ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ
Ανεπανόρθωτες πληγές για το λαό, απρόβλεπτη η επούλωσή τους

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του «Θριασίου» για ανάκληση της μετατροπής του νοσοκομείου αποκλειστικά για Covid-19

Από πρόσφατη κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου
Από πρόσφατη κινητοποίηση για την επαναλειτουργία του «Θριασίου» ως γενικού νοσοκομείου
Η εκρηκτική πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πολιτική της κυβέρνησης, μετατρέποντας το δημόσιο σύστημα Υγείας σε μίας νόσου, αποτυπώθηκε τις προηγούμενες μέρες στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επιχειρήματα κατέθεσε ο εκπρόσωπος των γιατρών του νοσοκομείου στο ΔΣ για τις σοβαρές παρενέργειες αυτής της πολιτικής και την αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της απόφασης μετατροπής του «Θριασίου» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά.

Πιο συγκεκριμένα, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων οι εξής επιπτώσεις:

Α) Χωροταξικά: Δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή που να καλύπτει σε καθημερινή βάση πάνω από 200.000 κατοίκους και στις γενικές εφημερίες 1.500.000, σε μία απόσταση πλέον των 80 χλμ. Βρίσκεται δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, διά του οποίου διακινούνται επείγουσες περιπτώσεις από νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου. Βρίσκεται σε μία από τις δύο οδικές εισόδους του νομού Αττικής ως προς την υποδοχή πολυτραυματιών, αλλά και άλλων ασθενών από Πελοπόννησο. Βρίσκεται σε μία βιομηχανική περιοχή με συχνά και ενίοτε μαζικά εργατικά ατυχήματα, και πρέπει να είναι σε διαρκή επιφυλακή.

Β) Ιατρικά - Δεοντολογικά - Ηθικά: 1) Διακόπτεται η παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης σε τεράστια γεωγραφική και πληθυσμιακή περιοχή, χωρίς εναλλακτική λύση, με όποιες συνέπειες στη δημόσια υγεία. 2) Η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αφορά μόνο την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και δεν αναπληρώνει ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη νοσοκομείου. 3) Δεν υπάρχει επαρκές εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι) για αντιμετώπιση Covid-19. 4) Διακόπτεται η εκπαίδευση και έρευνα, με αποτέλεσμα να παραιτούνται ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι κυρίως ιατροί.

Γ) Τεχνοκρατικοί λόγοι: Η δυνατότητα ανάπτυξης κλινών Covid-19 δεν μπορεί να υπερβεί τις 180 από τις πλέον των 400 του νοσοκομείου, καθώς υπάρχει ανεπάρκεια (παρά την αναβάθμιση) του συστήματος παροχής οξυγόνου. Θα παραμείνουν λοιπόν κενές πλέον των 200 κλινών (...) ήδη λειτουργούσαν 120 και πλέον κλίνες Covid-19. Οι δυνατότητες ΜΕΘ θα αυξηθούν μόνο για 8 κλίνες.

Επίσης, ως «ενδεικτικό της "ενίσχυσης" του νοσοκομείου» μεταφέρθηκαν και τα «πολλά διαδικαστικά και πρακτικά προβλήματα, τα οποία προέκυψαν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ιατρικό κομμάτι. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, τόσο στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ όσο και στο υπουργείο Υγείας, για την ενίσχυση του νοσοκομείου με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (λοιμωξιολόγους, πνευμονολόγους, παθολόγους), αυτό μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό, παρά το γεγονός ότι ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε προφορικά για την στελέχωση των κλινικών Covid με 20 επιπλέον ιατρούς. Το αποτέλεσμα αυτού, πέραν της υπερβολικής κόπωσης των ιατρών, είναι να μην μπορούν να καταρτιστούν και τα μηνιαία προγράμματα εφημεριών, σύμφωνα με τους διευθυντές των εν λόγω κλινικών (...) κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κόπωση (σωματική και ψυχική), η ένταση και η πίεση των ιατρών των Covid κλινικών είναι τέτοια που οδήγησε αρκετούς εξ αυτών σε εξώδικη διαμαρτυρία - καταγγελία κατά του διοικητή και του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.

