ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΡΙΠΑΛ
«Κενά» για την προέλευση του δηλητηρίου

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο Γκάρι Αϊτκενχεντ, επικεφαλής του βρετανικού στρατιωτικού εργαστηρίου χημικών όπλων στο Πόρτον Ντάουν, παραδέχτηκε χτες βράδυ ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι φτιάχτηκε στη Ρωσία η νευροτοξική ουσία που δηλητηρίασε τον πρώην διπλό πράκτορα Σ. Σκριπάλ και την κόρη του, Γιούλια.

«Κατορθώσαμε να ταυτοποιήσουμε τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok και ότι ήταν στρατιωτικής προέλευσης νευροτοξικός παράγοντας», δήλωσε στο «Sky News», προσθέτοντας: «Δεν έχουμε εντοπίσει την ακριβή πηγή, αλλά χορηγήσαμε τις επιστημονικές πληροφορίες στην κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποίησε στη συνέχεια άλλες πηγές για να συνθέσει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε».

Αργότερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν από την Αγκυρα απαίτησε «εξονυχιστικό έλεγχο» για την υπόθεση δηλητηρίασης του Σ. Σκριπάλ, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Ολεγκ Σιρομολότοφ ξεκαθάρισε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να διακόψει τη συνεργασία με την ΕΕ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας. «Επηρεάζει αναμφίβολα το κλίμα, αλλά κανένας δεν πρόκειται να διακόψει ακόμη τη συνεργασία. Η συνεργασία συνεχίζεται στη Συρία, περιλαμβανομένης και της συνεργασίας με τις ΗΠΑ για τη Συρία μέσω των στρατιωτικών διαύλων. Αλλά το κλίμα γίνεται όλο και πιο σύνθετο», είπε.

Στο μεταξύ, έρευνα της ρωσικής εφημερίδας «Novaya Gazeta» υποστήριξε πως η δηλητηριώδης ουσία, που φέρεται πως χρησιμοποιήθηκε κατά του Σ. Σκριπάλ και της κόρης του, «είχε πουληθεί και περιφερόταν ανά τον κόσμο» από τη δεκαετία του 1990. Επικαλέστηκε μάλιστα δικαστικά έγγραφα από ποινική υπόθεση, που αφορούσε τη δολοφονία, το 1995, του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Ιβάν Κιβελίδη και της γραμματέα του. Ενα από τα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση ήταν ο Ρώσος χημικός Λεονίντ Ρινκ, ο οποίος «δίνει συνεντεύξεις στα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην παρασκευή των δηλητηριωδών ουσιών του συστήματος Novichok», προσθέτοντας ότι «τους Σκριπάλ θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν οι ίδιοι οι Βρετανοί». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν σχολίασε το δημοσίευμα της «Novaya Gazeta», τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει «καμία εφημερίδα ως πρώτη πηγή και ιδιαίτερα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα».

ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΑΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
«Εχουμε πολλά συμφέροντα που μοιραζόμαστε με το Ισραήλ»

Σε μία κίνηση με προφανή στόχο τη σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ και την περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις με το Ιράν, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος στο θρόνο και υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έδωσε εκτενή συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic», στο πλαίσιο της περιοδείας περίπου τριών βδομάδων που πραγματοποιεί από τα μέσα Μάρτη στις ΗΠΑ. Η συνέντευξη, ωστόσο, που δημοσιεύτηκε χτες, δόθηκε πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Λωρίδα της Γάζας υπέρ του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους.

Ο 32χρονος αξιωματούχος τόνισε μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ έχει «δικαίωμα» να διαθέτει το δικό του έθνος - κράτος, όπως και οι Παλαιστίνιοι, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει να προβάλει «καμία ένσταση» εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων στην ύπαρξη του ισραηλινού κράτους. «Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τη δική τους γη», ανέφερε, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία ειρήνης «για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα για όλους και για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις». Πρόσθεσε ότι οι μόνες «ανησυχίες θρησκευτικής φύσης» των Σαουδαράβων αφορούν την τύχη της Πλατείας των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Ακσα, και «τα δικαιώματα των Παλαιστινίων». Σε άλλο σημείο δεν έκρυψε ότι η χώρα του βλέπει το Ισραήλ ως «μεγάλη οικονομία που αναπτύσσεται». «Εχουμε πολλά συμφέροντα που μοιραζόμαστε με το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά, λίγες βδομάδες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι το Ισραήλ είναι «απαραίτητος εταίρος» των σουνιτικών αραβικών χωρών, που έχουν χαράξει πορεία σύγκρουσης με το Ιράν.

