ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2003
Σελ. /48
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο πλευρό του λαού της Κούβας

Η αιτία της κατασυκοφάντησης της Κούβας από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι ότι εκτελέσαμε τρεις εγκληματίες, αλλά ότι καταφέραμε να ματαιώσουμε τα αντεπανορθωτικά σχέδια που είχαν για τη χώρα μας. Αυτό επισήμανε ο Ντένις Γκούσμαν, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Στόχος, τόνισε, ήταν να ετοιμαστεί η παγκόσμια κοινή γνώμη να δεχτεί μια επίθεση στην Κούβα και ταυτόχρονα να αποκλειστεί το παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές επιδιώκουν να εξοντώσουν την Κουβανική Επανάσταση που σημαίνει πολλά για όλους τους καταπιεσμένους της Γης. Ο Ντένις Γκούσμαν επισήμανε στην ομιλία του τις υποσχέσεις που είχαν δώσει προεκλογικά στην κουβανομερικανική μαφία για τη στελέχωση τριάντα θέσεων - κλειδιά μετά τις εκλογές από μέλη της μαφίας, την εκτόξευση κατηγοριών από μέσα μαζικής ενημέρωσης για δήθεν δυνατότητα της Κούβας παρασκευής χημικών όπλων, για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπόθαλψη τρομοκρατών... Επισήμανε επίσης τη μη τήρηση από την πλευρά των ΗΠΑ της μεταναστευτικής συμφωνίας που είχε υπογραφτεί, την οργάνωση εσωτερικής αντεπανάστασης στη χώρα από τον επικεφαλής του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα και μια σειρά άλλα γεγονότα που ανάγκασαν τη λαϊκή κυβέρνηση της Κούβας να πάρει μέτρα και πιο συγκεκριμένα να καταδικάσει σε θάνατο πενήντα μισθοφόρους των ΗΠΑ και άλλους τρεις που αποπειράθηκαν να κάνουν πειρατεία σε πλοιάριο. Ξέρουμε -τόνισε- ότι στην Ευρώπη η θανατική ποινή δεν έχει καμία συμπάθεια και σεβόμαστε αυτή την άποψη. Δεν καταλαβαίνουμε όμως, εξαιρώντας την Ελλάδα που έχει μαζικό λαϊκό κίνημα κι ένα Κόμμα που έχει σταθερές αρχές και στήριξε την Κούβα, πώς υπάρχουν κόμματα της Αριστεράς που συμμετέχουν στην καμπάνια παραπληροφόρησης σε βάρος της χώρας μας. Αναφερόμενος στο ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφερε πως ο δημοκρατικός Τύπος της Ευρώπης καθόλου δε σκανδαλίστηκε όταν ο πρόεδρος Μπους είπε στο Κογκρέσο ότι 3.000 ύποπτοι για τρομοκρατία έχουν συλληφθεί σ' όλο τον κόσμο, όταν 600 Αφγανοί βρίσκονται στις φυλακές του Γκουαντανάμο, 281 εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ μέσα στο 2002, όταν ο ίδιος ο Μπους έχει υπογράψει τις περισσότερες θανατικές καταδίκες.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Τάκης Παπανικολάου, πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τόνισε ότι για όλους τους Ελληνες η Κούβα και ο Κάστρο αποτελούν ένα σύμβολο, ένα καρφί στο μάτι και την καρδιά του ιμπεριαλισμού. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν με τη λογική του προληπτικού πλήγματος να τρομοκρατήσουν τους λαούς και βαφτίζουν τρομοκράτη όποιον δεν τους αρέσει. Διέξοδος, πρόσθεσε, υπάρχει μέσα από την ακατάπαυστη πάλη των λαών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Σοφιανό, γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά και πλήθος κόσμου.

ΚΑΒΑΛΑ - ΞΑΝΘΗ
Η Κούβα έχει πολλούς φίλους

Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί στις 11, η συγκέντρωση αλληλεγγύης προς την Κούβα που οργάνωσε η ΚΝΕ. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Λάζαρο Μόρα, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας.

Στην ομιλία του, ο Λ. Μόρα επισήμανε ότι οι μεγάλες δυσκολίες για την Κουβανική Επανάσταση που ακολούθησαν την ανατροπή της ΕΣΣΔ ξεπεράστηκαν. Σήμερα, τόνισε, η Κούβα δεν είναι μόνη. Στην Ελλάδα έχει την ενεργό υποστήριξη του ΚΚΕ, αλλά και της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος.

Αναφερόμενος την κατάσταση στην Κούβα, τόνισε ότι ο λαός του Νησιού της Επανάστασης θα διαφυλάξει την επανάστασή του μέχρι τέλους, γιατί έχει και πάρα πολλούς φίλους που του συμπαραστέκονται.

