ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Κοινή δράση κόντρα στο κεφάλαιο

Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Με την εκλογή 10μελούς Συντονιστικής Επιτροπής ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι εργασίες της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδικαλιστικής Συνάντησης των ταξικών δυνάμεων που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης και στην οποία συμμετείχαν 250 εκλεγμένοι συνδικαλιστές από 16 χώρες. Τη νέα Συντονιστική Επιτροπή απαρτίζουν συνδικαλιστές από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Τουρκία. Στα άμεσα καθήκοντα της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη δράσης για την προώθηση του συντονισμού όλων εκείνων των αγωνιστικών δυνάμεων, που παλεύουν κόντρα στην εξουσία του κεφαλαίου, στην πολιτική των κυβερνήσεων κεντροδεξιών και κεντροαριστερών, στη «συνδικαλιστική γραφειοκρατία» που στηρίζει αυτές τις επιλογές και τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Για δύο μέρες δεκάδες συνδικαλιστές που πήραν το λόγο, σε έναν ανοιχτό και πλούσιο διάλογο, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, για τους αγώνες που αναπτύσσει η εργατική τάξη της χώρας τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν παρά τη λυσσασμένη επίθεση του διεθνούς κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Και παρά τις ιδιομορφίες της κάθε χώρας, τις ιδιαιτερότητες του κάθε κινήματος, η διαπίστωση ότι οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, ότι βρίσκονται στο στόχο μιας κοινής και συνολικής επίθεσης από την πλευρά των δυνάμεων του κεφαλαίου, χαρακτήριζε όλες τις ομιλίες.

Απ' αυτή τη διαπίστωση, ξεκινούσαν και όλες οι προτάσεις, για παραπέρα ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, για κοινή δράση στα βασικά μέτωπα πάλης όπως κωδικοποιήθηκαν και στην απόφαση της Συνάντησης: Τις ιδιωτικοποιήσεις, την κοινωνική ασφάλιση, την ανεργία και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τους μισθούς, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους χώρους δουλιάς, τα προβλήματα των μεταναστών, του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Υγείας.

Αυτή η κοινή δράση, πρέπει να συμπυκνώνεται και στο αντιπολεμικό μέτωπο, καθώς η όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί βάζουν την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα μπροστά στο καθήκον παραπέρα ανάπτυξης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Την «τιμητική» της στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση είχε η ελληνική κυβέρνηση. Ολες οι αντιπροσωπείες εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για το χτύπημα των ναυτεργατών (εγκρίθηκε και σχετικό ψήφισμα) και καταδίκασαν το γεγονός ότι το ελληνικό Προξενείο στο Λένινγκραντ, αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας στον Ρώσο συνδικαλιστή Ανατόλι Μπίσοπ, ενεργοποιώντας τις διατάξεις της Σένγκεν.

Ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος

Εμπειρίες από την αντιμετώπιση της συμβιβαστικής πολιτικής που ακολουθούν οι ηγεσίες των επίσημων συνδικάτων σε εθνικό επίπεδο και των Ελεύθερων Συνδικάτων

Η ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης, η ενίσχυση της πάλης τους και των αποτελεσμάτων αυτής της πάλης, περνάει αναπόφευκτα μέσα από την αντιμετώπιση της συμβιβαστικής πολιτικής που ακολουθούν οι ηγεσίες των επίσημων συνδικάτων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό όπως αυτή εκφράζεται από τη Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (ΣΕΣ).

Χαρακτηριστικές γι' αυτό το θέμα ήταν οι παρεμβάσεις των Γάλλων συνδικαλιστών από τη «Συνέχεια της Σε-Ζε-Τε» και οι εκτιμήσεις τους για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας τους.

