ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα για δημιουργία νέου πρωτότυπου εικαστικού έργου για τα 100 χρόνια του Κόμματος

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν νέο, πρωτότυπο εικαστικό έργο με θέμα τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, όπως αυτά εκφράζονται στο σύνθημα:

ΚΚΕ 100 χρόνια. Με το λαό για το σοσιαλισμό!

«Σεμνή υπογραφή του λαού μας

στις λεωφόρους του μέλλοντος» Γ. Ρίτσος.

Η Κομματική Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ, το Νοέμβρη του 2018, συμπληρώνει ιστορική διαδρομή ενός αιώνα αμέτρητων αγώνων, θυσιών και ανεκτίμητης προσφοράς στην εργατική τάξη και το λαό. Αναδείχθηκε σε αναντικατάστατη δύναμη έμπνευσης και οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αντιμετώπισε σκληρές δοκιμασίες, έμεινε όρθιο στις αντιξοότητες της ταξικής πάλης. Προχωράμε και συνεχίζουμε. Το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης του απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό που υποφέρει. Μελετά την Ιστορία του και αξιοποιεί τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν, ώστε να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, για τη μόνη διέξοδο προς όφελός του, το σοσιαλισμό και την οριστική απαλλαγή του από τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που γεννά ο καπιταλισμός. Το ΚΚΕ παραμένει "το πιο νέο" κόμμα, γιατί πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνεται στους εικαστικούς καλλιτέχνες (εγγεγραμμένα μέλη του ΕΕΤΕ), τους απόφοιτους και τους σπουδαστές των Σχολών Καλών Τεχνών που συγκινούνται και εμπνέονται από τους αγώνες και το όραμα του ΚΚΕ για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και εκτιμούν το ρόλο του ως σταθερού υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, όπως και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου και τους καλεί να συμβάλουν με τη δημιουργική συμμετοχή τους στην επιτυχία της έκθεσης.

Η συμμετοχή αφορά όλες τις μορφές εικαστικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μεικτές τεχνικές, ψηφιδωτά, κεραμικά, φρέσκο, εγκαταστάσεις, έργα νέων τεχνολογιών: βίντεο, καλλιτεχνικές φωτογραφίες κ.ά.).

Η έκθεση των έργων θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη του 2018.

Οσοι καλλιτέχνες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στην έκθεση παρακαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι 31 Μάη 2018 στην παρακάτω διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: art100yearskke@gmail.com. Απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας: ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες: 6977715193 Χρύσα Κοφίνα, 6974235056 Νεφέλη Κυριάκου, 6945365369 Μπάμπης Τουμπέκης, 6932220709 Νάσος Χαλκίδης».

«Ο Ανυπότακτος του Ονείρου», έκθεση με έργα του Βασίλη Βλασίδη

Εργο του Β. Βλασίδη, ο εξόριστος Νίκος Πασχαλίδης
Εργο του Β. Βλασίδη, ο εξόριστος Νίκος Πασχαλίδης
Από σήμερα Παρασκευή 4 Μάη έως το Σάββατο 12 Μάη στην Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Χαϊδαρίου (Λεωφόρος Αθηνών και Καραϊσκάκη) θα πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής, με έργα του Βασίλη Βλασίδη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που έχει τίτλο «Ο Ανυπότακτος του Ονείρου», θα πραγματοποιηθούν σήμερα στις 19.00, στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τους δήμους Καισαριανής και Χαϊδαρίου, για να τιμήσουν τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Θα παρουσιαστεί ακόμα και το λεύκωμα με έργα του ΕΑΜίτη καλλιτέχνη, που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Λυγιαζής.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Βλασίδης...

Ο Β. Βλασίδης ανήκει σε αυτήν τη γενιά των εικαστικών, που με την τέχνη τους αποτύπωσαν τις πιο μεγάλες στιγμές του λαού μας και στρατεύτηκαν με το δίκιο της εργατικής τάξης. Δεν δημιούργησαν αποκομμένοι από την κοινωνία, αλλά συνδέθηκαν και εξέφρασαν τους βαθύτερους πόθους της.

Ο Β. Βλασίδης την περίοδο της Κατοχής οργανώνεται στο ΚΚΕ και παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ στον τομέα Διαφώτισης της περιοχής της πρωτεύουσας. Μετά την Απελευθέρωση γνωρίζει κι αυτός, όπως χιλιάδες σύντροφοι και συναγωνιστές του, τις διώξεις του αστικού κράτους. Συλλαμβάνεται παραμονή Χριστουγέννων του 1946 και αφού κρατείται για μερικούς μήνες στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, το 1947 εκτοπίζεται στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας. Το 1948 τον στέλνουν στη Μακρόνησο και το καλοκαίρι του 1950 στον Αη Στράτη, όπου έμεινε μέχρι το 1956. Σε ένα επιστολάριο ο Γιάννης Ρίτσος γράφει: «Βασίλη μου να 'σαι ευτυχισμένος, καλέ μου, η ζωή μάς το χρωστάει και της το χρωστάμε. Θυμάσαι που λέγαμε; "Το φως δε γέρασε ποτέ - εσύ που αγάπησες το φως πώς θα γεράσεις;" - Οχι ποτέ, όλα δικά μας - και κείνα που μας λείπουν - γιατί εμείς δεν λείπουμε από πουθενά. Πάλι σιωπή;».

Σε αυτά τα 10 χρόνια εξορίας δημιουργεί το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό κομμάτι του έργου του, εκεί αναδύεται το μεγάλο του ταλέντο στη ζωγραφική. Εκεί γνωρίζεται και με μεγάλους καλλιτέχνες όπως τους Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Κατράκη και Μενέλαο Λουντέμη.

