ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Συντριπτικές οι συνέπειες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Συνέντευξη με τον Τζόελ Χέγιες, στέλεχος του ΚΚ Βρετανίας

Ο Τζόελ Χέγιες
Ο Τζόελ Χέγιες
Στη χώρα μας βρέθηκε πρόσφατα ο Τζόελ Χέγιες, στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων και άλλων δυνάμεων από χώρες - μέλη της ΕΕ, με αντικείμενο «Η νέα Ευρωσυνθήκη, οι εξελίξεις στην ΕΕ και η απάντηση του λαϊκού κινήματος». Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζόελ Χέγιες μίλησε στο «Ρ» για τις επιθέσεις που δέχεται η βρετανική κοινωνία στο όνομα του «εκσυγχρονισμού», της «ανταγωνιστικότητας», της «ευελφάλειας» και της διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

-- Ποιες είναι οι επιπτώσεις των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της πολιτικής της ΕΕ στη βρετανική κοινωνία;

-- Μετά την κυριαρχία της Μάργκαρετ Θάτσερ και ειδικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης των Εργατικών του Τόνι Μπλερ, η βρετανική κοινωνία και οικονομία έχει αλλάξει εκ βάθρων. Η πάλαι πότε βιομηχανική ατμομηχανή, πλέον, δεν παράγει τίποτα. Στην κυριολεξία, εντελώς τίποτα. Η συρρίκνωση ή ακόμη και εξαφάνιση της βαριάς βιομηχανίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε, όπου η βρετανική κοινωνία μετατράπηκε σε μία καταναλωτική κοινωνία με έναν τεράστιο μη παραγωγικό τομέα υπηρεσιών, ενώ το κεφάλαιο μετανάστευσε προς περιοχές εκτός της ΕΕ με φτηνό εργατικό δυναμικό.

Οπως είναι αντιληπτό, οι καπιταλιστικές αυτές αναδιαρθρώσεις είχαν τρομακτικές συνέπειες στη βρετανική κοινωνία. Για να γίνει αντιληπτό περισσότερο όσον αφορά τις συνέπειες, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Στη Βρετανία δεν οικοδομούνται πια εργατικές πολυκατοικίες, κρατικά ή δημόσια κτίρια, όπως δημόσια νοσοκομεία. Τι κάνει η κυβέρνηση; Δανείζεται από ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες και επίσης αναθέτει τα έργα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις δημόσιες ανάγκες, είτε για σχολεία, είτε για νοσοκομεία, είτε για οτιδήποτε άλλο. Ως αποτέλεσμα, οι δημόσιες δαπάνες διογκώνονται, αφού το κόστος κατασκευής είναι μεγαλύτερο, όπως είναι και μεγαλύτερο το ποσό που δαπανάται για την αποπληρωμή των δανείων και των υπέρογκων τόκων. Ο ιδιωτικός τομέας, λοιπόν, έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις μόνο και μόνο γιατί χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, δηλαδή από τα χρήματα του βρετανικού λαού.

Η πολιτική αυτή εν μέρει επιτάσσεται και από την ΕΕ, αλλά, καθώς γνωρίζετε, η Βρετανία έχει πολύ ειδικές σχέσεις με την ΕΕ. Φυσικά, δεν ανήκουμε στη Ζώνη του Ευρώ, οπότε μερικά προγράμματα και πολιτικές που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη Ζώνη του Ευρώ στη Βρετανία εφαρμόζονται με διαφοροποιήσεις. Εντούτοις, η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν είναι απολύτως σύμφωνη με το Σύμφωνο της Λισαβόνας.

Από την άλλη πλευρά, ένα ακόμη παράδοξο της βρετανικής κοινωνίας είναι το γεγονός ότι τα Εργατικά Συνδικάτα είναι, και για λόγους ιστορικούς, απολύτως συνδεδεμένα οργανικά με το Εργατικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και πρωτοστατεί σε αυτήν την πολιτική που ακολουθείται. Συνεπώς, η απουσία της πάλης των εργατικών συνδικάτων αποτελεί τμήμα της απρόσκοπτης επέλασης του κεφαλαίου και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

-- Κάνατε λόγο για την οργανική σύνδεση των εργατικών συνδικάτων με το κυβερνών Εργατικό Κόμμα. Πόσο δύσκολος είναι ο στόχος της οργάνωσης και της κινητοποίησης των εργαζομένων και εν γένει του κινήματος για το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας και πώς πραγματώνεται;

-- Οι συνθήκες, εξαιτίας αυτής της οργανικής και επίσημης σύνδεσης των συνδικάτων με το Εργατικό Κόμμα, είναι εξαιρετικά αντίξοες, αλλά και μοναδικές. Είναι και η κύρια δυσκολία που αντιμετωπίζει το ΚΚ Βρετανίας στην οργάνωση κινητοποιήσεων και λαϊκών αγώνων.

