ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ

Καταγγελία για την υπογραφή της άθλιας «ΕΓΣΣΕ» και την απροκάλυπτη στήριξη στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - μεγαλοεργοδοσίας

Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ
Το γιγαντοπανό που αναρτήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν χτες το πρωί Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ) για την υπογραφή που έβαλε «στα μουλωχτά» στη λεγόμενη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, «δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης, του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Ετσι υπονομεύουν τη διεκδίκηση κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση», όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που έβγαλε το ΠΑΜΕ λίγο μετά την έναρξη της κινητοποίησης.

Στην πρόσοψη του κτιρίου της ΓΣΕΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάρτησαν γιγαντοπανό που ανέγραφε «Αυξήσεις σε μισθούς - Συντάξεις - Συλλογικές Συμβάσεις. Κανείς κάτω από 751 Ευρώ», πραγματοποιώντας την ίδια ώρα συγκέντρωση στον πεζόδρομο που βρίσκεται στο πλάι του κτιρίου, στην οδό Αινιανού.

Οι εργαζόμενοι κόλλησαν στην είσοδο μια επιγραφή που αποδίδει πιστά το ρόλο που έχουν προσδώσει οι εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ: «Γενική Ενωση Εργοδοτών Ελλάδας». Ακόμα πετάχθηκαν τρικάκια, όπου απεικονίζονταν σε σκίτσο οι θιασώτες του «κοινωνικοεταιρισμού».

Συνυπογράφουν όλη την αντεργατική αθλιότητα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου

Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της παρέμβασης
Από τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της παρέμβασης
Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, όπου ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε τα εξής:

«Η σημερινή μας συμβολική κατάληψη γίνεται από τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα που ανήκουν στη δύναμη του ΠΑΜΕ. Θέλουμε να ενημερώσουμε την εργατική τάξη της χώρας μας για την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όλων των αποχρώσεων, ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), να βάλει την υπογραφή της κάτω από ένα κείμενο που το ονομάζει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το κείμενο αυτό είναι κατά παραγγελία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοξενοδόχων. Ενσωματώνει όλη την αθλιότητα των 586 ευρώ και των 511 για τη νεολαία.

Αποτελεί τον κοινό στόχο του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων του, των ανθρώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ το κάνει αυτό την ώρα που η κυβέρνηση, υλοποιώντας όλες τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, χτυπάει το δικαίωμα στην απεργία, στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Την ώρα αυτή, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δηλώνει χωρίς καμιά τσίπα ότι οι αγώνες δεν τραβάνε, η απεργία έφαγε τα ψωμιά της και κάνει βήματα παραπέρα στην υποταγή, το συμβιβασμό, υμνώντας το "διάλογο". Ξορκίζουν τους αγώνες, την ταξική πάλη, όπως έκανε ο αλήστου μνήμης Λάσκαρης που κατάργησε την πάλη των τάξεων.

Η υπουργός Εργασίας... Αντουανέτα Αχτσιόγλου, με τους προέδρους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, στο τρικάκι που πετάχτηκε κατά τη συμβολική κατάληψη
Η υπουργός Εργασίας... Αντουανέτα Αχτσιόγλου, με τους προέδρους του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, στο τρικάκι που πετάχτηκε κατά τη συμβολική κατάληψη
Το κάνει αυτό την ώρα που είναι σε εξέλιξη σημαντικές κινητοποιήσεις σε κλάδους από τις Ομοσπονδίες τους. Απεργιακοί αγώνες στους οικοδόμους, στους ηθοποιούς, στους μουσικούς, σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, στο Φάρμακο. Ετσι υπονομεύουν τον αγώνα, την προσπάθεια των εργαζομένων να βγουν από την αθλιότητα των 586 ευρώ, από τη μαύρη εργασία, από την απληρωσιά, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.

