ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η εν εξελίξει ιμπεριαλιστική επέμβαση και η στήριξή της από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Ο αρχιπραξικοπηματίας Γκουαϊδό, που στηρίζουν σύσσωμοι σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι στην ΕΕ και στη χώρα μας

Copyright 2019 The Associated

Ο αρχιπραξικοπηματίας Γκουαϊδό, που στηρίζουν σύσσωμοι σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι στην ΕΕ και στη χώρα μας
Η Βενεζουέλα έχει μπει για τα καλά στην αντιπαράθεση και στη χώρα μας, με μια ψευδεπίγραφη «φαγωμάρα» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ενώ και οι δύο είναι «ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» με τον αμερικανοευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, που επιχειρεί για άλλη μια φορά να ανατρέψει μια μη αρεστή κυβέρνηση. Το σκηνικό των στρατιωτικών πραξικοπημάτων επανήλθε στο προσκήνιο την περασμένη Τρίτη τα ξημερώματα, όταν η μαριονέτα, πρόεδρος της καταργημένης Βουλής και αυτοανακηρυχθείς «μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας» από τις 23 Γενάρη, Χουάν Γκουαϊδό, και ο καταδικασμένος με 13χρονη κάθειρξη για τις πολύνεκρες βίαιες επιθέσεις το 2014, ηγέτης της αντίδρασης Λεοπόλντο Λόπεζ (και οι δύο από το κόμμα «Λαϊκή Θέληση» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), με τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, μαζί με λίγους στρατιωτικούς, επιχείρησαν να καταλάβουν μια στρατιωτική βάση κοντά στο Καράκας, σε απευθείας κάλυψη από ντόπια και διεθνή αστικά μέσα, που για ώρες έδειχναν τις οδομαχίες. Η απόπειρα πραξικοπήματος, που τελικά απέτυχε, είχε ενταχθεί στη λεγόμενη «Επιχείρηση Ελευθερία για τον τερματισμό της δικτατορίας», που εδώ και καιρό εξήγγειλε ο Γκουαϊδό και βαφτίζεται «πολιτική διαδικασία προς μια δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση». Ο στόχος είναι η με κάθε μέσο ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, γιατί αυτό βολεύει τμήματα της βενεζουελάνικης αστικής τάξης που συνδέουν τα συμφέροντά τους με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να περιοριστεί η παρουσία ανταγωνιστών (βλέπε κυρίως ρωσικά και κινεζικά μονοπώλια) που ευνοήθηκαν από την 20χρονη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Είναι δηλαδή ξεκάθαρο ότι η Βενεζουέλα, πλούσια σε ορυκτό πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.), που ο λαός της υποφέρει από τις κυρώσεις, τον αποκλεισμό και το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, είναι πεδίο του σφοδρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, για γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής, πρώτες ύλες κ.λπ. Αυτό δείχνει άλλωστε και το διαρκές παζάρι ΗΠΑ - Ρωσίας για την υπόθεση αυτή (με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών Πομπέο και Λαβρόφ να έχουν προγραμματίσει συνάντηση τη βδομάδα που έρχεται).

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η αμηχανία της ΝΔ

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τις πιέσεις απειλώντας και με ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση, όπως δηλώνουν συνεχώς ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ (είπε ότι «τις ερχόμενες βδομάδες θα συμβούν γεγονότα»), ο ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο και ο σύμβουλος Ασφαλείας Τζ. Μπόλτον, και την ίδια ώρα εμφανίζονται δήθεν να προτιμούν την «ειρηνική λύση». Σε αυτό το μοτίβο κινείται και η ΕΕ, με την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας, Φ. Μογκερίνι, να δηλώνει υπέρ «μιας πολιτικής ειρηνικής και δημοκρατικής διεξόδου για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα» και να δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών». Δηλαδή η επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας σε όλο της το μεγαλείο. Μάλιστα, το πραξικόπημα της Τρίτης δεν το κατονόμασε ως τέτοιο, περιμένοντας προφανώς να δει πώς θα καταλήξει. Αυτήν ακριβώς τη στάση διατυμπανίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που αναδεικνύεται σε σημαιοφόρο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, όπως δείχνουν πλείστα παραδείγματα (συμφωνία Πρεσπών, μετατροπή της χώρας σε μια απέραντη βάση κ.λπ.), γι' αυτό και παίρνει το ...παράσημο του «γεωπολιτικού μεντεσέ» από τον πολυπράγμονα Αμερικανό πρέσβη Τζ. Πάιατ. Με αυτή της τη στάση «παίρνει την μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ, η οποία της αποδίδει κατηγορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όπως ότι «δεν συντάσσεται με την υπόλοιπη δημοκρατική Ευρώπη και δεν καταδικάζει την κυβέρνηση Μαδούρο».

Ομως τα γεγονότα είναι ...πεισματάρικα. Η τοποθέτηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου, που περίμενε και αυτός το μεσημέρι της Τετάρτης (προφανώς για να δει πώς θα εξελιχθεί το πραξικόπημα) ώστε να μιλήσει μέσω «Twitter», είναι αφοπλιστική. Είπε ότι «στην κρίση της Βενεζουέλας η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της ΑΕ της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, τις οποίες συνδιαμόρφωσε. Και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ποια πολιτική δύναμη είναι δημοκρατική αλλά και πραγματικά ευρωπαϊκή. Με την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών». Με αυτό το θράσος, περί της ...Ευρώπης των πολλών και των λαών, θέλησε υποτίθεται να απαντήσει στη ΝΔ και τις δηλώσεις του τομεάρχη Γ. Κουμουτσάκου, που άσκησε κριτική στη στάση της κυβέρνησης ότι δεν στηρίζει τον Γκουαϊδό.

