ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκό πακέτο 6 δισ. ευρώ για το «κλείδωμα» της συμφωνίας

Νέα αντιλαϊκή φοροεπιδρομή, σύνθλιψη των κρατικών κονδυλίων για συντάξεις, νέες «παρεμβάσεις» σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες
Μέσα σε ένα ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας, γύρω από τη διαφαινόμενη κατάληξη της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας. Προ των πυλών εμφανίζεται το μπαράζ με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία θα συνδυαστούν με τη διασφάλιση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους, καθώς και με το νέο μνημόνιο που θα περιβάλλει τις αναδιαρθρώσεις της «επόμενης μέρας».

«Ηρθε η ώρα οι διαπραγματεύσεις να επικεντρωθούν στα ουσιώδη. Τα ουσιώδη είναι κάποια θέματα στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Κομισιόν και βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Αναχωρώντας από την Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως η συγκυβέρνηση, «μέχρι σήμερα», δεν έχει πάρει σχόλια πάνω στην πρόταση που κατέθεσε, «αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων». Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης (...) θα προχωρήσει στο ρεαλισμό, πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, καθώς και το Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ.

Για σήμερα, εξάλλου, αναμένεται η συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), η οποία ήταν προγραμματισμένη για χτες, ωστόσο αναβλήθηκε εν όψει της χτεσινοβραδινής συνάντησης Τσίπρα - Γιούνκερ.

Στο λαό και πάλι ο λογαριασμός

Την ίδια ώρα, η διαπραγμάτευση κυλάει εντός των τειχών της στρατηγικής της ΕΕ και για λογαριασμό του κεφαλαίου, με τις όποιες δήθεν εναλλακτικές προτάσεις να αφορούν στο ένα ή στο άλλο «ισοδύναμο» αντιλαϊκό μέτρο. Μάλιστα, οι προτάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών αξιοποιούνται κατάλληλα και από τη συγκυβέρνηση, με προφανή στόχο τη διαχείριση της συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η αντιλαϊκή επίθεση θα εκδηλωθεί άμεσα, με τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα να φτάνουν στα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, από τα οποία 3 δισ. ευρώ αφορούν το στόχο για το Β' εξάμηνο του 2015.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η «συμβιβαστική πρόταση» των «θεσμών» της τρόικας προβλέπει την επίτευξη των παραπάνω δημοσιονομικών στόχων, κατά βάση από δύο πηγές: Από την παραπέρα σύνθλιψη των κρατικών δαπανών για τις συντάξεις και βέβαια από την παραπέρα απογείωση της φοροαφαίμαξης του λαού, πρώτα και κύρια από το ΦΠΑ.

Ειδικότερα:

-- Λόγος γίνεται για μείωση του κονδυλίου για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Πρόκειται, δηλαδή, για ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο. Το συγκεκριμένο μέτρο «υποκρύπτει» και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (άρα και τη μείωση της σχετικής κρατικής δαπάνης), σε συνδυασμό βέβαια με τη μείωση των συντάξεων για τους σημερινούς δικαιούχους.

-- Διαμόρφωση δύο συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα στο 11% και στο 23%, σε μια εξέλιξη που προδιαγράφει τα νέα βαριά χαράτσια στη μεγάλη γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, ανεξάρτητα από την όποια εσωτερική ταξινόμησή τους στους νέους συντελεστές.

-- Αναζητούνται «ισοδύναμα» μέτρα, σε αντάλλαγμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

-- Περικοπή μισθών από την αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, είτε με το εκκαθαριστικό του 2016, είτε άμεσα, μέσω της μισθοδοσίας, από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κεντρικό σενάριο, σύμφωνα με πηγές της συγκυβέρνησης, προβλέπει για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο όριο (λέγεται για 30.000 ευρώ) την απόσυρση της μείωσης (30%) που θα ίσχυε από φέτος, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η απόσυρση της μείωσης να ισχύσει τελικά για όλα τα φετινά εισοδήματα (μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά.).

-- Στα σημερινά επίπεδα (χωρίς μειώσεις) παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σε μια εξέλιξη που σημαίνει ότι τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και τα άλλα χαράτσια που συνδέονται με αυτές, θα παραμείνουν στα υπάρχοντα επίπεδα, τουλάχιστον για το 2015.

