ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η 1η Μάη δείχνει το δρόμο για το μέλλον!

Τρίπολη
Τρίπολη
Σε όλη τη χώρα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά και έστειλαν το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα να δοθεί μαχητική, εργατική - λαϊκή απάντηση.

Η συμπλήρωση 135 χρόνων από την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο συνέπεσε με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει την κορυφαία κατάκτηση της εργατικής τάξης με την καθιέρωση 10ωρης εργασίας.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τίμησαν τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, το 1924, του Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί τον Μάη του 1936, μαζί με αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων (βλέπε αναλυτικά σελ. 14 - 15).

Η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ τίμησε τους νεκρούς της εργατικής τάξης καταθέτοντας λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του Ιούνη του 1928. Ο Γραμματέας της ΤΕ, Ορέστης Λιώλης, μετά την κατάθεση, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους συντρόφους Γκινέ Κώστα, Δαλδόγιαννη Σταμάτη, Παπαϊωάννου Γιάννη, Φάβα Κώστα και Χυτήρη Κώστα που έζησαν και έδρασαν κατά τον Μεσοπόλεμο και στην Ξάνθη και εκτελέστηκαν από τους ναζί στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Καρδίτσα
Καρδίτσα
Στην Αλεξανδρούπολη, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ προχώρησαν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο πάρκο Ανεξαρτησίας.

Μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα, έχοντας στο νου και την καρδιά ότι «η 1η Μάη έρχεται από το παρελθόν αλλά δείχνει το δρόμο για το μέλλον!», όπως αναφέρει και το μήνυμα της ΚΕ του Κόμματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Αλεξανδρουπολίτη Κοσμά Ποντίκη του Στυλιανού, που ήταν ένας από τους 200 ήρωες της Καισαριανής. Στέλεχος του ΚΚΕ, συνδικαλιστικό στέλεχος των ναυτεργατών Αλεξανδρούπολης. Το 1932 εκτοπίστηκε στη Σίκινο για ένα χρόνο και το 1935 φυλακίστηκε στις φυλακές Αίγινας. Ηταν υποψήφιος βουλευτής Εβρου το 1935 με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών και Αγροτών (ΕΜΕΑ) και το 1936 με το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΠΜ). Η δικτατορία του Μεταξά τον παρέδωσε μαζί με άλλους φυλακισμένους πολιτικούς κρατούμενους στους ναζί κατακτητές και τελικά οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα την 1η Μάη 1944 στην Καισαριανή μαζί με τους 199 συντρόφους του, ως αντίποινα για την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού από τον ΕΛΑΣ.

Στην Καβάλα η ΤΕ του ΚΚΕ και το ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Αγαλμα του Καπνεργάτη τιμώντας τα 135 χρόνια από την εξέγερση του Σικάγου. Ομιλία πραγματοποίησε ο Γραμματέας της ΤΕ, Καταπόδης Βασίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως το ΚΚΕ δίνει το χέρι του στους εργάτες και τις εργάτριες, σε όλους αυτούς που είδαν να αξιοποιείται η πανδημία ως πρόσχημα για να φορτωθούν στις δικές τους πλάτες τα βάρη από τη νέα καπιταλιστική κρίση, όπως οι εργαζόμενοι των πετρελαίων που έρχονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας και οι 135 «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι της ΒΦΛ. Πρόσθεσε πως η διέξοδος πρέπει να αναζητηθεί στη δύναμη της εργατικής - λαϊκής πάλης, στη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, απευθύνοντας παράλληλα πλατύ κάλεσμα για την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων στις 6 Μάη, «εδώ στην πλατεία - σύμβολο των αγώνων των πατεράδων και των παππούδων μας, των ηρωικών καπνεργατών».

Ελευσίνα
Ελευσίνα
Καταθέσεις στεφάνων από Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκαν στην Κομοτηνή, στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου σύντομη ομιλία έκανε το μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Βαργεμίδης, στη Δράμα, όπου στη συγκέντρωση μίλησε η Μαρία Μάλλη, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, και στη Θάσο.

Στα Γιαννιτσά, η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Ακολούθησε εξόρμηση σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπου τα μέλη του Κόμματος συζήτησαν για το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς.

Στα Γρεβενά, στεφάνι κατέθεσε η Παναγιώτα Ντάγκα, Γραμματέας της ΤΕ, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Η Τομεακή Επιτροπή Σερρών, το Σάββατο 1η Μάη, πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Εμπορίου.

