ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενιαίο Μέτωπο

Κοινή δήλωση των ηγετών των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των αγροτιστών και άλλων αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας

Associated Press

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) έδωσε στις 3 του Ιούνη στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των ηγετών των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των αγροτιστών και άλλων αριστερών και πατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας. Στη δήλωση σημειώνονται τα εξής:

«Εμείς οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων θεωρούμε καταστροφική την πολιτική που ακολουθεί η σημερινή εξουσία και ανακοινώνουμε την ένωση των δυνάμεών μας για τη σωτηρία της πατρίδας. Ηρθε η ώρα να εκλέξουμε μια άλλη εξουσία, ικανή σε σύντομο χρονικό διάστημα να ισχυροποιήσει τη χώρα, να αναγεννήσει την οικονομία, να καλυτερεύσει τη ζωή κάθε οικογένειας, κάθε πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Για την επίτευξη των παραπάνω καλούμε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις της χώρας, που στηρίζονται στην υποστήριξη και στην εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού, να αφήσουν κατά μέρος κάθε επιμέρους επιδίωξη και στη σημερινή φάση της αντιπαράθεσης να ενωθούν στις εκλογές για την Κρατική Δούμα σε ένα ενιαίο μέτωπο των κομμουνιστών, αγροτιστών, της νεολαίας, των βετεράνων του πολέμου και της δουλιάς, των Καζάκων και των άλλων πατριωτών της χώρας.

Οι πατριωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν ένα ρεαλιστικό και καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς επίσης μια άξια ομάδα πολιτικών, επιστημόνων, διευθυντών και τη θέληση να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι στη χώρα και στο λαό για την όσο γίνεται γρηγορότερη υλοποίησή του.

Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα ώστε:

- Οι ενεργειακές πηγές και ο φυσικός πλούτος να τεθούν στην υπηρεσία του λαού

- Να χτυπηθεί το οργανωμένο έγκλημα, να εξαλειφθούν η διαφθορά και η τρομοκρατία

- Οι πραγματικοί μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα να εξασφαλίζουν στους ανθρώπους μια αξιοπρεπή ζωή, κάτι που απαιτεί τον άμεσο διπλασιασμό τους

- Μεταρρύθμιση των δημοτικών υπηρεσιών στη βάση των σύγχρονων τεχνολογιών χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το οικογενειακό εισόδημα

- Εξασφάλιση του δικαιώματος για τον κάθε πολίτη της Ρωσίας στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση, στην προστασία της υγείας του, στην πρόσβαση στην ενημέρωση και στις πολιτιστικές αξίες

- Εξασφάλιση με συνταγματικές μεθόδους της αναλογικής εκπροσώπησης των Ρώσων και των άλλων μόνιμων εθνικοτήτων της Ρωσίας στις διευθυντικές δομές της χώρας

- Συγκρότηση ενός συνετού οικονομικού μηχανισμού ανάπτυξης του αγροτικού τομέα για τη σωτηρία της ρωσικής αγροτιάς

- Ολοκλήρωση της μακρόχρονης διαδικασίας οικοδόμησης του ρωσο-λευκορωσικού ενωσιακού κράτους.

Μόνον από κοινού θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε τη χώρα από τα χέρια των ληστών, των προδοτών και των γραφειοκρατών-χαμαιλεόντων. Στην ενότητα της διεφθαρμένης γραφειοκρατίας και του κόσμου του εγκλήματος εμείς αντιπαραθέτουμε ένα ευρύ μέτωπο των πατριωτικών δυνάμεων, συσπειρωμένων με την αγάπη για την πατρίδα και το λαό.

Ηρθε η ώρα να νικήσουμε!

Ηρθε η ώρα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Μαζί είμαστε δύναμη! Μαζί θα νικήσουμε!».

Την κοινή δήλωση υπέγραψαν οι ηγέτες των εξής κομμάτων κι οργανώσεων: Του ΚΚΡΟ (Γκ. Ζιουγκάνοφ), της Αγροτοβιομηχανικής Ενωσης (Ν. Χαριτόνοφ), του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ (Β. Τιούλκιν), της Πανρωσικής Ενωσης Γυναικών (Α. Απάρινα), του Κινήματος Υπεράσπισης του Στρατού (Β. Ιλιούχιν), του Κογκρέσου των ρωσικών κοινοτήτων (Σ. Γκλάζιεφ), του Λαϊκοπατριωτικού Κόμματος Ρωσίας (Ι. Ροντιόνοφ), της ΕΚΚ-ΚΚΣΕ (Ε. Κόπισεφ), του Συνδικάτου των εργαζομένων στον αγροτοβιομηχανικό τομέα (Α. Νταβίντοφ), του Κινήματος «Ενωση» (Γκ. Τίχονοφ) κ.ά. Το κείμενο υπέγραψαν επίσης μια σειρά από προσωπικότητες, όπως, οι Β. Σταροντούπτσεφ (κυβερνήτης της περιοχής της Τούλα), Ν. Κοντρατιένκο (επικεφαλής του λαϊκοπατριωτικού κινήματος «Πατρίδα» του Κρασναντάρ), Π. Ρομάνοφ (αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας), Μ. Τρουνόφ (πρόεδρος του πανρωσικού συμβουλίου των βετεράνων του πολέμου, της δουλιάς, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας), Ο. Σμόλιν (πρόεδρος της πανρωσικής ένωσης τυφλών) κ.ά.


