ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ «G8»
Συμβάσεις, «ομόνοια» και αντιθέσεις

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη διάρκεια της διάσκεψης

Associated Press

Μια από τις πολλές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη διάρκεια της διάσκεψης
ΕΒΙΑΝ.--

Ολοκληρώθηκαν τελικά χτες οι εργασίες της ομάδας των 8 ισχυρότερων κρατών του πλανήτη με τη δημοσίευση και του κοινού ανακοινωθέντος. Οπως ήταν αναμενόμενο, το κείμενο είναι χαρακτηριστικό τόσο του πνεύματος διαχείρισης των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όσο και των σημείων τριβής που έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Στις 4 σελίδες του γίνεται μια τελική προσπάθεια να δοθεί το μήνυμα της ομόνοιας, ωστόσο, όπως προέκυψε αμέσως μετά τη δημοσίευση του ανακοινωθέντος, οι διαφορές μεταξύ των «μεγάλων» ηγετών παραμένουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστήριζαν ότι το ανακοινωθέν (αλλά και οι διακηρύξεις των ηγετών τη Δευτέρα) επιτρέπει την τήρηση μιας «σκληρής στάσης» κατά των χωρών που επιθυμούν να αποκτήσουν όπλα μαζικής καταστροφής (δηλαδή Ιράν και ΛΔ Κορέας), ενδεχομένως και τη χρήση βίας. Ωστόσο, χτες, ο Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι «μια τέτοια ερμηνεία είναι υπερβολικά φιλόδοξη», ενώ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ειρηνικά μέσα για την επίλυση αυτών των διαφορών. Παράλληλα, ο Ζακ Σιράκ έκανε σαφές ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει καθόλου και ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως «ο πόλεμος χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ ήταν παράνομος».

Πάντως, οι «8» προέταξαν το ζήτημα της «διεθνούς ασφάλειας», το οποίο συνδέουν με τη «διεθνή τρομοκρατία», αλλά και με την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, ως το σημαντικότερο που έχουν να αντιμετωπίσουν, και έκαναν λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός αντιτρομοκρατικού πυρήνα δράσης, όπως και για την ανάγκη περιορισμού των «τρομοκρατών» στην πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής. Παράλληλα, προέβησαν και στις κατάλληλες «προειδοποιήσεις» σε Ιράν και ΛΔ Κορέας λέγοντας ότι «δε θα ανεχτούν» την απόκτηση πυρηνικών όπλων από αυτές.

Σε ό,τι αφορά στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών, δηλαδή την παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι «8» εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι θέμα χρόνου. Επίσης, διακήρυξαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων που ορίστηκαν στην Ντόχα το 2001, στα πλαίσια των τελευταίων διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μέχρι το 2004. Φυσικά οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στην «ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές εργασίας, προϊόντων και κεφαλαίων» (δηλαδή, απελευθέρωσή τους), όπως και «στα συστήματα συνταξιοδότησης και Υγείας».

Ωστόσο, το κείμενο δεν κάνει ουδεμία μνεία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αποφεύγοντας έτσι το επίμαχο θέμα της εξασθένησης του δολαρίου έναντι του ευρώ (που διχάζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού), αλλά ούτε και στις σημαντικές ανισορροπίες όσον αφορά στα δημοσιονομικά και στο εξωτερικό εμπόριο.

Σχετικά με το Ιράκ, το κοινό ανακοινωθέν χαιρετίζει την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξουσιοδοτεί την κατοχή και τη διαχείριση της χώρας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Οι «8» μάλιστα χαρακτηριστικά δηλώνουν ότι «έφτασε η ώρα για να υπάρξει ειρήνη στο Ιράκ και να προωθηθεί η ανοικοδόμηση»...

Οσον αφορά στο Αφγανιστάν οι «8» εκδήλωσαν την υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις συγκρούσεις που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται στη χώρα. Επίσης, εκφράστηκε συμπάθεια προς την Αλγερία και αποφασίστηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, για μια ακόμη φορά «συζητήθηκαν» θέματα ανάπτυξης της Αφρικής και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με την πείνα, το νερό, την υγεία (AIDS, SARS). Συζήτηση έγινε για την επιστήμη και την τεχνολογία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Πάντως, και χτες πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας στη Γενεύη κατά του «G8», ενώ τη Δευτέρα το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ μερίδας των διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.

