ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τα πλωτά σκλαβοπάζαρα της κρουαζιέρας

Αποτέλεσμα των σκλαβοπάζαρων της κρουαζιέρας είναι και η περίπτωση του «Κονκόρντια», που δεν υπήρχαν τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας
Αποτέλεσμα των σκλαβοπάζαρων της κρουαζιέρας είναι και η περίπτωση του «Κονκόρντια», που δεν υπήρχαν τα ελάχιστα μέτρα ασφαλείας
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μόλις με 75 πένες -ένα ευρώ περίπου την ώρα- αμείβονται οι εργαζόμενοι στα κρουαζιερόπλοια της βρετανικής εταιρείας «P&O Cruises», σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν» που σημειώνει ότι εκτός των μηδαμινών αποδοχών η ιδιοκτήτρια εταιρεία κατακρατά και τα φιλοδωρήματα, που πλέον χρεώνονται ηλεκτρονικά στους λογαριασμούς των πελατών, εκτός εάν οι εργαζόμενοι βαθμολογηθούν με περισσότερο από 92% όσον αφορά την απόδοσή τους από τους πελάτες! Προφανώς αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα ονειρεύονται και οι εγχώριοι εφοπλιστές και τα αστικά κόμματα που βγάζουν «χολή» κατά των ναυτεργατών, όταν ζητούν επίμονα την άρση του καμποτάζ, για να πάρουν πάμφθηνους εργάτες.

Οι αποδοχές των εργαζομένων στη βρετανική εταιρεία κυμαίνονται γύρω στα 400 δολάρια το μήνα, πολύ κάτω από το έτσι και αλλιώς ανεπαρκές «ελάχιστο επίπεδο» αποδοχών που έχει καθοριστεί στα 555 δολάρια από την Κοινή Ναυτιλιακή Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας. Ας σημειωθεί δε, ότι σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», οι εργαζόμενοι όχι μόνο αμείβονται με ψίχουλα αλλά δουλεύουν βάρδιες άνω των 11 ωρών ημερησίως και επτά ημέρες τη βδομάδα.

Πρόκειται για όργιο εκμετάλλευσης, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι, σύγχρονοι σκλάβοι, στα κρουαζιερόπλοια της P&O είναι από την Ινδία και τις Φιλιππίνες, ενώ η εταιρεία χρεώνει μεταξύ 2.798 και 6.458 δολαρίων ανά επιβάτη για μία κρουαζιέρα 12 ημερών γύρω από τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1822 και το 2003 συγχωνεύτηκε με την «Carnival Corporation», με έδρα τη Φλόριντα των ΗΠΑ, για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη εταιρεία για κρουαζιέρες παγκοσμίως με ετήσια έσοδα της τάξεως του 15,8 δισ. δολ. το 2011 και κέρδη ύψους 2,2 δισ. δολαρίων. Η «Carnival» είναι το μονοπώλιο στο οποίο ανήκε το πλοίο «Κονκόρντια» όπου το Γενάρη προσέκρουσε στο νησί Τζίλο της Ιταλίας και βρήκαν το θάνατο 32 άνθρωποι.

