ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2014
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αποστολή του ευρωστρατού για την εξασφάλιση των μονοπωλίων

Ενώ στα σκαριά βρίσκεται και ευρωστόλος «φιλίας» για αύξηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων μεσοπρόθεσμα με τη «χορηγία» τεράστιων ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων...

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την τεντούπολη στο αεροδρόμιο του Μπανγκί
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την τεντούπολη στο αεροδρόμιο του Μπανγκί
Ξεκίνησε και επίσημα την περασμένη Τετάρτη η ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με την άφιξη των πρώτων 150 Εσθονών και Γάλλων στρατιωτών της αποστολής «EUFOR RCA», που θα έχουν ως κεντρική αποστολή το άνοιγμα του δρόμου για τη δράση μονοπωλιακών ομίλων σε μία χώρα με τεράστιο και ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο. Επισήμως η αποστολή «EUFOR RCA» του ευρωστρατού θα ασχοληθεί με την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας, Μπανγκί, την «προστασία» του άμαχου πληθυσμού και τη δημιουργία «συνθηκών» για τη χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην πόλη, ώστε μεσοπρόθεσμα να ακολουθήσει η ανάπτυξη αποστολής μερικών χιλιάδων κυανοκράνων που θα δρουν παράλληλα με τους περίπου 2.000 (ή και περισσότερους μελλοντικά) Γάλλους στρατιώτες και τους 6.500 στρατιώτες της Αφρικανικής Ενωσης.

Στην ουσία όμως τα πράγματα απέχουν μακράν από τους επίσημους στόχους της «EUFOR RCA», καθώς είναι εξόφθαλμα προσχηματικοί. Το διεθνές αεροδρόμιο του Μπανγκί, για παράδειγμα, το οποίο υποτίθεται πως θα «προστατεύσουν» οι στρατιώτες της ευρωενωσιακής αποστολής, δεν απειλείται πλέον εδώ και μήνες ούτε από τους ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ», που είχαν καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία μέχρι τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Δεν απειλείται ούτε από τις πολιτοφυλακές νεαρών χριστιανών που συνεχίζουν σποραδικά τις τυφλές επιθέσεις αντεκδίκησης σε βάρος μουσουλμάνων για τη σιωπή που επέδειξαν όταν οι μισθοφόροι της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» προχωρούσαν επί ένα χρόνο σε βιασμούς, ακρωτηριασμούς, αποκεφαλισμούς, λεηλασίες, εκτελέσεις και άλλες αποτρόπαιες πράξεις σε βάρος χιλιάδων χριστιανών κατοίκων της πόλης που αποτελούν και την πλειονότητα του πληθυσμού.

Προστατεύοντας τα μονοπώλια...

Από ποιον επομένως «κινδυνεύει» η ασφάλεια του αεροδρομίου; Το αεροδρόμιο «κινδυνεύει» από αυτούς που υποτίθεται πως θα «προστατεύσουν» οι στρατιώτες της ευρωενωσιακής αποστολής: Από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Μπανγκί που είχαν δεχθεί βίαιες επιθέσεις πριν μήνες από τους μισθοφόρους του «ΣΕΛΕΚΑ». Το αεροδρόμιο στην ουσία έχει μετατραπεί εδώ και πολλούς μήνες σε μία τεντούπολη με το σαρκαστικό παρατσούκλι «Ledger» (από το όνομα του πεντάστερου πολυτελούς ξενοδοχείου στα περίχωρα της πρωτεύουσας). «Φιλοξενεί» στην καυτή άσφαλτο της πίστας του αεροδρομίου και στους παρακείμενους χώρους πάνω από 70.000 ανθρώπους κάθε ηλικίας και θρησκεύματος. Οι περισσότεροι έχουν κάνει «σπίτι» λίγα τετραγωνικά μέτρα κάτω από ένα μεγάλο σεντόνι. Δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά στοιχειώδη, όπως δίκτυο αποχέτευσης, ύδρευσης, βασικά τρόφιμα. Μέσα στη δυσωδία και στις ακαθαρσίες παιδιά παίζουν δίπλα σε ανήμπορους γέροντες και οικογένειες πασχίζουν να «επιβιώσουν» δίπλα σε συμμορίες ένοπλων νεαρών, που πουλούν «προστασία». Είναι καθαρή τύχη το γεγονός πως δεν έχουν ακόμη ξεσπάσει σοβαρές επιδημίες χολέρας στο αεροδρόμιο.

Κατά συνέπεια, είναι βέβαιο ότι οι στρατιώτες της «EUFOR RCA» δεν θα παράσχουν ασφάλεια στους κατοίκους της τεντούπολης «Ledger», αλλά στα μεγαλοστελέχη των μονοπωλιακών ομίλων που θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα το σεργιάνισμα στη χώρα για την προώθηση των συμφερόντων τους, μετά τη «σταθεροποίηση» της κατάστασης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Μία «σταθεροποίηση» που θα επιδιώξει συνέχιση της ένδειας για έναν από τους φτωχότερους λαούς παγκοσμίως και θα εξασφαλίσει την εκμετάλλευση του σημαντικού φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλιακών ομίλων που εποφθαλμιούν τα πλούσια δάση, τις εύφορες εκτάσεις, τα διαμάντια, το χαλκό, το χρυσό, το ουράνιο και πιθανώς τα πετρέλαια που είχε διακρίνει ο πρώην Πρόεδρος Φρανσουά Μποζιζέ που ανατράπηκε το Μάρτη του 2013, δηλαδή λίγους μήνες αφότου ανέθεσε σε κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία τις έρευνες για πετρέλαιο.

