ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Ολα τα σφυριά στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη για το ποιος «θα κερδίσει τον 21ο αιώνα»

Από την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Κογκρέσο

AFP or licensors

Από την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου στο Κογκρέσο
Την απόλυτη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησής του στη μάχη για τη διατήρηση της διεθνούς πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ έναντι του ισχυρού ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς και την ανάγκη για ανεβασμένη «συναίνεση» όλων των δυνάμεων του κεφαλαίου «για να κερδίσουμε τον ανταγωνισμό με τον υπόλοιπο κόσμο για τον 21ο αιώνα», όπως επανέλαβε πολλές φορές, υπογράμμισε την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μιλώντας στο Κογκρέσο για τις πρώτες 100 μέρες της θητείας του.

«Οπως κάνουμε με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη...»

Αναφερόμενος ειδικά στην Κίνα, υπογράμμισε πως ξεκαθάρισε στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουμε μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στον Ινδο-Ειρηνικό, ακριβώς όπως κάνουμε με το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», τάχα «όχι για να ξεκινήσουμε μια σύγκρουση αλλά για να την αποτρέψουμε». Κατά τ' άλλα, σε ένα τέτοιο φόντο ισχυρίστηκε ότι «καλωσορίζουμε τον ανταγωνισμό και δεν αναζητούμε μια σύγκρουση», αλλά «θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλα τα πεδία».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ξανά ότι δεν επιθυμούσε κλιμάκωση, αλλά η κυβέρνησή του με τις κυρώσεις που επέβαλε έδωσε «άμεση και αναλογική απάντηση» σε φερόμενες ρωσικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Εκανε λόγο για περιθώρια αποτελεσματικής συνεργασίας, με παράδειγμα την 5ετή παράταση της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας START για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, χωρίς να αναφερθεί στην κλιμάκωση της αντιπαράθεσης γύρω από την Ουκρανία.

Για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα έκανε λόγο για «διπλωματία και ισχυρή αποτροπή», μαζί με τους εταίρους των ΗΠΑ, απέναντι στη «σοβαρή απειλή» που συνιστούν τα πυρηνικά τους προγράμματα (τοποθέτηση που προκάλεσε δημόσιες αντιδράσεις από την Πιονγιάνγκ). Αναφέρθηκε επίσης στον «τερματισμό του ατελείωτου πολέμου» στο Αφγανιστάν, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ «διατηρούμε την ικανότητά μας σε όλο τον κόσμο για καταστολή μελλοντικών απειλών», στο όνομα της «μετάστασης» της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» σε Σομαλία, Συρία, Υεμένη «και αλλού σε Αφρική και Μέση Ανατολή».

«Φιλολαϊκός» μανδύας στα τεράστια πακέτα στήριξης των μονοπωλίων

Στο πλαίσιο πάντα του «ανταγωνισμού για να κερδίσουμε τον 21ο αιώνα», ο Μπάιντεν αναφέρθηκε ξανά στα τεράστια κρατικά πακέτα στήριξης της καπιταλιστικής οικονομίας, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (μεταφορές, Ενέργεια, ύδρευση κ.ά.), για τις μπίζνες των μονοπωλίων της «πράσινης ανάπτυξης» κ.ο.κ., επαναλαμβάνοντας ότι «ο υπόλοιπος κόσμος δεν μας περιμένει» και ότι σε τομείς όπως η Ερευνα και Ανάπτυξη (R&D) «υστερούμε σε σχέση με τον ανταγωνισμό».

Επιχειρώντας να ντύσει με «φιλολαϊκό» μανδύα αυτό το προωθούμενο «new deal» για τα μονοπώλια, ανέφερε 43 φορές στην 100λεπτη ομιλία του τη λέξη «δουλειές», υποσχόμενος στους Αμερικανούς πολίτες εκατομμύρια καλές θέσεις εργασίας, όταν έχει «σκαλώσει» σε αντιλαϊκά παζάρια ακόμα και η καθιέρωση των 15 δολαρίων για κατώτατο ωρομίσθιο, που «δεν φτάνουν ούτε για ζήτω». Υπενθύμισε επίσης την ολιγόμηνη επέκταση ορισμένων επιδομάτων με ημερομηνία λήξης για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο ενίσχυσης της «αμερικανικής οικογένειας», με έμφαση σε τομείς της Εκπαίδευσης (Προσχολική Αγωγή, κοινοτικά κολέγια κ.ά.), για την καλύτερη προσαρμογή και προετοιμασία του αμερικανικού εργατικού δυναμικού στις σημερινές ανάγκες του ανταγωνισμού των μονοπωλίων της χώρας με Κίνα, Ρωσία και άλλες χώρες. Στο ίδιο πλαίσιο, «διαφήμισε» και τις προτάσεις του για ένα «δίκαιο φορολογικό μερίδιο» από το «πλουσιότερο 1% των Αμερικανών», οι οποίες αποσκοπούν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση πόρων για τις ανάγκες του συνολικότερου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού αλλά και την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο

