ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Επικίνδυνα σχέδια σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια για την «ασφάλεια» των επιχειρηματικών κερδών

Ο υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη στο χτεσινό συνέδριο

Eurokinissi

Ο υπουργός Αμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη στο χτεσινό συνέδριο
Η πρεμούρα της κυβέρνησης να εμπλέξει το λαό βαθύτερα στη δίνη επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, και τα σχέδια των ΗΠΑ για την περιοχή με βάση την Ελλάδα αναδείχτηκαν σε Συνέδριο «Για την Αμυνα και την Ασφάλεια» που συνδιοργάνωσαν, χτες, ιδιωτική εταιρεία και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος του συνεδρίου ήταν «η συμβολή στη χάραξη στρατηγικής για την αποτελεσματική θωράκιση της χώρας σε επίπεδο άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας», «η διασφάλιση ενός σταθερού κλίματος ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή», σε μια συνεχή και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα διαπλοκή και διασύνδεση της Αμυνας με την εσωτερική ασφάλεια και την «κοινωνική ειρήνη».

Προετοιμασμένοι «για όλα τα σενάρια»

Σε ένα τέτοιο κλίμα, ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Σ. Αναστασόπουλος, χαρακτήρισε την προχτεσινή συμφωνία της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» «απόλυτα θετική αφού συντελεί στην απομάκρυνση της αβεβαιότητας, στη διατήρηση της ηρεμίας και της καλής λειτουργίας της χώρας και την επιστροφή στην κανονικότητα». Κάλεσε, δε, «να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε παρά το δυσμενές δημοσιονομικό πλαίσιο να συμβάλουμε στην διαμόρφωση ενός καλύτερου επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το σημερινό διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αβεβαιότητα μετά από μια σειρά γεγονότων που απειλούν να ανατρέψουν τις οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες. Οι προκλήσεις δεν είναι θεωρητικές και δεν αφορούν μόνο το διεθνές περιβάλλον ή την ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στα βόρεια σύνορά μας εξελίσσεται ραγδαία και ανησυχητικά, όπως και οι καθημερινές προκλήσεις στα Ανατολικά. Η πολιτεία πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια»...

Αναφέρθηκε, τέλος, και στην «εσωτερική ασφάλεια», τονίζοντας ότι «η αίσθηση της ασφάλειας που παρέχει το κράτος διά των Σωμάτων Ασφαλείας είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει το κράτος δικαίου. Η παρατήρηση ισχύει και για τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας που πληθαίνουν αλλά και για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων από αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές».

Μέχρι τα μπούνια στους ανταγωνισμούς, με «χαρτί» τη «στρατηγική αξία» και τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις

Ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, σημείωσε πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (...) απαιτούν συλλογική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση». Οπως είπε, άλλωστε, με βάση έγνοιες του κεφαλαίου, «η επέκταση των εξεγέρσεων και συγκρούσεων μπορεί να συντελέσει άμεσα στην απορρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας».

Επέμεινε για τη «στρατηγική αξία της Ελλάδας», «από την κεντρική της θέση στην εν λόγω υψηλού ενδιαφέροντος περιοχή», και από το ότι «συνιστά σημείο επαφής και προπύργιο της Ευρώπης με την ασιατική και την αφρικανική ήπειρο». Οτι το «ειδικό βάρος» της ενισχύεται από το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική χώρα της περιοχής «που μετέχει ενεργά ως πλήρες μέλος σε όλους τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ασφαλείας», όπως ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΑΣΕ.

Σε ένα τέτοιο «ρευστό και εύθραυστο περιβάλλον ασφαλείας» έβαλε στόχο της κυβέρνησης «να συμβάλει στην ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου για τα επόμενα χρόνια».

Χαρακτήρισε, παραπέρα, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα χώρο ενδιαφέροντός μας», «ίσως τον κορυφαίο γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό κόμβο παγκοσμίως καθόσον σε αυτή συγκλίνουν μεγάλοι ενεργειακοί διάδρομοι και οδοί διεθνούς εμπορίου». Επ' αυτού πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι «πολύ κοντά σε μία συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά και με χώρες της ευρύτερης περιοχής, μέσω της Κύπρου στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, για τη δημιουργία νέων οδών και νέων τρόπων μεταφοράς Ενέργειας με κομβικό το ρόλο της Ελλάδας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ζήτησε «άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει η οργάνωση τέτοιων φονταμενταλιστικών ομάδων στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες». Επιπρόσθετα χαρακτήρισε «σημαντικό (...) να ελεγχθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κρήτης, της Κύπρου, του Σουέζ και της Μάλτας, όπου γίνεται σχεδόν η περισσότερη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία».

