ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης»

Στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που προωθεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, καθώς και στο ζήτημα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), αναφέρεται με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» στη ΔΕΗ.

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι με την πώληση λιγνιτικών μονάδων η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί «άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο στο στρατηγικό στόχο της ΕΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας», συνεχίζει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας «από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και λοιπών προθύμων». Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε και σε ουσιαστική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Καθώς μάλιστα για τη μητρική ΔΕΗ, έχει αποφασιστεί «η μείωση της παραγωγής και της εμπορίας έως 50% μέχρι το τέλος του 2019 (...) είναι βέβαιο ότι στην επόμενη "αξιολόγηση" θα έρθει η σειρά των υδροηλεκτρικών μονάδων (...). Στο απυρόβλητο δεν θα μείνει ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχει έτοιμη Οδηγία από την ΕΕ που προβλέπει καταρχήν τον τεμαχισμό και στη συνέχεια την ιδιωτικοποίησή του».

Αυτή η πολιτική, επισημαίνει η «Αγωνιστική Συνεργασία», θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και έτσι «η πρόσβαση στο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος θα γίνει απρόσιτη για ακόμα πιο πολλούς». Για τους εργαζόμενους του κλάδου «θα έρθουν νέες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, μέσω της σύνδεσης του μισθού με την "αξιολόγηση", ενώ οι απολύσεις θα έρχονται πιο κοντά με την εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος».

Να διεκδικήσουμε ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους

Στη συνέχεια, η ανακοίνωση αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις της Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) με τη διοίκηση της ΔΕΗ για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (η προηγούμενη έληξε στις 28/2/2018). Οπως επισημαίνει, η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΕΑΜΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) «δεν κάνει τίποτε άλλο παρά: Να επικαιροποιεί πρώτα από όλα όλες τις μνημονιακές διατάξεις που (...) προβλέπουν αυτόματο "κόφτη" (δηλαδή νέες μειώσεις) όταν το μισθολογικό κόστος ξεπερνάει το 65% όσων ίσχυαν στο τέλος του 2009, σύμφωνα με το νόμο 4024/11 που επέβαλε τις τεράστιες περικοπές στους μισθούς μας. Να προτείνει την πρόσθετη ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση, κάνοντας τους εργαζόμενους πελάτες στα γεράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών» κ.ά.

Και προσθέτει: «Η διορισμένη, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διοίκηση της ΔΕΗ έχει συμφωνήσει ουσιαστικά σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο άλλωστε είναι ανώδυνο και ανέξοδο (...). Ολα αυτά όμως θα γίνουν αφού πρώτα δεχτούμε, όπως λέει, τον νέο τρόπο "αξιολόγησης" και τον νέο πειθαρχικό έλεγχο, που σημαίνει ότι όλο και λιγότεροι συνάδελφοι θα αξιολογούνται θετικά προκειμένου να εξελιχθούν μισθολογικά, ενώ όλο και περισσότεροι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με την αυθαιρεσία του διευθυντικού δικαιώματος και με διαδικασίες fast track θα τιμωρούνται».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν: Η ΣΣΕ να περιλαμβάνει πραγματικές αυξήσεις για όλους, που θα καλύπτουν μέρος έστω των τεράστιων απωλειών που είχαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του ομίλου, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Ουσιαστική αντιμετώπιση ζητημάτων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και εργολαβικούς. Οχι στις νέες μειώσεις μέσω της σύνδεσης μισθού - νέου τρόπου «αξιολόγησης». Οχι στον νέο πειθαρχικό έλεγχο με την παράλληλη εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος και της τρομοκρατίας κ.ά.

Καλεί τους εργαζόμενους «να αμφισβητήσουμε και να συγκρουστούμε με την πολιτική της "απελευθέρωσης" της ηλεκτρικής ενέργειας (...) Να διεκδικήσουμε ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή, εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα λειτουργεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων».


ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΕ να παλέψουν για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

Τα παζάρια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (πλειοψηφίες διοικήσεων ΕΣΗΕΑ - ΕΣΠΗΤ) με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης, για τους όρους αμοιβής και τις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων στα δημόσια ΜΜΕ, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους σε αυτά, με οργάνωση και αγώνα να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, από τις συναντήσεις των προεδρείων των δύο σωματείων με τον γγ Ενημέρωσης, «σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση - για "διαβούλευση" - του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας και του οργανογράμματος στην ΕΡΤ, αποκαλύπτονται οι προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την οικοδόμηση ενός ακόμα πιο αυταρχικού μηχανισμού "ενημέρωσης" που θα υπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού, εντέλει της τάξης που κυριαρχεί και κατέχει τα κλειδιά της οικονομίας, ενώ ανοίγει ακόμη πιο διάπλατα το δρόμο της παράδοσης τομέων της λειτουργίας της ΕΡΤ στις ιδιωτικές εταιρείες».

Και υπογραμμίζει: «Η "νέα ΚΥΑ" που παζαρεύει, μακριά από τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, η κυβερνητική - εργοδοτική πλειοψηφία στην ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΠΗΤ, είναι στην πραγματικότητα το "φύλλο συκής" που επιχειρεί να συγκαλύψει τη διολίσθηση προς το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με όλες τις μεγάλες απώλειες από την πολιτική αφαίρεσης δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής σε όφελος του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, με τον Κανονισμό καθιερώνουν την "αξιολόγηση", με αντεργατικά κριτήρια που στοχεύουν στην άκρατη εντατικοποίηση της δουλειάς και στην πλήρη υποταγή των εργαζομένων στη δημιουργία μιας ΕΡΤ κομμένης και ραμμένης στα μέτρα που υπηρετούν τις απαιτήσεις κράτους και κυβερνήσεων στην ενημέρωση (...) Ταυτόχρονα, με την κυριαρχία του διευθυντικού δικαιώματος, των μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, της διαχείρισης προσωπικού, από τον Κανονισμό, πάνε να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό - αυταρχικό καθεστώς στο χώρο δουλειάς και την εμπέδωση και διεύρυνση της εργασιακής ζούγκλας στα δημόσια μέσα, όπου μέχρι σήμερα "ζουν και βασιλεύουν" διαφορετικές σχέσεις εργασίας, διαφορετικά μισθολόγια, ενώ αυξάνονται η παράδοση τομέων της ΕΡΤ σε εργολάβους και η παραγωγή έργου, καλλιτεχνικού και άλλου, σε ιδιωτικές εταιρείες, με όλες τις αρνητικές συνέπειες σε περιεχόμενο και ποιότητα, λόγω υποβάθμισης, για να υπηρετεί και η ΕΡΤ τη διαμόρφωση υποταγμένων στο σύστημα λαϊκών συνειδήσεων».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει πως σε κατηγοριοποίηση και διαχωρισμούς των εργαζομένων οδηγεί και η διαβάθμισή τους με βάση το πτυχίο, ενώ «η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης στην ΕΣΗΕΑ για ΚΥΑ με αυξήσεις είναι παγίδα, αφού εδραιώνει όλες τις απώλειες».

Γι' αυτό, υπογραμμίζει, «είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και αγωνιστική δράση για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των αυταπατών και των εκβιαστικών διλημμάτων που προβάλλουν οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια, στην ηττοπάθεια, στο συμβιβασμό, στους "διαλόγους" με τους σφαγείς τους, τα παζάρια για το τι θα χάσουν και πώς, όταν η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει πως κάθε υποχώρηση και "διαπραγμάτευση" με την αντιλαϊκή πολιτική τροφοδοτεί την αγριότητά της».

Προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο, που βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτά που παζαρεύουν οι πλειοψηφίες, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, που να τείνουν στην αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κ.ά. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα το καθήκον του αγώνα των εργαζομένων στα δημόσια ΜΜΕ «για ολόπλευρη και ουσιαστική επιμόρφωση, ποιοτική ψυχαγωγία και έγκυρη ενημέρωση, με ίση προβολή όλων των κομμάτων και προβολή της δράσης και των αγώνων όλων των εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών - λαϊκών φορέων. Καμιά προβολή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, πάλη ενάντια στον εθνικισμό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