ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2014
Σελ. /40
ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Η σωτηρία για το λαό δε θα έρθει έξω από τη δράση του

Συνέντευξη με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή του Κόμματος

-- Οι εκλογές δεν είναι βουλευτικές, όμως, αντικειμενικά τίθεται το ζήτημα της διακυβέρνησης. Γιατί το ΚΚΕ επιμένει ότι καμία κυβερνητική εναλλαγή στο έδαφος του καπιταλισμού, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με άλλο συνδυασμό κομμάτων, δεν πρόκειται ούτε καν να ανακουφίσει το λαό;

-- Γιατί ο δρόμος ανάπτυξης της οικονομίας που αυτά τα κόμματα υποστηρίζουν είναι εχθρικός για την πλατιά πλειοψηφία του λαού, υπηρετεί τη μακροημέρευση της εξουσίας του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις, είτε είναι της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, με τους ανάλογους συμμάχους τους, δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα που θα οδηγούν στην ουσιαστική ανακούφιση του λαού. Από τη στιγμή που αποδέχονται και στηρίζουν την ΕΕ, από τη στιγμή που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, θα υλοποιούν πάντα μια πολιτική που θα στηρίζεται στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Θα διατηρούν και θα διευρύνουν όλο το αντιλαϊκό πλέγμα νόμων που εξασφαλίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι παροχές πτωχοκομείου της ΝΔ με το «κοινωνικό μέρισμα» και το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ή η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και η επιδοματολογία που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πολύ μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού μας.


Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το ζήτημα της κυβερνητικής εναλλαγής, μπροστά στις ευρωεκλογές, γίνεται γιατί αυτές αξιοποιούνται ώστε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο και να την αξιοποιήσουν, η μεν σαν έγκριση για συνέχιση της βαθιάς αντιλαϊκής της πολιτικής και ο δε σαν πρόκριμα για να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Πρόκειται για τις δύο διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο λαός έχει κάθε συμφέρον να κοντύνει εκλογικά και τους δύο και κάθε πρόθυμο κυβερνητικό συνεταίρο τους.

Ο δρόμος της ανακούφισης για το λαό και της ικανοποίησης των αναγκών του περνάει μέσα από την αγωνιστική συσπείρωση και τη στοχευμένη πάλη του, μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που παλεύει καθημερινά για τα ζωτικά προβλήματα επιβίωσης των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Ας μην περιμένουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ κανέναν σωτήρα από τα πάνω και έξω από τη δική τους δράση, να τους λύσει τα προβλήματα. Η οικοδόμηση της συμμαχίας τους είναι αυτή που θα ανοίξει το δρόμο για τη δική τους λαϊκή εξουσία και σ' αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ καταθέτει όλες του τις δυνάμεις.

Ολο και πιο επικίνδυνη για τους λαούς η ΕΕ

-- «Βγαίνουμε οριστικά από τα μνημόνια», λέει η κυβέρνηση, «έχετε κρυφή ατζέντα, έχετε ήδη υπογράψει νέο μνημόνιο», απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η πραγματικότητα;

-- Και οι δύο λένε ψέματα στο λαό. Βρισκόμαστε επισήμως σε καθεστώς μνημονίων διαρκείας, όπου με ή χωρίς τρόικα αλλά πάντα εντός ΕΕ, θα οδηγούν σε νέες θυσίες το λαό, θα υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς. Η αποδοχή των ευρωενωσιακών συνθηκών και συμφωνιών στο όνομα της δημοσιονομικής και πολιτικής σταθερότητας στις χώρες - μέλη θα είναι τα σύγχρονα δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης και το δικό μας, αυτή είναι η αλήθεια. Οσοι λένε ότι η μήτρα του κακού βρίσκεται στο ότι η ΕΕ παρεξέκλινε των αξιών της ή στο ότι βρίσκεται κάτω από την μπότα του νεοφιλελευθερισμού και της Μέρκελ, εξωραΐζουν και συγκαλύπτουν τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα ως συμμαχίας του κεφαλαίου, που θα πορεύεται μέσα από τις αντιφάσεις και τους ανταγωνισμούς της και θα γίνεται όλο και πιο αντιδραστική και επικίνδυνη για τους λαούς.

-- Παράλληλα με τις διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, πριν λίγες μέρες ήρθαν ξανά στο προσκήνιο θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του νόμου για το συνδικαλισμό. Τι σχέση έχουν με τις συνολικότερες διεργασίες και τι πρέπει να λάβει υπόψη του ο λαός σε σχέση με αυτά τα θέματα μπροστά στις εκλογές;

