ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Η αλληλεγγύη στην Κούβα κατευθύνεται και σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς

Συζήτηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κούβας Ε. Ροντρίγκες, με αφορμή την πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ και Λατινικής Αμερικής

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας στη συζήτηση με το συντάκτη του «Ρ»
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας στη συζήτηση με το συντάκτη του «Ρ»
Στη χώρα μας βρέθηκε για μια σύντομη επίσκεψη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Εουμέλιο Καβαγιέριο Ροντρίγκες, που πρόσφατα παραβρέθηκε στην 4η Συνάντηση Κορυφής των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε από στις 10-12 Μάη στη Βιέννη. Με την ευκαιρία αυτή ο «Ρ» είχε μια συζήτηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής και της αντισυνόδου που πραγματοποίησαν κοινωνικά κινήματα από τις χώρες της Ευρώπης με συμμετοχή αγωνιστών και από τη Λατινική Αμερική.

Η συζήτησή μας ξεκίνησε ρωτώντας το συνομιλητή μας: Ποια είναι η εκτίμηση της Κούβας για τη Σύνοδο Κορυφής.

-- Της Συνάντησης της ΕΕ με τη Λατινική Αμερική που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη είχε προηγηθεί μια επεξεργασία σε επίπεδο αξιωματούχων για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου προετοιμάστηκε ενδελεχώς η τελική διακήρυξη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η στάση για το εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα, ο τερματισμός του οποίου συσπειρώνει πλέον πάρα πολλές χώρες στον κόσμο. Από το τελικό κείμενο προκύπτει μια ξεκάθαρη καταδίκη του εμπάργκο, πράγμα το οποίο μας ικανοποιεί. Γίνεται αναφορά και στο καταδικαστικό ψήφισμα του ΟΗΕ και απαιτείται ο άμεσος τερματισμός του, όπως και του νόμου Χελμς - Μπάρτον. Επίσης, γίνεται μνεία στις πολύμορφες και πολύπλευρες σχέσεις που πρέπει να έχουν οι χώρες και γενικές αναφορές για το διεθνές δίκαιο με κριτική στο σημερινό μονοπολικό κόσμο.

Γνωρίζουμε ωστόσο τα όρια που υπάρχουν σε αυτές τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Λ. Αμερικής. Η ΕΕ έχει τη δική της στρατηγική και στον ανταγωνισμό της με τις ΗΠΑ και βέβαια η προτεραιότητά της αυτή τη στιγμή δεν είναι η Λατινική Αμερική αλλά η ανατολική κυρίως Ευρώπη με τις νέες αγορές της και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στα επίσημα κείμενα γίνεται λόγος για τη συνεργασία των δύο μερών, ωστόσο γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή δε δείχνουν να εκδηλώνουν ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον.

«Διπλή ηθική» από την πλευρά της ΕΕ

Εμείς πολλές φορές έχουμε καταγγείλει ότι υπάρχει από την πλευρά της ΕΕ μια «διπλή ηθική» στο χειρισμό της υπόθεσης της Κούβας και όχι μόνο. Λέει ότι εφαρμόζει πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, αλλά στην πράξη ακολουθεί τη γραμμή που χαράζουν οι ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας. Και αυτό φαίνεται στη λεγόμενη κοινή θέση. Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο που υιοθετήθηκε στην Ουάσιγκτον την περίοδο της προεδρίας Αθνάρ στην Ισπανία, που οι ομοιότητες με το σχέδιο Μπους είναι εμφανέστατες, όπου ένα από τα στοιχεία που αναφέρονται είναι αυτό της λεγόμενης μετάβασης στη δημοκρατία και η υποβολή όρων.

Παρ' όλα αυτά, οι σχέσεις με την Ευρώπη και τους λαούς της αναπτύσσεται μέσω των μαζικών οργανώσεων και επιχειρηματιών που έχουν επενδύσει στη χώρα μας. Στην Ευρώπη συναντάμε ένα μεγάλο αριθμό επιτροπών συνδέσμων φιλίας και αλληλεγγύης με την Κούβα και στήριξης των 5 Κουβανών ηρώων που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Σε επίσημο επίπεδο, με τις κυβερνήσεις τα πράγματα είναι πιο πίσω και εμείς έχουμε πει στους αξιωματούχους από την ΕΕ ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε όρους από τις ΗΠΑ ούτε από την ΕΕ. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι σχέσεις μας δε θα μπουν στη λογική μιας επέμβασης από την ΕΕ στα εσωτερικά της δικής μας χώρας. Θέλουμε έναν αμοιβαίο σεβασμό, στη βάση της ισότιμης συνεργασίας και εμπορικών συναλλαγών και είμαστε διατεθειμένοι να ανοίξουμε διάλογο για οποιοδήποτε θέμα, γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε.

Γι' αυτό περιμένουμε από την ΕΕ, αν το επιθυμεί, να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντί μας, σε αυτή τη βάση αλληλοσεβασμού και να αλλάξει τη λεγόμενη κοινή στάση και τις διάφορες μορφές κυρώσεων. Ετσι μπορούν να ανοίξουν και νέες προοπτικές.

Η ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης είναι αμοιβαία

-- Πώς είδατε την αντισύνοδο που διοργάνωσαν οι λαϊκές οργανώσεις στη Βιέννη την ίδια περίοδο;

-- Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με πολλές δραστηριότητες και μορφές. Συζητήθηκαν η εντεινόμενη στρατιωτικοποίηση, το πραγματικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει η συνεργασία Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

Υπήρξαν συζητήσεις για την τάση που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, της χειραφέτησης από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ταλάνισαν για πολύ χρόνο πολλές χώρες. Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτή τη δραστηριότητα, κυρίως γιατί ανέδειξε μια ταυτότητα από την πλευρά των κοινωνικών κινημάτων της Ευρώπης με την πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής. Καταλήχθηκε μια διακήρυξη ξεκάθαρη, που δηλώνει τη στήριξη και αλληλεγγύη στα κινήματα και τις προοδευτικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής.

