ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΑΟ
Υπάρχει δρόμος νίκης για τον λαό και οδηγεί στη λαϊκή εξουσία

Η νέα πορεία του ΚΚΕ στο λαό, με τον οποίο επιδιώκει να συζητήσει διεξοδικά την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας, πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντασης της επίθεσης σε βάρος του συνόλου των εργατικών λαϊκών συμφερόντων. Οι ίδιες οι συνθήκες υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ, αλλά και ευνοούν το άνοιγμα ενός ουσιαστικού διαλόγου, καθώς υπάρχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία στο λαό από την πολιτική υπέρ των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων ως εσωτερική ανάγκη του συστήματος καταφέρνει συντριπτικά πλήγματα σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόσφατος ο αντιασφαλιστικός νόμος που καρατομεί κατακτήσεις δεκαετιών. Μπροστά η προαναγγελθείσα επίθεση σε εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Σύμφωνα με την έκθεση της «επιτροπής Κουκιάδη», οι επόμενες ανατροπές εστιάζονται στην απελευθέρωση των απολύσεων, στην ενίσχυση της μερικής απασχόλησης, στην αύξηση της κινητικότητας των εργαζομένων, στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, στην παραπέρα εξάπλωση της προσωρινής απασχόλησης (ενοικίαση εργαζομένων), στον περιορισμό των επιδομάτων ανεργίας και προστασίας των ανέργων, στην υποταγή της εκπαίδευσης στο κεφάλαιο και στη μετατροπή των εκπαιδευτικών μονάδων σε «κέντρα διά βίου μάθησης».

Καλπάζουσα είναι η ακρίβεια και καθηλωμένο το λαϊκό εισόδημα, με το οποίο η εργατική λαϊκή οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις ανάγκες της. Ραγδαία η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας. Δεν υπάρχει άνθρωπος του μόχθου, εργάτης, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος που να μην υποφέρει απ' την ασκούμενη πρασινογάλαζη πολιτική. Για το ΚΚΕ τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέτωπα πάλης. Μπήκε μπροστά για την οργάνωση της πάλης με αιτήματα που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Την ώρα που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες υπέγραφαν αύξηση 1 ευρώ και πανηγύριζαν γι' αυτήν, το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις του κινήματος έδιναν τη μάχη στους χώρους δουλειάς, εργάτη τον εργάτη, οργάνωσαν με επιτυχία απεργία στις 16 του Απρίλη, την περιφρούρησαν.

Εγκαιρα το ΚΚΕ ανέδειξε, ενημέρωσε, ανέλαβε πρωτοβουλίες και για μια σειρά άλλες εξελίξεις, οι οποίες διαμορφώνουν ακόμα πιο σκοτεινό σκηνικό για το λαό, καλώντας τον σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Η εγκαθίδρυση προτεκτοράτων του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια. Το ζήτημα με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Οι οξύτατοι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για την ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της. Η υποδαύλιση ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων από ιμπεριαλιστικούς κύκλους.

Συνεχείς ήταν οι παρεμβάσεις του τα τελευταία χρόνια ενάντια στο «ευρωσύνταγμα» αρχικά και στην Ευρωσυνθήκη σήμερα. Ηταν η μόνη δύναμη που κάλεσε το λαό να πει ένα διπλό ενιαίο «όχι» στην Ευρωσυνθήκη και στη «μάνα» της την ιμπεριαλιστική ΕΕ, ανέλαβε την πρωτοβουλία της συζήτησης και ενημέρωσης του λαού για το αντιδραστικό αντιλαϊκό περιεχόμενό της και της συγκέντρωσης υπογραφών για δημοψήφισμα. Αυτό όταν άλλες δυνάμεις, όλες πορευόμενες στον «ευρωμονόδρομο», είτε τη στηρίζουν είτε συνεχίζουν να σκορπούν αυταπάτες, απορρίπτοντας αυτήν την Ευρωσυνθήκη αλλά όχι την ΕΕ, ζητώντας μια άλλη, «κοινωνική», λες και είναι δυνατόν ποτέ απ' αυτήν την ΕΕ να προκύψει κάποια καλύτερη για τους λαούς Συνθήκη.