Με αυτά κατά νου, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει πλέον ρόλο κομπάρσου, αλλά (...) πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός μεγάλου άξονα σταθερότητας απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Υπό το πρίσμα αυτό, η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, την οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική, οι διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (...) καθιστούν την Ελλάδα έναν παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική της θέση».

Προς αντιμετώπιση απειλών τόνισε, ακόμα, ότι «απαιτείται η άριστη συνεργασία μεταξύ κρατών σε θέματα ασφαλείας και πληροφοριών (...) πολιτική συνεργασία, συνέργειες μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών και κοινές δράσεις κρατών και διεθνών οργανισμών».

Ζήτησε μάλιστα «να φύγουμε από τις μέχρι τώρα στενές αποφάσεις στα πλαίσια της ΕΕ για μη χρήση νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία χωρίς τη χρήση βιομετρικών στοιχείων, που θα πρέπει άμεσα να ενταχθούν στο μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών». Ζητά, δηλαδή, εκ μέρους της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο φακέλωμα.

Στη δική του εισήγηση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, είπε: «Νέες μορφές απειλών και κινδύνων - που προέρχονταν τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του κράτους - έκαναν την εμφάνισή τους ενώ οι διεξαγόμενες συγκρούσεις σε όλο και περισσότερα σημεία του πλανήτη ήταν περισσότερο "ενδοκρατικές" και λιγότερο "διακρατικές"».

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις θέτουν με επιτακτικό τρόπο, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό προσκήνιο, το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση νέων "ασύμμετρων" απειλών και κινδύνων. Η Ελλάδα, παρότι είναι πυλώνας σταθερότητας η ίδια, βρίσκεται σε μια "δύσκολη" περιοχή», σημείωσε, φτιάχνοντας κλίμα για λήψη μέτρων.

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταστεί η πλέον ευαίσθητη θεσμική συνιστώσα και βασικός πυλώνας ασφάλειας της χώρας, κυρίως λόγω της διεύρυνσης του περιεχομένου της έννοιας της ασφάλειας στον σύγχρονο κόσμο, της διασύνδεσης των ζητημάτων εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας καθώς και της υποχρέωσης συντονισμού σειράς φορέων και υπηρεσιών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία, ΕΥΠ)», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα στον προμαχώνα της καταπολέμησης της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας»

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, που επιγραμματικά είπε:

«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα υπήρξαν επί μακρόν σύμμαχοι. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την βάζει στην προμετωπίδα μιας περιοχής με σημαντικά προβλήματα: Η δράση του "Ισλαμικού Κράτους" είναι ο 1ος κύκλος αστάθειας, ο 2ος είναι η στρατιωτικοποίηση του Ευξείνου Πόντου - αφορά τη Ρωσία και επεκτείνεται μέχρι τα Βαλκάνια. Και υπάρχει και ο 3ος κύκλος, τα προβλήματα στη Βόρεια Αφρική.

Η Ελλάδα βρίσκεται εντός και των 3 δακτυλίων, γενόμενη προμαχώνας των αξιών μας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να χτίσει και γέφυρες μεταξύ εταίρων και να ενισχύσει τη συλλογική μας ασφάλεια, όπως φαίνεται και από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που οργανώνονται με επίκεντρο την Ελλάδα».

Αναφέρθηκε ακόμη στην επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, όπου «ο Αμερικανός ομόλογός του επαίνεσε τις προσπάθειες της Ελλάδας για τη διατήρηση της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι στον προμαχώνα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας, που δεν είναι πάντα προς το καλό στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μίλησε ακόμη για τη βάση της Σούδας, ως «κρίσιμη για τη συλλογική άμυνα Ελλάδας - ΗΠΑ. Δεν υπάρχει πιο ισχυρό σύμβολο αυτής της κοινής προσπάθειας και σκοπεύω στη θητεία μου να το ισχυροποιήσω. Ενδεικτικά, το αεροπλανοφόρο "Μπους" (σ.σ.: επιχειρούσε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο) αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα και αντί να γυρίσει στη βάση του στη Βόρεια Καρολίνα, τελικά όλες οι επισκευές έγιναν στη Σούδα, με τον διοικητή του πλοίου να επαινεί τις επιδόσεις του προσωπικού της και τις δυνατότητες της βάσης. Παραπέρα, στη Σούδα λειτουργεί και ένα πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο για την αντιμετώπιση ναυτικών προκλήσεων (σ.σ.: το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής).

