ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
Κινητοποιήσεις για τη ρύπανση από τα καζάνια που «πνίγουν» όλο τον Πειραιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Σωματείων Εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε χτες έξω από τα καζάνια της «Oil One» στο χώρο των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, όπου η δυσοσμία ειδικά τις τελευταίες μέρες είναι πολύ έντονη. Οι ίδιοι φορείς καλούν σε νέα κινητοποίηση σήμερα, Παρασκευή, στις 12 μ., στον ίδιο χώρο.

Το πρόβλημα φαίνεται πως παίρνει διαστάσεις δεδομένου ότι η ρύπανση προκάλεσε απόφαση του δήμου να παραμείνουν σήμερα κλειστά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας. Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και εκφράζουν φόβους για σοβαρή ρύπανση, που είναι ικανή να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στους ίδιους και τα παιδιά τους.

Χτες, γονείς, μαθητές και κάτοικοι της περιοχής με την κινητοποίησή τους απαίτησαν να ανακληθούν τώρα οι άδειες εγκαταστάσεων της «Oil One». Επίσης, η ΕΛΜΕ Πειραιά και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος κήρυξαν δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου.

Σημειώνεται πως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος τονίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της δημοτικής αρχής λέγοντας ότι η άδεια που δόθηκε «από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον επιχειρηματία Μελισσανίδη για να αναβαθμίσει τις δραστηριότητες στις εγκαταστάσεις του στο χώρο των Λιπασμάτων είναι τεράστια πρόκληση», σε μία περιοχή που είναι αρκετά επιβαρυμένη περιβαλλοντικά. Για τη δημοτική αρχή, που στηρίχτηκε προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει ότι το 2015 υποστήριζε στο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά την ανάκληση της άδειας της «Oil One» ότι «αυτά τα πράγματα δε γίνονται» και «σήμερα κάτω από την πίεση του κινήματος θυμάται την ανάκληση που τότε ξόρκιζε μετά βδελυγμίας».

Απαιτεί την άμεση ανάκληση των αδειών της «Oil One» και την αξιοποίηση του χώρου των Λιπασμάτων Δραπετσώνας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών της περιοχής με απαλλοτρίωση όλης της έκτασης (640 στρέμματα) και τη δημιουργία υποδομών για την υγεία, την αναψυχή, το πράσινο, τον πολιτισμό, την άθληση. Επίσης, να μην υπάρχει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, καμιά ανταποδοτική λειτουργία και να υπάρξει αποκλειστική χρηματοδότηση και συντήρηση της έκτασης και των υποδομών από τον κρατικό προϋπολογισμό, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά σήμερα είναι: 5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου, Νηπιαγωγεία Δραπετσώνας 1ο, 2ο και 3ο, Δημοτικά Σχολεία Κερατσινίου 13ο και 21ο, Δημοτικά Σχολεία Δραπετσώνας 1ο, 2ο και 4ο, Γυμνάσια Κερατσινίου 5ο και 6ο, Γυμνάσια Δραπετσώνας 1ο και 2ο, 4ο Λύκειο Κερατσινίου, Λύκεια Δραπετσώνας 1ο και 2ο.

  • Σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟΒ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ σημειώνουν ότι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, ενώ για το οξυμένο αυτό πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή.
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση την Κυριακή ενάντια στη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή

Στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων

Κινητοποίηση με αίτημα «Να κλείσει τώρα η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού» διοργανώνουν την Κυριακή 6 Μάη, στις 11.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία των Ανω Λιοσίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων (Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), η Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, ο Σύλλογος Γυναικών Ανω Λιοσίων (ΟΓΕ), ο Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου (ΟΓΕ) και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Α. Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού.

Αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

  • Να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η επιδημιολογική μελέτη, που με βάση τα δημοσιεύματα έχει στα χέρια της η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής του δήμου μας.
  • Αμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων που συντελούνται μέσα και γύρω από αυτόν. Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στο παλιό λατομείο Μουσαμά.
  • Να αποκλειστεί η ενιαία περιοχή των Ανω Λιοσίων - Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Φυλής (Θριάσιο Πεδίο) από οποιαδήποτε ρυπογόνο δραστηριότητα.
  • Οχι στην καύση των απορριμμάτων.
  • Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.
  • Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλον τρόπο.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση μέρους ή του συνόλου στον τομέα της καθαριότητας. Διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων με μόνιμες σταθερές θέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
  • Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έναρξη του έργου της απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής γύρω από τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Εξάλλου, τα σωματεία και οι φορείς του δήμου Φυλής με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή επειδή - όπως αναφέρουν - «διά στόματος προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε να παραχωρήσει την αίθουσα του δήμου ώστε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων και φορέων όλων των γειτονικών δήμων με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα για το ζήτημα της χωματερής. Μάλιστα, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου χρησιμοποίησε φτηνές δικαιολογίες ώστε να μην παραχωρήσει την αίθουσα στα σωματεία και τους φορείς. Επικαλέστηκε απόφαση που δεν επιτρέπει να παραχωρείται η αίθουσα τις καθημερινές, την ίδια στιγμή που πρόσφατα (Δευτέρα 12 Μάρτη) φιλοξενήθηκε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλήτρια την υπουργό Θεανώ Φωτίου, υπάρχουν και άλλα πολλά παραδείγματα. Φαίνεται η απόφαση εφαρμόζεται επιλεκτικά...!