Και το κλείσιμο της αντισυνόδου ήταν μια γιορτή της φιλίας και αλληλεγγύης και εκεί μπήκε ένα πολύ σημαντικό κριτήριο, αυτό της ανάγκης για αμοιβαία συνεργασία και αλληλοβοήθεια ανάμεσα στα κινήματα και των δύο περιοχών. Είναι αμφίδρομη η σχέση και η ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Τσάβες κατέθεσε μια ενδιαφέρουσα πρόταση, στα πλαίσια των ιδεών που έχει για το «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», σύμφωνα με την οποία η Βενεζουέλα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει φτωχούς ανθρώπους και στην Ευρώπη, όπως το έχει κάνει με αρκετές πόλεις των ΗΠΑ. Επίσης, σημαντική ήταν η πανευρωπαϊκή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Αυστριακών συντρόφων για την αλληλεγγύη με την Κούβα.

-- Η υπόθεση των 5 πού βρίσκεται. Περιμένουμε την επανεξέταση της υπόθεσης μετά την ακυρωτική απόφαση της πρώτης δίκης στο Μαϊάμι, από τους δικαστές του Εφετείου της Ατλάντας

-- Θα πρέπει να πούμε ότι σήμερα χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο τη διεθνή κινητοποίηση για αυτή την υπόθεση, όπως και στην περίπτωση της απαγωγής του μικρού Κουβανού Ελιάν που τελικά επέστρεψε στην οικογένειά του στο νησί. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική υπόθεση που θέλει διεθνή πίεση. Υπάρχει το ψήφισμα της Επιτροπής του ΟΗΕ ενάντια στις παράνομες κρατήσεις, που καταδικάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη φυλάκιση των 5 Κουβανών. Αυτή τη στιγμή είναι από τις σημαντικές μάχες που δίνει ο λαός μας.

Συνεχίζουμε την πάλη ενάντια στο εμπάργκο

-- Πώς νομίζετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το φονικό εμπάργκο των ΗΠΑ;

-- Η πάλη ενάντια στο εμπάργκο εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική μάχη. Παρά τις κοινωνικές κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια της Επανάστασης, που η διατήρησή τους γίνεται με το ξεπέρασμα τεράστιων δυσκολιών και σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη. Η Κούβα σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών του Τρίτου Κόσμου και ταυτόχρονα μπορεί να συγκριθεί και να ξεπεράσει σε πολλούς δείκτες και αναπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Ωστόσο, εμείς δε θα σταματήσουμε να λέμε πόσα πολλά και σημαντικά πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε, και για την ανάπτυξη της χώρας αλλά και για τη βοήθεια σε άλλους λαούς, αν δεν υπήρχε αυτό το φονικό εμπάργκο. Με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς η αρνητική επίδραση στην οικονομία μας μπορεί να υπολογιστεί σε περισσότερα από 82 δισ. δολάρια, πράγμα που για μικρή χώρα των 11,3 εκατομμυρίων κατοίκων είναι τεράστια απώλεια και αντιμετωπίζεται σε όλους τους τομείς με την εκπληκτική δουλιά και προσφορά των εργαζομένων που με αυτοθυσία πασχίζουν για να διατηρήσουν τις κατακτήσεις, όπως το υψηλότατο επίπεδο της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας. Η ανάγκη για την πάλη ενάντια στο εμπάργκο γίνεται πιο επιτακτική αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, περιμένουμε να ανακοινωθούν και νέα μέτρα εντατικοποίησης και σκλήρυνσης του εμπάργκο από την πλευρά των ΗΠΑ.

Η υπόθεση του τερματισμού του αποκλεισμού έχει τη διεθνή αλληλεγγύη των 182 από τα 191 κράτη - μέλη του ΟΗΕ.

-- Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον ελληνικό λαό;

-- Θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του στο λαό μας που ήδη έχει μια μακρά παράδοση. Και στην Κούβα υπάρχει μεγάλη συμπάθεια για τη δική σας χώρα, λόγω της γνωριμίας με την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό σας τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη σύγχρονη εποχή. Ξέρουμε για την έκφραση της αλληλεγγύης στην Επανάστασή μας, το μόνο που θα θέλαμε είναι να συνεχίσετε να μας βλέπετε όπως είμαστε, ένα μικρό νησί, που δεν απειλεί να κάνει κακό σε κανέναν, που παλεύει για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας και με την πάλη και τη συμμετοχή του λαού μας προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν είμαστε τέλειοι, χωρίς αδυναμίες, αλλά τις αντιπαλεύουμε κάθε μέρα και αντιμετωπίζουμε αυτό τον επιθετικό γείτονα, που αυτοανακηρύσσεται σε χωροφύλακα του κόσμου και χρησιμοποιεί τη βία και τον πόλεμο ως βασικό μέσο, γι' αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, με δεδομένη και την ένταση της επιθετικότητάς του.

Γι' αυτό, τους Ελληνες φίλους θα ήθελα να τους καλέσω να εξακολουθήσουν να παρακολουθούν την κατάσταση στη χώρα μας, να μας συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα για τον άμεσο τερματισμό του εμπάργκο, για την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών Ηρώων και νομίζω ότι αυτή δεν είναι αλληλεγγύη που κατευθύνεται μόνο προς την Κούβα αλλά και προς όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου που σήμερα αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους και χειραφετούνται από τον ιμπεριαλισμό, με πιο πρόσφατα παραδείγματα, αυτά του λαού της Βενεζουέλας, της Βολιβίας.


Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