ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑ ΤΑΞΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ «ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Προς τι οι πανηγυρισμοί;

Από πρόσφατη διαδήλωση στη Ρωσία ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική
Από πρόσφατη διαδήλωση στη Ρωσία ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική
Η είδηση της υπογραφής για τον νέο ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, όπως αναμενόταν, «διανθίστηκε» στα ελληνικά ΜΜΕ από «πανηγυρικούς» για τον Πούτιν και την «ανάκαμψη» της ρωσικής οικονομίας. Ετσι είναι! Υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας! Μόνο που αυτή είναι μια καπιταλιστική ανάπτυξη, από την οποία κερδίζουν οι λίγοι, οι ελάχιστοι, ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να αρκεστούν στο να περιμένουν τα «ψίχουλα» που θα πέσουν από το φαγοπότι των «μεγάλων».

Στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, των δικέφαλων αετών, οι κατακτήσεις που είχαν οι εργαζόμενοι επί ΕΣΣΔ έχουν σε μεγάλο βαθμό εξανεμιστεί. Λόγος πλέον δεν μπορεί να γίνει για τα συστήματα της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και Υγείας, που υπήρχαν επί σοσιαλισμού και κάλυπταν στο 100% τις λαϊκές ανάγκες.

Ετσι για παράδειγμα, την ώρα που ο κ. Κ. Καραμανλής ετοίμαζε τις βαλίτσες του για τη Μόσχα, στη ρωσική πόλη Ζλατοούστ, (περιοχή Τσελιάμπινσκ) οι αστυνομικές αρχές της Ρωσίας προχωρούσαν στη σύλληψη ενός ζευγαριού Ρώσων, που προσπαθούσε να πουλήσει το νεογέννητο κοριτσάκι τους, για να συγκεντρώσει χρήματα για τη θεραπεία, από λευχαιμία, της μεγαλύτερης 5χρονης κόρης τους. Οπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, σήμερα τα έξοδα της θεραπείας από αυτή την ασθένεια ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ρούβλια και το κράτος καλύπτει μόλις το 10% των εξόδων.

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας (δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 29/4), το 10% των πιο πλούσιων Ρώσων έχει κάθε μήνα στη διάθεσή του το 30,3% των χρηματικών εσόδων της χώρας, ενώ το 10% των φτωχότερων Ρώσων διαθέτει μόλις το 1,9%. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία:

Το 2,2% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα έως 2 χιλιάδες ρούβλια.

Το 11,2% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα από 2 έως 4 χιλιάδες ρούβλια.

Το 14,8% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα από 4 έως 6 χιλιάδες ρούβλια.

Το 13,9% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα από 6 έως 8 χιλιάδες ρούβλια.

Το 11,6% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα από 8 έως 10 χιλιάδες ρούβλια.

Το 19,7% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα από 10 έως 15 χιλιάδες ρούβλια.

Το 16,8% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα από 15 έως 25 χιλιάδες ρούβλια.

Το 9,8% των Ρώσων έχει μηνιαίο εισόδημα πάνω από 25 χιλιάδες ρούβλια.

Το μέσο μηνιαίο εισόδημα στη Ρωσία το Μάρτη του 2008 ήταν 13,7 χιλιάδες, όταν ο μέσος μισθός ήταν 16,4 χιλιάδες και η μέση σύνταξη 3,9 χιλιάδες ρούβλια.

Για τους υπολογισμούς σας το 1 ευρώ έχει σήμερα περίπου 37 ρούβλια.

Και για τις συγκρίσεις σας, το μηνιαίο εισόδημα, όχι του διευθυντή της πιο μεγάλης ρωσικής εταιρείας, της «Γκαζπρόμ», αλλά των «Ρωσικών σιδηροδρόμων», του Β. Γιακούνιν, είναι (επίσημα) 4 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα (48 εκατ. το χρόνο). Οπως καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), ο τελευταίος αμέσως προσέφυγε στη ρωσική δικαιοσύνη για να κηρύξει «παράνομη και καταχρηστική» (όπως και έγινε) την απεργία των μηχανοδηγών, που ξέσπασε στη Μόσχα στις 28/4. Οι μηχανοδηγοί ζητούσαν αυξήσεις, αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το μισθό των 20 χιλιάδων ρουβλιών που παίρνουν. Λίγες μέρες νωρίτερα τα ρωσικά δικαστήρια είχαν κηρύξει το ίδιο «παράνομες και καταχρηστικές» τις απεργίες που είχαν ξεσπάσει στα ανθρακωρυχεία «Κράσναγια Σάπατσκα» και «Καλίνσκαγια», της εταιρείας «Ρουσάλ», που ανήκει στον «ολιγάρχη» Ο. Ντεριπάσκα, (συγγενή του Γιέλτσιν), η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οταν λοιπόν και στη Ρωσία, που είναι μια από τις χώρες με μεγάλο φυσικό πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο, πολύτιμους λίθους κ.ά.) η συντριπτική πλειοψηφία του λαού υποφέρει από τις καπιταλιστικές «βδέλλες», προς τι οι πανηγυρισμοί για τους αγωγούς που θα μεταφέρουν αυτόν τον πλούτο μέσα από τη χώρα μας; Εναν πλούτο, από τον οποίο δε θα έχει σήμερα κανένα όφελος ο ελληνικός λαός. Λόγους για να πανηγυρίζουν έχουν μόνον οι δικές μας «βδέλλες», η πλουτοκρατία κι όχι οι εργαζόμενοι!!!