ΗΠΑ
Μακελειό με πρωταγωνιστή νεοναζί

ΦΟΙΝΙΞ.--

Στο προσκήνιο μία ακόμη δολοφονία, μαζική αυτή τη φορά, από ένα ένοπλο πολιτοφύλακα, τον Τζέισον , «JT» Ready, διαβόητο νεοναζί και ιδρυτή της Αμερικανικής Συνοριακής Φρουράς, τους Minutemen Civil Defense Corps, ένοπλη παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Μεξικό ενάντια σε μετανάστες.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο ένοπλος, ο 39χρονος πρώην πεζοναύτης JT Ready, άνοιξε πυρ μέσα σε σπίτι στο Τζίλμπερτ, προάστιο του Φοίνιξ, στην Αριζόνα και στη συνέχεια αυτοκτόνησε,σύμφωνα με την αστυνομία. Το νεότερο από τα θύματά του ήταν ένα κοριτσάκι ηλικίας 18 μηνών, το οποίο εξέπνευσε όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και τα δύο άλλα θύματα ήταν δύο άνδρες και δύο γυναίκες.. Οι αρχές ερευνούν το περιστατικό τηρώντας σιγή ιχθύος ουσιαστικά, ενώ έχει ήδη σπεύσει και το FBI καθώς στο σπίτι βρέθηκε μεγάλος αριθμός όπλων αλλά και εκρηκτικών. Το πέπλο σιωπής που σκεπάζει μέχρι στιγμής την υπόθεση έχει σχέση με τις διαδρομές και κυρίως τις πολύ στενές σχέσεις του JT Ready με πολιτικούς και ειδικότερα τον πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, Ράσελ Πιρς και εμπνευστή της αντιμεταναστευτικής ρατσιστικής πολιτικής της Αριζόνα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Για την επόμενη βδομάδα αναβλήθηκε η έναρξη της δίκης ερήμην του σουνίτη αντιπροέδρου του Ιράκ, Τάρικ αλ Χασέμι, που κατηγορείται ότι διέθετε ομάδες θανάτου και με εντολή του δολοφονήθηκαν περισσότεροι από 150 άνθρωποι, κυρίως σιίτες, στο πλαίσιο προσπάθειας εξασφάλισης μεγαλύτερης νομής εξουσίας. Ο Χασέμι αναζήτησε καταφύγιο από τα τέλη 2011 στην κουρδική αυτόνομη περιοχή και αρνείται τις κατηγορίες. Η όλη υπόθεση απειλεί να αναζωπυρώσει το διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών σεκτών και των εθνοτήτων του ιρακινού πληθυσμού.

ΚΑΪΡΟ.-- Διαβεβαιώσεις ότι ο στρατός θα παραδώσει την εξουσία στον Πρόεδρο που θα εκλεγεί από τους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών στις 23 - 24 Μάη και στις 17 - 18 Ιούνη έδωσε, χτες, ο αντιστράτηγος Μουχάμαντ αλ Ασαρ μιλώντας εκ μέρους του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που διατηρεί τα ηνία της Αιγύπτου μετά την εκδίωξη Μουμπάρακ από την εξουσία. Ο αλ Ασαρ έθεσε ως χρονικό όριο τα τέλη Ιούνη.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Σε υιοθέτηση νομοθεσίας που ποινικοποιεί την εξύβριση του θεού, του προφήτη και του κορανίου προχώρησε, χτες, η ηγεσία του εμιράτου του Κουβέιτ.

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, χαιρέτισε την απόφαση δικαστηρίου της Πρίστινας, το οποίο απάλλαξε από τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, στο χωριό Κλέτσκα, τον πρώην διοικητή των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ και αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου, Φατμίρ Λιμάι και άλλους τρεις...

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Δεκάδες Σομαλοί δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν χτες σιωπηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου διαμαρτυρόμενοι για τον πέμπτο (από την αρχή του χρόνου...) δολοφονημένο συνάδελφό τους, με δράστες ένοπλους ισλαμιστές, νωρίτερα το πρωί.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ταξιδιωτικές και τραπεζικές κυρώσεις σε βάρος έξι αξιωματούχων της δυτικοαφρικανικής Γουινέας - Μπισάου επέβαλε χτες η ΕΕ θεωρώντας πως οι συγκεκριμένοι «απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» της χώρας.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ξεκίνησε χτες διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με ανώτατους αξιωματούχους της χώρας.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), με μήνυμά τους στους τοπικούς σταθμούς, επιβεβαίωσαν τη σύλληψη του Γάλλου δημοσιογράφου Ρομεό Λανγκλουά, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός αεροπορίας της Κολομβίας, πτέραρχος Χαβιέρ Ρέι, που τόνισε ότι οι αρχές θεωρούν το μήνυμα «γνήσιο». Ο Λανγκλουά, ενσωματωμένος με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στη Φλορένσια στο βορρά της Κολομβίας και κατόπιν εξαφανίστηκε.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χτες στη Βρετανία για την ανάδειξη 4.700 εδρών στα συμβούλια της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ουαλίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η αεροπορική εταιρεία «Lufthansa» ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περικόψει 3.500 θέσεις εργασίας στις διοικητικές της υπηρεσίες για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κερδοφορία. Η «Lufthansa» απασχολεί περίπου 117.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Την περιφερειακή ασφάλεια και τη δράση εναντίον των οργανωμένων εγκληματικών ομάδων στη Νότια Αμερική έχει ως επίκεντρο η Σύνοδος της Ενωσης των Χωρών της Νότιας Αμερικής (UNASUR) που ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Κολομβίας.

