ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΒΑΡΝΑΒΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη χωματερή στο Γραμματικό

Από τη διαμαρτυρία της περασμένης Πέμπτης
Από τη διαμαρτυρία της περασμένης Πέμπτης
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία χωματερής - καύση σκουπιδιών στην περιοχή του Γραμματικού πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη το πρωί έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Η πρωτοβουλία πάρθηκε από την κοινότητα Βαρνάβα και αγκαλιάστηκε ευρύτερα από σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής. Σημειώνεται ότι για χτες είχε προγραμματιστεί από τον ΕΔΣΝΑ η διαδικασία για την υποβολή των προσφορών για την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου, ωστόσο η σχετική διαδικασία αναβλήθηκε.

Η συγκέντρωση έγινε σε συνέχεια των πολύμορφων κινητοποιήσεων των Επιτροπών Κατοίκων Βαρνάβα, Γραμματικού, Μαραθώνα και της ευρύτερης περιοχής, σωματείων και φορέων, που έως τώρα έχουν σταθεί εμπόδιο στα σχέδια της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χτες, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, για τη δημιουργία υγειονομικής βόμβας αντίστοιχης με τη χωματερή της Φυλής.

Παρευρέθηκαν ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Α' Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα και τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Επίσης ο Στέργιος Τσίρκας, δήμαρχος Μαραθώνα, ο Νίκος Στεφανίδης και ο Κώστας Φαρμάκης, δημοτικοί σύμβουλοι Μαραθώνα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σπύρος Ηλίας, πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, ο οποίος μίλησε στην κινητοποίηση, καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΕΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης».

«Αρνούμαστε να πεθάνουμε. Ούτε βήμα πίσω», έγραφε το πανό της κοινότητας Βαρνάβα. Η κινητοποίηση έγινε με την παρουσία αστυνομικής δύναμης.

Στην κινητοποίηση μίλησε ο Σπύρος Ηλίας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανάφερε ότι «μπορεί να αναβλήθηκε η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνεδρίαση κατάθεσης προσφορών για τη δημιουργία δύο εργοστασίων στο δήμο Μαραθώνα για τις 18/6/2021, παίρνοντας δεύτερη αναβολή, πράξη που δηλώνει ότι οι μεγαλοεργολάβοι τρώγονται μεταξύ τους, με λεία το τελευταίο κομμάτι της Αττικής, μια περιοχή NATURA, μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μια περιοχή πονεμένη από τη φυσική καταστροφή στο Μάτι», ωστόσο, «η συμβολική μας παρουσία σήμερα εδώ είναι για να προειδοποιήσουμε για μια ακόμη φορά τους αιρετούς εκλεγμένους Κ. Κόκκαλη, πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, και Γ. Πατούλη, περιφερειάρχη Αττικής, να σταματήσουν το καταστροφικό τους έργο, αυτό που το κληρονόμησαν, όπως λένε, και ενώ ξέρουν πως είναι ακατάλληλος ο χώρος, συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι (ΣΥΡΙΖΑ)».

«Πάρτε πίσω το διαγωνισμό», επισήμανε ο ομιλητής. «Εσείς οι αιρετοί, πρόσθεσε, θα έχετε κάνει το μεγαλύτερο έγκλημα σε μια εποχή που η 4η βιομηχανική επανάσταση μπορεί να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων αύριο κιόλας, αλλά μπαίνουν εμπόδια τα συμφέροντα των λίγων». Ο Σπύρος Ηλίας έκλεισε την ομιλία του με την προειδοποίηση ότι «εμείς, σαν κοινότητα Βαρνάβα, μαζί με τους φορείς της κοινότητας θα είμαστε πάντα σε εγρήγορση και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω όσα "καθρεφτάκια" και να μοιράζετε στους "πρόθυμους"».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να ακυρωθεί η επιβολή εισιτηρίου - χαρατσιού στην Α' Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου

Την ακύρωση επιβολής εισιτηρίου στην Α' Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας, καταθέτοντας και αντίστοιχο ψήφισμα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στην πρόταση ψηφίσματος αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του με την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των αλιευμάτων προχωρά με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ στην επιβολή διοδίων ακόμα και στη θάλασσα!

Συγκεκριμένα, με ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, που δημοσιεύθηκε στις 9/9/2020 στο ΦΕΚ με αριθμό 3832, επιβάλλει εισιτήριο - χαράτσι από 11 έως 67 ευρώ ημερησίως, για κάθε είδους επίσκεψη στην Α' ζώνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, το οποίο αν δεν πληρώσει κάποιος στον Φορέα Διαχείρισης και εντοπισθεί εντός της συγκεκριμένης περιοχής, θα πληρώνει δεκαπλάσιο πρόστιμο!

Με αυτή την απαράδεκτη ενέργειά της η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί ακόμα και τη διέλευση θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στο λαό, απαγορεύοντας την ελεύθερη διέλευση ιδιωτών και αλιέων, ανοίγοντας τον δρόμο και σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του θαλάσσιου πάρκου.

Η επιβολή του ημερήσιου χαρατσιού των 67 ευρώ στους παράκτιους αλιείς των Βορείων Σποράδων, εξαιρώντας προς το παρών αυτούς της Αλοννήσου, καθιστά απαγορευτική την αλιεία, ακόμα και τη διέλευση σ' αυτήν τη μεγάλη θαλάσσια περιοχή, οδηγώντας τους προς τον αφανισμό και γι' αυτό δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού έτσι ευνοούνται τα προϊόντα μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αξιώνει από την κυβέρνηση την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ που επιβάλλει εισιτήριο - χαράτσι για την επίσκεψη ιδιωτών και αλιέων στην Α' ζώνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου».

