ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - «ΕΑΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 2016»
Πολλαπλοί «κίνδυνοι» και αβεβαιότητες στο προσκήνιο

Την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «αναδιαρθρώσεων» προβάλλει ως αντίβαρο στους κινδύνους του κεφαλαίου η Κομισιόν...
Την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «αναδιαρθρώσεων» προβάλλει ως αντίβαρο στους κινδύνους του κεφαλαίου η Κομισιόν...
Πληθαίνουν οι «αβεβαιότητες» γύρω από τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης σε Ευρωζώνη και ΕΕ, με την Κομισιόν να διαβλέπει ως νέο «κίνδυνο» τη σταδιακή ανάσχεση παραγόντων που μέχρι σήμερα στήριζαν τους όποιους, αναιμικούς, ρυθμούς στην οικονομική δραστηριότητα και το ΑΕΠ. Στην έκθεση με τις «Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις 2016», που δημοσιοποιήθηκε χτες, επιβεβαιώνονται οι κίνδυνοι για τις οικονομίες της ΕΕ, από τις εξελίξεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της, με έμφαση στο ρυθμό εφαρμογής των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και την «αβεβαιότητα» ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή στην ΕΕ.

Ως νέο στοιχείο στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, προβάλλει η διαπίστωση πως «η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από την εγχώρια ζήτηση» και βέβαια από την τόνωση των επενδύσεων, με φόντο και τη σημαντική επιδείνωση των προβλέψεων σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει η ανάγκη επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο φόντο των αντιλαϊκών διεργασιών για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, τόνισε χαρακτηριστικά: «Συνεχίζεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, αλλά το παγκόσμιο πλαίσιο είναι λιγότερο ευνοϊκό απ' ό,τι προηγουμένως. Η μελλοντική ανάπτυξη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ευκαιρίες που θα δημιουργούμε για εμάς τους ίδιους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για να αντιμετωπίσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα σε πολλές χώρες, όπως τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα ή τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα. Μια αποφασιστική πολιτική δράση με στόχο τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών μας είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης, περισσότερων θέσεων εργασίας και καλών κοινωνικών συνθηκών για τους πολίτες μας».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις «Εαρινές Προβλέψεις»:

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, που συνεχίστηκε στις αρχές του 2016, στήριξε την ανάκαμψη στην ΕΕ, ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «η ισχύς της στήριξης αυτής θα εξασθενήσει σταδιακά, καθώς θα ανακάμπτει η τιμή του πετρελαίου».

Αντίστοιχα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης«εξακολουθούν να επωφελούνται σε ορισμένο βαθμό από την προηγούμενη υποτίμηση του ευρώ». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται πως «η πρόσφατη ανάκαμψη του νομίσματος θα μπορούσε να καταστήσει πιο ευάλωτη τη ζώνη του ευρώ στις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της εξωτερικής ανάπτυξης».

Σε κάθε περίπτωση, «οι προβλέψεις χαρακτηρίζονται από σημαντική αβεβαιότητα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Στους εξωτερικούς κινδύνους, συγκαταλέγεται η πιθανότητα επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Κίνα, με επιπτώσεις δυσμενέστερες από αυτές που ήδη προβλέπονται σήμερα. Επίσης, «η αβεβαιότητα που συνδέεται με τις γεωπολιτικές εντάσεις παραμένει υψηλή», ενώ οι απότομες μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου, καθώς και οι «αναταραχές στο χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσαν επίσης να επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη».

Στους εσωτερικούς κινδύνους, αναφέρονται, ως παραδείγματα, ο ρυθμός εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και το δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Αντίθετα στους ενισχυτικούς παράγοντες, καταγράφονται οι «θετικές επιπτώσεις από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να είναι σημαντικότερες από τις αναμενόμενες», καθώς και «η μετάδοση των αποτελεσμάτων της ιδιαίτερα διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής», που θα μπορούσε να αποδειχθεί ισχυρότερη από την αναμενόμενη.

Οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται ισχνός ρυθμός ανάκαμψης: 1,6% για το 2016 (από 1,7% στις προηγούμενες εκτιμήσεις) και 1,8% το 2017 (από 1,9%).

Στα 28 κράτη της ΕΕ αναμένονται ρυθμοί ανάκαμψης 1,8% (από 1,9%) το 2016 και 1,9% (από 2%) το 2017.

Ειδικότερα, προβλέπονται οι εξής ρυθμοί ανάκαμψης:

-- Γερμανία, 2016: 1,6%, 2017: 1,6% (από 1,8% προηγουμένως και στις δυο περιπτώσεις).

-- Γαλλία, 2016: 1,3%, 2017: 1,7%.

-- Ιταλία, 2016: 1,1%, 2017: 1,3%.

-- Βρετανία, 2016: 1,8%, 2017: 1,9%.

-- Για την Ελλάδα. προβλέπεται πτώση 0,3% το 2016 (έναντι πτώσης 0,7% στις προηγούμενες προβλέψεις) και ρυθμός ανάκαμψης 2,7% το 2017 (αμετάβλητο).

Για τις ΗΠΑ, καταγράφεται σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,3% για το 2016 (από 2,7%) και στο 2,2% για το 2017 (από 2,6%).

Τέλος, στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται αύξηση κατά 3,1% (από 3,3%) και 3,4% (από 3,5%), αντίστοιχα.

Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη, με αφορμή τις «διαρροές» εγγράφων που αφορούν στα παζάρια μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), σε μια περίοδο όπου οι προοπτικές για την ολοκλήρωση της TTIP εμφανίζονται ισχνές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα πει όχι» σε οποιαδήποτε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τη γαλλική γεωργία. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Ι. Γκ. Μπερθέρο, τόνισε: «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς». Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο «Γαλλικό Πρακτορείο» ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι παλιά και δεν λαμβάνουν υπόψη ορισμένες «σημαντικές εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι τα εν λόγω έγγραφα είναι γεμάτα με φράσεις μέσα σε άγκιστρα, που, στη γλώσσα των διαπραγματευτών, σημαίνει ότι είναι προσωρινές. Διαπιστώνεται έτσι η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Εντός της Ευρωζώνης, νέοι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται γύρω από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ως νέο ζήτημα της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης προστίθεται και το ενδεχόμενο σταδιακής απόσυρσης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, που αναμένεται να συζητηθεί σε προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της, Μπ. Κερέ, είχε δηλώσει πως η ΕΚΤ εξετάζει τη σταδιακή κατάργηση του 500ευρω, καθώς η χρήση του συνδέεται με εγκληματικές δραστηριότητες. Από την πλευρά της Γερμανίας και άλλων κρατών, διατυπώνονται υποψίες ότι με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η μείωση της μάζας του χρήματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία και μέσω αυτής ο επηρεασμός της νομισματικής πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, μιλώντας στην τηλεόραση της RAI, τόνισε: «Aν ήμουν ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας θα ανησυχούσα για τις γερμανικές τράπεζες».Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας «έχει τόσα προβλήματα με τα οποία να ασχοληθεί. Οσο λιγότερο ασχολείται με την Ιταλία, τόσο καλύτερα»...

Την ίδια ώρα, η επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων του γερμανικού κοινοβουλίου, κάλεσε για να δώσει εξηγήσεις για τη νομισματική πολιτική τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι, όπως επιβεβαίωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο πρόεδρος της επιτροπής αυτής και μέλος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Να σημειωθεί ότι η «πρόσκληση» του επικεφαλής της ΕΚΤ από κοινοβούλιο κράτους - μέλους της Ευρωζώνης, αποτελεί μάλλον ασυνήθιστο φαινόμενο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