ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Η διάλυση κάθε δικαιώματός μας δεν θα περάσει!

«Η διάλυση κάθε δικαιώματός μας δεν θα περάσει!», τονίζουν το παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών, σημειώνοντας πως «ενώ είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες μέρες από την κυβέρνηση πως η εστίαση ανοίγει τη Δευτέρα 3 Μάη και αρκετοί συνάδελφοι είχαν κλείσει κάποιες πρώτες εμφανίσεις σε υπαίθριους χώρους καταστημάτων εστίασης, ξαφνικά την Τετάρτη 28/4 διά στόματος του κ. Χαρδαλιά αποκλείεται η ζωντανή μουσική (...μέχρι και η αναπαραγωγή μουσικής!!)».

Επισημαίνουν ότι «η ανακοίνωση αυτή είναι το λιγότερο κοροϊδία για τον κλάδο μας. Οι συνάδελφοι έχουν να δουλέψουν κοντά 1 χρόνο. Την ίδια στιγμή που γίνεται αυτό, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δώσει το επίδομα από το μητρώο καλλιτεχνών για Μάρτη - Απρίλη, αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες συναδέλφους αυτόν τον μήνα».

Tο παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και η Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών απαιτούν: Να δοθεί το επίδομα εδώ και τώρα, να επιτραπεί η ζωντανή μουσική στους χώρους εστίασης, να ανοίξουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με υγειονομικά πρωτόκολλα, επέκταση της επιδότησης κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ωρου.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεών τους, συμμετέχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 6 Μάη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία Λάρισας, ενώ αύριο θα δώσουν έκτακτη κοινή συνέντευξη Τύπου μπροστά από το «Θέατρο του Μύλου» στις 12 μ.

  • Στη διεξαγωγή εκλογών το Σάββατο 8 Μάη (12.00 - 19.00) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καρδίτσας (Ιεζεκιήλ 44), για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, προχωράει το παράρτημα Καρδίτσας του ΠΜΣ, μετά από την απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Ζωγραφική έκθεση «Ελλειψις» του Νεκτάριου Μαρίνου

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ελλειψις» του Νεκτάριου Μαρίνου παρουσιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, έως τις 14 Μάη.

Τα έργα της έκθεσης αποτελούν ένα ολοκληρωμένο έργο σχετικό με τις ελλείψεις, με πολλαπλές αναγνώσεις. Σε ένα πρώτο επίπεδο, η λέξη έλλειψις παραπέμπει στην απουσία, στην απομόνωση, στην εγκατάλειψη, στην απώλεια. Σε ένα δεύτερο, ο όρος δηλώνει την επιλογή, την αφαίρεση. Ενώ σε ένα τρίτο, μεταφράζεται ως το αποτέλεσμα της επιβολής ενός στοιχείου έναντι του άλλου μέσα από ένα συγκρουσιακό σχήμα αντιθέσεων, που διαπερνά τη ζωή και κινεί τα νήματα.

Εχοντας ως βασική αρχή στα έργα του εκείνη του άπειρου, ορίζει τον κόσμο δίχως αρχή και τέλος. Το άπειρο είναι το πεδίο μέσα στο οποίο κινούνται οι πλανήτες σε σχήμα ελλειψοειδές. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γεννιούνται, αναπτύσσονται, εξελίσσονται, μεταβάλλονται τα στοιχεία της φύσης (νερό, χώμα, φωτιά, αέρας), παλεύουν τα χρώματα αντιπαραθετικά μεταξύ τους.

Η έκθεση λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή 18.00 - 20.00 και εφόσον ζητηθεί Σαββατοκύριακα κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα: 6976974000 και 6976676694.

«Εφυγε» από τη ζωή η ζωγράφος Τζένη Δρόσου

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η ζωγράφος Τζένη Δρόσου.

Η Τζένη Δρόσου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αρχικά σπούδασε θέατρο στο «Θεατρικό Εργαστήρι» του Βασίλη Ρώτα (1947-1949) και στη συνέχεια, την περίοδο 1954 - 1959, έκανε ελεύθερες σπουδές κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη. Εκτοτε ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, ενώ παράλληλα εργάστηκε για μια εικοσαετία ως φωτογράφος - κινηματογραφίστρια στο Λαϊκό Νοσοκομείο, γυρίζοντας ταινίες για τους φοιτητές της Ιατρικής. Η θεματογραφία της περιλαμβάνει τις ενότητες «Ημερολογιακές σειρές», «Διάλογοι», «Συνάντηση με φίλους», «Ταυρομαχίες», «Τοπία», «Χειρουργεία», «Σημειώσεις» κ.ά. Εργα της παρουσιάστηκαν σε ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε και σε πολλές ομαδικές και πανελλήνιες εκθέσεις. Ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση βιβλίων. Σχέδιά της βρίσκουμε στις ποιητικές συλλογές του Γιάννη Ρίτσου «Μια πυγολαμπίδα φωτίζει τη νύχτα», «Πρωινό Αστρο», «Ονειρο καλοκαιρινού μεσημεριού» και «Παιχνίδια τ' ουρανού και του νερού», στο παραμύθι του Τζάννι Ροντάρι «Η Τερεζούλα-Τοσηδούλα» και σε άλλα βιβλία.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το χαμό της.