Οργάνωση της πάλης κατά της πλουτοκρατίας

Η ίδια η πραγματικότητα είναι που θέτει επί τάπητος την ανάγκη της οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων όχι γενικά και αόριστα ενάντια στην πολιτική της ΝΔ, που άλλωστε είναι και πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά ενάντια στην πολιτική της πλουτοκρατίας, ανεξαρτήτως ποιος κάθε φορά την υλοποιεί. Απέναντι σ' αυτήν την ανάγκη άλλες πολιτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τα κάθε είδους φερέφωνα του συστήματος, αντιτάσσουν την ανάγκη μιας άλλης δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος, παρότι γνωρίζουν ότι τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει, ωστόσο αυτή η προπαγάνδα ανταποκρίνεται στο στόχο τους για αποπροσανατολισμό του λαού.

Δεν είναι τυχαίο που απ' την επομένη των εκλογών τα ονόματα αυτών των δυνάμεων παίζουν έντονα στα σενάρια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού, που στόχο έχουν τον εγκλωβισμό δυνάμεων, να ανακοπεί η τάση ριζοσπαστικοποίησης, να σταματήσουν οι θετικές διεργασίες που συντελούνται στη συνείδησή τους. Η παταγώδης διάψευση των συνθημάτων της κεντροαριστεράς σε άλλες χώρες όπου κυβέρνησε και διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία τις υποθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, δεν τους πτοεί απ' το να προτείνουν στο λαό σαν λύση και διέξοδο απ' τα προβλήματά του την αλλαγή της δικομματικής εναλλαγής απ' τη διπολική εναλλαγή.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που όπως και πριν έτσι και μετά τις εκλογές βρέθηκε ξανά μέσα στο λαό, υλοποιώντας ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, μιλώντας του με τη γλώσσα της αλήθειας του δικού του δίκιου. Η πολιτική εξόρμηση ενημέρωσης, συζήτησης με τους ανθρώπους του μόχθου, αντάμωσε με την προσπάθεια έντασης των αγώνων για το Ασφαλιστικό, για το λαϊκό εισόδημα, εκατοντάδες περιοδείες, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται σε όλη τη χώρα.

Στο δρόμο για τη λαϊκή εξουσία η ελπίδα του λαού

Το άνοιγμα αυτό συνεχίζεται και κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα, με τη νέα πορεία του στο λαό, με την πολιτική του πρόταση που είναι εναλλακτική πρόταση καθημερινής, πολύμορφης πάλης με σχέδιο και στρατηγική, πρόταση συμμαχίας με αφετηρία την αντίθεση, την αναμέτρηση με τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

Το ΚΚΕ προσπάθησε στο πλαίσιο αυτής της πορείας να δώσει απαντήσεις στα πιεστικά ερωτήματα του σήμερα, να αναδείξει το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο για αναμονή, είναι επιζήμια η προσαρμογή και ο συμβιβασμός, η ανοχή μιας κατάστασης που διαρκώς φορτώνει στο λαό νέα προβλήματα. Καθαρά είπε στο λαό ότι δεν αρκούν πλέον οι συνηθισμένοι αγώνες. Υπάρχει δρόμος διαφυγής, δρόμος νίκης που θα ανοίξει στο βαθμό που ο λαός γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, αρνηθεί την προσαρμογή, τη συναίνεση, την ανοχή. Στο βαθμό που επιδείξει απειθαρχία και ανυπακοή. Που οργανώσει την αντεπίθεσή του με πείσμα και με σχέδιο.

