ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 2021
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΟ
Στην κορυφή της Ευρώπης οι γυναίκες του Ολυμπιακού

Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, νικώντας 7-6 την ουγγρική Ντουναϊσβάρος στον τελικό του Φάιναλ 4 της Ευρωλίγκας, που έγινε στη Βουδαπέστη. Είναι ο δεύτερος τίτλος στη διοργάνωση για τον Ολυμπιακό μετά το 2015, ενώ έχει στην τροπαιοθήκη του και δύο Κύπελλα Λεν Τρόφι. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με τα τέσσερα ευρωπαϊκά τρόπαια στα οποία έφτασε, η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού είναι πλέον η πολυνίκης του συλλόγου στη σχετική λίστα, ξεπερνώντας τις ανδρικές ομάδες πόλο και μπάσκετ, που έχουν από τρία.

Ξεπέρασαν και τις δυσκολίες

Η νίκη στον τελικό για τις γυναίκες του Ολυμπιακού αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής πορείας στη διοργάνωση, ειδικά στην τελική φάση του Φάιναλ 4, όπου κλήθηκαν να ξεπεράσουν πλήθος προβλημάτων προκειμένου να φτάσουν στην κορυφή. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγωνιστική απραξία για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των παρατεταμένων μέτρων αναστολής στον ελληνικό αθλητισμό λόγω πανδημίας. Σημειωτέον, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς ξένες παίκτριες στη σύνθεσή του.

Εδειξε χαρακτήρα στο Φάιναλ 4

Στους αγώνες της Βουδαπέστης οι παίκτριες του Χάρη Παυλίδη κατάφεραν να δείξουν χαρακτήρα στις δύο δύσκολες αποστολές σε ημιτελικό και τελικό, όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο πολύ ισχυρές ομάδες και μάλιστα προερχόμενες και οι δύο από τη διοργανώτρια Ουγγαρία. Πρώτα ο Ολυμπιακός νίκησε 9-8 την Ουίπεστ σε έναν ημιτελικό ιδιαίτερα αμφίρροπο και «κλειστό», με τις ερυθρόλευκες να παίρνουν τη νίκη - πρόκριση χάρη σε γκολ της Ελευθερίας Πλευρίτου λίγο πριν τη λήξη.

Ανάλογη μάχη δόθηκε και στον τελικό με την Ντουναϊσβάρος, όπου ο Ολυμπιακός και η ουγγρική ομάδα εναλλάσσονταν στο προβάδισμα στο σκορ καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στην κρίσιμη τελευταία περίοδο οι «ερυθρόλευκες» κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση: Η άμυνά τους άφησε τις παίκτριες της ουγγρικές ομάδες χωρίς γκολ σε όλο το οκτάλεπτο και στην απέναντι πλευρά της πισίνας η Βάσω Πλευρίτου σκόραρε, δίνοντας τη νίκη και το τρόπαιο στον Ολυμπιακό.

Τα οκτάλεπτα: 3-2, 5-4, 6-6, 7-6.

Ολυμπιακός (Παυλίδης): Διαμαντοπούλου, Πλευρίτου Ε., Μπενέκου, Ελευθεριάδου 1, Κανετίδου, Αβραμίδου 1, Σιούτη, Πλευρίτου Μ. 1, Τορνάρου, Πλευρίτου Β. 3, Τσουκαλά 1, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου.

Ντουναϊσβάρος (Μίχοκ): Μαγιάρι, Σίλαγκι 2, Παλ, Γκουρισάτι, Χόρβατ, Μαχιέου, Σάμπο, Γκάρντα 4, Ζίγκλερ, Μούσι, Μπρεζόφσκι, Ζέλακ, Σάιμπεν.

ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ
«Ασημένια» στο Ευρωπαϊκό η Αλ. Εφραίμογλου

Το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του ακροβατικού διαδρόμου νεανίδων κατέκτησε η Αλεξάνδρα Εφραίμογλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τραμπολίνο, στο Σότσι της Ρωσίας. Η 16χρονη πρωταθλήτρια συγκέντρωσε 65.800 βαθμούς (1ο πρόγραμμα: 33.000 β., 2ο πρόγραμμα: 32.800 β.) και κατέκτησε τη 2η θέση, πίσω από τη Ρωσίδα Αρίνα Καλιάντρα που είχε 67.600 β., ενώ την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε η επίσης Ρωσίδα Ξένια Λούτκοβα με 65.100 β.

Για τη νεαρή αθλήτρια ήταν η δεύτερη συνεχόμενη διάκριση στο υψηλότερο επίπεδο, μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους παγκόσμιους αγώνες ηλικιών τον Δεκέμβρη του 2019 στο Τόκιο, στην κατηγορία 15 - 16 ετών.