-- Είναι αλήθεια ότι σχεδιάζουν και συζητούν στα επιτελεία τους αυτά τα ζητήματα. Τους απασχολεί να εδραιώσουν και να θωρακίσουν την εξουσία της αστικής τάξης και του πολιτικού της συστήματος. Το «κράτος επιτελείο», «ευέλικτο» και «αποτελεσματικό», απαιτεί από τη σκοπιά τους τις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές και προσαρμογές.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τα επιτελεία της ΕΕ και η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προετοιμάζουν παρέμβαση στην οργάνωση του εργατικού κινήματος και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα στο απεργιακό δικαίωμα. Θέλουν να δυσκολέψουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, στην οργάνωση της πάλης, στις κινητοποιήσεις. Η απρόσκοπτη κερδοφορία απαιτεί σιγή νεκροταφείου μέσα στους τόπους δουλειάς. Δεν πρέπει να τους περάσει. Η αγωνιστική ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με το ξεπέρασμα και την απομόνωση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, είναι όρος για να μπει φραγμός σ' αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς. Ολοι αυτοί - ΕΕ, κυβέρνηση, κόμματα του κεφαλαίου - πρέπει να καταδικαστούν και στις κάλπες, δυναμώνοντας το ΚΚΕ που είναι ο πραγματικός, σταθερός και αταλάντευτος υπερασπιστής των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

-- Αρκετή συζήτηση γίνεται και για τους «συσχετισμούς εντός ΕΕ» και την ανάγκη αλλαγής τους: Νότος - Βορράς, σοσιαλδημοκρατία - δεξιά, «ευρωπαϊστές» - «ευρωσκεπτικιστές». Ποια είναι η βάση αυτής της συζήτησης και κατά πόσο σχετίζεται με τα λαϊκά συμφέροντα;

-- Πρόκειται για αστικές διεργασίες και διαχωριστικές γραμμές που έχουν να κάνουν με το πώς και από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα εξασφαλιστούν καλύτερα η διεύρυνση και η μεγέθυνση των κερδών του κεφαλαίου. Εκφράζουν διαφορετικούς σχεδιασμούς και συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, τη διαπάλη που διεξάγεται μεταξύ τους. Διαπερνούν οριζόντια το πολιτικό σύστημα κάθε χώρας και αφήνουν το ίχνος τους πάνω σε κινήσεις που αφορούν την προσπάθεια αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί κάτω από επίπλαστες για τα δικά του συμφέροντα διαχωριστικές γραμμές. Η άμβλυνση των συνεπειών που προκαλούνται από τη δράση του σιδερένιου νόμου της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως είναι η ανισόμετρη ανάπτυξη, δεν συνιστά φιλολαϊκή πολιτική. Η συμμαχία του καπιταλιστικού Νότου απέναντι στον καπιταλιστικό Βορρά θα έχει θύματα τους εργάτες από το νοτιότερο έως το βορειότερο άκρο της ΕΕ. Γι' αυτό η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να στρατευτούν κάτω από τα συνθήματα και τους αστικούς στόχους, είτε εκφράζονται με σοσιαλδημοκρατικό, νεοφιλελεύθερο, ευρωσκεπτικιστικό εθνικιστικό ή οπορτουνιστικό προσωπείο.

Μόνο το ΚΚΕ δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις των μονοπωλίων

-- Ποιο είναι, επομένως, το πραγματικό δίλημμα που μπαίνει μπροστά στο λαό στην προσεχή τριπλή εκλογική αναμέτρηση;

-- Το πραγματικό εργατικό δίλημμα που αντικειμενικά υπάρχει, ανεξάρτητα από την έκταση και το βάθος που συνειδητοποιείται σ' αυτή τη φάση, και που έχει επίπτωση στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες είναι: Με την ΕΕ και τα μονοπώλια ή αποδέσμευση με το λαό στην εξουσία; Ανάπτυξη για το κέρδος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κόμματά τους να κάνουν κουμάντο ή ανάπτυξη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με το λαό κυρίαρχο να αξιοποιεί σχεδιασμένα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας;

Ο λαός πρέπει να προσπεράσει τα εμπόδια, τις ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες που του καλλιεργούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, επιχειρηματικά συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης και να φτάσει μπροστά και στις τρεις κάλπες με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ στο χέρι.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ απαντά με τον καλύτερο τρόπο, αφού είναι το μόνο κόμμα που δεν υποχωρεί μπροστά στις απαιτήσεις των μονοπωλίων, δεν παζαρεύει πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Είναι κόμμα δοκιμασμένο στα δύσκολα, με επεξεργασμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Δεν θα προδώσει το λαό, δεν θα καθίσει στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων με τους βιομηχάνους και τους τραπεζίτες, ούτε θα πιάσει κυβερνητικές καρέκλες «στήνοντας στο σβέρκο του λαού χορό». Είναι το μόνο κόμμα που αποκάλυψε τον πραγματικό ένοχο για τα βάσανα του λαού και συνέβαλε, χωρίς να λογαριάσει κόπους και θυσίες, στην οργάνωση της αντίστασής του απέναντι σε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές. Το ΚΚΕ θα είναι η πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, μάχιμο και πρωτοπόρο στην υπόθεση της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να περάσει ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, μονομερή διαγραφή του χρέους με εργατική - λαϊκή εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