Το ΚΚΕ δεν παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό, όπως συνήθως το κατηγορούν. Καταθέτει για σήμερα προτάσεις και αιτήματα τεκμηριωμένα απ' την κερδοφορία του κεφαλαίου, τη δράση των μονοπωλίων, την άνοδο της παραγωγικότητας της εργασίας. Ξεκινώντας απ' το αυταπόδεικτο πως ό,τι παράγεται σε αυτόν τον τόπο, ό,τι αναπτύσσεται ως υπηρεσία, προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τον εργαζόμενο λαό.

Αιτήματα απολύτως εφικτά, αν αλλάξουν οι όροι για την ανάπτυξη των αγώνων και όσον αφορά τις μορφές αλλά και το περιεχόμενο των αγώνων. Που μπορεί να είναι αποτελεσματικοί όταν οι εργαζόμενοι στείλουν στη σύνταξη τους κάθε λογής εργατοπατέρες. Τις ηγεσίες που παζαρεύουν πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Οταν επιτευχθεί η οργάνωση κατά κλάδο, η διακλαδική συνεργασία, η ταξική ενότητα με ψυχή, με γνώση, με σχέδιο, που οργανώνει τον αγώνα πριν ο αντίπαλος τολμήσει να σκεφτεί ένα σχέδιο νόμου. Οταν επιτευχθεί η συμμαχία εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Μόνο τότε, όταν ο ταξικός αντίπαλος νιώθει καυτή την ανάσα του εργατικού λαϊκού κινήματος στο σβέρκο του, μπορεί να κάνει παραχωρήσεις που θα είναι μεν προσωρινές, αλλά θα δίνουν ανάσα.

Είναι καιρός πια, ο λαός να κατανοήσει πως δύο δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν: `Η με τα μονοπώλια και την αστική τάξη ή με το λαό και την ταξική πάλη, την κοινωνική συμμαχία των εργατών με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς παραγωγούς, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Τρίτος δρόμος δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει. Καμιά αλλαγή προς όφελός του δε θα δει ο λαός, αν αυτή δεν ισοδυναμεί με ανατροπή στο πολιτικό και το οικονομικό - κοινωνικό επίπεδο και όχι μόνο στο Κοινοβούλιο.

Ο δρόμος αυτός δεν είναι εύκολος. Είναι όμως ευκολότερος απ' αυτόν που καλούν το λαό να βαδίσει, της ανέχειας, της ανασφάλειας. Θα είναι μακρύς, μια συνεχής πορεία της λαϊκής αντεπίθεσης που θα αποσπά κατακτήσεις, θα μειώνει ή θα αμβλύνει τις συνέπειες των ταξικών αντιλαϊκών μέτρων, και στη βάση αυτή θα αποκτά πείρα για το επόμενο και μεθεπόμενο βήμα ως την τελική νίκη. Και νίκη για το λαό θα είναι μόνο η δική του εξουσία, η εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα ανακηρύξει έμπρακτα την κοινωνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, στο εμπόριο, στον τουρισμό, ώστε ο πλούτος που παράγεται να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία.


Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα

«Κέντρο των εξελίξεων δεν είναι η Βουλή. Η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται στην κοινωνία». Το ΚΚΕ θέλει και παλεύει να γίνει ο ίδιος ο λαός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Το πρόγραμμα της πορείας του ΚΚΕ στο λαό συνδυάζει την ένταση των αγώνων, παράλληλα με πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, συνεντεύξεις Τύπου, περιοδείες σε τόπους δουλειάς και μόρφωσης, επαφές με συνεργαζόμενους και άλλους φίλους του Κόμματος.

  • Η δραστηριότητα αυτή κορυφώνεται με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση των ΚΟ του Λεκανοπεδίου, την Πέμπτη 15 Μάη, στην πλατεία Συντάγματος, στις 8.30 το βράδυ, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
  • Θα προηγηθεί, την Τρίτη 6 Μάη, επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στη Λάρισα όπου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Ταχυδρομείου στις 8.30 μ.μ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