Προφυλακίστηκε ο Μ. Φουρθιώτης

Στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κρατείται από το πρωί της Κυριακής του Πάσχα ο τηλεπαρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης, την προφυλάκιση του οποίου αποφάσισαν ομόφωνα ανακριτής και εισαγγελέας.

Ο Μ. Φουρθιώτης πέρασε την πύλη των φυλακών μετά από ανακριτική διαδικασία που κράτησε 10 ώρες. Οι δύο συγκατηγορούμενοί του θα κρατηθούν στις φυλακές της Λάρισας και του Μαλανδρίνου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να είναι τα άτομα που επιτέθηκαν εναντίον του σπιτιού του Μ. Φουρθιώτη στην περιοχή του Διονύσου και πυροβόλησαν εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία. Ο τέταρτος, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες μόνο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, αφέθηκε ελεύθερος. Ο 35χρονος παρουσιαστής, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του δήλωσε αθώος.

Οι συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν ενώπιον του ανακριτή ότι ήταν εκείνοι που άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Νέα Ερυθραία, όπως και ότι πυροβόλησαν και τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στο σπίτι του τηλεπαρουσιαστή στον Διόνυσο. Οπως δήλωσαν στον ανακριτή, απλά παρείχαν υπηρεσίες φύλαξης στον παρουσιαστή.

Τα αδικήματα που αποδίδονται στον Μ. Φουρθιώτη είναι: Σύσταση συμμορίας (πλημμέλημα), ηθική αυτουργία κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση στη διακεκριμένη οπλοκατοχή και οπλοφορία (κακούργημα), ηθική αυτουργία στην έκρηξη και οπλοφορία (κακούργημα), ηθική αυτουργία σε οπλοχρησία (πλημμέλημα), ηθική αυτουργία στην προμήθεια και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα), ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη φθορά, απόπειρα εκβίασης, ψευδής καταγγελία, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος. Αντίστοιχες είναι οι κατηγορίες και για τους άλλους δύο συλληφθέντες.

Θυμίζουμε ότι η υπόθεση φαίνεται να συνδέεται με τις καταγγελίες του εκδότη - δημοσιογράφου Κ. Βαξεβάνη ότι είχε γίνει δέκτης πληροφοριών πως υπήρξε σχεδιασμός εικονικής επίθεσης στο σπίτι του τηλεπαρουσιαστή, αλλά και «συμβολαίου» για επίθεση στον ίδιο και άλλον έναν δημοσιογράφο.

Στους άλλους τρεις κατηγορούμενους έχει ασκηθεί δίωξη κατά περίσταση για: Σύσταση συμμορίας, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής και οπλοφορία από κοινού, οπλοχρησία κατ' εξακολούθηση, έκρηξη (κακούργημα), προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας (πλημμέλημα), διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (πλημμέλημα), παράνομη οπλοκατοχή, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Να αλλάξει ο κανονισμός μεταθέσεων

Tην αλλαγή του κανονισμού μεταθέσεων, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης πρότασης που έχει καταθέσει, ζητά από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Κι αυτό διότι ο νόμος 4662/2020 (αφορά μεταξύ άλλων την αναδιοργάνωση της ΓΓΠΠ και την αναδιάρθρωση του ΠΣ), στο σκέλος που αφορά τον κανονισμό μεταθέσεων, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο πυροσβεστικό προσωπικό, με τη συνεχόμενη κινητικότητα (μεταθέσεις, μετακινήσεις, αποσπάσεις) στην οποία υπόκεινται, και περαιτέρω κλίμα δυσαρέσκειας από την αδικία που συντελείται σε βάρος των πυροσβεστών σε αρκετές περιπτώσεις.

Το αίτημα της ΕΑΚΠ αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο - παρέμβαση στον υφυπουργό με θέμα «Ξεσπίτωμα - αδικία - ανισοτιμία - ευνοιοκρατία - στρεβλώσεις και παραβίαση κανονιστικών διατάξεων από εντελλόμενους για την τήρησή τους. Οι συνέπειες από την εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταθέσεων».

Υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα ότι η εφαρμογή του νέου κανονισμού είχε ως συνέπεια το μαζικό ξεσπίτωμα δεκάδων πυροσβεστών, ενώ επισημαίνει ακόμα τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμού των μορίων εκατοντάδων πυροσβεστών.

«Εκ του αποτελέσματος, όμως, έτσι όπως αποτυπώνεται στους νέους πίνακες μορίων για τις μεταθέσεις του 2021, οι οποίοι βρίθουν λαθών, αδικιών και στρεβλώσεων, και από τις νέες κατευθύνσεις της (δ) σχετικής (σ.σ. αναφέρεται σε διαταγή του αρχηγείου του ΠΣ), εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες κατευθύνσεις έχουν πολιτική και όχι αμιγώς υπηρεσιακή διάσταση», καταλήγει η ΕΑΚΠ.

ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Στις 12 Μάη διαμαρτυρία στο Σχιστό

Νέες κινητοποιήσεις οργανώνουν σωματεία και φορείς του Περάματος, της Δραπετσώνας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, για να διατρανώσουν τη θέληση του λαού της περιοχής να σταματήσει το συνεχές έγκλημα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που προωθούν κυβέρνηση, Περιφέρεια και επιχειρηματικοί όμιλοι με την επέκταση των χωματερών και των ρυπογόνων βιομηχανιών. Μετά την κινητοποίηση στο Πέραμα στις 23 Απρίλη και τον αποκλεισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), επόμενη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 12 Μάη στις 6 π.μ., με αποκλεισμό του ΣΜΑ Πειραιά στο Σχιστό.

Θα ακολουθήσει στις 20 Μάη συνέντευξη Τύπου των μαζικών φορέων και σωματείων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org