ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πιέσεις για νέα κυβέρνηση με φόντο τις συναντήσεις Τζαφέρι στη Βουλή

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Σε τεντωμένο σκοινί» ακροβατούν οι αστοί πολιτικοί ηγέτες στα Σκόπια, που συνεχίζουν τις αντιπαραθέσεις τους, με φόντο τις πιέσεις δυτικών ιμπεριαλιστών για επιστροφή στην «ομαλότητα» και το σχηματισμό κυβέρνησης από τους Σοσιαλδημοκράτες του κόμματος SDSM του Ζόραν Ζάεφ και το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας DUI του Αλί Αχμέτι.

Χτες, ο Ταλάτ Τζαφέρι του κόμματος DUI (ο οποίος εξελέγη την περασμένη Πέμπτη σε μία αμφιλεγόμενη διαδικασία, διά βοής από τους βουλευτές του SDSM του Ζ. Ζάεφ και τους αλβανόφωνους βουλευτές, εν μέσω σοβαρών, βίαιων επεισοδίων στο κοινοβούλιο), μπήκε κανονικά στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Στη συνέχεια, φάνηκε να αναλαμβάνει καθήκοντα και φωτογραφήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Μπράιαν Γι, τον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια Τζες Μπέιλι, την δήμαρχο Τετόβου Τέουτα Αρίφι και τον αρχηγό του κόμματος DUI Αλί Αχμέτι. Στη συνέχεια, το Γραφείο Τύπου της Βουλής στα Σκόπια εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Τζαφέρι έχει αρχίσει «να διεκπεραιώνει όλες τις επίσημες διοικητικές υποθέσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, ώστε να επιτραπεί η φυσιολογική λειτουργία και εκτέλεση των καθηκόντων του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η διαδικασία παράδοσης έγινε με τον φυσιολογικό τρόπο, στη βάση των αρχών του κοινοβουλευτικού συστήματος». Σε επόμενη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, αναφέρεται πως ο «επικεφαλής του κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι» συναντήθηκε στο γραφείο του με τον πρέσβη της ΕΕ, Σάμιουελ Σμπόγκαρ, όπου ο τελευταίος τον συνεχάρη για την εκλογή του, τονίζοντας ότι «η Βουλή και η Δημοκρατία της Μακεδονίας αναλαμβάνουν τη διαδικασία πλήρους ολοκλήρωσης στις ευρωατλαντικές δομές».

Ας σημειωθεί επίσης πως χτες το Φόρεϊν Οφις στο Λονδίνο, πατώντας στα χνάρια ανάλογων αντιδράσεων από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία συγχαίρει τον Τ. Τζαφέρι για την εκλογή του, ζητώντας το συντομότερο δυνατόν «τη μεταβίβαση της εξουσίας σε κυβέρνηση υπό την ηγεσία του SDSM».

Εξακολουθούν να αντιδρούν οι υποστηρικτές του Γκρούεφσκι

Ωστόσο, στις προσπάθειες ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ για «νομιμοποίηση» του Τζαφέρι, συνεχίζουν να αντιδρούν οι υποστηρικτές και τα στελέχη του δεξιού κόμματος VMRO - DPMNE (που εκφράζουν μέρος της αστικής τάξης που συμπλέει με τη Ρωσία) του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Σε ανακοίνωση του VMRO - DPMNE, που εκδόθηκε αργά προχτές το βράδυ, μετά από συνεδρίαση βουλευτών του κόμματος σε ξεχωριστή αίθουσα της Βουλής, παράλληλα με ανάλογη συνεδρίαση υπό τον Τ. Τζαφέρι, αναφέρεται ότι το κόμμα δεν αναγνωρίζει την αμφιλεγόμενη εκλογή του τελευταίου, αλλά τον Τράικο Βελιανόφσκι. Υποστηρίζουν επίσης ότι η εκλογή Τζαφέρι ήταν «παράνομη και αντισυνταγματική» και ότι η εξέλιξη οδηγεί τη χώρα «σε επικίνδυνες νέες πρακτικές που την υπονομεύουν και υποβαθμίζουν τους θεσμούς της».

Επιπλέον, η «Πρωτοβουλία για Ενωμένη Μακεδονία» του VMRO και άλλων κομμάτων, επαναλαμβάνει το τελευταίο 48ωρο τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες όχι μόνο στην πρωτεύουσα Σκόπια, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, ζητώντας νέες εκλογές.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ μετέβη στις Βρυξέλλες, συζητώντας την κατάσταση στα Σκόπια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του βουλγαρικού δημόσιου ραδιοφώνου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ράντεφ απαίτησε να παρέμβει η ΕΕ σαν «μεσολαβητής» διαλόγου ανάμεσα στα πολιτικά κοινοβουλευτικά κόμματα και τους θεσμούς των Σκοπίων και πήρε σχετικές «εγγυήσεις».

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Συνεργασία και ανταγωνισμός συνυπάρχουν

Οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και η πορεία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων ήταν τα βασικά θέματα της χτεσινής συνάντησης στο Σότσι

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών
ΣΟΤΣΙ.--

Σε ένα πλαίσιο ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών και ανακατατάξεων που μεγαλώνουν τη ρευστότητα σε διάφορα πεδία έγινε η χτεσινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ηταν η πολλοστή φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών προχωρά (μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά το Νοέμβρη του 2014) πυροδοτώντας εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, χωρίς όμως να εξαλείφονται οι αντιθέσεις που πηγάζουν από τα, αντικειμενικά, συγκρουόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σχετικά με τη Συρία ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όσοι συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία στην Αστάνα του Καζακστάν θα αποφασίσουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία, όπως και ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί, παρά τα σχέδια που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας.