Στις πόλεις της Θεσσαλίας

Στη Λάρισα, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης πραγματοποίησε εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους. Ενημέρωσε τον κόσμο για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, με το οποίο χτυπιούνται τα όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Ταυτόχρονα, μοίρασαν στους αυτοαπασχολούμενους ανακοινώσεις με τις θέσεις του ΚΚΕ για την ανακούφιση από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κάλεσαν το λαό της πόλης να συμμετάσχει στην απεργία στις 6 Μάη.

Ηράκλειο
Ηράκλειο
Στην Καρδίτσα, αντιπροσωπείες της ΤΕ του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνια στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην πλατεία Δικαστηρίων. Εκ μέρους του ΚΚΕ το στεφάνι κατέθεσε ο Βασίλης Κρανιάς και από την ΚΝΕ η Γραμματέας του ΤΣ, Μαρίνα Φυτσιλή.

Στα Τρίκαλα, σε κλίμα συγκίνησης αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, σημειώνοντας πως «το μήνυμα της Πρωτομαγιάς παραμένει επίκαιρο στη μαχητική λαϊκή αντίσταση απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ, και της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Βάγια Βάγια, μέλος του ΚΣ, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τίμησαν τους νεκρούς της εργατικής τάξης με κατάθεση στεφανιών στα σημεία της πόλης όπου δολοφονήθηκαν οι ήρωες Στρατής Περγαλίδης και τα αδέρφια Χρήστος και Κώστας Χατζηγεωργίου, τον Ιούνη του 1947. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.

Οι κόκκινες σημαίες ανέμισαν «κάνοντας ξεκάθαρο ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τη φωνή για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού. Απαντάμε με τις διεκδικήσεις μας με σύνθημα: "Δεν μένουμε θεατές απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα, με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας"», όπως τονίζει η ΤΕ Ηρακλείου.

Χανιά
Χανιά
Στα Χανιά, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Πρωτομαγιάς στο Πασακάκι. Μετά την κατάθεση του στεφανιού, ο Γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, Αλέκος Μαρινάκης, δήλωσε:

«Τιμάμε σήμερα τους εργάτες του Σικάγου του 1886. Τους εργάτες της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936. Τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944, μεταξύ αυτών ο Καλαφατάκης από τον Πλατανιά, ο Κορναράκης από το Σφακοπηγάδι Κισσάμου και ο Μαριακάκης από τον Βάμο».

Στο Ρέθυμνο, κλιμάκιο της ΤΕ του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Λούη Τίκα (Ηλία Σπαντιδάκη). Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης, Γραμματέας της ΤΕ Ρεθύμνου, ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος, ο Μανούσος Μανουσογιάννης, μέλος της ΤΕ και δημοτικός σύμβουλος, και ο Τζόνυ Γκιολίκου, Γραμματέας του ΤΣ Ρεθύμνου της ΚΝΕ.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πάτρα, αντιπροσωπεία της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Την κατάθεση έκανε ο Στέφανος Λαβράνος.

Η ΤΕ Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες και τις εργάτριες, ιδιαίτερα στους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας, στους νέους εργαζόμενους και εργαζόμενες, στους μετανάστες και πρόσφυγες, στους ανέργους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Πάτρα
Πάτρα
Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των 40 πατριωτών που εκτελέστηκαν στην Τρίπολη, την Πρωτομαγιά του 1944, μαζί με τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, ως αντίποινα για το θάνατο του στρατηγού Φρανς Κρεχ, διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, στις 27 Απρίλη 1944, σε ενέδρα του ΕΛΑΣ στους Μολάους Λακωνίας.

Σε Δυτική Ελλάδα και Επτάνησα

Στα Γιάννενα, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρολόι. Εκ μέρους της ΤΕ Ιωαννίνων κατέθεσε ο Μπάμπης Παππάς και εκ μέρους των Οργανώσεων της ΚΝΕ η Λαμπρινή Βλάχου.

Το πρώτο ραντεβού δόθηκε το πρωί στο κάστρο της πόλης όπου κρεμάστηκε πανό με σύνθημα «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, εμπρός για τα "Σικάγο" της γενιάς μας!».