Βέβαια, η «EUFOR RCA» δεν είναι καινούρια στην περιοχή, ούτε αναλαμβάνει τη «νέα αποστολή» για να φύγει σε λίγους μήνες. Είχε ξαναβρεθεί σε Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Τσαντ και το 2007, καθώς τότε είχε εγκριθεί από τις Βρυξέλλες η παρουσία και η δράση της υποτίθεται για την «προστασία των αμάχων πολιτών». Αυτό, βέβαια, που εξασφαλίστηκε ήταν τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού μεγάλου κεφαλαίου και όχι οι άμαχοι που βεβαίως σφάχτηκαν ανηλεώς από όποια εγκληματική ομάδα τύχαινε να δρα στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών...

Πολλαπλασιάζονται οι «μπίζνες» του ευρωστρατού

Aυτά ενώ οι αποστολές του ευρωστρατού (EUFOR) πολλαπλασιάζονται όσο περνούν τα χρόνια όχι μόνο στα Βαλκάνια ή στην Αφρική (π.χ. Σομαλία, ΛΔ Κονγκό), αλλά και όπου αλλού τα μονοπώλια διακρίνουν πρόσφορο έδαφος για επεμβάσεις και μπίζνες, με δεδομένο τον έντονο ανταγωνισμό τους με άλλα από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα κ.α.

Ενδιαφέρον άρθρο που δημοσιεύτηκε την 1η Απρίλη στην ιστοσελίδα του αμερικανικού παραρτήματος του ιδρύματος Κάρνιγκι στην Ευρώπη (Carnegie, «Δεξαμενή Σκέψη» που προωθεί τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλιακών ομίλων διεθνώς) με τίτλο «ΕU Defence finally means business», δηλαδή «Η Αμυνα της ΕΕ επιτέλους σημαίνει μπίζνες», αποκαλύπτει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να πετύχει την ενίσχυση του ευρωστρατού παρά τις μειώσεις (λόγω καπιταλιστικής κρίσης) των αμυντικών δαπανών στους προϋπολογισμούς χωρών-μελών της ΕΕ, βάζοντας από την πίσω πόρτα τεράστιους μονοπωλιακούς ομίλους στους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας, της αεροναυπηγικής, των τηλεπικοινωνιών, των ηλεκτρονικών, της Ενέργειας. Τέτοιοι όμιλοι που έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι είναι η γερμανική «Siemens», η ισπανική «Telefonica», η ιταλική ENI, η γαλλική «Gaz de France». Οι εταιρείες υποτίθεται πως δεν θα έχουν λόγο στις επιχειρήσεις της δύναμης, αλλά θα έχουν ρόλο σε θέματα στρατηγικής και παρουσία στο στρατηγείο της δύναμης στο «Βασιλικό Μουσείο του Βελγίου για την Κεντρική Αφρική» στις Βρυξέλλες...

Επίκειται ευρωστόλος

Η «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέδωσε σχετική 73σέλιδη έκθεση με τον αποκαλυπτικό τίτλο «Εξυπνότερη Αμυνα: Μία συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την Κοινή Ασφάλεια και την Αμυντική Πολιτική». Εκεί ξεδιπλώνεται ο ρόλος των μονοπωλιακών ομίλων στην «άμυνα» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη δημιουργία μιας ευρωενωσιακής ναυτικής δύναμης που θα είναι επιχειρησιακά έτοιμη ως τις αρχές του 2017 που θα ονομάζεται κατ' ευφημισμόν «Δύναμη Προβολής Φιλίας» (FPF) και θα απαρτίζεται, σε πρώτη φάση, από 31 σκάφη που θα φέρουν την ονομασία «Σκάφη Ασφαλείας της ΕΕ» («ΕU Security Ship»). Η ευρωενωσιακή ναυτική δύναμη φέρεται πως θα διαθέτει δύο στρατηγεία, εκ των οποίων το ένα στο ναυπηγείο του Γκντανσκ στην Πολωνία και το άλλο στη Μάλτα. Το στρατηγείο της ευρωενωσιακής ναυτικής δύναμης στη Μάλτα προβλέπεται, μάλιστα, να «καλύπτει» την ευρύτερη περιοχή του ευρωπαϊκού νότου και να συμμετέχει σε επιχειρήσεις της FRONTEX, με στόχο την ανακοπή του κύματος χιλιάδων μεταναστών από χώρες της Αφρικής και της Βόρειας Αφρικής, που προκαλούν, βεβαίως, οι πολιτικές ΕΕ - ΝΑΤΟ. Αυτή είναι η ΕΕ, που κάποιοι ισχυρίζονται ότι παίρνει ...μερεμέτια. Ηταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι μηχανισμός του κεφαλαίου, που μόνο οι λαοί μπορούν με την πάλη τους να καταργήσουν.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