Το 1958 συμμετέχει στην πρώτη του και τελευταία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον πόλεμο, που διοργάνωσε ο Λεωνίδας Χρηστάκης στην αίθουσα εκθέσεων «Κούρος». Το 1982 στο Τορόντο του Καναδά παρουσιάζει την πρώτη ατομική του έκθεση με έργα που ζωγραφίζει εκεί.

Ο Βασίλης Βλασίδης «έφυγε» στις 15 Φλεβάρη 1997 σε ηλικία ενενήντα χρόνων.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.

«Τελευταίο σημείωμα» και «Το ημίχρονο του θανάτου» στην «Αλκυονίδα»

Σκηνή από την ταινία «Τελευταίο σημείωμα»
Σκηνή από την ταινία «Τελευταίο σημείωμα»
Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μάη στην «Αλκυονίδα».

Στις 19.00 θα προβληθεί η τελευταία ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Τελευταίο Σημείωμα» σε σενάριο του ίδιου και της Ιωάννας Καρυστιάνη.

Η ταινία πραγματεύεται την ανυπέρβλητη θυσία των 200 κομμουνιστών, κρατούμενων στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, που εκτελέστηκαν από τους ναζί κατακτητές την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης, κρατούμενος στο Χαϊδάρι, που εκτελούσε και χρέη διερμηνέα του Γερμανού διοικητή Κ. Φίσερ. Μια ταινία, που ενώ δεν φιλοδοξεί να διδάξει Ιστορία, σέβεται την ιστορική αλήθεια και μπορεί να αποτελέσει αφορμή, ώστε νέοι άνθρωποι να ψάξουν παραπάνω...

Στις 21.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες Παντελή Βούλγαρη και Δημήτρη Κουτσιαμπασάκ. Συντονίζει ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης.

Στις 22.00 θα προβληθεί η σοβιετική ταινία «Το ημίχρονο του θανάτου» του Εβγκένι Καρέλοφ.

Ενα κλασικό αριστούργημα πάνω στο πραγματικό γεγονός που συνέβη στην Ουκρανία το 1942. Σε μια προσπάθεια των ναζί να «αποδείξουν» τη... φυλετική τους «ανωτερότητα», διοργανώνουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ επίλεκτων Γερμανών στρατιωτών και ποδοσφαιριστών και ομάδας Σοβιετικών αιχμαλώτων πρώην ποδοσφαιριστών. Το παιχνίδι δεν εξελίχθηκε όπως το ήθελαν οι ναζί και στο ημίχρονο απειλούν τους Σοβιετικούς πως, αν δεν χάσουν, θα εκτελεστούν. Εκείνοι επιλέγουν να αγωνιστούν για τη νίκη μέχρι τέλους...

Η Μαρία Φαραντούρη στο «Carnegie Hall»

Μια μεγάλη Ελληνίδα τραγουδίστρια θα περάσει στις 12 Μάη την πύλη ενός από τα σημαντικότερα θέατρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Μαρία Φαραντούρη, η Τζόαν Μπαέζ της Μεσογείου, όπως αγαπούν να την αποκαλούν οι πολυάριθμοι θαυμαστές της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, είναι η επίσημη προσκεκλημένη του «Carnegie Hall» σε ένα αφιέρωμα για τον Μίκη Θεοδωράκη και την ίδια.

Θα ερμηνεύσει τα τραγούδια από το μουσικό φάσμα της πολυετούς συνεργασίας της με τον συνθέτη, τραγούδια από το μουσικό έργο του Μίκη που έγραψε για τη φωνή της και ταυτίστηκαν μαζί της και ανάμεσά τους πολλά ανέκδοτα τραγούδια του Μίκη.

Διεθνώς γνωστή, η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε μοναδικά τραγούδια από τα έργα του «Αξιον Εστί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Κάντο Χενεράλ» σε ποίηση Νερούδα, «Κατάσταση Πολιορκίας», «Πνευματικό Εμβατήριο» και «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν».

Το 1891 ξεκίνησε η λειτουργία του σπουδαίου αυτού θεάτρου με έργα του Τσαϊκόφσκι και από τότε έχει φιλοξενήσει σχεδόν κάθε σημαντικό καλλιτέχνη, συνθέτη και ερμηνευτή (περισσότερα από 50.000 καλλιτεχνικά γεγονότα μέχρι σήμερα). Εχουν τραγουδήσει σχεδόν οι πάντες, από την Ella Fitzgerald, τους Βeatles, την Tζούντι Γκάρλαντ, και για πολλά χρόνια ήταν το σπίτι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Η Μαρία Φαραντούρη, πριν από 24 χρόνια (1994), είχε παρουσιάσει το έργο του Μίκη στον ίδιο χώρο.

Μαζί με την Μαρία, στην εμφάνισή της στο «Carnegie Hall», συμπράττουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστορ: Διευθυντής Ορχήστρας - πιάνο, Ντέιβιντ Λιντς: Σαξόφωνο και Φλάουτο, Ηρακλής Ζάκκας: Μπουζούκι και Μαντολίνο, Αλέξανδρος Μποτίνης: Τσέλο, Πέτρος Κλαμπάνης: Μπάσο, Χρήστος Ραφαλίδης: Βιμπράφωνο, Ενγκίν Καάν Γκιουνάιντιν: Κρουστά. Με τη χορωδία του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος. Εβι Σίμον: Διευθυντής Χορωδίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