Η σημερινή «Σε-Ζε-Τε», υπογράμμισε ο Ροζέ Ναντό, δεν είναι η «Σε-Ζε-Τε» του 1936, των μεγάλων ταξικών αγώνων, ούτε της οργάνωσης της εθνικής αντίστασης του 1945. Από 5 εκατομμύρια μέλη που είχε τότε, το 1980 ο αριθμός τους μειώθηκε στα 2 εκατομμύρια και σήμερα δεν ξεπερνάει τις 500.000. Η σημερινή «Σε-Ζε-Τε» είναι αυτή που εγκατέλειψε την ΠΣΟ, που υποστηρίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν. Η ηγεσία της ενώ αρνείται να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, την ίδια στιγμή συμμετέχει και νομιμοποιεί τον «κοινωνικό διάλογο». Συμφώνησε με την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις συντάξεις στα 65 χρόνια, αποδέχτηκε την «ευελιξία» στην απασχόληση. Ισως γι' αυτό ο πρόεδρος των εργοδοτών χειροκροτούσε την εκλογή του Ρ. Τιμπό στη θέση του Γενικού Γραμματέα της οργάνωσης. Η «Συνέχεια της Σε-Ζε-Τε» στην οποία ανήκουμε - σημείωσε ο Ρ. Ναντό - είναι ένα κίνημα κόντρα στις δυνάμεις του κεφαλαίου, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ιστορικές παραδόσεις της οργάνωσής μας, γι' αυτό παλεύουμε και ενάντια στις διεφθαρμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι καιρός να βάλουμε στην άκρη τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές.

Στην τακτική του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους ναυτεργάτες, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιώργος Τούσσας, μεταφέροντας στις ξένες αντιπροσωπείες και την εμπειρία από την πρόσφατη απεργία. «Η συμμετοχή μας στην ΠΝΟ και στη ΓΣΕΕ, σημείωσε ο συνδικαλιστής, συνδυάζεται με την πάλη για την αποδυνάμωση και την ήττα των δυνάμεων του συμβιβασμού, για την ισχυροποίηση του ταξικού εργατικού κινήματος. Αντίπαλοί μας, αντίπαλοι των ναυτεργατών, είναι η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές που όχι μόνο απαγόρεψαν την απεργία, αλλά και στη συνέχεια χτύπησαν τους απεργούς με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Αντίπαλός μας όμως ήταν και η συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΝΟ, που τάχθηκε με το μέρος της κυβέρνησης και των εφοπλιστών. Που συκοφάντησε και επιχείρησε να σπάσει την απεργία. Αντίπαλός μας όμως ήταν και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που κινήθηκε στην ίδια λογική. Συνεπώς - κατέληξε - ο αγώνας μας πρέπει να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα των εφοπλιστών».

Ο Ζελάλ Τσελίκι από την Τουρκία σημείωσε ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία στέκεται εμπόδιο στους αγώνες των εργαζομένων και στη χώρα του και τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να στηριχτούν μόνο στις δικές του δυνάμεις. Οτι ο ταξικός αγώνας παραμένει το δικό τους όπλο.

Στους πρόσφατους αγώνες των μεταλλεργατών της Γερμανίας αναφέρθηκε ο Ράινερ Χερτ, μεταλλεργάτης από την IGM. Παρά τη δυναμική που είχε η απεργία, το συνδικάτο έκλεισε τις κινητοποιήσεις, σημείωσε ο συνδικαλιστής, για να υπογραμμίσει: «Στη χώρα μου για 16 ολόκληρα χρόνια ήταν η δεξιά κυβέρνηση του Κολ. Στα αιτήματα των εργαζομένων να πάμε για απεργία, η ηγεσία του συνδικάτου απαντούσε ότι δεν μπορούμε να απεργήσουμε γιατί στην εξουσία είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση...».

«Μένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι συνδικαλισμός και συνδικάτα σημαίνει ταξική πάλη, υπογράμμισε ο Αντρέ Φαρόπα από τη Γαλλία. Κάποιοι μας κατηγορούν για σεχταριστές, μας λένε γραφικούς, όμως εμείς πιστεύουμε ότι ταξική πάλη υπάρχει ακόμα και όταν δεν υπάρχουν ταξικά συνδικάτα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κόντρα στο ρεφορμισμό των ηγεσιών, σε συνδικάτα όπως είναι η ΣΕΣ, να υπερασπιζόμαστε την ενότητα σε ταξική βάση».