Επίσης, παρότι έχει δοθεί προφορική εντολή από την 2η ΥΠΕ για τη συγκέντρωση και τη διαχείριση των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ ασθενών σε έναν ενιαίο χώρο, μέχρι και σήμερα ουδείς μας έχει ενημερώσει πού, πώς και με τι προσωπικό θα νοσηλεύονται.

Ταυτόχρονα, κάτω από όλη αυτή την πίεση, προτάθηκε στο μόνο Covid νοσοκομείο μας, το οποίο έχει σταματήσει κάθε άλλη δραστηριότητα ή την έχει μεταφέρει σε άλλους χώρους, να λειτουργήσει και 2ο Εμβολιαστικό Κέντρο, για την πραγματοποίηση εμβολιασμών με εμβόλια της "Johnson & Johnson"!», αναφέρεται στην εισήγηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου ενημερώθηκε και έλαβε υπόψη του όλα τα παραπάνω, ενώ τονίστηκε από όλους το γεγονός ότι έχουν γίνει αποδέκτες των παραπόνων και της δυσαρέσκειας κατοίκων της περιοχής αλλά και εργαζομένων του νοσοκομείου για τη μετατροπή του μόνο για Covid.

«Η πλειοψηφία των μελών δήλωσε πως τα προβλήματα αυτής της μετατροπής είναι πολλά και θα έπρεπε το νοσοκομείο πολύ γρήγορα να επανέλθει στην πρότερη κανονική λειτουργία του». Σημειώνεται ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου (...) με δύο λευκές ψήφους, αυτές του διοικητή και προέδρου και της διοικητικής διευθύντριας και αντιπροέδρου», αποφάσισε ομόφωνα «να διαβιβαστούν στο υπουργείο Υγείας η παρούσα απόφαση και το αίτημα των μελών του ΔΣ για άμεση ανάκληση της απόφασης μετατροπής του ΓΝΕ "Θριάσιο" σε νοσοκομείο για νοσηλεία μόνο ασθενών που πάσχουν από Covid-19».

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με μετακινήσεις γιατρών αλλότριων ειδικοτήτων επιχειρείται η «κάλυψη» των αυξημένων αναγκών

Την «κάλυψη» των αυξημένων αναγκών στις κλινικές κορονοϊού και στη ΜΕΘ με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές του νοσοκομείου επιχειρεί η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό που παραμένουν, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου, αποφασίστηκε η μετακίνηση περίπου 40 γιατρών από 1η μέχρι και 30 Μάη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες τόσο της πρωινής λειτουργίας όσο και του προγράμματος εφημεριών στις κλινικές Covid και στη ΜΕΘ.

Μετακινούνται ειδικοί και ειδικευόμενοι γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων, όπως Δερματολογίας, Παιδοχειρουργικής, Χειρουργικής, Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Οφθαλμολογίας, ΩΡΛ, Νεφρολογίας. Αποκαλυπτική της κατάστασης είναι η μετακίνηση στη ΜΕΘ δύο επικουρικών Χειρουργικής, ενός ΩΡΛ και δύο ειδικευόμενων Ουρολογίας και Παιδοχειρουργικής!

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας, παραμένουν κενές 97 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, 129 ειδικευόμενων και εκατοντάδες ακόμα σε νοσηλευτικό προσωπικό στο «Ιπποκράτειο».

Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών Ιπποκράτειου» σημειώνει ότι η σχετική απόφαση της διοίκησης είναι αποκαλυπτική της «ετοιμότητας» του δημόσιου συστήματος Υγείας και των μέτρων που πάρθηκαν από την εκδήλωση της πανδημίας μέχρι σήμερα.

«Αποδεικνύεται ότι οι όποιες προσλήψεις έγιναν για τις ανάγκες της πανδημίας σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν.

Αυτός είναι ο λόγος που μετακινούνται γιατροί αλλότριων ειδικοτήτων, στην πλειοψηφία τους ειδικευόμενοι και επικουρικοί, και καλούνται να διαχειριστούν τη νοσηλεία των Covid ασθενών», σημειώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση».

