ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων και δραστηριοτήτων
  • Το ΚΚΕ βραβεύτηκε για την αλληλεγγύη του από το Κρατικό Συμβούλιο
  • Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος με τον Πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο

Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη πρωτομαγιάτικη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αβάνα (πάνω από 500 χιλιάδες κόσμου), όπου συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη πρωτομαγιάτικη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αβάνα (πάνω από 500 χιλιάδες κόσμου), όπου συμμετείχε και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη σοσιαλιστική Κούβα που ξεκίνησε στις 29 Απρίλη. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ήταν η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και συμμετείχαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, και η Δέσποινα Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ υπήρξαν πολύμορφες δραστηριότητες και σειρά συναντήσεων με στελέχη του κόμματος, του κράτους και μαζικών φορέων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πήρε μέρος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση και διαδήλωση για την Πρωτομαγιά, όπου ο κουβανικός λαός γιόρτασε την Ημέρα της Εργατικής Τάξης σαν ημέρα κατά του ιμπεριαλισμού και για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού. Εκεί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, είχε σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους και Β΄ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον κουβανικό λαό, που κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μάχεται για το δίκιο του και το σοσιαλισμό, σημειώνοντας παράλληλα ότι αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους Ελληνες κομμουνιστές, τους προοδευτικούς ανθρώπους και τους λαούς γενικότερα.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC), όπου τιμήθηκαν με το Μετάλλιο του Ηρωα της Εργασίας, από το κράτος και το ΚΚ Κούβας, 38 εργαζόμενοι και 2 κολεκτίβες για την πρωτοποριακή τους δουλειά στη σοσιαλιστική κοινωνία.

Εκτίμηση στο ΚΚΕ

Την Παρασκευή, το ΚΚΕ, στο πρόσωπο της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην αλληλεγγύη και τη στήριξη της Κούβας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί, ύστερα από απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου, με την υπογραφή του Κουβανού Προέδρου Ραούλ Κάστρο. Στην εκδήλωση διαβάστηκε απόφαση του Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP) και μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα.

Το βράδυ της Παρασκευής, η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αναχώρησε για την πόλη Πινάρ Ντελ Ρίο, όπου συναντήθηκε με μέλη των Επιτροπών Υπεράσπισης της Επανάστασης, επισκέφθηκε αγροτικό συνεταιρισμό και άλλους χώρους και είχε συνάντηση με την τοπική οργάνωση και στελέχη του κόμματος.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ έγιναν μια σειρά συναντήσεις, μεταξύ των οποίων με τον Πρόεδρο της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, τον Α΄ Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Χοσέ Ματσάδο Βεντούρα, τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΚ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Φερνάντο Ραμίρες, τον Πρώτο Γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, Χούλιο Μαρτίνες Ραμίρες κ.ά.

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου στην εφημερίδα «Γκράνμα», όργανο της ΚΕ του ΚΚΚ, και την κουβανική τηλεόραση.

Καταγγέλλουν τη ναρκω-εκδήλωση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Ανακοίνωση της Αχτιδικής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

Τη φιέστα της ναρκω-κουλτούρας και της ελεύθερης διακίνησης του χασίς καθώς και τη συγκάλυψη και συνενοχή της Πρυτανείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που κάνει τα «στραβά μάτια» στην πραγματοποίηση στον πανεπιστημιακό χώρο της συγκεκριμένης αντιδραστικής πρωτοβουλίας, καταγγέλλουν η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση -καταγγελία έχει ως εξής:

«Η Αχτιδική Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ καταγγέλλουν τη φιέστα για την ελεύθερη διακίνηση του χασίς που οργανώνουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ύποπτης προέλευσης ομάδες καθώς και διάφοροι άλλοι, μεταξύ των οποίων και οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι διοργανωτές διαφημίζουν την ελεύθερη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καλούν τη νεολαία να υπερασπιστεί τη νομιμοποίηση των δήθεν μαλακών ναρκωτικών.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλουν την Πρυτανεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, η οποία κάνει τα "στραβά μάτια". Ουσιαστικά, με τη συγκάλυψη και συνενοχή της πραγματοποιείται στον πανεπιστημιακό χώρο η συγκεκριμένη αντιδραστική πρωτοβουλία. Καταγγέλλουν, επίσης, την πλειοψηφία του φοιτητικού συλλόγου της σχολής που αποτελείται από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εκλεγμένων κομμουνιστών στο ΔΣ του συλλόγου να επικοινωνήσουν μαζί τους ώστε να υπάρξει καταγγελία, έχουν κρυφτεί αποφεύγοντας έτσι να πάρουν θέση γι' αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τους εργαζόμενους και τους νέους να απορρίψουν τη ναρκω-υποταγή και τη ναρκω-κουλτούρα. Να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά, "μαλακά -σκληρά" και υποκατάστατα».

Πατριδογνωμόνιο
Η φτώχεια στο φως...