Μία ακόμη παραδοξότητα, που περιορίζει τις δυνατότητές μας, είναι το εκλογικό σύστημα της χώρας, που ουσιαστικά απαγορεύει σε μικρότερα κόμματα να αντιπροσωπεύονται κοινοβουλευτικά ακόμη και στο πιο χαμηλό επίπεδο.

Βέβαια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κατορθώνουμε να αναπτυχθούμε και να αυξήσουμε την αριθμητική και αντιπροσωπευτική δύναμη του κόμματός μας, εξαιτίας της έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής του Εργατικού Κόμματος, αλλά και της πάλης μας εναντίον της άκρας Αριστεράς και ειδικά των τροτσκιστών. Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε ότι ο αριστερός χώρος στη Βρετανία για πάρα πολλά χρόνια κυριαρχείται από του τροτσκιστές. Ομως, τελευταία κατορθώνουμε να κερδίσουμε έδαφος έναντί τους και έναντι των οπορτουνιστών. Το κατορθώνουμε με την άμεση συμμετοχή και δράση μας στο μαζικό και αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύχθηκε και ριζοσπαστικοποιήθηκε ειδικά μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, σε σύγκριση με αυτά που συνέβαιναν την προηγούμενη δεκαετία. Πάντα συμμετέχουμε εντός συμμαχιών, όπως στη «συμμαχία κατά του πολέμου», στις συμμαχίες εντός των εργατικών συνδικάτων, σε αντιφασιστικές συμμαχίες κ.ά. Επίσης είμαστε από τα κύρια κόμματα που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της «Συμμαχίας - Σταματήστε τον πόλεμο». Εξάλλου, ιστορικά πάντα, συνεργαζόμαστε σε μαζικό επίπεδο με άλλα προοδευτικά κόμματα και προσωπικότητες, είτε σε επίπεδο συνδικάτων, είτε σε επίπεδο ευρύτερων κοινωνικών ζητημάτων.


Χρ. Μ.


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η Ελλάδα δεν πωλείται...

«

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας υποδουλώνεται μ' ένα νέο τρόπο. Τον οικονομικό. Οι μεγάλες βιομηχανίες, το τραπεζικό σύστημα, το λιανικό εμπόριο, τα ναυπηγεία, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια πέρασαν ή περνούν οριστικά στα χέρια ξένων επενδυτών. Οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις κρίσιμων τομέων της εθνικής μας οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές) μετοχοποιήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό τους.

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ομίλου εταιρειών ΟΤΕ θα σημάνει άμεση αλλαγή των λειτουργιών του με μοναδικό προσανατολισμό το κέρδος. Εγκατάλειψη των μη αποδοτικών περιοχών (ύπαιθρος, νησιά). Περιορισμό επενδύσεων σε περιοχές άμεσης απόδοσης και αύξηση των τιμολογίων. Κίνδυνο εκποίησης της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του για άμεση είσπραξη κεφαλαίων από τους ξένους ιδιοκτήτες του. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας. Αλλαγή της πολιτικής προμηθειών σε βάρος εγχώριων επιχειρήσεων. Σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

...Σοβαρές επίσης επιπτώσεις θα υπάρξουν στην άμυνα της χώρας (μέσω του δικτύου του λειτουργούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης στρατιωτικών μονάδων και αεράμυνας), στην εσωτερική ασφάλεια (Αστυνομία, Πυροσβεστική, κλπ.), στη λειτουργία της Κεντρικής Διοίκησης (Βουλή, Κυβέρνηση, Υπουργεία, Δημόσιοι Οργανισμοί, κλπ.). Ασυδοσία στη διαφύλαξη του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων των συνδρομητών.