Οι διεθνείς καπιταλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να μετατρέψουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όργανα χειραγώγησης των εργαζομένων, υπογράμμισε στην εισήγησή της η Ντουντού Τακά, από την Τουρκία. Σε αυτή τους την προσπάθεια βρίσκουν στηρίγματα στον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, που ενισχύει τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων. Στόχος τους είναι να αποδυναμώσουν το εργατικό κίνημα.

Ομως οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες προσπάθησαν να αποκρούσουν επανειλημμένως τις επιθέσεις του κεφαλαίου μέσω κινητοποιήσεων, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τον ισχυρισμό ότι οι αγώνες έχουν χάσει την αξία τους. Αν και ο αγώνας αυτός έγινε κάτω από τη στέγη των συνδικάτων, υπήρξαν μεγάλες συνδικαλιστικές ηγεσίες που δεν είχαν την πρόθεση να αγωνιστούν και όπου αυτό συνέβη έγινε κάτω από την πίεση των ίδιων των εργαζομένων. Επισήμανε ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει αρχίσει και αποδυναμώνεται, δεν μπορεί να έχει πια έδαφος δράσης καθώς η επίθεση του κεφαλαίου μεγαλώνει και οι αντιθέσεις οξύνονται. Τέλος κατέδειξε ως κύριους στόχους του αγώνα των εργαζομένων την πάλη ενάντια στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, την απομόνωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και την πάλη για συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Για την ανάγκη του μεγαλύτερου συντονισμού των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη μίλησαν - μεταξύ άλλων - ο Φράνσις Λαρφόζ (Βέλγιο), ο Γιόχαν Σάουχτεκ (Αυστρία), ο Δ. Σούκης (Ελλάδα), ο Ντερκ Γκόμαγιερ (Γερμανία), ο Βαλεντίν Ρουίζ (Ισπανία).

Κλιμάκωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

«Ποτέ δε θα σηκώσουμε το όπλο στα αδέλφια άλλων χωρών», έλεγε το μήνυμα των εργαζομένων της BMW από τα εργοστάσια όλων των χωρών παραγωγής

Η ανάγκη έντασης και κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στον ιμπεριαλισμό αναδείχτηκε από πολλούς ομιλητές, κατά τη διάρκεια της 3ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης.

Ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε ότι βασικό συστατικό στοιχείο της πάλης είναι ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, που συνεχώς εντείνει την επιθετικότητά του. Οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν, είπε, να αιματοκυλούν τους λαούς προς όφελός τους, αξιοποιώντας τις διαφορές τους, όπως εθνικές, γλωσσικές, θρησκευτικές και άλλες. Αναφερόμενος στη δράση του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι και κατά τη διάρκεια της επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και μετά την 11η Σεπτέμβρη ανέλαβε πρωτοβουλίες για την οργάνωση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Το κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και εμπλουτίστηκε με νέες μορφές πάλης. Γεγονός που δείχνει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και γι' αυτό πρέπει η εργατική τάξη να απορρίψει την αντίληψη ότι «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» και να διευρύνει τον αγώνα της.

Ο Τούρκος συνδικαλιστής Χ. Ιβέρ υπογράμμισε ότι η ενότητα των εργαζομένων πρέπει να στηριχτεί στην ενότητα των λαών. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να καλλιεργήσουν εχθρότητα μεταξύ των λαών. Εμείς πρέπει να εκπαιδεύσουμε τη νεολαία μας, έτσι ώστε να αποκτήσει ταξική συνείδηση. Να ενωθούμε με μια ταξική προοπτική.

Ο Τούρκος Σαμπρί Τοπτσού ανέδειξε το ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά, καθώς κοινό είναι και το κέντρο από όπου εξαπολύονται οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, με την ίδια ένταση παντού. Η όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας συμβαίνει κυρίως κάτω από την αποφασιστική ηγεμονία των ΗΠΑ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυνάμεις της ΕΕ μένουν ουδέτερες. Αντίθετα, στο όνομα της προστασίας της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, επιτίθενται ενάντια στους εργαζόμενους. Απέναντί τους οι εργαζόμενοι πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους και να εντείνουν τον ταξικό αγώνα.