Συγχαρητήρια από το ΚΚΕ

Το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια, επισημαίνοντας ότι «η χαρισματική αθλήτρια της γυμναστικής κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον ακροβατικό διάδρομο νεανίδων, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ
Στους δρόμους οι οπαδοί κατά των Αμερικανών ιδιοκτητών

Αίσθηση προκάλεσε στην Αγγλία η μεγάλη διαδήλωση οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα και έξω από το γήπεδο της ομάδας, «Ολντ Τράφορντ», κατά των Αμερικανών ιδιοκτητών της Γιουνάιτεντ. Οι διαμαρτυρίες προκάλεσαν την αναβολή του ντέρμπι με τη Λίβερπουλ για την 34η αγωνιστική της Premier League, ενώ υπήρξαν και συμπλοκές μεταξύ οπαδών και αστυνομίας. Διαδηλωτές εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο του «Ολντ Τράφορντ» την Κυριακή μία ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα έξω από το ξενοδοχείο όπου διέμενε η ομάδα, καθώς και σε κεντρικά σημεία του Μάντσεστερ.

Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ εξέφρασαν για μία ακόμα φορά την αντίθεσή τους με τον τρόπο που διοικείται ο σύλλογος από την οικογένεια Γκλέιζερ, η οποία κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών από το 2004. Εξαρχής η έλευση των Αμερικανών ιδιοκτητών δεν έγινε αποδεκτή από μεγάλη μερίδα οπαδών των «κόκκινων διαβόλων», οι οποίοι θεώρησαν ότι τα σχέδια των Γκλέιζερ θα απόκοβαν τους παραδοσιακούς δεσμούς κόσμου και ομάδας, ενώ τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των οπαδών και για τα πανάκριβα εισιτήρια που έχουν επιβάλει στο γήπεδο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον κόσμο της Γιουνάιτεντ όπως αποδείχθηκε ήταν η απόφαση της διοίκησης για συμμετοχή στη Super League, την κλειστή Λίγκα των ισχυρών της Ευρώπης. Οι οπαδοί μάλιστα έστειλαν στους Γκλέιζερ το μήνυμα ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν μέχρις ότου οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες αποχωρήσουν από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα γεγονότα στο Μάντσεστερ βρέθηκαν την επόμενη μέρα στο επίκεντρο του αγγλικού Τύπου, στα πρωτοσέλιδα του οποίου κυριάρχησαν τίτλοι όπως «Αναρχία» και «Ανταρσία στη Γιουνάιτεντ».

SUPER LEAGUE 1
Κρίσιμη στροφή για... μνηστήρες

Με τη διαδικασία των πλέι οφ στη Super League 1 να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, η αυριανή 7η αγωνιστική θεωρείται ιδιαίτερα κομβική για την κόντρα διεκδίκησης των ευρωπαϊκών εισιτηρίων. Σημειώνεται ειδικά γι' αυτή ότι μετά τις προκρίσεις των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου, πλέον και η 4η θέση από το πρωτάθλημα οδηγεί σε συμμετοχή στην Ευρώπη.

Αύριο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κόντρα «Δικεφάλων» στο ΟΑΚΑ. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (21.30, Novasports 1) θα τα ...ξαναπούν λίγες μέρες μετά τη ρεβάνς της Τούμπας για τα ημιτελικά του Κυπέλλου όπου ο δεύτερος νίκησε με 2-1 και προκρίθηκε στον τελικό. Για τους «κιτρινόμαυρους» το παιχνίδι είναι καθοριστικό για αγωνιστικούς και ψυχολογικούς λόγους αφού μετά τη νέα ήττα από τον Ολυμπιακό τα περιθώρια απωλειών για έξοδο στην Ευρώπη έχουν στενέψει ιδιαίτερα. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ με καλή ψυχολογία επιζητά ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα για τον στόχο της δεύτερης θέσης.

Εξίσου ενδιαφέρον θεωρείται και το παιχνίδι στο «Απ. Νικολαΐδης», όπου ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Αστέρα Τρίπολης (19.30, Novasports 2). Η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τους γηπεδούχους, οι οποίοι ευελπιστούν και σε νέο στραβοπάτημα της ΑΕΚ προκειμένου να καλύψουν περισσότερο τη διαφορά από την 4η θέση.

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο Αρης θα υποδεχθεί τον ήδη πρωταθλητή Ολυμπιακό (17.15, Νovasports 1) επιδιώκοντας την επιστροφή στις νίκες μετά από δύο αγωνιστικές.

Εισήγηση για αφαίρεση βαθμών στον Αρη

Σοκ στον Αρη προκάλεσε η εισήγηση για αφαίρεση 6 βαθμών από την ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, Νίκη Ρεβύθη, για την υπόθεση πλαστογραφίας του δελτίου του ποδοσφαιριστή από τη Β. Μακεδονία Μπόρτσε Λέσκοφ. Σημειώνεται πως πριν από ένα χρόνο, μετά από έρευνα της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής είχε άδεια παραμονής στη χώρα μας και εμφανιζόταν να αγωνίζεται στους «κίτρινους».