Συντονίζουν την εκμετάλλευση των λαών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο

Να τοποθετηθεί σαφώς το Ευρωκοινοβούλιο τόσο για το περιεχόμενο των συζητήσεων των «G8» στο Εβιάν όσο και για τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους διαδηλωτές, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης με προ ημερησίας παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι οι ισχυροί και πλούσιοι δε μαζεύτηκαν να συζητήσουν για τη διεθνή ασφάλεια και ανάπτυξη αλλά για να συντονίσουν τους τρόπους μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των λαών, να μεθοδεύσουν την επιβολή της Νέας Τάξης και να ενισχύσουν την εξουσία τους.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Πατάκης τόνισε τα εξής:

«Οι πιο ισχυροί και πλούσιοι του κόσμου μαζεύτηκαν στο Εβιάν να συζητήσουν για τη διεθνή ασφάλεια, την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα. Ουσιαστικά θέλουν να συντονιστούν μπρος στην κρίση που μαστίζει το καπιταλιστικό σύστημα και οδηγεί σε μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και αποκλεισμό. Θέλουν να ενισχύσουν την εξουσία τους και να πάρουν παραπέρα μέτρα για τη συγκέντρωση του πλούτου της γης στα χέρια τους, με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και με το φόβο του φαντάσματος που δημιούργησαν, της τρομοκρατίας.

Η ανυπαρξία έστω και ενδείξεων ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, που θα αποτελούσαν απειλή για την ανθρωπότητα, αποτελεί απόδειξη για τη χρήση του πολέμου σαν μέσο στην προσπάθεια επιβολής της Νέας Τάξης καθώς και για το περιεχόμενο των συζητήσεων του Εβιάν για τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι 8 δεν ανησυχούν για τους φτωχούς και το πώς ζουν, αλλά για το πώς δε θα ξεσηκωθούν ενάντιά τους, ενάντια στη στυγνή εκμετάλλευση και την αδικία. Γι' αυτό και πήραν σκληρότητα, κατασταλτικά μέτρα εμποδίζοντας χιλιάδες διαδηλωτές να φτάσουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, στη ληστρική εκμετάλλευσή του, στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Προεδρία και η Επιτροπή πρέπει να προβούν σε δήλωση προς το Σώμα τόσο για το περιεχόμενο των συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν όσο και για τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στους διαδηλωτές, που ίδια, και ίσως χειρότερα, λαμβάνονται και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Νέος γύρος απολύσεων, αλλά και προβλέψεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε «επιτυχώς», όμως τίποτα δεν καταδεικνύει ότι η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναδυθεί... συντόμως.

Χτες, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία ταχυμεταφορών, «FedEx», ανακοίνωσε πως προτίθεται να περικόψει 14.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, προκειμένου να εξοικονομήσει έως 190 εκατ. δολάρια το χρόνο, αφού «δεν πρόκειται να επαληθευτούν οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών για κερδοφορία της εταιρίας κατά το τρέχον τετράμηνο και συνολικά για το οικονομικό έτος 2004», κατά την ανακοίνωση της εταιρίας.

Η εκπρόσωπος της επιχείρησης, που έχει την έδρα της στο Μέμφις του Τενεσί, έκανε γνωστό επίσης ότι προσφέρει πακέτα οικειοθελούς αποχώρησης περίπου στο 12% των 116.000 εργαζομένων στην «FedEx Express».

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, η ΙΒΜ, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) άρχισε έρευνα για την αξιοπιστία των εσόδων της εταιρίας τα έτη 2000 και 2001, με αποτέλεσμα η Wall Street να κλυδωνιστεί με την προοπτική ενός ακόμη σκανδάλου «δημιουργικής λογιστικής».

Παρ' όλα αυτά, ο «μάγος» και πρόεδρος της «Federal Reserve» Αλαν Γκρίνσπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», φέρεται να δηλώνει ότι υφίστανται όλες τις προϋποθέσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο, αν και η κατανάλωση και οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη βελτιωθεί... Βέβαια, «είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει μια πραγματική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες... γνωρίζουμε ότι η οικονομία εξασθένισε τον Μάρτη και τον Απρίλη... αλλά τα δεδομένα του Μάη δείχνουν ότι σταθεροποιήθηκε... δεν έχουμε όμως ακόμη καμιά σημαντική απόδειξη βελτίωσης», πρόσθεσε σιβυλλικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