Ο Γερμανός Χ. Γκέμχαρντ αναφέρθηκε στην αύξηση του φασισμού στη χώρα του και ότι θα πρέπει συνδικαλιστές, συνδικάτα και εργαζόμενοι να αντιταχθούν σ' αυτό. Ανάλογη τοποθέτηση έκαναν και Γάλλοι συνδικαλιστές, μιλώντας για την αύξηση της ακροδεξιάς στη χώρα τους και συνολικά στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο εκπρόσωπος του Σε Ντε Πε Αμβέρσας Ρ.Τσεφ επισήμανε ότι είναι καθήκον για κάθε συνδικαλιστή και εργαζόμενο να αγωνιστεί ενάντια στους πολέμους που γίνονται. «Ενώ δίνουν πολλά λεφτά για πολέμους, δίνουν ελάχιστα για Υγεία, σχολεία,, εργασία, Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά. Γι' αυτό πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στη μεγαλύτερη απειλή της τάξης μας, τον πόλεμο. Γι' αυτό πρέπει να φτιάξουμε ένα ευρύ μέτωπο όλων όσοι δεν υποτάσσονται στη λαίλαπα του ιμπεριαλισμού».

Ο Γερμανός Γ. Κούπφερ τόνισε ότι στον πλανήτη, ιδιαίτερα μετά την 11η Σεπτέμβρη, πλανιέται ο τρόμος νέων πολέμων με πρόφαση την τρομοκρατία. Στη συνέχεια, διάβασε απόσπασμα κοινής ανακοίνωσης των εργαζομένων της BMW από τα εργοστάσια όλων των χωρών παραγωγής, στην οποία τονίζεται χαρακτηριστικά: Ποτέ δε θα σηκώσουμε το όπλο στα αδέλφια άλλων χωρών.

Η Ολτζάι Καλούμπας, Κούρδισσα από την Τουρκία και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων, σημείωσε ότι ο πόλεμος για την εργατική τάξη σημαίνει φτώχεια, πείνα, ρατσισμό. Γι' αυτό πρέπει όλα τα εργατικά σωματεία να παλέψουμε για να επικρατήσει η ειρήνη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Θεσσαλονίκη 2003

Ο Γ. Πέρρος ενημέρωσε τους συνδικαλιστές για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, ενόψει της Συνόδου της ΕΕ το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε για την οργάνωση και την ανάπτυξη των κινητοποιήσεων, που θα γίνουν ενόψει της Συνόδου στην Ελλάδα και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη ανάλογων αγωνιστικών δραστηριοτήτων στις χώρες τους, αλλά και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη.

Κοινά τα προβλήματα, κοινοί οι αγώνες

«Αν θέλετε να δείτε το μέλλον των μεταφορών στην Ευρώπη, δείτε την Αγγλία».

Σ' αυτήν τη φράση ο Γκραμ Σι Κάμπελ, μέλος της Ενωσης Μεταφορών του Λονδίνου, συμπύκνωσε τις αρνητικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων για εργαζόμενους και χρήστες των δημόσιων υπηρεσιών και περιέγραψε τους τρίχρονους αγώνες που δίνουν για να μην ιδιωτικοποιηθεί το μετρό.

Ο Τούρκος Λεβέντ Ντοκουίντζο, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών, αναφερόμενος στην εμπειρία των αγώνων που έδωσαν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, σημείωσε ότι με επιτροπές αγώνα από τους ίδιους τους εργαζόμενους έδωσαν μάχη με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις των εργαζομένων ενάντια στην προπαγάνδα εξαπάτησης της κυβέρνησης.

Ο Α. Ζαζόπουλος, μιλώντας για την αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων, επισήμανε ότι η επιχειρούμενη κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στο να ρίξει τους εργάτες στα δόντια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Και λίγο πιο κάτω συμπλήρωσε ότι μόνο η οργάνωση της πάλης μπορεί να αναχαιτίσει την επίθεση του κεφαλαίου και να ανατρέψει τα σχέδιά τους.

