ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Συνεχίζονται η μείωση μισθών και η αύξηση της μερικής απασχόλησης

Τη συνεχιζόμενη μείωση των μισθών και την παράλληλη αύξηση των εργαζομένων που δουλεύουν με μερική απασχόληση, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων για τον περασμένο Νοέμβρη. Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς μύθους περί «ενίσχυσης της θέσης και των μισθών των εργαζομένων», όπως και την υπόσχεση για «ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τον περασμένο Νοέμβρη ο μέσος μισθός για τους 2.202.950 μισθωτούς ήταν 916,03 ευρώ μεικτά, μειωμένος κατά 38,41 ευρώ σε σχέση με τον μέσο μισθό του ίδιου μήνα το 2016, ο οποίος ανερχόταν στα 954,44 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται στο 4%.

Αντίστοιχα, μειωμένος είναι και ο μέσος μισθός των μισθωτών με πλήρη απασχόληση, ο οποίος συρρικνώθηκε από τα 1.196,3 ευρώ μεικτά, το Νοέμβρη του 2016, στα 1.137,24 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018, καταγράφοντας απώλεια 59 ευρώ και σε ποσοστό 4,93%.

3 στους 10 δουλεύουν με μερική απασχόληση

Παράλληλα, σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό των απασχολούμενων με μερική απασχόληση, καθώς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται πλέον σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σε απόλυτους αριθμούς μάλιστα, καθώς αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των μισθωτών, αυξάνεται αντίστοιχα και ο αριθμών των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Ετσι, το Νοέμβρη του 2016 ο αριθμός των μισθωτών με μερική απασχόληση ήταν 585.572 (30,4%), το 2017 αυξήθηκε στους 629.687 (30,4%) και τον ίδιο μήνα του 2018 στους 649.786 (29,5%).

Η μέση μηνιαία αμοιβή τον περασμένο Νοέμβρη, για αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους με μερική απασχόληση, ήταν μόλις 384,22 ευρώ μεικτά. Και εδώ καταγράφεται μείωση, καθώς το 2016 ο αντίστοιχος μέσος μισθός ήταν 397,67 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο, το οποίο υποχώρησε από τα 44,86 ευρώ μεικτά, το 2016, στα 43,6 ευρώ τον περασμένο Νοέμβρη. Αντίστοιχα, στα οικοδομικά έργα (τα οποία καταγράφονται ξεχωριστά) το μέσο ημερομίσθιο υποχώρησε από 44,86 ευρώ το 2016 σε 43,54 ευρώ τον περασμένο Νοέμβρη.

Με τέτοιους ακριβώς όρους, παραπέρα κλιμάκωσης της αντεργατικής επίθεσης, παραπέρα χτυπήματος των μισθών και της σταθερής εργασίας, καταγράφεται το ίδιο διάστημα αύξηση του συνολικού αριθμού των μισθωτών: Από τους 1.925.391 απασχολούμενους το Νοέμβρη του 2016, σε 2.202.590 τον ίδιο μήνα του 2018.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Αγωνιστική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Από παλιότερη αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας»
Από παλιότερη αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων στα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας»
Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν την Τετάρτη 8/5, στις 4 μ.μ., οι εργαζόμενοι σε δήμους και στην Περιφέρεια μέσα από το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας».

«Είμαστε εργαζόμενοι και όχι ωφελούμενοι», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Παναττική Επιτροπή Εργαζομένων στην «κοινωφελή εργασία» και διεκδικεί μια σειρά από αιτήματα. Υπενθυμίζει ότι με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι κέρδισαν ορισμένα δικαιώματα, με τελευταίο την αύξηση του μισθού.

«Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, γιατί με 540 ευρώ ζωή δεν έχουμε. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα!», προσθέτει και επισημαίνει ότι με την εργασία τους καλύπτουν «βασικές ανάγκες στους δήμους, την ώρα που η έλλειψη προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας τσακίζουν κόκαλα».

«Η Περιφέρεια Αττικής (Δούρου), η ΚΕΔΕ (Πατούλης) και η ΠΕΔΑ (Ιωακειμίδης) βολεύονται από την κατάσταση αυτή, αφού δεν τους στοιχίζουμε ούτε ένα ευρώ, ενώ οι μοναδικές τους υποχρεώσεις προς εμάς (γάλα, εμβολιασμοί, προληπτικές εξετάσεις κ.λπ.) από την πλειοψηφία των δήμων δεν παρέχονται», σημειώνει η Επιτροπή.

Ολοι οι παραπάνω, μαζί με την κυβέρνηση, «εκτελούν πιστά τις εντολές της ΕΕ που μέσω της "Λευκής Βίβλου" έχει θεό την "ευελφάλεια" και την κινητικότητα στην εργασία. Δηλαδή, συνεχή εναλλαγή εργασιακών χώρων και ειδικοτήτων, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και περιοδικό μεροκάματο μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ενώ η σκόπιμη υποστελέχωση ανοίγει τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση τομέων χρυσοφόρων για το κεφάλαιο».