Και θέτει ...ρητορικά τα ερωτήματα: «Κατά πόσο είναι επιστημονικά ορθό να αναλαμβάνουν ρόλο "ειδικού" σε Covid κλινικές οι παιδίατροι, οι παιδοχειρουργοί και οι δερματολόγοι; Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ΜΕΘ, ενός κατεξοχήν εξειδικευμένου τμήματος, με χειρουργούς, ΩΡΛ και ουρολόγους; Μήπως άραγε οι γιατροί που μετακινούνται περισσεύουν από τα τμήματά τους;».

Τονίζει ότι η «λύση» των αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών μετακινήσεων λειτουργεί εις βάρος της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου, και κυρίως εις βάρος των ίδιων των ασθενών. «Η εκπαίδευση των ειδικευόμενων στις αντίστοιχες ειδικότητές τους δεν μπορεί να παραμένει σε καραντίνα έναν χρόνο μετά. Είναι ζήτημα διασφάλισης της επιστημονικής επάρκειας των γιατρών που θα στελεχώσουν το σύστημα Υγείας μας στο εγγύς μέλλον», προσθέτει, αναδεικνύοντας μία ακόμα σημαντική επίπτωση της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» απαιτεί εδώ και τώρα την άνευ όρων επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων, την πρόσληψη - εκπαίδευση του αναγκαίου αριθμού προσωπικού για τη λειτουργία της ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και όλων των υπόλοιπων ειδικοτήτων και κλάδων (παραϊατρικό, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, διοικητικοί, τεχνικοί). Επίσης, να μην απολυθεί κανείς, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να ενταχθούν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και να εξασφαλιστεί η εκπαίδευση των ειδικευόμενων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
345 νεκροί και 8.127 νέα κρούσματα σε πέντε μέρες

Από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και χτες άλλοι 345 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω Covid, με τους 134 από αυτούς να καταγράφονται το τελευταίο 48ωρο. Μόνο τον Απρίλη «έφυγαν» από τη ζωή περίπου 2.500 άνθρωποι, σχεδόν το 1/4 από τους συνολικά 10.587 θανάτους που καταγράφονται από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Οι διασωληνωμένοι παραμένουν σκαρφαλωμένοι στους 797, με διάμεση ηλικία τα 68 έτη.

Σημειώνεται ότι παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ (μόλις 23.000 χτες και προχτές) που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες πέντε μέρες, τα κρούσματα έφτασαν τα 8.127. Το τελευταίο 48ωρο καταγράφηκαν 2.146 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.022 στην Αττική, 302 στη Θεσσαλονίκη, 68 στη Λάρισα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 348.568.

Το πενθήμερο έγιναν συνολικά 1.685 εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΓΝΗ
Λαμπάδες και σοκολατένια αυγά στα παιδιά που νοσηλεύονται

Με αφορμή τις μέρες του Πάσχα, μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ δώρισαν λαμπάδες και σοκολατένια αυγά στους μικρούς και τις μικρές που νοσηλεύονται στις κλινικές Παιδιατρική, Παιδοχειρουργική, Παιδοαιματολογική, Παιδοψυχιατρική και ΜΕΘ Παίδων. Το Μ. Σάββατο δώρισαν παραδοσιακά εδέσματα και ευχετήριες κάρτες και αντάλλαξαν ευχές με τους εργαζόμενους που είχαν βάρδια, μακριά από τις οικογένειές τους. «Φέτος, παρόλο που η πανδημία Covid-19 αποδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης ενός δωρεάν, ισχυρού εθνικού συστήματος Υγείας, η Λαμπρή συνεχίζει να βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με αντιλαϊκούς νόμους, με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, με τις "ευέλικτες" μορφές εργασίας να είναι κυρίαρχες στην απασχόληση, με μεγάλες περικοπές στην Υγεία. Ο αγώνας ενάντια σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται», σημειώνει το Σωματείο και απευθυνόμενο με αισιοδοξία σε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου εύχεται «δύναμη για να προχωρήσουμε σε αγωνιστικούς δρόμους που θα φέρουν δικαίωση και ειρήνη!».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org