Πάνω από 20 νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων καταστολής

Μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και απεργίες πραγματοποιούνται στην Κολομβία από τις 28 Απρίλη, ενώ αύριο Τετάρτη διοργανώνεται νέα πανεθνική απεργία και κινητοποίηση, με αιχμή την αντίθεση στη φορολογική «μεταρρύθμιση» που προωθεί η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε, υποτίθεται «για να συμβάλουν όλοι» στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που οξύνθηκε από την πανδημία.

Οι μαζικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, που περιλάμβαναν και την Εργατική Πρωτομαγιά, αντιμετωπίστηκαν με κρατική καταστολή. Η κυβέρνηση έβγαλε τον στρατό σε αρκετές πόλεις, πιο έντονα στην τρίτη μεγαλύτερη, το Κάλι, για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις μαζικές οργανώσεις, υπάρχουν ήδη 21 νεκροί από πυρά των ειδικών δυνάμεων καταστολής ESMAD. Καταγράφονται επίσης καταγγελίες για πάνω από 940 περιπτώσεις αστυνομικής βαρβαρότητας, τουλάχιστον 772 συλλήψεις, 7 ανθρώπους που αγνοούνται και 4 πράξεις σεξουαλικής βίας από αστυνομικούς.

Η μαζική λαϊκή συμμετοχή, παρά την καταστολή, ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση - όπως ανακοίνωσε ο Ντούκε - να αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (δεν αποκλειόταν και η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού), ζητώντας «συναίνεση» για να δημιουργηθεί ένα νέο.

Τις λαϊκές αντιδράσεις προκάλεσαν οι αυξήσεις που προβλέπονταν στον ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσίες και προϊόντα διατροφής, καθώς επίσης ένα δεύτερο νομοσχέδιο που έχει σχεδιαστεί για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή Απεργίας από εκατοντάδες συνδικάτα από διάφορους κλάδους, που είχε πραγματοποιήσει και άλλες μεγάλες διαδηλώσεις το 2019, και προκηρύχθηκε απεργία που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη. Σχετικά με την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων τη θεωρούν μια πρώτη νίκη των κινητοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα και προσπάθεια εκτόνωσης, γι' αυτό δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων περιλάμβαναν επίσης τον τερματισμό της κρατικής βίας, των ταγμάτων θανάτου που δολοφονούν αγωνιστές (57 ηγέτες λαϊκών οργανώσεων και 22 πρώην αντάρτες μόνο μέσα στο 2021, πάνω από 1.150 από το 2016 και την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας), την ικανοποίηση βασικών αναγκών. Να σημειωθεί ότι η Κολομβία είναι στην 11η θέση στον κόσμο σε θανάτους από την πανδημία, με 74.700 νεκρούς, και σε πολύ ψηλά επίπεδα φτώχειας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναζωπύρωση συγκρούσεων με φόντο τη ΝΑΤΟική «αποχώρηση»

Αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών καταγράφεται στο Αφγανιστάν, με φόντο την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, στο πλαίσιο της αναπροσαρμοζόμενης παρουσίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ασία, με στόχο τη συγκέντρωση δυνάμεων και πόρων για τον ανταγωνισμό με Κίνα - Ρωσία.

Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν τη Δύση για «παραβίαση επί της αρχής» της συμφωνίας αποχώρησης που «έκλεισε» πέρυσι υπό την «αιγίδα» της κυβέρνησης Τραμπ, ορίζοντας την 1η Μάη ως τελική ημερομηνία αποχώρησης (ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σταδιακή αποχώρηση μέχρι τον Σεπτέμβρη), και προειδοποίησαν για «κάθε κατάλληλη αντίδραση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής».

Ηδη τα τελευταία 24ωρα αναζωπυρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι συγκρούσεις με τον αφγανικό στρατό, με δεκάδες νεκρούς και πλήθος βομβιστικών επιθέσεων, ενώ ο Αφγανός Πρόεδρος Ασράφ Γάνι δήλωσε πως «για μία ακόμα φορά οι Ταλιμπάν έδειξαν ότι όχι μόνο δεν επιδιώκουν ειρηνική λύση στη σημερινή κρίση, αλλά και επιζητούν να καταστρέψουν κάθε πιθανότητα ειρήνευσης».

Σημειωτέον, την περασμένη βδομάδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, είπε ότι μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων «υπάρχει μια σειρά πιθανών εκβάσεων», συμπεριλαμβανομένης της «πτώσης της Καμπούλ», που όμως - συνέχισε - «δεν είναι μια αναπόφευκτη κατάληξη».

