ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Ενα κατακόκκινο ποτάμι από την Αβάνα έως το Σαντιάγο

Βραζιλία

Associated Press

Βραζιλία
ΑΒΑΝΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

«Η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση είναι αναμεμειγμένη σε ένα από τα πλέον εξευτελιστικά και περίτεχνα επεισόδια των τρομοκρατικών, επιθετικών ενεργειών αλλά και ψευδών της ενάντια στην Κούβα. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο πιο διαβόητος και αιμοσταγής τρομοκράτης του δυτικού ημισφαιρίου, όπως έχουν ομολογήσει και τα αμερικανικά ΜΜΕ, έχει εισέλθει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ζήτησε πολιτικό άσυλο. Ασυλο στη χώρα όπου οι στρατιώτες της σκοτώνονται καθημερινά στο Ιράκ και των οποίων η δράση έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους, στο όνομα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας" που εξαπέλυσαν με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο στην αρχή της ομιλίας του ενώπιον περισσότερων από ένα εκατομμύριο που έδωσαν αγωνιστικό παρών στην πλατεία της Επανάστασης.

Μάλιστα ο Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε τις ΗΠΑ «να συλλάβουν τον Ποσάδα Καρίλες» που κατηγορείται για πληθώρα ενεργειών εναντίον της Κούβας, όπως την ανατίναξη επιβατηγού αεροσκάφους των κουβανικών αερογραμμών, ο οποίος κατά τους δικηγόρους του ήταν πράκτορας της CIA... Διαβεβαίωσε, ότι η Κούβα «που μονίμως διαπράττει το αδίκημα της ύπαρξης» θα συνεχίσει να το διαπράττει και ότι όπως ακριβώς απέτυχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να ανατρέψουν την επαναστατική κυβέρνηση θα αποτύχει και η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

Αβάνα

Associated Press

Αβάνα
Τέλος, ευχαρίστησε «τα αδέλφια και συντρόφους μας από τη βόρεια την κεντρική και νότια Αμερική», ομιλητές που είχαν προηγηθεί του ηγέτη του Νησιού της Επανάστασης στο βήμα, όπως ο ηγέτης του Μετώπου Φαραμπούντο Μαρτί-FMLN, Σαφίκ Χαντάλ, ο ηγέτης των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα, ο Ρόμπερτ Μαρς, συγγενής θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Τζουστίνο ντι Τσέλμο, πατέρας του Ιταλού που σκοτώθηκε στη βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο «Κοπακαμπάνα», ο Νικόλας Μαδούρο, πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου της Βενεζουέλας κ.ά.

Κατακόκκινο ποτάμι

Ομως το κατακόκκινο ποτάμι που ξεκίνησε στην Αβάνα τελειωμό βρήκε μόνο στα περατά σύνορα της αμερικανικής υποηπείρου. Το Σαντιάγο της Χιλής και τη Γης του Πυρός. Ξεχωριστής σημασίας η τεράστια διαδήλωση περισσοτέρων από ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνων στην Παουλίστα Αβενίδα στην καρδιά του Ρίο Ντε Τζανέιρο, οι μαζικότατες διαδηλώσεις στο Σαντιάγο που η βία της αστυνομίας μετέτρεψε την πρωτεύουσα της Χιλής σε πεδίο μάχης, οι διαδηλώσεις στην Κολομβία, στη Βολιβία και στη Νικαράγουα όπου οι «μάχες» του λαϊκού κινήματος είναι συνεχείς και τέλος φυσικά στη Βενεζουέλα. Τα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ αλλά και η κοινή συνεργασία κυβέρνησης και εργατών βρέθηκαν στο επίκεντρο των πρωτομαγιάτικων κινητοποιήσεων που έγιναν σε όλη την επικράτεια με συμμετοχή της πλειοψηφίας του λαού.


ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Ενάντια στην ανεργία και στο «ευρωσύνταγμα»

Βερολίνο

Associated Press

Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΜΑΔΡΙΤΗ-ΖΥΡΙΧΗ-ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ-ΠΑΡΙΣΙ-ΡΩΜΗ.--

Πάνω από μισό εκατομμύριο Γερμανοί και μετανάστες συμμετείχαν στη φετινή Πρωτομαγιά με κύριο σύνθημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και «κοινωνική δικαιοσύνη». Σε μερικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις προβλήθηκε και το σύνθημα «Αναμόρφωση του Χαρτζ 4».

Χαρακτηριστικό είναι πως σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Γιούνγκε Βελτ» αναφέρει ότι φέτος κατέβηκαν στους δρόμους 530.00 άνθρωποι «αλλά πριν από δύο χρόνια ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο» και διαπιστώνει «ότι υπεύθυνες είναι οι ηγεσίες μερικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική»... Στο Βερολίνο δεν έλειψαν για μια ακόμα χρονιά οι συγκρούσεις και οι συλλήψεις αν και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι φέτος τα πράγματα εξελίχθηκαν «ομαλότερα» σε σχέση με το 2004. Συνολικά συνελήφθησαν 65 άτομα, ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Επεισόδια και στη Λιψία εξαιτίας της προσπάθειας των νεοναζιστών να πραγματοποιήσουν διαδήλωση. Οργανώσεις της Αριστεράς προσπάθησαν να τους εμποδίσουν αλλά βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, που χρησιμοποίησε όλη της την κατασταλτική μανία: Κλομπς, κανόνια νερού, σκυλιά, δακρυγόνα και χημικά αλλά και τα ειδικά τανκς. Αποτέλεσμα: 100 συλλήψεις και τραυματίες.

Παρίσι

Associated Press

Παρίσι
Περισσότεροι από 100.000 διαδήλωσαν στη Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου ήταν πολύ έντονη η παρουσία μεταναστών, κυρίως Τούρκων και Κούρδων. Μαζικότατες και οι διαδηλώσεις στη Ζυρίχη της Ελβετίας, στην Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, όπου δεκάδες χιλιάδες απαίτησαν εργασία και κοινωνική πολιτική, σε πολλές ιρλανδικές πόλεις, στη Βαρσοβία και άλλες πολωνικές πόλεις, με κύριο αίτημα την καταπολέμηση της ανεργίας, στη Λισαβόνα, στη Ρώμη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες συνέρευσαν στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα...

Ξεχωριστές οι διαδηλώσεις που έγιναν σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ισπανίας καθώς οι μετανάστες ήταν ο κύριος αιμοδότης τους: «Ισπανός ή ξένος, η ίδια εργατική τάξη».

Τέλος, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις περισσότερες από 130 συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας για την Εργατική Πρωτομαγιά. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα, όπου, τελικά, το συνδικάτο της CGT πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση.

Παρά τα γνωστά εργασιακά ζητήματα, που είθισται να προβάλλονται στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, σε κυρίαρχο θέμα αναδείχτηκε, φέτος, το «ευρωσύνταγμα» και το επικείμενο δημοψήφισμα για την έγκρισή του. Στις περισσότερες συγκεντρώσεις επικράτησαν τα συνθήματα κατά της υιοθέτησής του ως εργαλείου περαιτέρω επιδείνωσης των εργασιακών συνθηκών και διάλυσης του, ήδη, κλυδωνιζόμενου κοινωνικού κράτους.


Μαδρίτη

Associated Press

Μαδρίτη

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
«Ψωμί, δημοκρατία και ειρήνη»...

Associated Press

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

«Σταματήστε τις απολύσεις! Αυξήστε τους μισθούς!» φώναξαν εκατομμύρια Ινδονήσιοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις, απαιτώντας ενίσχυση των εργατικών δικαιωμάτων και όχι την περαιτέρω συρρίκνωση που προδιαγράφει νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Προέδρου Γιουντχογιόνο... Αλλα συνθήματα των εργαζομένων κατέγραφαν τη λαϊκή θέληση για περισσότερη δημοκρατία στην Ινδονησία αλλά και κατάργηση των πυρηνικών όπλων ανά την υφήλιο...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