(...) Ο λαός θα τους απαντήσει! Με τη μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση την Κυριακή 6 Μάη. Αλλά και με τη μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη των σωματείων και φορέων όλων των γειτονικών δήμων την Παρασκευή 11 Μάη και ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο Ζεφυρίου».

ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ
Παράταση στα προληπτικά μέτρα

Παράταση μέχρι και σήμερα Παρασκευή στα προληπτικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο μπαταριών «Sunlight» ανακοίνωσε η αντιπεριφέρεια Ξάνθης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που διεξάγει το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τα οποία προβλέπεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Μέχρι την ανακοίνωση των πρώτων μετρήσεων, συνιστάται η μη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον στις περιοχές βορειοανατολικά του εργοστασίου στο Νέο Ολβιο, και ειδικότερα σε: Ν. Ολβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιο, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο, Εξοχή και στις λοιπές ενδιάμεσες περιοχές. Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί σε Ν. Ολβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιο, Τοξότες, Εξοχή, Τύμπανο, Εύμοιρο και Καλλιθέα.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης καταγγέλλει ότι αν και στα όρια της γεωγραφικής περιοχής που λαμβάνονται τα προληπτικά μέτρα συμπεριλαμβάνεται και ο εργασιακός χώρος της «E-Value», η επιχείρηση στις 2 Μάη λειτούργησε κανονικά.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «είναι απαράδεκτο η επιχείρηση να ρισκάρει την υγεία των υπαλλήλων προς χάριν του κέρδους της. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απέχουν από την εργασία τους για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, χωρίς καμία επιβάρυνση στους μισθούς τους, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία τους». Επίσης τονίζει ότι «λόγω της επικινδυνότητας που υπάρχει από την καύση των υλικών που χρησιμοποιούνται στο εργοστάσιο της "Sunlight", πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας και για την υγεία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στα όρια της περιοχής που έχουν οριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και από τη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε την 1η Μάη στην αντιπεριφέρεια».

Τέλος, το Σωματείο εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της «Sunlight» και σημειώνει ότι «οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων πρέπει να διασφαλιστούν, χωρίς καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς».

Πέντε οι προσωρινοί δικαιούχοι για κανάλια

Πέντε είναι τελικά οι προσωρινοί δικαιούχοι για τις τηλεοπτικές άδειες (ΣΚΑΪ, «Star Channel», «Alpha», Ant1, E TV) καθώς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) απέρριψε την αίτηση της εταιρείας «Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ». Η εταιρεία, που φέρεται να ανήκει στον Φίλιππο Βρυώνη, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει ότι επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της και εξετάζει τις περαιτέρω κινήσεις της.

Η διαδικασία χορήγησης των αδειών ολοκληρώνεται μετά το στάδιο της υποβολής των ενστάσεων και την ανακήρυξη των οριστικών αδειούχων από το ΕΣΡ. Σήμερα, όμως, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί όσο και η Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες, να στηριχθούν τα παιδιά

Στη συζήτηση για την «προστασία των παιδιών - μεταναστών» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης, τονίζοντας:

«Είναι σκέτη υποκρισία το να επιχειρεί η ΕΕ να εμφανιστεί ευαίσθητη για τα παιδιά - πρόσφυγες που αυτή κι οι σύμμαχοί της βομβαρδίζουν και ξεριζώνουν από τον τόπο τους, είτε με τους γονείς τους είτε κι ασυνόδευτα, ή ζώντας το μαρτύριο της πολύμηνης αναμονής οικογενειακής επανένωσης. Το τελευταίο διάστημα, οι ροές αυξάνουν εκτός από τα ελληνικά νησιά και στον Εβρο. Αρα, μύθος ότι η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας τις σταματά.

Εγκλωβισμός, εκτεταμένη πορνεία, εμπορία παιδιών, είναι σύμφυτα του συστήματος της εκμετάλλευσης που υπερασπίζεται η ΕΕ. Η πολιτική των κυβερνήσεών της, όπως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καταδικάζει παιδιά να ζουν εγκλωβισμένα σε άθλιες συνθήκες, έκθετα σε δολοφονικές επιθέσεις φασιστοειδών σαν αυτές πρόσφατα στη Λέσβο.

Να ενταθεί η πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να απεγκλωβιστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν. Πλήρη μέτρα στήριξης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