Ο "στρατηγικός επενδυτής" θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει τις διοικήσεις των θυγατρικών εταιρειών που ο ΟΤΕ ελέγχει πλήρως και να καθορίζει την επιχειρηματική τους δράση. Οι Θυγατρικές εταιρείες (10 φιλέτα για κερδοσκόπους) που ο ΟΤΕ ελέγχει είναι: 1) OTE Estate. Τα ακίνητα του ΟΤΕ. 2.280 ακίνητα 1.180.000 τ.μ. 1,3 δισ. ευρώ (αποτίμηση 2003), 2) COSMOTE Κινητές Επικοινωνίες. Και μέσω αυτής: GLOBUL (Βουλγαρία) 100%, COSMOFON (Σκόπια) 100%, COSMOTE Romania 70%, AMC (Αλβανία) 85%, 3) OTE net Υπηρεσίες Internet & IP, 4) OTE globe Χονδρική παροχή διεθνών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων, 5) HELLAS SAT Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες, 6) OTEplus Τεχνικές και επιχειρηματικές λύσεις, 7) OTE SAT-MARITEL Ναυτιλιακές Τηλεπικοινωνίες, 8) OTE INVESTMENT Διεθνείς επενδύσεις. (Εταιρείες Σταθερής Τηλεφωνίας σε Ρουμανία, Σερβία, Αρμενία), 9) OTE ACADEMY Υπηρεσίες Εκπαίδευσης - Κατάρτισης και 10) COSMOONE Υπηρεσίες Ηλεκτρονικού Εμπορίου.

...Οι πολιτικές επιλογές και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και κυρίως η ψήφιση του νόμου 3522/06, ο οποίος κατάργησε το ελάχιστο όριο συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, άνοιξαν το δρόμο της εκποίησης της μεγαλύτερης και πιο κερδοφόρας επιχείρησης της χώρας μας. Οι Ελληνες πολίτες και η χώρα θα βγουν ζημιωμένοι από την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

...Η οριστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας και η παράδοση της διοίκησης στρατηγικών τομέων της οικονομίας είναι μια μη αναστρέψιμη απόφαση και δεν μπορεί εκ των υστέρων να δικαιολογηθεί με "ανάληψη πολιτικής ευθύνης". Εχει χορτάσει ο Ελληνας φορολογούμενος πολίτης, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, από τέτοιες "αναλήψεις"».

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά αποσπάσματα από ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Αποκαλυπτικά για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ είναι η συμμετοχή ξένου κεφαλαίου στον ΟΤΕ και όχι αυτή καθαυτή η ιδιωτικοποίησή του που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, δε νοιάζονται για το γεγονός ότι ένας στρατηγικός τομέας της οικονομίας έχει περάσει προ πολλού στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ο δεύτερος γιατί δε λένε κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, όλες οι συνέπειες που αναφέρουν είναι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης που με δεδομένη και τη συμφωνία αυτής της πλειοψηφίας στην ΟΜΕ-ΟΤΕ με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και την ΕΕ, που αντικειμενικά φτάνει και στη σύμπραξη με ξένα κεφάλαια. Οπως κάνει και ο ΟΤΕ στις χώρες των Βαλκανίων.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δρομολόγησαν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές).

Φτάνουν, λοιπόν, αυτές οι διαπιστώσεις; Ο κύριος εχθρός δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ! Αυτοί είναι οι Πακιστανοί με τα πανέρια! Οι μηχανισμοί που κάνουν τη βρώμικη δουλειά! Τα όργανα! Ο πραγματικός εχθρός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός. Το κοινωνικό σύστημα των αγοραπωλησιών! Και αυτό δεν μπήκε ακόμα στις ανακοινώσεις όλων των εργαζομένων! Για μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης, από άγνοια ή από σκοπιμότητα, το πολιτικό σύστημα μένει στο απυρόβλητο!

Να μια ακόμα εξήγηση για τις ξεχωριστές ταξικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δε σταματάει με την εναλλαγή των αστικών κυβερνήσεων (και με την πιθανή μελλοντική συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, αν θέλετε). Σταματάει με την ανατροπή του καπιταλισμού. Με το οριστικό πέρασμα της δημόσιας περιουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org