Παρόλο, είπε, που η πατρίδα μας απέχει μόνον 140 χιλιόμετρα από τις ακτές των ΗΠΑ, κατόρθωσε μέχρι τώρα να αποτρέψει όλες τις απόπειρες που έγιναν για την ανατροπή της Επανάστασης, όπως έγινε και τελευταία με την εξάρθρωση της αντεπαναστατικής σπείρας των γνωστών πρακτόρων.

Το πυκνό ακροατήριο της συγκέντρωσης επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Κουβανό αξιωματούχο και τον διαβεβαίωσε για τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς το λαό της επαναστατικής Κούβας.

Ξάνθη

Συγκέντρωση συμπαράστασης προς το λαό της Κούβας με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ και στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης, με ομιλητή τον Λάζαρο Μόρα. Οπως υπογράμμισε ο ομιλητής, στις δύσκολες συνθήκες που διέρχονται οι λαοί, πρωταρχικό καθήκον προβάλλει η αλληλεγγύη προς το λαό της Κούβας, η απαίτηση για την άρση του εμπάργκο, η απελευθέρωση των πέντε αθώων Κουβανών πατριωτών και η καταδίκη της επιθετικής πολιτικής του διεθνούς ιμπεριαλισμού. Ο ομιλητής σημείωσε ότι αποτελεί μέρος της γενικής ιμπεριαλιστικής στρατηγικής η εχθρική και επιθετική πολιτική των ΗΠΑ κατά της Κούβας μετά το αιματοκύλισμα του ιρακινού λαού, τις απειλές κατά της Συρίας και της Β. Κορέας. Χαιρέτισαν τους συγκεντρωμένους ο Αριστείδης Θάνος, εκ μέρους της ΚΝΕ και ο Πόλυς Φωτιάδης, εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας του παραρτήματος Ξάνθης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, λειτούργησε έκθεση βιβλίου για την Κούβα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κούβα δεν είναι μόνη, θα νικήσει

Συγκέντρωση αλληλεγγύης οργανώνει η Ομοσπονδία τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στο Πεδίον του Αρεως, στις 7.30 μ.μ. (άγαλμα Αθηνάς)

Ο αγώνας της Κούβας «είναι και αγώνας όλων που έχουν αξίες, οράματα και ιδανικά και δε σκύβουν το κεφάλι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα», επισημαίνει, στην ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, που οργανώνει τη Δευτέρα 9 Ιούνη, στο Πεδίον του Αρεως (άγαλμα Αθηνάς), στις 7.30 μ.μ., όπου θα μιλήσει εκπρόσωπος των κουβανέζικων συνδικάτων.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, τονίζεται στην ανακοίνωση, δείχνουν τον επόμενο στόχο τους. «Αυτή τη φορά, ο στόχος τους δεν είναι ανταγωνιστικός. Δεν τους χωρίζουν ενεργειακές πηγές, το μοίρασμα της λείας. Είναι στόχος κοινός και λέγεται σοσιαλιστική Κούβα». Ο ιμπεριαλισμός ποτέ δε συμφιλιώθηκε με αυτήν, ούτε μπορεί. Γιατί η Κούβα είναι το παράδειγμα που μπολιάζει τις καρδιές εκατομμυρίων εργαζομένων, όλων αυτών που οραματίζονται έναν άλλο κόσμο, της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, του Σοσιαλισμού. «Αυτό το παράδειγμα, που σήμερα φλογίζει τις καρδιές όλης της προοδευτικής ανθρωπότητας, αύριο θα γίνει λάβα που θα κάψει τη ζούγκλα του ιμπεριαλισμού».

Η Ομοσπονδία καταλήγει λέγοντας: «Η Κούβα θα μείνει το Νησί της Επανάστασης και το παράδειγμά της θα φουντώνει τις καρδιές των εργαζομένων όλου του κόσμου. Αλληλεγγύη τώρα χωρίς όρους στην Κουβανέζικη Επανάσταση».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η εκδήλωση αλληλεγγύης στην Κούβα

Η Κούβα δεν είναι μόνη. Είμαστε όλοι στο πλευρό της. Αυτήν την απόφασή του καλείται να διαδηλώσει μαζικά ο λαός της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στο χώρο γύρω από το άγαλμα του Βενιζέλου, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Λάζαρο Μόρα, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών της Κούβας.

«Ενώνουμε τη φωνή μας και μαζί με το λαό της απαιτούμε: Κάτω τα χέρια από τη σοσιαλιστική Κούβα», τονίζεται στην ανακοίνωση της εκδήλωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