Οπως τονίζει το ΚΚΕ, για να υπηρετούνται οι λαϊκές ανάγκες, για να προστατεύεται το περιβάλλον, απαιτείται ένας διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου η ενέργεια θα είναι κοινωνικό αγαθό, θα τη διαχειρίζεται ένας ενιαίος αποκλειστικά δημόσιος φορέας. Για κάτι τέτοιο βέβαια χρειάζεται Λαϊκή Εξουσία. Απαιτούνται επίσης διεθνείς συνεργασίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους, μακριά από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και διενέξεις. Μόνο τότε θα υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για να πανηγυρίσει ο λαός.


Του Ελισαίου ΒΑΓΕΝΑ*
*Ο Ε. Βαγενάς είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσων


ΡΩΣΙΑ - 6ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΚΡ - ΚΚΡ
Προσανατολισμός στην εργατική τάξη και στη νεολαία

Ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών του κόμματος με το εργατικό κίνημα

Το 6ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΡ) πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Απρίλη, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του κόμματος, στην περιοχή «Λένινσκιε Γκόρκι» (όπου έζησε τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Β. Λένιν).

Το συνέδριο ασχολήθηκε με τα ζητήματα ενοποίησης και ενίσχυσης του κομμουνιστικού κινήματος στη Ρωσία. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αποφάσισε την ουσιαστική συγχώνευση των οργανώσεων του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και των δομών που έχει στη Ρωσία το Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), στη σύνθεση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και ταυτόχρονα την ένταξη του ΚΕΚΡ-ΚΚΣΕ στη σύνθεση του ΚΚΣΕ».

Επίσης στο συνέδριο εγκρίθηκαν τα βήματα ενοποίησης με τις οργανώσεις του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος του Μέλλοντος - αποτελείται από μέλη και στελέχη που είχαν αποχωρήσει από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) πριν μερικά χρόνια - στο πλαίσιο του κοινωνικού κινήματος της «Κομμουνιστικής Εργατικής Προοπτικής Ρωσίας» (αποτελεί πλέον τη νόμιμη έκφραση του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ μετά την άρνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσίας να το αναγνωρίσει ως «πολιτικό κόμμα»).

Στην εισήγηση της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ σημειώνεται η αύξηση των κοινωνικών αντιθέσεων στη Ρωσία και «η ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών του κόμματος με το εργατικό κίνημα και το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της εκμετάλλευσης και της επίθεσης κατά των εναπομεινασών δημοκρατικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Η περίοδος από το προηγούμενο συνέδριο χαρακτηρίστηκε από την αύξηση απεργιών».

Οπως τονίζεται στην εισήγηση: «Οι εργάτες συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το μέγεθος της εκμετάλλευσης και την ανάγκη της οργανωμένης πάλης. Μαζί με τις τοπικές οργανώσεις του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ είχαν την πρώτη εμπειρία από απεργίες και στάσεις εργασίας, που εξόπλισαν τους εργάτες με την κατανόηση του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στα αφεντικά, την εξουσία και τους εργαζόμενους».

Το συνέδριο εστίασε την προσοχή του στη δουλειά στη νεολαία και στα ταξικά συνδικάτα, όπως και στις άλλες μορφές οργάνωσης των εργαζομένων.

Τονίστηκε πως η αύξηση της επιρροής του κόμματος στην εργατική τάξη αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της δυνατότητας καταγραφής ως «πολιτικού κόμματος» και της αυτοτελούς συμμετοχής στις εκλογές.

Το συνέδριο ενέκρινε Απόφαση για την Τακτική του κόμματος, καθώς και Απόφαση «Για τα 160 χρόνια του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», όπου δίνονται κατευθύνσεις για την ιδεολογική δουλειά. Επίσης τάχθηκε ενάντια στις προσπάθειες μετονομασίας των πόλεων Ουλιάνοφσκ και Κίροφ, με στόχο τη διαγραφή της ιστορίας του επαναστατικού αγώνα στη Ρωσία.

Η νέα ΚΕ στην πρώτη συνεδρίασή της επανεξέλεξε Α΄ Γραμματέα τον Βίκτορ Τιούλκιν και Γραμματείς της ΚΕ τους Α. Μπάτοφ, Γ. Τερέντιεφ, Α. Τσερεπάνοφ.

Τις εργασίες του συνεδρίου του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ παρακολούθησε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΚΚΣΕ, Ολεγκ Σένιν.


Ι. Π.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org