ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΛΕΣΒΟΥ
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην «αναπτυξιακή» κυβερνητική φιέστα

Με έντονη αστυνομοκρατία «απάντησε» στους διαδηλωτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης
Στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης
Δυναμική κινητοποίηση στη Μυτιλήνη πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και νέοι της Λέσβου, απαντώντας στην κυβερνητική κοροϊδία, που κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού αργά το απόγευμα στο «αναπτυξιακό» συνέδριο για την Περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο είχε προκηρύξει για χτες απεργία, ενώ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου διεξάγονταν οι εργασίες του συνεδρίου. Σε συγκεντρώσεις στην πλατεία Σαπφούς καλούσαν τις προηγούμενες μέρες και άλλοι φορείς του νησιού, με αιχμή το Προσφυγικό και την επιβάρυνση από την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου μίλησε ο πρόεδρός του, Θοδωρής Ασλανίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Νίκη Τσιριγώτη από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Λέσβου, και ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Πέρα από σωματεία του νησιού, το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, που παλεύουν ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα και παράλληλα διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής για τους ξεριζωμένους.

Από την πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Από την πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, με συνθήματα όπως «Αυξήσεις στους μισθούς και όχι στο ΦΠΑ, αυτό ζητάει η εργατιά» και «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», σωματεία και φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Δεν έλειψαν επίσης τα συνθήματα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς, καθώς και η έκφραση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, απαιτώντας τον απεγκλωβισμό τους από τα νησιά.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και από τους άλλους φορείς.

Αστυνομοκρατούμενη πόλη η Μυτιλήνη

Στο ύψος του Τελωνείου, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρό αστυνομικό φραγμό, με αστυνομικές κλούβες και δυνάμεις των ΜΑΤ να έχουν αποκλείσει το δρόμο προς τη Γενική Γραμματεία. Παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων για να ανοίξει ο αστυνομικός φραγμός και να συνεχιστεί η πορεία πραγματοποίησαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, με τον πρόεδρό του. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο, φωνάζοντας συνθήματα, και στη συνέχεια συντεταγμένα κατευθύνθηκαν και πάλι προς την πλατεία Σαπφούς.

Στη Σάμο
Στη Σάμο
Να σημειωθεί ότι η πόλη της Μυτιλήνης είχε μετατραπεί από νωρίς σε φρούριο, με αστυνομικές διμοιρίες σε κάθε γωνιά και την κυκλοφορία σε μια σειρά δρόμους να έχει διακοπεί, κάνοντας δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση στο σημείο της συγκέντρωσης. Το Εργατικό Κέντρο κατήγγειλε το γεγονός και απαίτησε να ανοίξουν οι δρόμοι για να μπορέσει να φτάσει ο κόσμος στην απεργιακή συγκέντρωση.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο Χρ. Κατσώτης πραγματοποίησε τηλεφωνικό διάβημα στον γγ Προστασίας του Πολίτη και στον υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., για τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε όσους επιθυμούν να διαδηλώσουν.

Αγωνιστική παρέμβαση στο νοσοκομείο

Το πρωί, κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης οργάνωσαν το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, τα σωματεία και οι υγειονομικοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αφορμή την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, για να κόψει την κορδέλα της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου.

Με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» και «Τέρμα πια στην κοροϊδία, δουλειά για όλους - μόρφωση - Υγεία», οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα στο χώρο της Υγείας, μεταξύ των οποίων την υποστελέχωση σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό. Η παρέμβασή τους «ενόχλησε» τους διοργανωτές της φιέστας, που αποφάσισαν να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα στην κεντρική είσοδο του κτιρίου...

Σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στη Χίο, συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς πραγματοποίησαν το πρωί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολουμένων και Εμπόρων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, που είχε κηρύξει στάση εργασίας.

Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, οι διαδηλωτές αναφέρθηκαν με μια σειρά συνθήματα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στην προσφυγιά αλλά και στον βρώμικο ρόλο των φασιστών. «Φτώχεια - πόλεμοι - αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», φώναξαν, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους, απαιτώντας «απεγκλωβισμό τώρα απ' τα νησιά» και καταγγέλλοντας τις φασιστικές επιθέσεις σε βάρος τους.

Κινητοποιήσεις οργάνωσε χτες το απόγευμα και το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Στο Βαθύ, οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν στο κτίριο της Περιφέρειας πανό με το σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας» και έκαναν πικετοφορία στον εμπορικό δρόμο και την παραλία. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε και στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία, όπου εκτός από το Εργατικό Κέντρο χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος του νησιού, Στ. Σταμούλος.

Την κοροϊδία της κυβέρνησης κατήγγειλαν επίσης σωματεία και φορείς της Λήμνου. Σε κοινή τους ανακοίνωση, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Εργαζομένων στους ΟΤΑ και Συνταξιούχων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου στη Μυτιλήνη και στα αιτήματά της.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Μοίρασε ξανά χρήμα στους επιχειρηματίες, ανέξοδες υποσχέσεις στους κατοίκους

