ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανεβάζει «στροφές» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Τη σύσταση «να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό», προκειμένου να κλείσει έγκαιρα η 4η «αξιολόγηση», απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας στους υπουργούς του, κατά τη συνεδρίαση χτες του υπουργικού συμβουλίου, κρύβοντας ότι αυτό σημαίνει κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και καλλιεργώντας «κλίμα αισιοδοξίας» για το «τέλος των μνημονίων» που θα συνεχίσουν να ισχύουν για το λαό, για την εποχή της υποτιθέμενης «δίκαιης ανάπτυξης» για λογαριασμό του κεφαλαίου και για τις «διεθνείς συμμαχίες» της χώρας, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει η αστική τάξη και που εμφάνισε λίγο - πολύ ως... προστάτες συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παρουσιάζοντας ως βασικό κυβερνητικό στόχο «την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια, την ασφυκτική επιτροπεία και την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας», ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κάθε μέρα που περνάει, βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους». Την αισιοδοξία του βάσισε στη «δημοσιονομική υπεραπόδοση» και στον «εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών», παραμέτρους που αναγόρευσε σε «σταθερές» για το πέρασμα «στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου», επιβεβαιώνοντας πως μόνη σταθερά στη ζωή του λαού θα παραμείνει η επίθεση διαρκείας στο εισόδημα και τα δικαιώματά του.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε στο εγχώριο κεφάλαιο πως ήταν η δική του κυβέρνηση που αποκατέστησε «την αξιοπιστία της χώρας, όχι μόνο στενά έναντι των δανειστών, αλλά έναντι του συνόλου της διεθνούς κοινότητας, είτε πρόκειται για διεθνείς θεσμούς είτε για οίκους αξιολόγησης και επενδυτές», ότι του εξασφάλισε «τις κατάλληλες ευρωπαϊκές συμμαχίες» για την προώθηση των αξιώσεών του σε επίπεδο ΕΕ και μαζί «μια μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας και αποκατάστασης της κοινωνικής ηρεμίας (...) ένα σημαντικό επίτευγμα που συνέβη επί των ημερών μας».

Για τη διατήρηση του «επιτεύγματος», ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε «επιβράβευση» στο λαό, ισχυριζόμενος πως «είναι βέβαιο ότι η επιβράβευση θα είναι μεγάλη», αν φυσικά σκύψει το κεφάλι αποδεχόμενος και τα νέα μέτρα για το «κλείσιμο» της 4ης «αξιολόγησης», όσα έχουν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν απ' του χρόνου κ.ά.

Αναφερόμενος στις αναγκαίες για το κεφάλαιο «τομές» στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευση για συνταγματική αναθεώρηση, διαβεβαιώνοντάς το επιπλέον ότι θα πρόκειται για μια διαδικασία μέσω της οποίας θα επιδιωχθεί «να επιτευχθούν ή να αναζητηθούν οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις» που θα αναλάβουν να διατηρήσουν την αντιλαϊκή σταθερότητα που απαιτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απέδωσε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στις «εξελίξεις στο εσωτερικό» της Τουρκίας, καθώς και σε «ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη γενικότερη αναδιαμόρφωση των διεθνών σχέσεων». Επικαλούμενος την όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία ως λόγο για την επίσπευση των ευρωΝΑΤΟικών «διευθετήσεων» που «τρέχει» η κυβέρνηση, πρόσθεσε πως «έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Με αυτήν την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης».

Επιμένοντας στην αναγόρευση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή και στην καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού του λαού, καυχήθηκε για την «ομόθυμη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία», που «αποτελεί σημαντική θετική εξέλιξη για τις εθνικές μας θέσεις», υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή και ασφαλής. Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, ισχυρά ερείσματα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Προβληματισμού βεβαίως, αλλά όχι ανησυχίας».

Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας τα καλέσματα συστράτευσης πίσω από τους στόχους της αστικής τάξης στις διεθνείς σχέσεις της, σημείωσε ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη εθνική αποτυχία θα ήταν αυτήν την ώρα να δείξουμε αδυναμία να διαχειριστούμε με ενότητα, νηφαλιότητα και ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα και την όξυνση που παρατηρούμε από τους γείτονές μας», καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση στάση άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης, που «κάνει ζημιά στη χώρα».

Απευθυνόμενος τέλος στην Τουρκία, την κάλεσε να αφήσει τις επιθέσεις και να προχωρήσει «το γρηγορότερο δυνατό σε μια κίνηση καλής θέλησης για την επίσπευση της επιστροφής των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη», χαρακτηρίζοντας άδικη την κράτησή τους.

