ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ ζητά ο Ταλάτ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι έχει ζητήσει το διορισμό νέου απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Σε συνέντευξή του, που αναδημοσιεύεται στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι «θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Επιπλέον, υποστήριξε πως αποτελεί αρνητικό παράγοντα «η παραπομπή, από Ελληνοκύπριους σε δικαστήρια, διαφορών για θέματα ιδιοκτησίας», όπως χαρακτήρισε τις προσφυγές εκτοπισμένων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτή η τάση», είπε ο Μ. Ταλάτ, «μετατρέπει το Κυπριακό από πολιτικό σε νομικό θέμα και θα προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στο μεταξύ, όπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», το κατοχικό καθεστώς αγόρασε έναντι 250.000 στερλινών το σπίτι που ανήκει στην Τιτίνα Λοϊζίδου και βρίσκεται στην κατεχόμενη Κερύνεια, με σκοπό να της το επιστρέψει. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ένοικοι του σπιτιού το έχουν εκκενώσει και ότι «το σπίτι περιμένει την κυρία Λοϊζίδου». Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε μια ιστορική απόφασή του, που άνοιξε το δρόμο για άλλες προσφυγές, έχει επιδικάσει στην κ. Λοϊζίδου σχεδόν μισό εκατομμύριο λίρες «για στέρηση του δικαιώματος απόλαυσης της περιουσίας της στην Κερύνεια».

Επιμένουν στο «σχέδιο Ανάν» οι Βρετανοί

Η Βρετανία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στο «σχέδιο Ανάν» και τονίζει ότι αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση για λύση του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κάθε κοινότητας. Επιπλέον, αναγνωρίζει ότι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις θα περιλαμβάνουν κατ' ανάγκη μερικές αλλαγές και ότι το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη της σαφούς πλειοψηφίας της κάθε κοινότητας.

Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σε παρατηρήσεις του για την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό.

Ο Τζ. Στρο πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποβοήθηση της εξεύρεσης λύσης. Τόνισε, ωστόσο, πως πρέπει να θεωρήσει ως προτεραιότητα την εφαρμογή των κανονισμών για το απευθείας εμπόριο Κατεχομένων-Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι η, προγραμματιζόμενη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ημερομηνία της 3ης του Οκτώβρη δεν προσφέρει χρήσιμο χρονικό σημείο για την επανέναρξη προσπαθειών μέχρι τότε για την εξεύρεση λύσης. Τέλος, ο Τζ. Στρο υποστήριξε εκ νέου την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων από και προς τα Κατεχόμενα, αλλά, ωστόσο, είπε ότι «αναγνωρίζει τις δυσκολίες για την πραγματοποίησή τους».

Δηλώσεις Ερντογάν

Η επίλυση του Κυπριακού αφορά πρωτίστως τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, ενώ Ελλάδα και Τουρκία παρίστανται στο τραπέζι των συνομιλιών ως εγγυήτριες δυνάμεις, τόνισε, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς», ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέντευξή του ο Τ. Ερντογάν αφού ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι μια ενωμένη Κύπρος, ισχυρίζεται πως η Τουρκία πάντοτε υποστήριζε τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και εύχεται «ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κόφι Ανάν και να υποβάλει τις προτάσεις του». Απαντώντας σε ερώτηση για την υπογραφή του πρωτοκόλλου και τον κατάπλου κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε πως «για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας απαιτείται δήλωση πολιτικής βούλησης και πως οτιδήποτε άλλο γίνεται δεν έχει σχέση με αναγνώριση». Ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στους Τουρκοκύπριους το μήνυμα ότι η Τουρκία προστατεύει τα συμφέροντά τους και ότι η Κύπρος είναι ένα κομμάτι, όπου δεν πρόκειται να υπάρξουν παραχωρήσεις.

Τέλος, επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία, όπως μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον, θα βρίσκεται δίπλα στους Τουρκοκύπριους, ενώ αναφέρεται σε «δυο χωριστούς λαούς και δυο χωριστά κράτη, τα οποία θα απαρτίζουν την ενωμένη Κύπρο».

Στο μεταξύ, η Κύπρος αρνήθηκε να δώσει τη συγκατάθεσή της για συμμετοχή της Τουρκίας σε συλλογικά όργανα Αμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λόγω της τακτικής της Αγκυρας να παρεμβάλλει εμπόδια σε συμμετοχή της Κύπρου σε θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Οπως μετέδωσε η Τηλεόραση του ΡΙΚ, η Αγκυρα επιχείρησε να εξασφαλίσει συμμετοχή σε διοικητικές αποφάσεις του ευρωστρατού, αλλά η Κύπρος άσκησε «βέτο», τονίζοντας πως «δε θα μπορούσε να συγκατατεθεί, τη στιγμή που η Τουρκία συστηματικά ασκεί το δικό της "βέτο" για συμμετοχή της Κύπρου στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ».