Eurokinissi

Υποσχέσεις για «ασφάλεια, διαφύλαξη των συνόρων και της εδαφικής μας ακεραιότητας» και για «δίκαιη ανάπτυξη», την ώρα που η κυβέρνησή του, υπηρετώντας τα προτάγματα του κεφαλαίου και της ανάκαμψής του, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και υλοποιεί μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, μοίρασε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την περιοδεία του σε Λήμνο και Λέσβο, την οποία ολοκλήρωσε με ομιλία του, χτες βράδυ, στις εργασίες της «αναπτυξιακής» φιέστας που διοργάνωσε η κυβέρνηση στη σιδερόφρακτη Μυτιλήνη.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έχει φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και δίνει γην και ύδωρ στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ για να συνεχίζει απρόσκοπτα το δολοφονικό της έργο, με θράσος κατέφυγε για μια ακόμα φορά στην καπηλεία των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού με αναφορές στο ΕΑΜ και τη δράση του ενάντια στους ναζί. Ασελγώντας πάνω στην ιστορία του νησιού, αξιοποίησε το ΕΑΜ, δήθεν για να απαντήσει στα φασιστοειδή που επιτέθηκαν σε πρόσφυγες πριν από μερικές μέρες στην πλατεία Σαπφούς, ξεχνώντας ότι υπουργοί του πάνε και φωτογραφίζονται σε ακριτικά νησιά αγκαζέ με τους φασίστες υπόδικους της Χρυσής Αυγής, τους οποίους μάλιστα τους έχουν ως προσκεκλημένους σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις.

Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι για το μείζον ζήτημα της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τους κινδύνους που φέρνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή και η εμπλοκή της χώρας, ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τίποτα στη Λέσβο, παρά ελάχιστα πράγματα στην ομιλία που είχε προηγηθεί στη Λήμνο.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ως απόδειξη της αλήθειας των λεγομένων του για τη «μεταμνημονιακή εποχή» τα εύσημα που έλαβε η κυβέρνησή του απ' τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. - Κλ. Γιούνκερ, και τον γραμματέα του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, για τον αντιλαϊκό της οίστρο που έφερε την ανάκαμψη, μαζί με τις «συστάσεις» για τη διατήρησή της, ενώ μεγάλο μέρος της ομιλίας του αναλώθηκε στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ, στην οποία χρέωσε κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας κ.λπ. αλλά και καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, στο γνωστό μοτίβο της αναπαραγωγής κάλπικων διαχωριστικών γραμμών.

Στο λαό πάντως της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προσέφερε μόνο «δεσμεύσεις» για συνέχιση της πολιτικής που έχει τσακίσει το εισόδημά του. Για το Προσφυγικό, αρκέστηκε να ισχυριστεί ότι πριν από τρία χρόνια τα πράγματα ήταν χειρότερα και θα ήταν «τρισχειρότερα» αν δεν είχε μεσολαβήσει η κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Οπως είπε, η Συμφωνία αυτή είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η όποια διαχείριση του Προσφυγικού, δηλαδή επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική του διπλού εγκλωβισμού των ξεριζωμένων. Για την άμβλυνση της δυσαρέσκειας που έχει προκαλέσει η κατάσταση στο νησί ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, για έργα υποδομής, όπως το αποχετευτικό της Μόριας, και για θεσμοθέτηση αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας στη Λέσβο και του χωριού Χαλκειός στη Χίο.

Λίγο μετά αφότου καταργήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά ο πρωθυπουργός έκλινε, χτες, τη νησιωτικότητα σε όλες τις πτώσεις, μιλώντας για ανάπτυξη υποδομών - δηλαδή πάλι μπίζνες για τους επιχειρηματικούς ομίλους -, αόριστες «ελαφρύνσεις» και «ιδιαίτερες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες».

Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο» που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιούλη, για όλα τα νησιά, πλην Λευκάδας, Εύβοιας και Κρήτης, παραδεχόμενος ότι αυτό δεν υποκαθιστά τη φορολογική πολιτική, την οποία χρέωσε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αν και ο ίδιος προχτές δεσμεύτηκε ξανά σε Γιούνκερ και Γκουρία για συνέχιση στον ίδιο δρόμο των «δημοσιονομικών επιτυχιών».

Στη συνέχεια μοίρασε υποσχέσεις, «προγράμματα» και εκατομμύρια για τον πρωτογενή τομέα, όπου υποστήριξε ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα, προφανώς όχι για φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους που στενάζουν και ξεκληρίζονται. Εκατομμύρια μοίρασε και σε επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές επενδύσεις, αγροτοδιατροφής κ.α., για έργα υποδομής, αναγκαία στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια, όπως οδικά δίκτυα, ύδρευση, αποχέτευση, λιμάνια κ.ά. Ολα αυτά την ώρα που οι σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, ενώ απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, σχολικών υποδομών κ.ά. παραμένουν στα αζήτητα, αφού δεν συμφέρουν τους κατασκευαστικούς μονοπωλιακούς ομίλους.

ΚΚΕ
Ο λαός να δώσει απάντηση στο θράσος της κυβέρνησης

Σε σχόλιό του για την ομιλία του πρωθυπουργού στη Λέσβο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Εν μέσω γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής, αλλά και έντονης αστυνομοκρατίας, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε με κούφια λόγια συμπάθειας, κάλπικες υποσχέσεις και τη γνωστή καπηλεία του στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, όπως η Λέσβος.

Προσπάθησε να συγκαλύψει τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά, ως αποτέλεσμα των πολέμων, που μετέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και της απάνθρωπης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη θεωρεί δεδομένη.

Προσπάθησε, μέσω υποσχέσεων για επενδύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα, να κρύψει την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, με νέα μέτρα, όπως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Προσπάθησε, τέλος, να κρύψει τις επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, μέρος των οποίων αποτελεί η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας.

Ο λαός της Λέσβου και των άλλων νησιών του Β. Αιγαίου χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη τόσο στα ψέματα της κυβέρνησης όσο και στα διάφορα φασιστικά μορφώματα που παίζουν το ίδιο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων, στοχοποιώντας ανθρώπους απελπισμένους και ξεριζωμένους.

Να δώσει απάντηση στο θράσος τού να επικαλείται το ΕΑΜ, ο πρωθυπουργός που κουβάλησε το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Να δυναμώσει τον αγώνα του για τη ριζική ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org