Η Κομματική Οργάνωση Ζίτσας του ΚΚΕ οργάνωσε λιτή εκδήλωση στο μνημείο του χωριού με κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των τεσσάρων Ζιτσιωτών που εκτελέστηκαν το Μάη του '44 στην Καισαριανή. Σύντομη ομιλία εκφώνησε ο Τάκης Τζίμας.

Στην Κεφαλονιά αντιπροσωπείες της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και του ΤΣ της ΚΝΕ επισκέφθηκαν το Εργατικό Κέντρο καταθέτοντας στεφάνια προς τιμήν των δύο εκτελεσμένων προέδρων του Εργατικού Κέντρου, Χριστόφορου Παπανικολάτου και Σπύρου Μπουρμπούλη. Εκ μέρους του ΚΚΕ τα στεφάνια κατέθεσε ο Γραμματέας της ΤΕ, Διονύσης Αλιβιζάτος, και εκ μέρους της ΚΝΕ η Αγγελική Γαρμπή, μέλος του ΤΣ.

Ξάνθη
Ξάνθη
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το μνημείο στις Βινάριες και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο των εκτελεσθέντων αγωνιστών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, καθώς και στον τοίχο των παλιών φυλακών Αργοστολίου, όπου την Πρωτομαγιά του 1944 οι ναζί κατακτητές εκτέλεσαν αντιστασιακούς αγωνιστές. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Στη Λιβαδειά

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Σάββατο 1η Μάη, κατέθεσαν στεφάνι στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδειά τιμώντας τους νεκρούς της εργατικής τάξης, δίνοντας όρκο συνέχειας μέχρι τη δικαίωση του αγώνα της τάξης μας.

Στα νησιά του Αιγαίου

Στη Λέσβο, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη Μυτιλήνη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Στη Χίο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Εκ μέρους του ΚΚΕ το στεφάνι κατέθεσε ο Στρατής Κακαρίνος και εκ μέρους της ΚΝΕ η Χριστίνα Παληού. Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα.

Αίγινα: Στο μνημείο των εκτελεσμένων των φυλακών

Η ΚΟ Αίγινας του ΚΚΕ τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσμένων των φυλακών Αίγινας αποδίδοντας φόρο τιμής στους κομμουνιστές και αγωνιστές που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν τόσο στο νησί της Αίγινας όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο Μνημείο του Εργάτη στην Ελευσίνα

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
Στην Ελευσίνα, αντιπροσωπεία των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Το στεφάνι κατέθεσε ο Κώστας Κώνστας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Κομοτηνή
Κομοτηνή

Καβάλα
Καβάλα

Κεφαλονιά
Κεφαλονιά

Αίγινα
Αίγινα

ΧΑΪΔΑΡΙ
Εκδήλωση για τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής

Εκδήλωση προς τιμήν των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τους ναζί κατακτητές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής πραγματοποίησαν το Σάββατο τα Παραρτήματα Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Αιγάλεω και Αγίας Βαρβάρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις Χαϊδαρίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Διαλεχτή Πολυχρονίδου, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Χαϊδαρίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σημειώνοντας πως «όσο κι αν προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία του "Μπλοκ 15" και των ηρώων που θήτευσαν σε αυτό, όπως κάνουν κυβέρνηση, δήμος Χαϊδαρίου και γερμανικό κράτος, με στόχο ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Δεν θα τους επιτρέψουμε να ξεχαστούν τα εγκλήματα των ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, που προκύπτουν από την εγκληματική ιδεολογία τους, ούτε να τα δικαιολογήσουν ως εγκλήματα πολέμου γενικά, ούτε θα τους αφήσουμε να εξισώσουν ό,τι πιο σάπιο γέννησε ο καπιταλισμός με τον δίκαιο αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ». Τόνισε ότι «η Πρωτομαγιά είναι μέρα - σύμβολο του αγώνα της εργατικής τάξης όλου του κόσμου για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας: Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης αιματοβαμμένης Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1924, του Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής» και πρόσθεσε πως «η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για άλλη μια χρονιά σε συνθήκες πανδημίας, σε συνθήκες που οι λαοί μετρούν τα εκατομμύρια των νεκρών τους. Η διαχείριση της πανδημίας από όλες τις καπιταλιστικές χώρες απέδειξε ότι ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός». Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 6 Μάη, τονίζοντας πως «στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου η εργατική τάξη θα διατρανώσει την απάντησή της».

Εκ μέρους της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Ζαγγανάς.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης Χαϊδαρίου του ΚΚΕ, και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org