Ολες αυτές οι κοινές δράσεις θα ήταν αδύνατες χωρίς την υποστήριξη των Ελλήνων εταίρων μας στην Αμυνα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα πληροί τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ είναι εύγλωττο παράδειγμα όσον αφορά τη δέσμευσή της», πρόσθεσε, μιλώντας επίσης «για επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα».

Το στρατιωτικό «αποτύπωμα»

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στη δική του τοποθέτηση, τόνισε πως «ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικός για όλους τους γεωπολιτικούς δρώντες», προσθέτοντας πως «η παραδοσιακή σημασία του εστιαζόταν κυρίως στη στρατηγική αξία του ως εμπορικής οδού», «την τελευταία δεκαετία, όμως, έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο, παραγωγής και διακίνησης υδρογονανθράκων».

ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνέχισε, «έχουν αντιληφθεί ότι η σταθερότητα της περιοχής έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα. Γι' αυτόν το λόγο έχουν αναμειχθεί σε μεγάλο βαθμό ποικιλοτρόπως (...) και με αμυντικές επιχειρήσεις, όπως η ευρωπαϊκή επιχείρηση SOPHIA στη Λιβύη, και η ΝΑΤΟική επιχείρηση της δύναμης SNMG-2 στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών».

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε για την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα τέτοιο πλαίσιο: «Στόχος για τις Ενοπλες Δυνάμεις (...) είναι να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό στην ασφάλεια και σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να μπορεί να είναι εφικτή η επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και η ικανοποίηση των εθνικών συμφερόντων».

Πρόσθεσε πως «αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό», με συμμετοχή σε μια σειρά επιχειρήσεις και αποστολές στο εξωτερικό με «καπέλο» ΝΑΤΟ, ΕΕ ή και ΟΗΕ, τις οποίες απαρίθμησε, αλλά και «πλήθος στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με πλείστες χώρες και όλους τους συμμάχους μας», ενώ αναφέρθηκε και στα προγράμματα εξοπλισμών και «αναβάθμισης ικανοτήτων» σε αυτήν την κατεύθυνση.

«Επίσης», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό της αεροπορικής και ναυτικής βάσης στη Σούδα. Ο όρμος της Σούδας είναι η μοναδική βάση μεταξύ Αμερικής και Περσικού Κόλπου, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λιμένας κατάπλου για ανεφοδιασμό και επισκευές αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ. Η Σούδα είναι η κορωνίδα της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Σε κάθε επαφή μου με τον πρέσβη και στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ, αναγνωρίζεται η ανάγκη της αναβάθμισης των υποδομών. Η περαιτέρω επένδυση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Κρήτη εκτιμώ ότι έχει στρατηγική σημασία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σφοδρό παζάρεμα σε πολλά επίπεδα

Αντιδράσεις της Λευκωσίας για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, με την επιστολή στον ΟΗΕ που αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Συνέχεια των διεργασιών σε πολλά επίπεδα παρατηρείται στο Κυπριακό, δεδομένων και των σχεδιασμών που δυναμώνουν για νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ως μέρος ευρύτερων επιδιώξεων για την αξιοποίηση του μεγάλου ενεργειακού πλούτου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, εστιάζοντας ακριβώς στις γεωτρήσεις που το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Μετά την άκρως επιθετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ στις αρχές Απρίλη, η Αγκυρα συνέχισε με επιστολή της μόνιμης αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, αμφισβητώντας ευθέως τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία άλλωστε εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει, μιλώντας μόνο για «ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου»). Σε έντονους τόνους, η Αγκυρα επισημαίνει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως και των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», επιβεβαιώνοντας πόσο βαθαίνουν οι ανταγωνισμοί σε όλη την περιοχή.

Αντιδρώντας στην τουρκική επιστολή προς τον ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Κορνήλιος Κορνηλίου ανέφερε ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε». Πρόσθεσε πως «οι δικές μας αντιδράσεις θα συνεχιστούν όπου πρέπει».

Επίσης, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει τροχιοδρομήσει τις ενέργειές της και ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί προχωρούν κανονικά και με απόλυτη σοβαρότητα.