Ωστόσο κατόπιν σχετικού αιτήματος που έγινε προς την ΕΠΟ η τελευταία ενημέρωσε πως το δελτίο του ήταν πλαστό. Από την πλευρά του ο Αρης με επίσημη ανακοίνωση τονίζει πως «δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση και η αλήθεια θα λάμψει όταν δώσει τα στοιχεία που έχει στα χέρια του».

ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 1987
Καταγγελίες Μαρτσιουλιόνις για το Ευρωμπάσκετ του '87

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε ο Λιθουανός μπασκετμπολίστας Σαρούνας Μαρτσουλιόνις σε συνέντευξή του σε ισπανικό περιοδικό, καθώς στο κομμάτι για το Ευρωμπάσκετ 1987 της Αθήνας κατήγγειλε απόπειρα δωροδοκίας από την ελληνική πλευρά.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πριν από τον τελικό του ΣΕΦ μεταξύ Ελλάδας και ΕΣΣΔ ο ίδιος και οι συμπαίκτες του προσεγγίστηκαν από «κάποιους Ελληνες» οι οποίοι επιχείρησαν να τους δωροδοκήσουν με αντάλλαγμα την ήττα της σοβιετικής ομάδας. Διευκρίνισε βέβαια ο Μαρτσιουλιόνις ότι κανένας από την ομάδα δεν δέχτηκε χρήματα, το όλο θέμα όμως προκάλεσε αναστάτωση και η τεχνική ηγεσία το χειρίστηκε με λάθος τρόπο. Πιστεύει δε ότι αν είχε συζητηθεί ανοιχτά το συμβάν, η ομάδα της ΕΣΣΔ θα βρισκόταν σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση στον τελικό και δεν θα έχανε το τρόπαιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας ο Μαρτσιουλιόνις έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική ομάδα της ΕΣΣΔ και απόντος του σπουδαίου Αρβιντας Σαμπόνις - ο οποίος ήταν τραυματίας - έκλεψε τις εντυπώσεις.

Στα όσα δήλωσε ο Λιθουανός απάντησε ο Παναγιώτης Φασούλας, βασικό μέλος της Εθνικής Ελλάδας το 1987. Η «αράχνη» του ελληνικού μπάσκετ έκανε λόγο για «μικροψυχία» και «συκοφαντίες» από μέρους του Μαρτσιουλιόνις, ενώ του θύμισε και τις δύο επιτυχίες της Εθνικής κόντρα στην επίσης σπουδαία τότε ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σε άλλους αντιπάλους.

ΙΤΑΛΙΑ
Πρωταθλήτρια η Ιντερ

Την κατάκτηση του τίτλου στην Ιταλία πανηγυρίζει η Ιντερ, τέσσερις αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της σεζόν. Οι «νερατζούρι» του Μιλάνου νίκησαν 2-0 την Κροτόνε εκτός έδρας για την 34η αγωνιστική την ώρα που η 2η Αταλάντα ερχόταν ισόπαλη 1-1 με τη Σασουόλο, αυξάνοντας τη διαφορά από τους διώκτες τους στους 13 βαθμούς (82 η Ιντερ, 69 οι Αταλάντα, Γιουβέντους και Μίλαν) και εξασφαλίζοντας και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Με τη φετινή κατάκτηση η Ιντερ έσπασε την εννιάχρονη κυριαρχία της Γιουβέντους και πανηγύρισε το πρώτο της πρωτάθλημα από το 2010, όταν είχε επίσης κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας και το Champions League - παραμένει μάλιστα μέχρι σήμερα η μόνη ιταλική ομάδα που έχει πραγματοποιήσει το λεγόμενο τρεμπλ. Ο φετινός είναι ο 19ος τίτλος για τους «νερατζούρι», οι οποίοι ξεπέρασαν τη συμπολίτισσά τους Μίλαν και βρίσκονται μόνοι δεύτεροι στη σχετική λίστα, πίσω από τη Γιουβέντους που έχει 36 ενώ της έχουν αφαιρεθεί και 2, λόγω του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια.

CHAMPIONS LEAGUE
Στην Αγγλία κρίνεται ο τελικός

Σε αγγλικό έδαφος οριστικοποιείται σήμερα και αύριο το φετινό ζευγάρι του τελικού του Champions League, με τη διεξαγωγή των επαναληπτικών ημιτελικών σε Μάντσεστερ και Λονδίνο.

Απόψε η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την Παρί Σεν Ζερμέν (22.00 - Cosmote Sport 1) στο δεύτερο σκέλος του «πρόωρου τελικού» της διοργάνωσης, όπως έχει χαρακτηριστεί. Σαφές προβάδισμα πρόκρισης στον τελικό έχει η αγγλική ομάδα, που στον πρώτο αγώνα, στο Παρίσι, είχε επικρατήσει με σκορ 2-1.

Η ημιτελική σειρά ολοκληρώνεται αύριο στο Λονδίνο, όπου η Τσέλσι υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης (22.00 - Cosmote Sport 1). Μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα στη Μαδρίτη οι δύο ομάδες έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς, με τους Λονδρέζους να έχουν ελαφρό προβάδισμα πρόκρισης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