Σε κανένα ελληνικό σχολείο κάθε βαθμίδας δε θα βρείτε πουθενά, σύντροφοι, εκείνες τις πληροφορίες του πολιτισμού που αλλάζουν συθέμελα τη ζωή του παιδιού και συνάμα τη θεώρηση του κόσμου. Ετσι, οι λέξεις, όπως επιμένει καιρό τώρα κι ο σ. Λεκάτης στην πρώτη αριστερή σελίδα του καθημερινού «Ριζοσπάστη», έρχονται και χρησιμοποιούνται ως επιλεγμένα όπλα, κρησφύγετα, άλλοθι, μάσκες, δυνάμεις ανέλεγκτες όμως. Χωρίς το πεδίο της γνώσης οικείο και βαθιά ριζωμένη τη μάθηση στην καθημερινή ζωή, πάντα θα ξεφεύγει η κρίσιμη μάζα των ανθρώπων σε δαιδάλους και μονοπάτια της συμφοράς τους. Κι ίσως μάλιστα να οδεύει χαρούμενη και αισιόδοξη στο χαμό με παντιέρα την άγνοια.

Εγραφα πριν από μερικές Κυριακές εδώ στο πολύτιμο πατριδογνωμόνιό μου για τη χρήση της λέξης ακρίβεια, που έρχεται να σκεπάσει τόσες άλλες πολιτικές και οικονομικές έννοιες σκόπιμα, ώστε το αίμα της εργατικής τάξης να μη μυρίζει διεγερτικά για τις συνειδήσεις την Πρωτομαγιά αλλά να καλύπτεται από την αποφορά των εμπορευματοποιημένων ανθέων. Σήμερα θα αγγίξω το υπερόπλο - λέξη φτώχεια. Σ' αυτή τη γλώσσα, τη δικιά μας, την ελληνική, που έχει τη δύναμη της απόλυτης ακρίβειας των εννοιών έτσι ώστε να παραμένει ένα πανίσχυρο εργαλείο και όπλο που τρέμει η άρχουσα τάξη και γι' αυτό το εξουδετερώνει κι όποτε μπορεί το κλέβει, το κρατάει για τον εαυτό της και το συνθλίβει κατά βούληση.

Εσχάτως, βοηθούσης και της «παγκόσμιας (;) κρίσης τροφίμων», που λένε και οι σαλπιγκτές των ΜΜΕ για να διευκολύνουν την επίθεση του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στις μάζες που αντιστέκονται ή εξεγείρονται από απελπισία, «τα όρια της φτώχειας» έχουν γίνει ένα θεόρατο συρματόπλεγμα που φυλακίζει εκατομμύρια ζωές στο απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης του ιμπεριαλισμού.

Τι σημαίνει φτώχεια, λοιπόν, ας το δούμε από μια ξεχασμένη σκοπιά, αφάνταστα αποκαλυπτική, αυτήν της γλώσσας. Η φτώχεια βγαίνει από το αρχαίο πτωχός, που το έχουμε κρατήσει αυτούσιο στη λέξη πτώχευση. Ο πτωχός τώρα προέρχεται από το επίσης αρχαίο ρήμα πτήσσω. Κι εδώ, σύντροφοι, σ' αυτό το πτήσσω, κρύβεται το μέγα μυστικό, η αλήθεια που διαμορφώνει κάθε μορφή πραγματικής πάλης ενάντια στη φτώχεια. Πτήσσω λοιπόν σημαίνει: ζαρώνω από φόβο!!! Αυτή είναι η έννοια της φτώχειας, στη γλώσσα που αλλοιώνεται σκόπιμα με τέτοιο τρόπο ώστε να μη γίνει ποτέ κτήμα λαού και πραγματική κατάκτηση του νου.

Ο φτωχός είναι ο ζαρωμένος από φόβο. Ο συρρικνωμένος άνθρωπος που με τρόμο κοιτάει από κάτω προς τα πάνω και δε βλέπει ποτέ τον ήλιο γιατί τον σκιάζει ο όγκος του εκμεταλλευτή, το όρθιο άφοβο αφεντικό που τρέμει όμως μήπως αλλάξει θέση το πιθάρι των καιρών και χυθούν τα κέρδη του μαζί με τα σκοτάδια στο πηγάδι των διψασμένων για ζωή.

Αν μάθεις νωρίς μια γλώσσα που ταυτίζει τη φτώχεια με τον τρόμο, τότε ξέρεις τον εχθρό σου από κούνια. Ακονίζεις νωρίς τα απαλά σου νύχια και ορθώνεις ανάστημα συνειδητά πολιτικά και μαζικά οργανωμένα. Ξεφεύγεις από τις αναλύσεις μιας αφόρητης καταπιεστικής θεοκρατίας της επικοινωνίας που επιμένει πως και η φτώχεια είναι «φυσικό φαινόμενο» στη «φύση της αγοράς» και ο καπιταλίστας αφεντικό ένας θεός που άμα δεν μπορείς να τον δαγκώσεις του φιλάς το χέρι σαν καλός ρεφορμιστής που πουλάει αλεξικέραυνα για τη φτώχεια σε τιμή ευκαιρίας.

Η ταξική συνείδηση, στους καιρούς της εννοιολογικής πλάνης που ζούμε, όπου το κτήνος λάμπει και ο άνθρωπος ζαρώνει από φόβο, δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς την απαίτηση να εξοπλιστούμε μαζικά και συστηματικά μ' όλες εκείνες τις λέξεις, τις έννοιες, τις γνώσεις που σκοτώνουν το φόβο στη ρίζα του κι ορθώνουν τον άνθρωπο νικητή μεμιάς. Γιατί ο φτωχός θέλουν να επιζεί διαχειριζόμενος την ήττα του...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org