Στο μεταξύ, στα τέλη της βδομάδας, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις στις συνομιλίες τον γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, υποστήριξε ότι στις τελευταίες συναντήσεις «έγινε μια καλή συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών σε διάφορα σημαντικά ζητήματα, αν και ακόμη εξακολουθούν να παραμένουν αρκετές διαφορές». Πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ευελπιστεί ότι θα καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφασιστική προώθηση της διαδικασίας στις κρίσιμες βδομάδες που θα ακολουθήσουν». Θυμίζουμε ότι μέσα στο Μάη έχουν προγραμματιστεί δύο ακόμα συναντήσεις Ακιντζί - Αναστασιάδη, στις 11 και στις 17 του μήνα.

Διευρύνει τα σχέδια η Τουρκία

Στο μεταξύ, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ενέργεια, που οργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη βδομάδα για πολλοστή χρονιά το «Atlantic Council» (αμερικανική «δεξαμενή σκέψης»), επιβεβαιώθηκε ότι η Αγκυρα επιδιώκει διευρυμένες επαφές ώστε να διασφαλίσει «εναλλακτικές» και πρωταγωνιστικό ρόλο στις ενεργειακές κόντρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, τόνισε ότι η χώρα του έχει «ρόλο - κλειδί» για τη διασφάλιση της «ενεργειακής ασφάλειας» στην περιοχή, και ότι επιδρά καθοριστικά στις τάσεις που αλλάζουν στον ενεργειακό τομέα, ως ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές Ενέργειας στον ΟΑΣΕ. Ακόμα, ότι έχει καταρτίσει τεράστια επενδυτικά σχέδια και έχει ήδη λάβει κρίσιμα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών στον κλάδο του φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων των εγκαταστάσεων αποθήκευσης κ.λπ. Οπως είπε, στόχος είναι να αυξηθεί η ικανότητα αποθήκευσης από τα 2,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που είναι σήμερα, στα 11 δισ. κ.μ. Επίσης, επιταχύνει την αύξηση των αγωγών που διασχίζουν την τουρκική επικράτεια, από οκτώ σε δέκα.

Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν και διάφοροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, που επανέλαβαν ότι προχωρούν οι επαφές για το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Νερού του Ισραήλ, Σαούλ Μεριντόρ, είπε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μια «ωφέλιμη εξαγωγική ευκαιρία για το Ισραήλ. Το ισραηλινό αέριο θα μπορούσε να (ξεκινήσει να) φτάνει στην Τουρκία μέσα σε 2-3 χρόνια».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Ενταγμένο στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ

Επικυρώθηκε χτες με ευρεία πλειοψηφία η «κύρωση του μνημονίου κατανόησης» μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Νορβηγίας «στον τομέα αμυντικών εξοπλισμών, συστημάτων και υπηρεσιών». Το μνημόνιο υπογράφηκε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλη του 2016, όπου, ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκε η δημιουργία ισχυρής ΝΑΤΟικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και το Αιγαίο, αλλά και αυτές στα Βαλκάνια, ανέφερε ότι «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν και ανανεώνουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που υπάρχουν και για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μ. Ανατολή, και σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό. Θα είμαστε σε θέση, δε, πολύ σύντομα, να κάνουμε και μια απόρρητη ενημέρωση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας, διότι κάποια από αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε χρήζουν και της ανάγκης ενημέρωσης όλης της Επιτροπής».

Ο ίδιος δήλωσε «δικαιωμένος» για τη διαρροή, πριν από έναν μήνα, από το ΥΠΕΘΑ ότι αναμένεται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, με την έναρξη των εξορύξεων φυσικού αερίου. Μάλιστα, όπως σημείωσε, οι διαρροές έγιναν γιατί «είχαμε τα ΝΟΤΑΜ τα οποία η Τουρκία είχε εκδώσει, και τα ΝΟΤΑΜ ξεκάθαρα έδειχναν ότι ετοιμαζόταν να δημιουργήσει επεισόδιο στο "οικόπεδο 6" και συγκεκριμένα, μάλιστα, να στείλει το "Barbaros" προκειμένου να μπλοκάρει τη δυνατότητα της "Total" μαζί με την "ENI" να κάνει την πρώτη απάντληση και έρευνα με φωτιά στην περιοχή στις αρχές Ιουνίου, και το ΝΟΤΑΜ αυτό αναφερόταν στην 1η Μαΐου, και για αυτό το λόγο το διαρρεύσαμε, ώστε να προετοιμάζεται και η κοινή γνώμη, αλλά και η ελληνική Βουλή και οι διεθνείς οργανισμοί, και να υπάρχει μια κοινή εθνική γραμμή».