ΠΑΣΟΚ
Προσπάθεια να σηκωθούν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι

Μετά το χέρι βοηθείας που πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση για την ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τη... διάθεση που έδειξε για να ανοίξει το Ασφαλιστικό, συνηγορώντας με τον «κοινωνικό διάλογο», υποδεικνύοντας τις αντιασφαλιστικές νομοθετικές ρυθμίσεις «Ρέππα» για την επίλυσή του, το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει να οξύνει την αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ για να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ηδη στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζουν μέσα στο Μάη και τον Ιούνιο περιοδείες στελεχών του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχει στα περιφερειακά συνέδρια που θα διοργανώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ολοκληρώσει την «περιφερειακή οργανωτική συγκρότησή του». Σ' αυτές τις συνδιασκέψεις ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της τόσο στην οικονομική όσο και στην εξωτερική πολιτική.

Με φιλολαϊκές αοριστολογίες ο Γ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο κόμμα του και τη ΝΔ, κάνοντας λόγο για εκφραστές της «προόδου και της συντήρησης». Βέβαια, υποταγμένος στην πολιτική της υπεράσπισης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να θίξει τη βάση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά θα επικεντρώσει την ...επίθεσή του σε δευτερεύοντα θέματα, με μοναδικό σκοπό να οικειοποιηθεί τη δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και κυρίως να δημιουργήσει ένα κλίμα υπέρ του, το οποίο θα καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις.

Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει από τώρα το μηχανισμό του για τις δημοτικές εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου συγκρότησε ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ανάδειξη των υποψηφίων, αφού όλα δείχνουν ότι για το ΠΑΣΟΚ οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πάρουν χαρακτήρα σκληρής αναμέτρησης μεταξύ του δικομματισμού με «φόντο» την κυβερνητική εξουσία.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

Εν μέσω δημοσιευμάτων ισραηλινών εφημερίδων, αποδοκιμασιών και επευφημιών προς τον Πατριάρχη αλλά και μικρής έκτασης επεισόδια, κύλησαν από τη Μεγάλη Παρασκευή οι μέρες του Πάσχα στα Ιεροσόλυμα. Συγκεκριμένα, την ημέρα της ακολουθίας του Επιταφίου δημοσιεύτηκαν στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ» συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης κτιρίων της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς που φέρουν την υπογραφή του Ν. Παπαδήμα.

Την ίδια μέρα, Αραβες ορθόδοξοι έξω από το ναό της Αναστάσεως φώναξαν συνθήματα περί προδοσίας, κατά του Πατριάρχη, με αποτέλεσμα, την παρέμβαση της ισραηλινής αστυνομίας. Από την άλλη πλευρά, έξω από τον πατριαρχικό θρόνο, Ελληνες προσκυνητές επευφημούσαν τον Πατριάρχη. Ενα «σκηνικό» που συνεχίστηκε και με την απαγόρευση από την αστυνομία της εισόδου των Αράβων στο ναό. Ανήμερα του Πάσχα, ένα άλλο δημοσίευμα, αυτή τη φορά της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», καταγράφει δήλωση του καταζητούμενου Ν. Παπαδήμα, του φερόμενου ως διαχειριστή της περιουσίας του Πατριαρχείου, να υποστηρίζει ανάμεσα στ' άλλα ότι ο Πατριάρχης Ειρηναίος ενέκρινε την πώληση ακινήτων του Πατριαρχείου στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ σε Εβραίους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Παπαδήμας κατηγορείται από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για υπεξαίρεση χρημάτων, ενώ φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να έχει εγκαταλείψει το Ισραήλ και να κρύβεται στις ΗΠΑ.

Τέλος, προχτές, ο Πατριάρχης μιλώντας σε πλήθος επισκεπτών καταφέρθηκε εναντίον μελών της αγιοταφικής αδελφότητας, ενώ μίλησε για οικονομικά συμφέροντα που του επιτίθενται.

Αναγκαία διόρθωση

Στη μόνιμη στήλη «Τότε και τώρα» του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» και στο γραφτό με τίτλο «Στη Σαμαρίνα» ο... ηλεκτρονικός δαίμονας άλλαξε το όνομα του ιστορικού Τάκη Λάππα, μετατρέποντάς το σε Τ. Παππά. Γι' αυτό και τον επαναφέρουμε στην τάξη...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