Ολίσε

Η ομάδα των "Σούπερ Αετών" έχει πολλά αστέρια. Ομως η στατιστική αλλά και η... ιστορία αναδεικνύει κορυφαίο τον Σάντεϊ Ολίσε. Γεννήθηκε στις 14 Σεπτέμβρη του 1974 στην πόλη Αμπάβο. Μόλις 16 ετών πρωτοεμφανίστηκε στο βελγικό πρωτάθλημα με τα χρώματα της Λιέγης. Εχει αγωνιστεί στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία) και φέτος με τον Αγιαξ στέφθηκε πρωταθλητής. Στην προηγούμενη διοργάνωση του χρέωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο της ήττας απ' την Ιταλία, που στοίχισε την πρόκριση στο δεύτερο γύρο. Ο ίδιος δηλώνει πως θέλει να ξεχάσει το παιχνίδι αυτό και προσθέτει: "Χαρίσαμε τη νίκη, αλλά αν δε χάσεις κάτι δεν κερδίζεις κάτι άλλο". Ξεκίνησε ως αμυντικό χαφ αλλά ο Μόρτεν Ολσεν στην Κολονία τον έκανε "καθαρό" αμυντικό, θέση που του εμπιστεύεται και στον Αγιαξ.

Κείμενα:

Κείμενα:

Γιώργος ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

Δ' ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ -

Δ' ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΠΑΝΙΑ - ΝΙΓΗΡΙΑ - ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Η γνώμη μας

Γι αυτούς που βλέπουν το ποδόσφαιρο από την... τεχνοκρατική πλευρά η Ισπανία είναι ένα καλό "χαρτί". Ο Κλεμέντε είναι σοβαρός και πειθαρχημένος προπονητής, έχει δώσει στοιχεία συνόλου στους Ιβηρες, που πιστεύουμε κι εμείς ότι μπορούν να φτάσουν ψηλά. Πάντως μην περιμένετε κανένα υψηλό θέαμα, κρίμα για τον Ραούλ, αφού ο σκοπός θα αγιάσει τα μέσα. Ντεζαβαντάζ για τους Ισπανούς αν τερματίσουν δεύτεροι στον όμιλο αφού θα πέσουν, εκτός απροόπτου, πάνω στη Γαλλία...

Α. Π.

Η γνώμη μας

Ο Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, από τους κορυφαίους κόουτς στον κόσμο, θα πρέπει να... τιθασεύσει τους παίκτες της Νιγηρίας. Ναι μεν έχουν περίσσιο ταλέντο, αυτό φαίνεται από τις ομάδες που παίζουν ανά την Ευρώπη, όμως υπάρχει σαφώς πρόβλημα ομοιογένειας. Λογικά θα περάσει στην επόμενη φάση, έστω και δύσκολα, όμως η συνέχεια μάλλον δε θα είναι ρόδινη...

Α. Π.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Μπόρα Μιλουτίνοβιτς

Ο Μπόρα Μιλουτίνοβιτς γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1944 στο Βελιγράδι. Θεωρείται από τους καλύτερους τεχνικούς στον κόσμο και φροντίζει να επιβεβαιώνει τη φήμη αυτή. Θα βρεθεί σε Μουντιάλ για τέταρτη συνεχόμενη φορά με διαφορετική μάλιστα ομάδα (Μεξικό '86, Κόστα Ρίκα '90, ΗΠΑ '94). Χαρακτηριστικό του πως όλες οι ομάδες του προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Στα προκριματικά είχε την τεχνική ηγεσία του Μεξικού. Ομως τσακώθηκε με την ομοσπονδία και ανέλαβε τη Νιγηρία στη θέση του Τρουζιέ που ακολουθώντας την ίδια διαδρομή πήγε στη Ν. Αφρική.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