Ι.Π.


ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ
ΚΚΔΜ: «Ρίξτε σφυρί και δρεπάνι»

Με έκκλησή του το Κομμουνιστικό Κόμμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ) καλεί το λαό της Μολδαβίας να ενισχύσει τους υποψηφίους του κόμματος στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 8 Ιούνη.

Οπως είναι γνωστό, το αποτέλεσμα κρίθηκε στον 1ο γύρο σε περίπου 500 δήμους και κοινότητες. Το 55,9% όσων δημάρχων και συμβούλων εκλέχτηκαν, υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΔΜ, το 18,2% από το συνδυασμό «Κοινωνικός - φιλελεύθερος συνασπισμός "Η Μολδαβία μας"», το 6,1% από το Δημοκρατικό Κόμμα, το 3,4% από το μπλοκ «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - Σοσιαλιστικό - Φιλελεύθερο κόμμα», το 1,7% από το Χριστιανικό-δημοκρατικό λαϊκό κόμμα, ενώ το 12,5% δηλώνουν ανεξάρτητοι.

Στην έκκλησή του το ΚΚΔΜ σημειώνει: «Οι εκλογές της 25ης Μάη έδειξαν ότι η πολιτική του Κόμματος των κομμουνιστών για την κοινωνική ανασυγκρότηση και την καλυτέρευση της ζωής του λαού έχει τη μεγάλη υποστήριξη των ψηφοφόρων. Τα αποτελέσματα των εκλογών για πρώτη φορά έδωσαν τη δυνατότητα στη χώρα μας για δημιουργία συνθηκών συντονισμού της πολιτικής της κεντρικής με την τοπική εξουσία».

Το ΚΚΔΜ καλεί το λαό και στο δεύτερο γύρο να υπερψησίσει τους υποψηφίους του στους εναπομείναντες 400 περίπου δήμους και κοινότητες και ιδιαίτερα ξεχωρίζει τη μάχη της πρωτεύουσας, Κισινιόφ. «Ακριβώς εδώ - συνεχίζει η έκκληση - έχει δημιουργηθεί μια εστία οικονομικού και ποινικού αποσχισμού. Ακριβώς εδώ στο Κισινιόφ έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις που είναι έτοιμες οποιαδήποτε στιγμή να ανατρέψουν την εξουσία στη χώρα. Ηδη αυτές οι δυνάμεις δεν κρύβουν τα σχέδιά τους. Βλέπουμε ότι δεν τους έχει απομείνει ίχνος από την ισορροπία και τη δημοκρατικότητα που διακήρυσσαν. Οι μάσκες έπεσαν!».

Στη μολδαβική πρωτεύουσα η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στο σημερινό δήμαρχο Σ. Ουρεκιάνου, που στον 1ο γύρο συγκέντρωσε το 44,4% (υποστηρίζεται από τον αντιπολιτευόμενο «Κοινωνικό - φιλελεύθερο συνασπισμό») και τον υποψήφιο που στήριξε το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ) Β. Ζγκαρνάν, που συγκέντρωσε το 40,8% (εξωκομματικό και νυν υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών στην κυβέρνηση του ΚΚΔΜ).

Να σημειωθεί ότι η Ενωση των Βετεράνων του Αντιφασιστικού Πολέμου της Μολδαβίας έχει καταγγείλει τον απερχόμενο δήμαρχο για την άδεια που έδωσε στις 9 Μάη 2003 σε ακροδεξιές, φιλο-φασιστικές δυνάμεις να διαδηλώσουν στο Κισινιόφ, με την ευκαιρία της «Μέρας της Ευρώπης», σε αντιπαράθεση βέβαια με τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης που τιμάται την ίδια μέρα στη χώρα.

Η έκκληση του ΚΚΔΜ σημειώνει πως τις τελευταίες μέρες «ο Σ. Ουρεκιάν ακολουθεί μια επιθετική και υστερική καμπάνια ενάντια στην κεντρική εξουσία, ενάντια στις κοινωνικές κατακτήσεις και τις επιτυχίες της χώρας» και μεταξύ των άλλων προσπαθεί να υποδαυλίσει το μίσος ανάμεσα στα έθνη που ζουν στη μολδαβική πρωτεύουσα.

«Ψηφίστε υποψηφίους με πρόγραμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντά σας! Ψηφίστε "σφυρί και δρεπάνι!"» καταλήγει η έκκληση του ΚΚΔΜ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