ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ»
Θα γίνεται χειρουργείο μόνο μία φορά τη βδομάδα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με τον διοικητή του «Αγία Σοφία»
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με τον διοικητή του «Αγία Σοφία»
Επιβεβαίωσε χτες η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Σοφία» ότι η επαναλειτουργία (11/6/2013) του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΠΚ) θα γίνει με μειωμένες δυνατότητες που πέφτουν κάτω και από το 30% αυτών που είχε προτού κλείσει πριν δυο χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή, που βρίσκεται παρακάτω κι από τις αρχικές υποσχέσεις της συγκυβέρνησης για τη σταδιακή λειτουργία του ΠΚ, προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσε χτες ο διοικητής του «Αγία Σοφία» Μανώλης Παπασάββας σε μαζικούς φορείς -μεταξύ των οποίων και ο Σύλλογος Γονέων με καρδιοπαθή παιδιά- μετά από παράσταση που έγινε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Από τα στοιχεία που έδωσε ο διοικητής του νοσοκομείου προκύπτει ότι θα γίνεται χειρουργείο μόνο μια φορά τη βδομάδα ή 50 επεμβάσεις το χρόνο, όταν πριν το κλείσιμό του το ΠΚ έκανε 170 επεμβάσεις το χρόνο. Δηλαδή περιορίζεται στο 29,4% των δυνατοτήτων, όταν οι αρχικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ήταν για 70 επεμβάσεις το χρόνο, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από 600-700 παιδοκαρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο.

Αντί για 40 άτομα μόνιμα στελέχη που θα επιτρέψουν την πλήρη λειτουργία του ΠΚ, η κυβέρνηση προσπαθεί να μπαλώσει κάποιες τρύπες με επικουρικούς ή με γιατρούς που θα προσληφθούν με ορισμένο χρόνο μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στην παράσταση διαμαρτυρίας πήραν ακόμα μέρος η πενταμελής επιτροπή των γιατρών της ΕΙΝΑΠ του «Αγία Σοφία», η Επιτροπή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο και αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ενώ ήταν προκλητική η παντελής απουσία της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων στο «Αγία Σοφία».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΚΑΡΙΑΣ, ΣΑΜΟΥ, ΛΗΜΝΟΥ, ΛΕΣΒΟΥ
Αλυτα τα εκρηκτικά προβλήματα από τις ελλείψεις προσωπικού

Ξανά υποσχέσεις από την κυβέρνηση για διοικητική και υγειονομική αυτοτέλεια

Νομοθετική ρύθμιση για τη διοικητική και υγειονομική αυτοτέλεια των νοσοκομείων Μυτιλήνης και Λήμνου καθώς και της Σάμου - Ικαρίας «λόγω της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιοχών», υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά από χτεσινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή και τους δημάρχους Λήμνου και Ικαρίας.

Η ρύθμιση αυτή επαναφέρει τα νοσοκομεία στο καθεστώς της διασύνδεσης, χωρίς να αντιμετωπίζει τα εκρηκτικά προβλήματα της περιοχής. Μόλις χτες, τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό, καταγγέλλουν ότι τα περιφερειακά ιατρεία Ραχών και Καρκιναγρίου έμειναν χωρίς γιατρούς, γιατί έληξε η θητεία των αγροτικών γιατρών που υπηρετούσαν σε αυτά.

Διπλή κινητοποίηση

Αυτά τα εκρηκτικά προβλήματα ήρθαν να επιδεινωθούν με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων που ξεσήκωσαν τον κόσμο στα νησιά. Σε διπλή κινητοποίηση, σε Ικαρία και Αθήνα, προχώρησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής κάτοικοι του νησιού, αντιδρώντας στην επικείμενη συγχώνευση των νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας και προβάλλοντας την ανάγκη να μη μείνει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καμία μονάδα Υγείας των νησιών και να καλυφθούν όλα τα κενά στα αγροτικά ιατρεία, στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο.

Την πρωτοβουλία της διπλής κινητοποίησης ανέλαβαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Επισιτισμού, το Σωματείο ΕΤΕ/ΔΕΗ, το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Δήμου Ικαρίας, η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας και Λαϊκές Επιτροπές Ικαρίας.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έγινε στο Μουσείο και στη συνέχεια, μετά την ομιλία του προέδρου του ΕΚ Σάμου Νικόλα Λαρδά, ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Υγείας, όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε το σχετικό ψήφισμα. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, καθώς και αντιπροσωπεία από τους Υγειονομικούς του ΠΑΜΕ. Ανάλογη συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία του Εύδηλου στην Ικαρία.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Κλείνουν εξειδικευμένες Πνευμονολογικές Κλινικές

Κινητοποίηση χτες το πρωί, γενική συνέλευση αύριο

Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο Πνευμονολογικών Κλινικών στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» πραγματοποίησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι μαζί με εκπροσώπους μαζικών φορέων της περιοχής μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ.

Πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση ανακοίνωσε το κλείσιμο τριών ακόμη Πνευμονολογικών Κλινικών - είχε προηγηθεί άλλη μια - και την κατάργηση περίπου 100 κρεβατιών. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τις επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αφού πλέον το νοσοκομείο χάνει τον εξειδικευμένο χαρακτήρα του. Για παράδειγμα, καταργείται η 3η Πνευμονολογική Κλινική όπου λειτουργεί το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης της Αναπνοής για όσους έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια. Η 8ηΠνευμονολογική Κλινική είναι η πιο εξειδικευμένη στον καρκίνο του πνεύμονα με μεγάλη επιστημονική επάρκεια σε διάγνωση - θεραπεία.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία ειδικευομένων γιατρών καθώς στις Πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου από τις 115 θέσεις ειδικευομένων θα διατηρηθούν μόνο οι 75.