Στην Καμπούλ βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, διαμηνύοντας ότι κάθε άλλο παρά μειώνεται το ενδιαφέρον του γερμανικού κεφαλαίου. «Η Γερμανία παραμένει ένας αξιόπιστος εταίρος στο πλευρό του λαού του Αφγανιστάν», τόνισε. «Η διασφάλιση μιας καλής και ασφαλούς προοπτικής για το Αφγανιστάν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Θέλουμε να αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα με κάθε κόστος». Υπογράμμισε ότι «η ειρηνευτική διαδικασία χρειάζεται μια νέα διπλωματική ώθηση (...) Δεν υπάρχει κάποια απλή διαπραγματεύσιμη λύση». Διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρέχει «οικονομική βοήθεια» στη χώρα (η Γερμανία έχει δεσμευτεί για 430 εκατ. ευρώ φέτος και αντίστοιχο ποσό κάθε χρόνο μέχρι το 2024), προσθέτοντας ότι «αυτή η διεθνής βοήθεια σίγουρα δεν θα ρέει αν οι Ταλιμπάν καταλύσουν όλα τα δικαιώματα και τα δημοκρατικά πρότυπα που έχουν εδραιωθεί στη χώρα».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ματαίωση των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών

Τεταμένη κατάσταση διαμορφώνεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης, μετά την απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Επικαλούμενος αυτήν τη στάση, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς αποφάσισε τη ματαίωση των παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών της 22ας Μάη, που επρόκειτο να είναι οι πρώτες μετά από 15 χρόνια.

Η απόφαση αυτή απερρίφθη από τον ηγέτη της ισλαμικής «Χαμάς», Ι. Χανίγια, που δήλωσε πως ο Αμπάς δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα, προσθέτοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν «κανονικά» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο διάστημα, ενώ συνεχίζεται η νηστεία του Ραμαζανιού, η ένταση φορτίζεται και από τις προκλητικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε Παλαιστίνιους. Εβραίοι έποικοι επιτέθηκαν την Κυριακή στο χωριό Τζαλούντ, πετώντας πέτρες και μολότοφ για ώρες υπό την προστασία ισραηλινών στρατιωτών. Στις συγκρούσεις ανάμεσα σε εποίκους και Παλαιστίνιους χωρικούς εκεί και στην Μπίτα συνελήφθησαν 11 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν άλλοι 7.

Επίσης την Κυριακή, στη διασταύρωση Γκας Ετζιόν, νότια της Βηθλεέμ, 60χρονη Παλαιστίνια κατηγορήθηκε σε φυλάκιο του στρατού ότι επιχείρησε να τους επιτεθεί με μαχαίρι. Η γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από ισραηλινά πυρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. Ακολούθησαν οι συλλήψεις τεσσάρων Παλαιστινίων στο χωριό Τζάμπαλ Μουκαμπίρι στα περίχωρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, με την κατηγορία ότι επιτέθηκαν σε κατοχικές δυνάμεις.

Παράλληλα καταγράφηκε η εισβολή 103 ορθόδοξων Εβραίων στο τέμενος Αλ Ακσα, κατά παράβαση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στην περιοχή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ιορδανίας, που έχει ρόλο «κηδεμόνα» του τεμένους μετά τον πόλεμο του 1967.

Ακολούθησε τη Δευτέρα η επίθεση αγνώστων που επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο εναντίον ομάδας έξι 19χρονων Εβραίων μαθητών ιερατικής σχολής, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών εξ αυτών. Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της περιοχής και οι δύο νοσηλεύονται σε άσχημη κατάσταση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό όξυνσης της έντασης, επικαλούμενος την έξαρση της πανδημίας ο Αμπάς υπέγραψε χτες νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο επιβάλλει «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και νέα σκληρή καραντίνα για 30 μέρες...

Θρήνος για τους δεκάδες νεκρούς στο Μερόν

Το ίδιο διάστημα το Ισραήλ παραμένει βυθισμένο στο πένθος, καθώς σε πολύνεκρο ατύχημα - ποδοπάτημα σε εκδηλώσεις ορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν του βόρειου Ισραήλ, με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή Λαγκ Μπα Ομερ, 45 άτομα έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, και άλλα 150 τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εθνικού πένθους. Πρώην επίτροποι της αστυνομίας επέρριψαν ευθύνες σε στελέχη εβραϊκών ακροδεξιών κομμάτων επειδή ενθάρρυναν τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, με αποτέλεσμα στις εκδηλώσεις να συμμετάσχουν 90.000 άτομα, αντί για 10.000, που ήταν το όριο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