Η Επιτροπή διεκδικεί: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμιά απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Κανένας εργαζόμενος στους δήμους κάτω από 751 ευρώ το μήνα. Καταβολή επιδομάτων - οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (ΜΑΠ, ιατρικές εξετάσεις). Επίδομα ανεργίας για όλους όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας. Να ανοίξουμε αποφασιστικά το δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΗΒΑΣ
Μεθοδεύεται συνέδριο - εξπρές παρακάμπτοντας τον έλεγχο των ενστάσεων

Τα σχέδια της πλειοψηφίας στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θήβας (ΕΚΘ) να προχωρήσει σε συνέδριο - παρωδία με διαδικασίες εξπρές, παρακάμπτοντας τη διαδικασία ελέγχου των ενστάσεων που έχουν γίνει για νοθείες και παρατυπίες, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ).

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ ενημερώνει τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου ότι ο πρόεδρος του ΕΚΘ απέστειλε πρόσκληση για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, με θέμα τη διεξαγωγή του 16ου συνεδρίου.

«Η συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί», σημειώνει η ΔΑΣ, καθώς θα αναιρούσε προηγούμενη απόφαση του ΔΣ (16/4) που έκανε λόγο για έλεγχο όλων των ενστάσεων.

Η διαδικασία του ελέγχου των φακέλων των σωματείων και των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί ξεκίνησε την Τρίτη 23/4, όταν συνεδρίασε η αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή. Ομως, δεν ολοκληρώθηκε, «αφού διαπιστώθηκε πως πολλά σωματεία μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχαν καταθέσει τα έγγραφα που έλειπαν από τους φακέλους τους, δεν ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις των διπλοψηφιών αφού έλειπαν τα μητρώα μελών από τα σωματεία, ενώ τέλος δεν συζητήθηκαν όλες οι ενστάσεις για τα σωματεία για τα οποία είχαμε στείλει ανάλογο έγγραφο στις 22/4/2019».

Οι ενστάσεις αυτές αφορούν σοβαρά ζητήματα, όπως υπογραμμίζει η ΔΑΣ, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή διευθυντών σε αρχαιρεσίες, η εμφάνιση ονομάτων και υπογραφών σε εκλογικούς καταλόγους εργαζομένων που δεν έχουν ψηφίσει, παρατυπίες και αλλοιώσεις εγγράφων.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η ΔΑΣ καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης που, στα πρότυπα της συνδικαλιστικής μαφίας στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, «προσπαθεί να προχωρήσει σε συνέδριο ''fast track'', μακριά και έξω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, μόνο και μόνο για να διατηρήσει τις καρέκλες της».

Η ΔΑΣ καλεί τις διοικήσεις των σωματείων του ΕΚΘ «που δεν αντέχουν τη σαπίλα της συνδικαλιστικής μαφίας, που προβληματίζονται, που λένε ότι "κάτι πρέπει να γίνει", να κρίνουν την κατάσταση και να πάρουν θέση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα εκφυλισμού». Να απαιτήσουν να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων για νοθείες και παρατυπίες, για να μην πραγματοποιηθεί συνέδριο - παρωδία.

Μια ακόμα Κυριακή στη δουλειά για τους εμποροϋπαλλήλους...

Να δυναμώσουν τον αγώνα για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας καλεί τους εργαζόμενους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων για μία ακόμα Κυριακή, στις 5/5, αυτήν τη φορά στο πλαίσιο των «ενδιάμεσων εκπτώσεων».

«Δουλέψαμε την Κυριακή 21/4, ακόμα ένα εορταστικό ωράριο λιώσαμε στη δουλειά, τα ωράρια, τα προγράμματα και τα ρεπό για ακόμα μια φορά σμπαραλιάστηκαν. Πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ρεπό ή αυτό δηλώθηκε τη Δευτέρα του Πάσχα που είναι αργία ή την 1η Μάη», σημειώνει ο Σύλλογος. Ακόμα και τη Μ. Παρασκευή «πολλοί εμποροϋπάλληλοι καλέστηκαν να δουλέψουν πολύ πριν από τις 13.00 που ορίζει ο νόμος», τονίζει και υπογραμμίζει ότι σε αυτό πρωτοστάτησαν όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Μπροστά τους οι εμποροϋπάλληλοι έχουν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν οι «λευκές νύχτες», για τις οποίες Περιφέρειες και δήμοι δίνουν το πράσινο φως.

«Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών - Η Κυριακή αργία είναι των εργατών», είναι το σύνθημα που προτάσσει ο Σύλλογος. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να δώσουν συνέχεια στον αγώνα «για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση των σπαστών ωραρίων, κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο, μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση την Τετάρτη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες Πρόνοιας στην Αττική, προχωρώντας σε νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 8 Μάη, με προσυγκέντρωση στις 3.30 μ.μ. έξω από την Πολυκλινική (Πειραιώς 3, Ομόνοια) και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από πλατιά σύσκεψη σωματείων και επιτροπών που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η 24ωρη απεργία που έχει προκηρυχθεί στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για την Πέμπτη 16 Μάη.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και παράλληλα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Να πληρώνονται απρόσκοπτα όλα τα δεδουλευμένα, χωρίς καμία εξαίρεση ή καθυστέρηση. Ανάκτηση όλων των απωλειών, αξιοπρεπείς μισθούς (κανένας κάτω από 751 ευρώ βασικό - εισαγωγικό), επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας. Ενταξη στα ΒΑΕ, απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους όσοι εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας για εργαζόμενους και ασθενείς. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας - τεχνικών ασφαλείας. Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org