ΤΟΚΙΟ.-- Σχεδόν ένας στους τέσσερις Ιάπωνες - και δη ηλικίας περίπου 20 ετών! - έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, αναφέρει κυβερνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες, η οποία αντανακλά μία ανησυχητική επιδείνωση στις ανθρώπινες σχέσεις και προβλήματα στον εργασιακό τομέα που δοκιμάζεται από «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και κακοπληρωμένη μερική απασχόληση. Σύμφωνα με την «Ενωση Εργαζόμενων Νέων» στο Τόκιο, ο αριθμός των υπαλλήλων μερικής απασχόλησης αντιστοιχεί σήμερα στο 35% του συνολικού εργατικού δυναμικού, αλλά το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε περίπου 50% στην κατηγορία των εικοσάρηδων.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Κοινά σημεία και αντιθέσεις συμφερόντων

ΠΕΚΙΝΟ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με αναφορές στον αντιφρονούντα δικηγόρο Τσεν Γκουάνγκτσενγκ, ο οποίος μετά από την απόδρασή του από τον κατ' οίκον περιορισμό ζήτησε να μεταβεί στις ΗΠΑ, ξεκίνησε η σύνοδος ΗΠΑ - Κίνας στο Πεκίνο. Στη σύνοδο, με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και του προέδρου της Κίνας, Χου Ζιντάο, συζητήθηκαν οι στρατηγικές σινο-αμερικανικές σχέσεις και ψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν τα ζητήματα της ΛΔ Κορέας και του Ιράν.

Η Χ. Κλίντον ζήτησε να διατηρηθούν οι πιέσεις προς την Τεχεράνη, προκειμένου να αποδείξει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς. Παράλληλα με αφορμή την υπόθεση του αντιφρονούντα Τσεν, η Χ. Κλίντον υποστήριξε ότι όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών τους να ζουν με αξιοπρέπεια σε ένα κράτος δικαίου, στηλιτεύοντας την πολιτική της Κίνας, σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε τη σημασία να υπάρξει σεβασμός και εμπιστοσύνη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, προκειμένου να μπορέσουν να συνεργαστούν, τονίζοντας πως ενδεχόμενο πρόβλημα στις μεταξύ τους σχέσεις μπορεί να απειλήσει όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή το Πεκίνο κατηγόρησε την πρεσβεία των ΗΠΑ ότι χειρίστηκε την υπόθεση Τσεν με «αντικανονικό και απαράδεκτο τρόπο». Ο ίδιος ο Τσεν σε δήλωσή του απηύθυνε έκκληση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο να διασφαλίσει την έξοδο του ίδιου και της οικογένειάς του από την Κίνα.

Στις Βρυξέλλες ο Κινέζος αντιπρόεδρος

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λι Κετσιάνγκ. Η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζεται άτυπη, ωστόσο σε δηλώσεις του ο Λι Κετσιάνγκ ανέφερε πως η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ΕΕ για τη σταθερότητα του ευρώ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Κινέζου αντιπροέδρου με αξιωματούχους της ΕΕ αναμένεται να βρεθούν επίσης και θέματα ενέργειας. Η Κίνα, συζητά τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με την ΕΕ, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που οξύνεται.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