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Ενημερώσεις και δηλώσεις ενόψει νέας συνάντησης

Στις 12 Απρίλη προγραμματίζεται να γίνει η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια το παζάρι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας ώστε να ξεκλειδώσουν η ένταξή της στο ΝΑΤΟ αλλά και ευρύτερα ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οπως αναφέρουν, εξάλλου, σκοπιανά ΜΜΕ, ακολούθως, και αν υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θα «αναλάβουν» οι ίδιοι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, χτες στην Αθήνα, ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, συνέχισε τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο θέμα, προχωρώντας σε συναντήσεις με την Φ. Γεννηματά και τον Β. Λεβέντη, ενώ επίκειται και συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο. Σημειωτέον, από πλευράς Κινήματος Αλλαγής διαχέεται ότι θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στη Βουλή, όταν φέρει εκεί το θέμα η κυβέρνηση, με βάση τη θέση του για σύνθετη ονομασία «erga omnes» (έναντι όλων) και με «νομικές δεσμεύσεις» για την απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», δήλωσε «σταθερά συγκρατημένα αισιόδοξος», καθώς «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας αλλά από την άλλη δεν έχουμε με κανέναν τρόπο την συμφωνία στο τσεπάκι μας γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες από την άλλη πλευρά. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους και για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει οι υποχωρήσεις να γίνουν κυρίως από κει γιατί εμείς τις έχουμε ήδη κάνει».

Στα, δε, Σκόπια και καθώς ο σχεδιασμός, γενικά, που προωθείται, είναι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη λυκοσυμμαχία, σε αντιπαράθεση με σχεδιασμούς της Ρωσίας για την ευρύτερη περιοχή, ο λεγόμενος εθνικός συντονιστής για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ, Μ. Πενταρόφσκι, είπε χτες πως το ερώτημα δεν είναι αν η χώρα του έχει εναλλακτικές απέναντι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αν αυτές οι εναλλακτικές έχουν «αρκετή» ποιότητα...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Αποφάσισε την άμεση κάλυψη «λειτουργικών κενών»

Στην άμεση κάλυψη λειτουργικών αναγκών των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την απόρρητη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής που έγινε την περασμένη Δευτέρα 2/4.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, οι αρχηγοί του ΓΕΣ και άλλοι.

Σύμφωνα με αυτές τις διαρροές, στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι η «εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα» επιβάλλει «fast track» διαδικασίες για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων.

Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η εκταμίευση 55 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μεταφορικών πολεμικών αεροσκαφών «C- 130» και «C-27», ενώ η μεγαλύτερη συζήτηση έγινε για την άμεση έγκριση δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ, ποσό που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη σοβαρών αναγκών. Για παράδειγμα αναφέρθηκε, σύμφωνα πάντα με όσα έχουν διαρρεύσει, ότι είναι πρώτης προτεραιότητας η αναβάθμιση των 85 μαχητικών αεροσκαφών «F-16», αλλά και των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Οι ίδιες διαρροές αναφέρουν ότι έγινε διεξοδική συζήτηση και για το πρόγραμμα αγοράς γαλλικών φρεγατών.

Υπέρπτηση και εμπλοκές

Υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι πραγματοποίησε λίγο πριν από τις 11 χτες το πρωί ένα τουρκικό «F-16», καθώς η Αγκυρα διατηρεί αμείωτη την έμπρακτη αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στις 10.55 π.μ. το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος εισήλθε στο FIR Αθηνών και στις 10.56 π.μ. εκτέλεσε υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι, περίπου στα χίλια μέτρα από το έδαφος (3.200 πόδια). Στις 11.10 π.μ., το τουρκικό «F-16» εξήλθε του FIR Αθηνών. Συνολικά χτες, 6 οπλισμένα τουρκικά «F-16», ένα κατασκοπευτικό «CN-235» και ένα ελικόπτερο προχώρησαν σε 26 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, ενώ σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ σημειώθηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνη η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο:

«Η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας στο λαό, επαναλαμβάνοντας τα χιλιοειπωμένα κλισέ περί "ανάκαμψης των δεικτών" και "ισχυρών διεθνών συμμάχων", θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν επικίνδυνη, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να κρύψει ότι στο μεν πεδίο της οικονομίας η ολοκλήρωση του προγράμματος θα συνοδευτεί με την εφαρμογή παλιών και νέων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, ενώ στα λεγόμενα "εξωτερικά" θέματα η αναβάθμιση της συμμετοχής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή δεν αποτελεί ούτε προστασία για το λαό ούτε "ασπίδα" απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