Διαρθρωτικά μέτρα σε όφελος του κεφαλαίου

Πέρα και πάνω από τους δημοσιονομικούς στόχους, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και τα Εργασιακά, καθώς και άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις προς όφελος του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα:

-- Ελαστικοποίηση της νομοθεσίας για τις απολύσεις εργαζομένων, χωρίς ωστόσο να παρέχονται οι σχετικές διευκρινίσεις. Παράλληλα, «αποσύρεται» η πρόταση για τις ομαδικές απολύσεις, φαίνεται δηλαδή να προκρίνεται κάποια ενδιάμεση «λύση».

-- Παραμένουν σε ισχύ (χωρίς «αυξήσεις») οι σημερινοί κατώτατοι μισθοί.

-- Συνεχίζεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και της «μικρής ΔΕΗ», πρόταση που αποτελεί πάγια αξίωση τόσο της Κομισιόν, όσο και τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

-- Συνεχίζονται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται στη διαβόητη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ».

-- Προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (1% του ΑΕΠ το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017, 3,5% το 2018), δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται αύξηση ανάλογα με τους προβλεπόμενους ρυθμούς για το ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι δε φαίνεται να γίνεται κάποια αναφορά στην ελάφρυνση του κρατικού χρέους, ζήτημα που φαίνεται να παραπέμπεται σε επόμενη φάση.

Αντιλαϊκές διεργασίες

Για αργά χτες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) είχε προγραμματιστεί σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΜEGA», ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, επρόκειτο να ενημερώσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν ακόμα μια φορά την εξεύρεση λύσης με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μερικές ημέρες, μερικές ώρες από μια πιθανή διευθέτηση». Παράλληλα, τόνισε πως «αν ζητηθούν πάρα πολλά από την Ελλάδα, αυτό θα εμποδίσει την επιστροφή στην ανάπτυξη», αλλά «εάν δε ζητηθεί τίποτε ή δε ζητηθούν αρκετά, αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες για το σύνολο της Ευρωζώνης».

Η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επανεξετάσει το καθεστώς χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες (ELA) την επόμενη εβδομάδα, υπό το φως των εξελίξεων. Αυτό απάντησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, σε ερωτήσεις για το κατά πόσο θα προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ΕLA, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους «θεσμούς».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι μια πρώτη ματιά στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που διατύπωσε η Ελλάδα, φανερώνει πως οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αποδέσμευση μετρητών θα χρειαστούν ακόμη καιρό.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δεν προχωρά μόνη της, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει στο θέμα της ελληνικής διάσωσης και το κατά πόσο νομιμοποιείται για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα, τέλος, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Π. Κ. Παντοάν,«μια συμφωνία για την Ελλάδα πλησιάζει», ενώ η Ιταλία δεν είναι εκτεθειμένη, σε σχέση με τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης.

Ανάπτυξη για το κεφάλαιο

Ενδεικτικές είναι και οι τοποθετήσεις σε διεθνές συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και πανεπιστημιακά ιδρύματα.

«Για να έχουμε ένα σαφέστατο αναπτυξιακό πρόσημο, απαιτούνται αντιμετώπιση του χρέους, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Ν. Βέττας, χαρακτηρίζοντας την απομείωση του χρέους «κλειδί» για τις προοπτικές της χώρας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Ν. Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι απαιτούνται επενδύσεις ύψους 107 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2022, ώστε να καλυφτεί το «χαμένο έδαφος» των τελευταίων ετών. Οπως υποστήριξε, «επειδή έχουν καταρρεύσει αρκετοί κλάδοι, είναι ευκαιρία οι νέες επενδύσεις να μην είναι συμπληρώματα των παλαιών κλάδων, αλλά να στραφούν στη δημιουργία νέων κλάδων προστιθέμενης αξίας».

Η συμφωνία με τους δανειστές είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα, υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Π. Λιαργκόβας, κάνοντας λόγο για σταυροδρόμι.

Ο δε πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό φορολογικό σύστημα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εντελώς ασυμβίβαστα λαϊκά δικαιώματα και ΕΕ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι διαπραγματεύεται τα δίκια του λαού προς όφελος της Ενωμένης Ευρώπης, όμως η νέα συμφωνία - μνημόνιο που φέρνει θα αποτελέσει μία ακόμη απόδειξη ότι λαϊκά δικαιώματα και ΕΕ είναι εντελώς ασυμβίβαστα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