ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική!

Στεφάνια και κόκκινα γαρύφαλλα για τους ήρωες της εργατικής τάξης κατατέθηκαν στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς το Σάββατο 1η Μάη

Εκπρόσωποι των σωματείων πορεύονται προς το Σκοπευτήριο
Εκπρόσωποι των σωματείων πορεύονται προς το Σκοπευτήριο
«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»: Το σύνθημα αντηχούσε από το πρωί του Σαββάτου 1 Μάη στους δρόμους της Καισαριανής, καθώς σωματεία και φορείς τίμησαν ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και έφτασαν με πορεία στον χώρο του Σκοπευτηρίου, στο «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς». Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν τα στεφάνια με τα κόκκινα γαρύφαλλα προς τιμήν των νεκρών του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του 1936, των 200 κομμουνιστών της Καισαριανής. «Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», ήταν τα συνθήματα που «σκόρπισε» η πορεία στο πέρασμά της, διαμορφώνοντας ένα κατακόκκινο ποτάμι από τα γαρύφαλλα και τα στεφάνια.

«Πρόοδος δεν είναι η σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», διαμήνυσαν τα σωματεία, δίνοντας συνέχεια στην προετοιμασία της απεργίας που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 6 Μάη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και δίνοντας απάντηση στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τα εργασιακά δικαιώματα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.


Φτάνοντας στον τόπο της θυσίας των 200 κομμουνιστών, οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Στεφάνια στο Σκοπευτήριο κατέθεσαν η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Επίσης ο ΣΦΕΑ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων από δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία και φορείς.

Οι καταθέσεις ολοκληρώθηκαν με τις γροθιές υψωμένες και τους ήχους του «Πένθιμου Εμβατηρίου», ενώ το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για τη μεθαυριανή απεργία και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ κατέθεσε στεφάνια και στο Πολυτεχνείο, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων.

Σε δήλωσή του από το Σκοπευτήριο στην Καισαριανή, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε τα εξής: «Οι αγώνες και οι νεκροί του χτες φωτίζουν την εργατική τάξη για το σήμερα, στο δρόμο της ανατροπής, στον δρόμο της οργάνωσης της πάλης, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Από αυτό το ιστορικό μνημείο εδώ, από αυτή την ιστορική θυσία, δεν ξεχνάμε την εντολή που μας άφησαν οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές εδώ στην Καισαριανή, να μη λυγίσουμε, να συνεχίσουμε. Γι' αυτό και απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ολόκληρη την εργατική τάξη, 6 του Μάη να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σήμερα προωθούν το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, το χτύπημα της εμβληματικής κατάκτησης της εργατικής τάξης, του 8ωρου. Λέμε στην εργατική τάξη ότι ο μόνος δρόμος σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης για να απαλλαγεί από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Σε Πειραιά και Λαύριο

Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
Εκδήλωση στο μνημείο των νεκρών εργατών της μεγάλης αιματοβαμμένης απεργίας του Αυγούστου του 1923 στο Πασαλιμάνι πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς του Πειραιά. Με πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Κοραή έφτασαν στο μνημείο, όπου κατέθεσαν στεφάνια, ενώ διαβάστηκε το ιστορικό της απεργίας του 1923. «Η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας της εργατικής τάξης. Επιθεωρεί τις δυνάμεις της, καθορίζει στόχους για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. (...) Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας! Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!» τόνισε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας», υπενθύμισε το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση στον Πειραιά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Εκδήλωση τιμής πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής το Σάββατο 1η Μάη στο Λαύριο, με κατάθεση στεφάνων από σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκε χρονικό που συνόψισε τα γεγονότα της μεγάλης απεργίας του Σικάγο την 1η Μάη 1886, καθώς και άλλων μεγάλων απεργιακών μαχών της εργατούπολης του Λαυρίου αλλά και της υπόλοιπης χώρας στα τέλη του 19ου και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.