Ο υποδιοικητής του νοσοκομείου, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία των εργαζομένων, δήλωσε πως θα γίνει ό,τι προβλέπει ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, δηλαδή κατάργηση τμημάτων και κλινών, θέσεων ειδικευόμενων, ανοίγοντας το δρόμο για τους επιχειρηματίες να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους και σε αυτόν τον τομέα, χαρατσώνοντας όσους βρίσκονται σε ανάγκη.

Την Τετάρτη στις 10 π.μ. θα γίνει γενική συνέλευση των εργαζομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Απαίτησαν να δοθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις

Παρέμβαση στη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ και στο υπουργείο Εργασίας

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις παιδικές κατασκηνώσεις των φαρμακοϋπαλλήλων έκαναν χτες το απόγευμα η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου με εργαζόμενους και συνδικαλιστές από χώρους δουλειάς στη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ και στο υπουργείο Εργασίας. Το ΤΕΑΥΦΕ μετατράπηκε «πραξικοπηματικά» από το υπουργείο Εργασίας και την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (ΠΟΙΕ) σε επαγγελματικό Ταμείο και από φέτος ανακοίνωσε κατάργηση των παιδικών κατασκηνώσεων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΙΕ και διευθύνων σύμβουλος του «ιδιωτικού» πλέον ΤΕΑΥΦΕ, Γεράσιμος Κονιδάρης, προκάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, καλώντας το συνδικάτο και τα σωματεία του κλάδου να αναλάβουν την ευθύνη των κατασκηνώσεων γιατί το Ταμείο δεν έχει λεφτά. Ωστόσο, πρόκειται για μια κατάκτηση των εργαζομένων για την οποία πληρώνουν χρόνια με τις εισφορές τους. Επιπλέον, περιγράφοντας την πλήρως ανταποδοτική λειτουργία του επαγγελματικού Ταμείου και διασπώντας τους εργαζόμενους ο Γερ. Κονιδάρης χαρακτήρισε ως «αδικία» να πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι για κατασκηνώσεις, αφού δεν έχουν όλοι παιδιά.

Στη συνέχεια, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έκαναν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας να δοθεί η περσινή οφειλή για κατασκηνώσεις, ύψους 360.000 ευρώ, και να παρέμβει στη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ, ώστε να δοθούν και φέτος οι κατασκηνώσεις. Οπως ξεκαθάρισαν στον διευθυντή της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντώνη Πατατανέ, το υπουργείο Εργασίας φέρει μεγάλη ευθύνη, γιατί, κόντρα στη θέληση της πλειοψηφίας του κλάδου, εν μια νυκτί μετέτρεψε μαζί με τους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομης Παρέμβασης της ΠΟΙΕ, το επικουρικό ταμείο σε επαγγελματικό.

Το υπουργείο ζήτησε γραπτώς τα ακριβή αιτήματα του κλάδου, λέγοντας πως θα συζητηθούν σε προσεχή συνεδρίαση. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Φαρμάκου θα συνεχίσουν τις πιέσεις τόσο στις συνεδριάσεις της διοίκησης του ΤΕΑΥΦΕ όσο και στο υπουργείο Εργασίας και καλούν κάθε επιχειρησιακό σωματείο και κάθε εργαζόμενο να παρεμβαίνει παράλληλα, ώστε να μη χαθεί αυτή η σημαντική κατάκτηση για τα παιδιά των φαρμακοϋπαλλήλων.

Αύριο η πανελλαδική κινητοποίηση των τυφλών

Με προσυγκέντρωση συμμετέχουν η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Τυφλών και οι Συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στην αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση των τυφλών στο Σύνταγμα. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην έξοδο του Μετρό στην πλευρά του Εθνικού Κήπου.

Σε ανακοίνωσή τους η ΕΣΚ Τυφλών και οι συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ τονίζουν: «Πρέπει να κάνουμε υπόθεσή μας την επιτυχία αυτής της κινητοποίησης, ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις, τις διαφωνίες που έχουμε για τους χειρισμούς, τις θέσεις και την κατεύθυνση της παρέμβασης της πλειοψηφίας του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ). Γιατί έτσι και αλλιώς πρέπει να καταδειχθεί η καθολική καταδίκη των τυφλών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή, αντι-αναπηρική πολιτική της συγκυβέρνησης, της τρόικας και της ΕΕ που μας οδηγούν κυριολεκτικά στην εξαθλίωση. Η ΕΣΚ τυφλών προβάλλει σε αυτήν την κινητοποίηση το δικό της πλαίσιο που αμφισβητεί τον πυρήνα αυτής της πολιτικής, καταδεικνύει αιτίες και υπεύθυνους και απαντάει στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των τυφλών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Τριάντα τα θύματα του κορονοϊού

Τριάντα άνθρωποι, απ' τους 53 που νόσησαν, παγκοσμίως, έχασαν τη ζωή τους απ' το νέο στέλεχος κορονοϊού MERS-CoV, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πολύ πρόσφατα, σε νοσοκομείο της Ιταλίας διαγνώστηκε περιστατικό σε ταξιδιώτη που επέστρεφε απ' την Ιορδανία. Τα περισσότερα περιστατικά παγκοσμίως έχουν αναφερθεί από την Σ. Αραβία, ενώ 11 περιστατικά έχουν διαγνωσθεί στην Ευρώπη (2 Γερμανία, 4 Ηνωμένο Βασίλειο, 2 Γαλλία, 3 Ιταλία).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