«Πρωτομαγιά» από την Πολυξένη Καράκογλου

Η νέα δημιουργός Πολυξένη Καράκογλου, που την γνωρίσαμε πρώτη φορά όταν διακρίθηκε στην 4η ακρόαση Νέων Δημιουργών και ερμηνευτών της Μικρής Αρκτου και έκτοτε την έχουμε αγαπήσει τόσο μέσα από την κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού δίσκου, «Πολύχρωμες ζακέτες», όσο και από τις συμμετοχές της σε πολλές εκδηλώσεις και σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ, κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι, «Πρωτομαγιά» (https://www.youtube.com/watch?v=Qj4_6us9NWM).

Ενα όμορφο τραγούδι, που αποτυπώνει με ιδιαίτερη τρυφερότητα τι θα συνέβαινε αν όλους αυτούς που τους δένει η Ιστορία, ο κοινός τους αγώνας και η επέτειος θανάτου τους είναι «μια Πρωτομαγιά», τύχαινε να βρεθούν για μια μέρα, σε μια συγκέντρωση, στην ίδια αυλή, όλοι μαζί...

«Την Πρωτομαγιά ετούτη στρώσε δείπνο για πολλούς. Είναι αμέτρητα τ' αδέρφια απ' τους πυροβολισμούς...», λέει ένας στίχος του τραγουδιού μεταφέροντάς μας σε μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις ανά τους αιώνες. Από το Παρίσι του 1871, στην Μαρί Μπλοντώ που οι σφαίρες τη βρήκαν στο πρόσωπο καθώς βάδιζε σε πορεία... Και από την έγκυο απεργό καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργατζέλη που έπεσε νεκρή στη μεγάλη γενική απεργία στο Αγρίνιο το 1926 και τη μάνα που θρηνεί τον νεκρό απεργό γιο της Τάσο Τούση στη Θεσσαλονίκη του 1936, φτάνουμε στην Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση 200 κομμουνιστών από τους ναζί, δίνοντας υπόσχεση: «Θα 'χω τη γροθιά υψωμένη για να φτάσει ουρανό και αδέρφια εκατοντάδες που ν' το αίμα μας κοινό...».

Στίχοι: Αθηνά Σπανού, Πολυξένη Καράκογλου.

Μουσική, ερμηνεία: Πολυξένη Καράκογλου. Βιολί: Μάριος Ιβάν Παπούλιας.

Πέθανε ο λογοτέχνης Κ. Παπαγεωργίου

«Εφυγε» από τη ζωή ο λογοτέχνης Κώστας Γ. Παπαγεωργίου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και σπούδασε νομικά και φιλολογία. Στα Γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα». Συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και άσκησε συστηματικά λογοτεχνική κριτική από περιοδικά και εφημερίδες. Ακόμα, επιμελούνταν και διηύθυνε λογοτεχνικά περιοδικά. Στα χρόνια της χούντας, είχε διατελέσει συνυπεύθυνος στη σύνταξη των ετήσιων ομαδικών αντιδικτατορικών εκδόσεων «Κατάθεση '73» και «Κατάθεση '74». Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και κυκλοφορήσει σε δίσκους από τον Θάνο Μικρούτσικο («Ιχνογραφία»), τον Νίκο Τάτση («Ερανα»), καθώς και τον Χάρη Κατσιμίχα. Υπήρξε επιμελητής λογοτεχνικών εκπομπών και εκδηλώσεων στο Τρίτο Πρόγραμμα, ενώ είχε διδάξει και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Στη δημιουργική του διαδρομή τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2001 και το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου, το 2009.

Ποιητικός διαγωνισμός αφιερωμένος στον Γιάννη Ρίτσο

Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας - Κύπρου διοργανώνει διαγωνισμό ποιήματος ή πεζόμορφου ποιητικού στοχασμού νέων 17-37 χρόνων, αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο.

Πρόκειται για τον τρίτο σχετικό διαγωνισμό που διοργανώνει ο Σύνδεσμος, μετά την επιτυχία που είχαν, στις αρχές του 2020, οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί ποίησης νέων για την Κική Δημουλά και τον Τάσο Λειβαδίτη.

Ο 3ος Διαγωνισμός Ποίησης του ΣΠΕΚ για τον Γιάννη Ρίτσο είναι σε εξέλιξη και λήγει στις 23/5/21. Δεν καταβάλλονται έξοδα συμμετοχής. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ελληνόφωνες νέοι και νέες, ηλικίας 17 μέχρι 37 χρόνων, από Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια. Καθένας μπορεί να υποβάλει μόνο ένα έργο, αυθεντικά δικό του, που να μην έχει υποβληθεί σε άλλο διαγωνισμό. Το έργο, με θέμα την ελευθερία, τη δημοκρατία ή κάποιο άλλο ελεύθερο θέμα, πρέπει να είναι ποίημα 12-20 γραμμών (90-50 λέξεων) ή πεζόμορφος ποιητικός στοχασμός, κείμενο 16-23 γραμμών (250-370 λέξεων).

Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν σύντομο βιογραφικό τους και να απαντήσουν σύντομα (100 λέξεις) στις ερωτήσεις «γιατί γράφεις ποίηση;» και «τι σε εμπνέει ή σε συγκινεί από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου;».

Τα κείμενα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση info@cultural-association.com. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα ενταχθούν στην Ανθολογία Ποίησης Νέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας - Κύπρου «Για τον Γιάννη Ρίτσο».

Μαζί με την προκήρυξη του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα του ο Σύνδεσμος παραθέτει 11 ενδεικτικά ποιήματα του Ρίτσου και προτρέπει επίσης τους νέους να αναζητήσουν και άλλα έργα του, από βιβλία, το διαδίκτυο κ.λπ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