Στο Πολυτεχνείο
Στο Πολυτεχνείο

Λαύριο
Λαύριο

Πειραιάς
Πειραιάς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δόξα και τιμή στον ηρωικό Μάη του 1936!

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο όπου έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών τον Μάη του 1936 πραγματοποίησαν το Σάββατο 1η Μάη αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων, φορέων, φοιτητικών και αθλητικών συλλόγων.

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, απ' όπου ξεκίνησαν συγκροτημένα, κρατώντας τα στεφάνια στα χέρια τους, μαχητική πορεία μέχρι τον χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «7ωρο, 5ήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απαίτηση της εργατιάς», «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», έφτασαν στον χώρο.

Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Επίσης αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και δεκάδων εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Ακολούθησαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων: Της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΟΓΕ, του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Αλλά και από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, άλλους συλλόγους και φορείς της πόλης.

Η κατάθεση στεφάνων ολοκληρώθηκε με το άκουσμα της Διεθνούς να σηματοδοτεί το κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση της δράσης με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. «Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους τιμάμε όπως τους πρέπει, αγωνιστικά και διεκδικητικά, για το αίμα που έχυσαν, γι' αυτά που κατέκτησαν το 1886 στο Σικάγο, το 1936 εδώ στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε μαχητικά. Να φτάσουμε με το κάλεσμα για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς για τις 6 του Μάη σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, ώστε εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση και οι καπιταλιστές να πάρουν ένα μήνυμα, ένα χτύπημα στα σχέδιά τους. Συνεχίζουμε αγωνιστικά και υπενθυμίζουμε σε όλους αυτούς που κλείνουν τα αυτιά τους, και προσπαθούν να το ξεχάσουν, πως σε αυτό εδώ το σημείο όπου έπεσε ο πρώτος νεκρός εργάτης του Μάη του '36 βρισκόταν το μνημείο των νεκρών εργατών και απαιτούμε εδώ να γυρίσει με την ολοκλήρωση των εργασιών για το Μετρό».


Εκδηλώσεις τιμής σε όλη τη χώρα

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Με καταθέσεις στεφάνων και εκδηλώσεις σε μνημεία και τόπους συνδεδεμένους με τον ηρωισμό της εργατικής τάξης και με τις θυσίες της στην πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά το περασμένο Σάββατο από σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα.

Σε Πάτρα και Αγρίνιο

Σε κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης προχώρησε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σωματείων και φορέων τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά και προετοιμάζοντας παράλληλα την απεργία στις 6 Μάη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρός του, Δημήτρης Μαρμούτας, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων ΙΚΑ ο Γιώργος Τσαπάρας και από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) η Αννα Ανδρεάτου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Στεφάνια στο μνημείο των δολοφονημένων καπνεργατών κατέθεσαν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και σωματεία του, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στην εκδήλωση που οργανώνουν για την Πρωτομαγιά αύριο Τετάρτη 5 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στην απεργία και τη συγκέντρωση στις 6 Μάη.

Σε Αρτα, Πρέβεζα και νησιά του Ιονίου

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Στην Αρτα, η εκδήλωση εξελίχθηκε σε συγκέντρωση καταδίκης των εργοδοτικών εγκλημάτων και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Το Εργατικό Κέντρο και σωματεία του νομού κατέθεσαν στεφάνια στο εργοστάσιο «Ηπειρος», όπου σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία ο 29χρονος εργάτης Χρήστος Ζορμπάς, και στην Εθνική οδό Αρτας - Ιωαννίνων όπου σκοτώθηκε ο 18χρονος ταχυμεταφορέας Γιώργος Γούτζιας. «Εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι οικογένειες των αδικοχαμένων παιδιών, ενώ κυρίως νεολαίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα. Στο εργοστάσιο «Ηπειρος» δεκάδες εργαζόμενοι άφηναν από ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Στη συγκέντρωση για τον νεαρό ταχυμεταφορέα έγινε αναφορά στα αναγκαία μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να παρέχονται στους εργαζόμενους αυτού του κλάδου.