Σε άλλο σημείο, αποδοκίμασε τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι οι ιρανικές αρχές πήραν στο χέρι 150 δισ. δολάρια από τα οποία ο ιρανικός λαός δεν είδε «ούτε μία λεωφόρο, ούτε ένα βιομηχανικό πάρκο». Πρόσθεσε ότι ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ «κάνει τον Χίτλερ να φαίνεται καλός».

Διέψευσε ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας χρηματοδότησε τρομοκρατικές οργανώσεις, αν και παραδέχτηκε ότι αυτό το έπραξαν «Σαουδάραβες πολίτες παράνομα». Πρόσθεσε πως το Ισλάμ είναι «θρησκεία ειρήνης» και πως πολέμησε να εδραιωθεί με ένοπλα μέσα σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη επειδή απαγορεύτηκε να διαδώσει το λόγο του Κορανίου. Εκτίμησε πως «κάποτε» θα βελτιωθούν οι σχέσεις με το Κατάρ, εκφράζοντας την ελπίδα το τελευταίο «να μαθαίνει γρήγορα».

ΗΠΑ
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους δρόμους του αγώνα για καλύτερα σχολεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε Κεντάκι και Οκλαχόμα συνέχισαν και χτες τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις τους, διεκδικώντας αύξηση των πολιτειακών και ομοσπονδιακών δαπανών για τα δημόσια σχολεία, αξιοπρεπείς μισθούς, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών.

Το βράδυ της Δευτέρας, χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν σε κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας των πολιτειών τους, δείχνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, έχοντας στο πλάι τους μέρος των γονιών και των μαθητών. Στο Κεντάκι, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το τοπικό κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο τροποποίησης των όρων συνταξιοδότησής τους και με αίτημα τη χρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου.

Στην Οκλαχόμα, όπου πολλοί εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι έχουν πιάσει και δεύτερη δουλειά για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους, όπως για παράδειγμα ως σερβιτόροι σε εστιατόρια, ως οδηγοί σε σχολικά λεωφορεία, η αύξηση των ετήσιων αποδοχών κατά 6.000 δολάρια που προσφέρει η πολιτειακή κυβέρνηση κρίνεται ανεπαρκής, διεκδικώντας αύξηση άνω των 10.000 δολαρίων.

Και στις δύο πολιτείες, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί αναγνώρισαν ότι βγήκαν στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης μετά την επιτυχή έκβαση της απεργίας, διάρκειας εννιά ημερών, που πραγματοποίησαν στις αρχές του περασμένου μήνα σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία της πολιτείας της Δυτικής Βιρτζίνια, που ξεσηκώθηκαν μην αντέχοντας άλλο τη φτωχοποίηση και την καταρράκωση του δημόσιου σχολείου. Μετά από εννιά μέρες, οι εκπαιδευτικοί απεργοί στη Δ. Βιρτζίνια πήραν μισθολογικές αυξήσεις 5% αντί 1%, που είχε προσφέρει αρχικά η πολιτειακή κυβέρνηση, ενώ μειώθηκαν οι αρχικά αυξημένες συνταξιοδοτικές εισφορές τους.

Σε απεργιακό αναβρασμό βρίσκονται αυτές τις μέρες και χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην πολιτεία της Αριζόνα, που επίσης διεκδικούν αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και αξιοπρεπείς μισθούς.

Ας σημειωθεί πως από την καπιταλιστική κρίση του 2008, οι ομοσπονδιακές δαπάνες για τα δημόσια σχολεία ανέρχονται σε λιγότερο από 8,5% κατά μέσο όρο και τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται κατά 45% από κονδύλια της πολιτειακής κυβέρνησης και κατά 45% από τις τοπικές αρχές σε επίπεδο πόλης, κομητείας κ.λπ.

  • Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χτες πως η εξωτερική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ονδούρα και σε άλλες χώρες «κινδυνεύει», εκτός εάν οι χώρες αυτές σταματήσουν ένα «καραβάνι» περίπου 1.200 οικονομικών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που κατευθύνονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί από χτες ο 75χρονος νέος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Εμερσον Μνανγκάγκουα. Στη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, τον ευχαρίστησε για την πολιτική υποστήριξη του Πεκίνου στη χώρα του, διαβεβαιώνοντας για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε επισκέπτεται την Κίνα τέσσερις μήνες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Αυγούστου και προσπαθεί να αυξήσει τις ξένες επενδύσεις, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση της ανεργίας, τον υψηλό τιμάριθμο και την έλλειψη συναλλάγματος.