Ακάθεκτη η κυβέρνηση προωθεί τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Και ενώ οι εξελίξεις «μυρίζουν μπαρούτι», η κυβέρνηση, δείχνοντας την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, σε συναίνεση με τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων, το Ποτάμι και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή που ψήφισε «παρών») «πέρασε» από την Επιτροπή το μνημόνιο κατανόησης, το οποίο κατατέθηκε με μορφή νομοσχεδίου από το ΥΠΕΘΑ και αποτελεί, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, «εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης που υπογράφηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του 2016 μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ για την αύξηση, σε πρακτικό επίπεδο συνεργασίας, σε επιλεγμένους τομείς. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται και ο τομέας της διευκόλυνσης - ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και της έρευνας στον τομέα της άμυνας».

Οπως τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, ο μόνος που καταψήφισε το νομοσχέδιο, το μνημόνιο «δεν είναι απόρροια μιας διακρατικής συμφωνίας, που αποβλέπει στην κάλυψη αμοιβαίων αναγκών στον τομέα της άμυνας, αλλά πιστή εφαρμογή ΝΑΤΟικών και ευρωενωσιακών εντολών, ενταγμένο στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των πολεμικών σχεδιασμών, των ιμπεριαλιστικών κέντρων που απαρτίζουν τα διευθυντήριά τους».

Εξάλλου, σημείωσε, «η πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων στον τομέα της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας είναι απόλυτα ενταγμένη στους σχεδιασμούς και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου, ημεδαπού και αλλοδαπού, που δραστηριοποιείται σ' αυτόν τον τομέα».

Οπως επισήμανε, «ο σχεδιασμός έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής πολεμικού υλικού και οπλικών συστημάτων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όπως διατυπώνεται στα κατά καιρούς κείμενά τους, με τις αναφορές για ομογενοποίηση υλικού και οπλικών συστημάτων και την οργάνωση υπαρχουσών παραγωγικών υποδομών, στόχο έχει τη συγκέντρωση του συνόλου της βασικής παραγωγής της κατηγορίας αυτού του υλικού, κυρίως στις γερμανικές και στις γαλλικές βιομηχανίες, με τις ολλανδικές και τις ιταλικές να ακολουθούν. Οι υπόλοιπες χώρες θα αναλάβουν τον υπερεργολαβικό ρόλο του περιφερειακού παραγωγού και προμηθευτή επιμέρους τμημάτων. Αυτό θα δημιουργήσει ένα status quo ακόμα βαθύτερης πρόσβασης και συμμετοχής των χωρών - μελών στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο υπουργός Π. Καμμένος, αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ και επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε ο Στ. Τάσσος, είπε ότι ο διαγωνισμός θα λήξει στις 15 Μάη και πως «υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από μια πάρα πολύ μεγάλη εταιρεία της Νοτίου Αφρικής, την εταιρεία "Paramount"», που «θα μεταφέρει στην Ελλάδα το έργο που η "Paramount" έχει ως παραγωγή στη Νότια Αφρική, προκειμένου να πιστοποιηθούν τα προϊόντα αυτά ως προϊόντα χώρας ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Πορεία ειρήνης στη Λάρισα

Πορεία ειρήνης οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας την Κυριακή 7 Μάη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 6 μ.μ. από το Μεζούρλο στη Νεάπολη και η κατάληξη θα είναι στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στην πορεία, τονίζοντας: «Η συμμετοχή όλων μας είναι αναγκαία στην πορεία ειρήνης και γενικότερα στην πάλη κατά του πολέμου, της συμμετοχής της Ελλάδας σ' αυτόν, σήμερα που επεκτείνονται οι περιφερειακοί πόλεμοι και μεγαλώνει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών των καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων, για την καταλήστευση άλλων λαών, το αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων».

Αλλο ένα «όχι» από το Συμβούλιο Εφετών

Ακόμη μία άρνηση από το Συμβούλιο Εφετών στις τουρκικές Αρχές είχαμε χτες, με την απόφαση να μην εκδοθούν άλλοι τρεις εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών που έφυγαν με ελικόπτερο από τη χώρα τους λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι. Το δικαστήριο δέχτηκε την εισαγγελική εισήγηση, που αναφερόταν στην απόφαση του Αρείου Πάγου τον Γενάρη, με την οποία δεν γινόταν δεκτό το αίτημα της έκδοσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτηση και των οκτώ αξιωματικών, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.

Παραβιάσεις και παραβάσεις

Σε 9 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 9 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, προχώρησαν χτες 5 τουρκικά αεροσκάφη (τα 2 οπλισμένα) και 7 ελικόπτερα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