Εκδήλωση στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Σταύρο Κάππα, έναν από τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την 1η Μάη 1944, οργάνωσαν σωματεία και φορείς της Πρέβεζας.

Τους δύο ηρωικούς προέδρους του, Χριστόφορο Παπανικολάτο και Σπύρο Μπουρμπούλη, που εκτέλεσαν οι Γερμανοί το 1944, τίμησε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στη συνέχεια μαζί με το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των εκτελεσμένων αγωνιστών στη θέση Βινάριες και στον τοίχο των παλιών φυλακών Αργοστολίου, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν αντιστασιακούς.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Στην Κέρκυρα, η πλειοψηφία των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματεία του νησιού πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς της τάξης μας. Η εκδήλωση έγινε στο χωριό Κουραμάδες, στο μνημείο του κομμουνιστή δάσκαλου Κώστα Χυτήρη, ενός εκ των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή το 1944.

Στη Λευκάδα, σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Μαρκά.

Σε Εύβοια και Λιβαδειά

Στην Εύβοια, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εργατικά σωματεία του νομού κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην παραλία της Χαλκίδας, για να τιμήσουν τους νεκρούς της εργατικής τάξης.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά. Κάλεσε «όλους τους εργαζόμενους να τιμήσουμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο. Να τιμήσουμε τους νεκρούς του Σικάγου, της Πρωτομαγιάς του '24, του Μάη του '36».

Στην Κρήτη

Τους αγώνες και τους νεκρούς της εργατικής τάξης τίμησαν με κατάθεση στεφάνων σε μια σειρά από σημεία της πόλης σωματεία του Ηρακλείου. Εκπρόσωποι των συνδικάτων απέδωσαν φόρο τιμής στον Στρατή Περγαλίδη, στους αδελφούς Χατζηγιώργη και σε όλους όσοι έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. «Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», διαμήνυσαν με το πανό τους συνεχίζοντας την προετοιμασία της μεθαυριανής απεργίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Στεφάνια κατέθεσε στην πλατεία Αγ. Νικολάου αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λασιθίου «Τάλως» και του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Λασιθίου.

Στην Πελοπόννησο

Στην Τρίπολη, σωματεία και φορείς της Αρκαδίας κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο όπου την 1η Μάη 1944 εκτελέστηκαν 40 αγωνιστές από τις δυνάμεις κατοχής των Γερμανών και τα συνεργαζόμενα με αυτές Τάγματα Ασφαλείας. Στο ίδιο σημείο την περίοδο 1947 - 1949 εκτελούνταν αγωνιστές με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου Τρίπολης. «Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και μνήμης, μέρα τιμής για την εργατική τάξη, για την προσφορά της στην κοινωνική πρόοδο», σημείωσαν τα σωματεία, απέτισαν φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στην πάλη και έδωσαν την υπόσχεση να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.

Στεφάνια στο μνημείο της Ακροναυπλίας κατέθεσαν σωματεία της Αργολίδας. Τιμώντας όσους και όσες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν για το δίκιο της εργατικής τάξης έδωσαν τη διαβεβαίωση να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να βρει δικαίωση η θυσία τους.

Τους αγώνες όσων θυσίασαν τη ζωή τους διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα και καλύτερη ζωή τίμησαν σωματεία της Μεσσηνίας με εκδήλωση στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών και μυλεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Σε νησιά του Αιγαίου

Στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Μυτιλήνη κατέθεσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και σωματεία του, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης.

Στη Ρόδο στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων ενώ με το πανό τους έστειλαν μήνυμα «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Στην Κω, στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, σωματείων και φορέων. Οι πρωτοβουλίες για την Πρωτομαγιά συνεχίζονται σήμερα, Τρίτη, με εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καζούλη, και κορυφώνονται με την απεργία στις 6 Μάη.

Στη Χίο, σωματεία και φορείς του νησιού κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org