Ακόμα δήλωσε ότι «η αμοιβαία μας εργασία δείχνει πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις έχουν ένα ειδικό καθεστώς και έχουν αποκατασταθεί πλήρως». Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ θετική την «ευκαιρία» που υπάρχει οι δυο πλευρές να συζητούν κρίσιμα θέματα για τη διμερή συνεργασία αλλά και «μεγάλα θέματα της διεθνούς ατζέντας». Υποστήριξε ακόμα ότι οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται όπως «είχαμε σχεδιάσει» με την Τουρκία. Χαρακτήρισε μάλιστα την Τουρκία «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας με προοπτική» και ανέφερε ότι συζήτησε με τον Ερντογάν την άρση των κυρώσεων και περιορισμών που είχαν επιβληθεί και από τις δύο πλευρές στις εμπορικές συναλλαγές, όπως και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα εθνικά νομίσματα στις συναλλαγές αυτές. Ωστόσο, η άρση δεν αφορά προς το παρόν την ντομάτα από την Τουρκία, γιατί η καλλιέργειά της αναπτύσσεται από Ρώσους που έχουν πάρει δάνεια από το κράτος.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν και τα ενεργειακά ζητήματα, και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» και του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου (η επένδυση εκτιμάται στα 22 δισ. δολάρια). Αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι «η κατασκευή του θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας και της Ευρώπης και θα διευρύνει τις δυνατότητες της Ρωσίας όσον αφορά τις εξαγωγές φυσικού αερίου».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα βήματα που λαμβάνουμε μαζί θα διαμορφώσουν τη μοίρα όλης της περιοχής». Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία μίλησε για «αποτελεσματική συνεργασία» που υπάρχει «με τη Ρωσία στη Συρία» και περιέγραψε ως βασικό στόχο «την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης αλλά και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Εξελίξεις στο CHP;

Στο μεταξύ, σε χτεσινές του δηλώσεις ο Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης στην Τουρκία, διαψεύδοντας σενάρια που δυνάμωναν τις τελευταίες μέρες, ειδικά μετά το δημοψήφισμα της 16ης Απρίλη. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα», υποστήριξε, αν και ο ίδιος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αφήσει αντίθετα υπονοούμενα σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν έντονα την προχτεσινή παρέμβαση του πρώην ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος κάλεσε τη σημερινή ηγεσία του CHP να ξεκινήσει διαδικασίες για τον ορισμό υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του 2019. Σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, ο Μπαϊκάλ είπε στον σημερινό πρόεδρο του κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ότι τώρα πρέπει να αφεθεί στην άκρη η κριτική στη συνταγματική αναθεώρηση και το κόμμα να εστιάσει στις προετοιμασίες του για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Προχώρησε ακόμα, σημειώνοντας ότι είτε υποψήφιος του CHΡ θα είναι ο Κιλιντσάρογλου είτε το κόμμα πρέπει να προχωρήσει σε (έκτακτο) συνέδριο, σκέψη που στρώνει έδαφος και για άλλες αλλαγές στο κόμμα. Αλλωστε, εδώ και πολύ καιρό διεξάγεται μια συζήτηση για την «ικανότητα» του CHP και συνολικά της τουρκικής αντιπολίτευσης να μπορέσει να αποτελέσει εναλλακτική έναντι του ΑΚΡ.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πρωθυπουργός ξανά ο Μπορίσοφ με εθνικιστική στήριξη

ΣΟΦΙΑ.--

Στον πρωθυπουργικό θώκο της Βουλγαρίας αναμένεται να ανέβει σήμερα, για τρίτη φορά, ο 58χρονος ηγέτης του δεξιού κόμματος GERB («Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας») Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς κατέληξε χτες σε συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με τους συμπροεδρεύοντες του εθνικιστικού αντιμεταναστευτικού κόμματος «Ενωμένοι Πατριώτες».

Στο νέο 18μελές υπουργικό σχήμα, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το 240μελές κοινοβούλιο, συμμετέχουν τέσσερις αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, εκ των οποίων οι δύο είναι οι ηγέτες των ακροδεξιών «Ενωμένων Πατριωτών»: Ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, που θα είναι παράλληλα αρμόδιος για θέματα οικονομικής και δημογραφικής πολιτικής, και ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, που είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για θέματα Δημόσιας Τάξης και υπουργός Αμυνας.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρμόδια για δικαστικές μεταρρυθμίσεις και υπουργός Εξωτερικών ορίστηκε η Εκατερίνα Σπάσοβα Γκέτσεβα Ζαχαρίεβα. Υπουργός Εσωτερικών ορίστηκε ο Βαλεντίν Ιβάνοφ Ράντεφ.

Η επιστολή του Μπορίσοφ με τη λίστα ονομάτων του νέου Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να δοθεί σήμερα στις 9 π.μ. στον Πρόεδρο της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ.

Η νέα κυβέρνηση συγκροτείται μετά από βδομάδες παζαριών ανάμεσα στο δεξιό κόμμα GERB και το ακροδεξιό των «Ενωμένων Πατριωτών». Θεωρητικά, πέρα από τη στήριξη 122 βουλευτών των δύο κομμάτων, η νέα κυβέρνηση αναμένεται περιστασιακά να έχει κατά περίπτωση την υποστήριξη των 12 βουλευτών του λαϊκιστικού κόμματος Volya («Βούληση») και ενδεχομένως των 26 βουλευτών του κεντρώου «Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» (MDL) της τουρκικής μειονότητας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