Στον αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου μετάλλου Κλάμπεκ στο Βέλγιο μετά το κλείσιμό του και στην πρόσφατη αθώωση 13 συνδικαλιστών του σωματείου, που διώχτηκαν από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε η Νάντια Μοσκούφο. Η πτώχευση, τόνισε, το 1996 οδήγησε στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, που όμως οργανώθηκαν και έχοντας την αλληλεγγύη και άλλων εργαζομένων έφτασαν στη νίκη το 1998 με την επαναλειτουργία της επιχείρησης.

Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Ούμπεκ, συνδικαλιστής ταχυδρόμος από το αριστερό μπλοκ συνδικαλιστών, μιλώντας για την ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων, σημείωσε ότι ο αγώνας που δίνουν είναι ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και στη διεφθαρμένη σοσιαλδημοκρατική διοίκηση του συνδικάτου. Αναμένονται, τόνισε, λόγω ιδιωτικοποίησης, 7.000 απολύσεις, ενώ ήδη έκλεισαν 400 υποκαταστήματα, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας.

Ο Θ. Κούτρας, παρουσιάζοντας ανάγλυφα τη μαύρη πραγματικότητα της ΕΕ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων των εργασιακών σχέσεων, στη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, στις κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος των αλλοδαπών εργατών και στην υπερεκμετάλλευσή τους.

Ο Ιταλός Πάολο Λεονάρντι επισήμανε ότι η αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στοχεύει στη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης. Ομως, είπε, είναι στο χέρι των ταξικών συνδικάτων να υιοθετήσουν μια πανευρωπαϊκή τακτική, να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Να απομονώσουν τις αντιλήψεις συναίνεσης και υποταγής, του ανταγωνισμού και του ατομισμού.

Ο Θ. Κυριακίδης υπογράμμισε πως πρέπει μέσα από τον αγώνα να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο να βαφτίζονται «πολιτικές απασχόλησης» εκείνες οι πολιτικές που καταργούν την πλήρη και σταθερή απασχόληση και προάγουν την αύξηση της ανεργίας.

Η ΠΣΟ στο πλευρό των λαών

Στη συνδιάσκεψη μίλησε εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης ο Μπαγιαρντίν Πάτσο ο οποίος μετέφερε και τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς του λατινοαμερικάνικου συνδικαλιστικού κινήματος.

«Οι εργαζόμενοι, είπε, έχουν κοινά προβλήματα σε όλες τις ηπείρους καθώς παντού χάνονται δικαιώματα, επιβάλλονται η ανασφάλιστη εργασία και οι χαμηλοί μισθοί ενώ η κοινωνική ασφάλιση δέχεται σφοδρή επίθεση. Οι κυβερνήσεις επιβάλλουν αυτή την πολιτική ακόμα και με τη βία και με προπαγάνδα και άλλες μοντέρνες μεθόδους προσπαθούν να επιβάλουν την ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού στους εργαζόμενους».

«Ο ιμπεριαλισμός, είπε σε άλλο σημείο, δεν μπορεί να ξεφύγει από την κρίση που ο ίδιος έχει δημιουργήσει και γι' αυτό κάνει πολέμους με πρόφαση την τρομοκρατία. Η ΠΣΟ από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στις επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν και κατήγγειλε τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, το σχέδιο που δημιούργησε η Βόρεια Αμερική για την Κολομβία και το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα».

Και κατέληξε: «Πρέπει να δυναμώσει ο πολιτικός και ιδεολογικός αγώνας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βρουν καινούριες τακτικές αγώνα γιατί υπάρχει πλούσια εμπειρία. Ο ταξικός αγώνας είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε για να υπάρξουν αλλαγές στην ανθρωπότητα. Γι' αυτό πρέπει να καλέσουμε την πλειοψηφία του λαού να συνεχίσει την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