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις επιχειρήσεις με σκοπό τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτες», κατήγγειλε χτες εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «SOS Mediterranee», στελέχη της οποίας αναγκάστηκαν προ ημερών να διαπραγματευτούν στη μέση της θάλασσας με άνδρες του λιβυκού Λιμενικού, προκειμένου να τους δοθεί η άδεια να σώσουν επιβαίνοντες σε πλεούμενο που κινδύνευε, πριν τελικά να μπορέσουν να περισυλλέξουν ένα μέρος τους.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύνεκρο κυβερνητικό χτύπημα σε μουσουλμανικό σχολείο

ΚΟΥΝΤΟΥΖ.--

Για «σφαγή» μιλούν αυτόπτες μάρτυρες σε επίθεση της αφγανικής Αεροπορίας στην πόλη Κουντούζ του βορειοανατολικού Αφγανιστάν, προχτές το απόγευμα.

Τα αεροπλάνα βομβάρδισαν ένα σχολείο διδασκαλίας του Κορανιού (μαντράσα), όπου η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπήρχαν δεκάδες Ταλιμπάν, και ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, στρατηγός Αμπντούλ Χαμίν Χαμίντι, μίλησε για 72 θανάτους, «όλοι εχθρών».

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, στο σχολείο εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν πάνω από 1.000 άτομα, μαθητές και οικογένειές τους, που επρόκειτο να παρακολουθήσουν ένα είδος «τελετής αποφοίτησης». Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι «τα (σ.σ. κυβερνητικά) ελικόπτερα βομβάρδισαν τις σειρές των μαθητών» και ότι ο χώρος γέμισε διαμελισμένα κορμιά. Από τη μεριά τους, οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχαν στο σημείο δικοί τους πολεμιστές και ανέβασαν τον αριθμό νεκρών και τραυματιών σε 150.

Προς έκδοση ο Καταλανός πρώην Πρόεδρος

Η πρόταση της Εισαγγελίας της Γερμανίας για έκδοση του πρώην Προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 10 μέρες στην Γερμανία, έρχεται να προσθέσει άλλο ένα «επεισόδιο» στο μακρύ «σίριαλ» που ξεκίνησε μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτώβρη 2017, το οποίο φούντωσε την προϋπάρχουσα ενδοαστική αντιπαράθεση. Το δικαστήριο του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, που είναι αρμόδιο να αποφασίσει, έκρινε ότι οι «κατηγορίες της στάσης και υπεξαίρεσης πόρων» που υπάρχουν στο ισπανικό ένταλμα σύλληψης δικαιολογούν τη συνέχιση της φυλάκισης του Πουιτζντεμόντ, επειδή υπάρχει κίνδυνος διαφυγής, ωστόσο η τελική απόφαση για την έκδοση μπορεί να δοθεί έως και σε 60 μέρες.

Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός είχε διαφύγει στο Βέλγιο μαζί με πρώην υπουργούς της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας, αλλά είχε μεταβεί στη Δανία και καθώς επέστρεφε στις Βρυξέλλες μέσω Γερμανίας, συνελήφθη. Για την κατηγορία της «στάσης» μπορεί να του επιβληθεί ποινή 25 χρόνων κάθειρξης. Μέσω των δικηγόρων του αρνείται την κατηγορία, λέγοντας ότι δεν είχε προτρέψει σε βία και υπήρξαν μόνο μεμονωμένα περιστατικά. Μέχρι τώρα, 9 πρώην υπουργοί και στελέχη του λεγόμενου κινήματος ανεξαρτησίας βρίσκονται στη φυλακή, ενώ στη Βουλή κυριαρχεί ένας ετερόκλητος συνασπισμός κομμάτων, η συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία», του νεοφιλελεύθερου Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDCat) του Πουιτζντεμόντ, η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά και η επίσης σοσιαλδημοκρατική «Λαϊκή Ενότητα», που αυτοπαρουσιάζεται ως αντικαπιταλιστική, με 70 στις 135 έδρες, που είναι το λεγόμενο «αυτονομιστικό» μπλοκ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