Μόνο που και εδώ η κυβέρνηση δεν ...υστέρησε και είναι με τη γραμμή της ΕΕ, που στηρίζει τον αρχιπραξικοπηματία της Βενεζουέλας. Στελέχη της (Κ. Δουζίνας, Β. Καλπαδάκης) στις 22 Απρίλη συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον απεσταλμένο του Γκουαϊδό, Φρ. Σούκρε. Επίσης, πρόσφατα ο Ελληνας ΥΠΕΞ συζήτησε και με τον Αμερικανό γερουσιαστή κουβανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μενέντεζ που ήρθε στη χώρα και είναι, μαζί με τον Μάρκο Ρούμπιο, τον άλλο γερουσιαστή της μαφίας του Μαϊάμι, από αυτούς που πρωτοστατούν στην επέμβαση στη Βενεζουέλα και ανοιχτά τάσσονται υπέρ της στρατιωτικής «λύσης». Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τρίτης, όταν είχαν κριθεί τα πράγματα, που δεν τόλμησε να μιλήσει για πραξικόπημα, αλλά για «αντιδημοκρατική παρέμβαση ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας», ενώ κατέληγε να ζητάει την «παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την εκτόνωση της κρίσης (sic!) και την αποφυγή της βίας και της αιματοχυσίας», λες και η διεθνής κοινότητα δεν είναι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που επεμβαίνουν, όπως αιματοκύλισαν πριν τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη.

Μετά από όλα αυτά, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», με τον πρωτοσέλιδο τίτλο στις 2/5, «απογείωσε» την υποκρισία και το ξέπλυμα των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών, λέγοντας με τη ...σιγουριά του αποτυχημένου πραξικοπήματος: «Δημοκρατικές λύσεις δίνουν οι λαοί και όχι οι ερπύστριες».

Ταύτιση «προοδευτικών» - συντηρητικών

Αυτή η υποκρισία και η κοροϊδία αποδεικνύονται και με τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του ...προοδευτικού σοσιαλιστή Σάντσεθ στην Ισπανία, που δήθεν σηματοδοτεί την «αλλαγή στην ΕΕ από τον ευρωπαϊκό Νότο», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ο Σάντσεθ, λοιπόν, είναι από τους πρώτους που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό και η κυβέρνησή του παρέχει καταφύγιο στην ισπανική πρεσβεία στο Καράκας στον πραξικοπηματία Λεοπόλντο Λόπεζ. Μάλιστα, ο εν λόγω αστός πολιτικός, που παραβίασε τον κατ' οίκον περιορισμό και για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, αξιοποίησε τις εγκαταστάσεις της πρεσβείας το πρωί της Πέμπτης για να δηλώσει ότι η αποτυχημένη απόπειρα της 30ής Απρίλη ήταν «μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες» και ότι τις τελευταίες τρεις βδομάδες συζητά με στρατηγούς του στρατού, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας, για τις επόμενες φάσεις του ...πραξικοπήματος. Για τέτοια ...πρόοδο μιλάμε. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει η ΝΔ ή ο ομόσταβλός της, ο Ιταλός δεξιός Αντόνιο Ταγιάνι από το κόμμα του Μπερλουσκόνι, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, που εκστασιασμένος με το πραξικόπημα είπε ότι η 30ή Απρίλη «αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα, κάτι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα υποστήριζε. Η απελευθέρωση του Λεοπόλντο Λόπεζ (που έχει λάβει το βραβείο Ζαχάροφ), από στρατιωτικούς, κατ' απαίτηση του Συντάγματος, είναι εξαιρετική είδηση. Πάμε να ελευθερώσουμε τη Βενεζουέλα».

Να μαυριστούν και για τη στήριξη ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων κατά άλλων λαών

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των άλλων αστικών κομμάτων στη χώρα μας για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, πρέπει να αποτελέσει άλλον έναν λόγο για να τους μαυρίσουν τα λαϊκά στρώματα και στις επικείμενες εκλογές και να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή και σε αυτήν την υπόθεση κατήγγειλε την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα χωρίς μισόλογα. Στην ανακοίνωσή του, όταν το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό το πραξικόπημα, σημείωνε με έμφαση: «Η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

Επίσης, μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου καταδίκασε τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας σε νέα ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν καταδικάζει την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον του εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και του βενεζουελάνικου λαού, αλλά υιοθετεί και όλους τους στόχους της λεγόμενης "αντιπολίτευσης", συντασσόμενη ανοιχτά με τις θέσεις της ΕΕ, που παραπέμπουν ξεκάθαρα σ' ένα "ήπιο πραξικόπημα" στη Βενεζουέλα. Αλλωστε, οι περισσότερες κυβερνήσεις της ΕΕ - δεξιές και σοσιαλδημοκρατικές - έχουν ήδη αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των Αμερικανών, Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.

Τόσο οι θέσεις της ΝΔ όσο κι αυτές του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος του βενεζουελάνικου λαού, αλλά και κάθε λαού, να αποφασίζει χωρίς ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του».


Δ. Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