Την ίδια ώρα, ζητωκραυγάζει για τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη, που είναι όπως λέει υπέρ των εργαζομένων, όταν είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα και ξεσπούν αγώνες των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, σφιχταγκαλιάζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ και τις υπόλοιπες ενώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, για το "εθνικό σχέδιο", στο οποίο όλοι πρέπει να υποταχτούμε, να σηκώσουμε μανίκια για την ανάπτυξη με μισθούς και μεροκάματα φτώχειας των 586 ευρώ, της κατάργησης της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, της γενίκευσης της μερικής απασχόλησης, της ανασφάλιστης εργασίας.

Γι' αυτό και όπως θα είδατε, δώσαμε στη ΓΣΕΕ νέο τίτλο: Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας. Θέλουν, λέει, να σωθεί ο θεσμός. 100 χρόνια τον θάβουν, τον ξηλώνουν σιγά - σιγά. Τώρα λοιπόν έρχονται μαζί με την εργοδοσία και την κυβέρνηση να θάψουν το σώμα της ΕΓΣΣΕ.

Η νέα επιγραφή αποδίδει πιστά το ρόλο που έχουν προσδώσει οι εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ...

Eurokinissi

Η νέα επιγραφή αποδίδει πιστά το ρόλο που έχουν προσδώσει οι εργατοπατέρες στη ΓΣΕΕ...
Η υπογραφή αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τη στήριξη που έδινε στα χρόνια της κρίσης στις κυβερνήσεις, στα μνημόνια και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους που τσάκισαν τη ζωή μας.

Να πετάξουμε τη θηλιά του εργατοπατερισμού

Αυτή η ηγεσία που θέλει να λέγεται ότι εκπροσωπεί την εργατική τάξη, οι εργατοπατέρες, θρέφονται από την αδράνεια, από τις νοθείες που τους κρατούν όρθιους. Εμφανίζονται την ώρα που ξεσπούν αγώνες για να βάλουν εμπόδια, να τους σταματήσουν.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστές να σκεφτούν, να προβληματιστούν.

Τι σόι σύμβαση είναι αυτή που με την υπογραφή των εκπροσώπων υποτίθεται των εργαζομένων θα ζουν στη φτώχεια, την εξαθλίωση;

Τι σόι σύμβαση είναι αυτή που καταργεί τη σταθερή και μόνιμη δουλειά; Τι σόι σύμβαση είναι αυτή που καταργεί τις τριετίες;

Τι σόι σύμβαση είναι αυτή που καταργεί αρκετά άλλα επιδόματα που υπήρχαν;

Τι σόι σύμβαση είναι αυτή που μας γυρνάει πίσω πριν το 1955, που δεν υπήρχε κανένα συγκροτημένο δικαίωμα των εργαζομένων;

Εξαπάτησαν τους εργαζόμενους ακόμα και τους συνδικαλιστές που είναι μαζί τους, γιατί πριν λίγο καιρό στις αποφάσεις της διοίκησης αλλά και στα έγραφα προς τους εργοδότες έγραφαν για 751 ευρώ κατώτερο μισθό. Κορόιδευαν και έριχναν "στάχτη στα μάτια", γιατί είχαν ήδη συμφωνήσει κρυφά και σε δείπνο με τα συνεταιράκια τους εργοδότες. Να γιατί είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να πετάξουν από το σβέρκο τους τη θηλιά του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, της εργατικής αριστοκρατίας, του εργατοπατερισμού.

Οργάνωση και αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει

Eurokinissi

Καλούμε τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές που μπορεί να μην συμφωνούμε σε πολλά μαζί, να αλλάξουν πορεία, να σκεφτούν ότι αυτή η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ κάνει ζημιά στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Να συμπορευτούν με τα 535 Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που διεκδικούν: Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που τσακίζουν μισθούς και μεροκάματα. Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Να επανέλθει με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, να μαζικοποιήσουν τα συνδικάτα, να πάρουν ενεργά μέρος στις αγωνιστικές διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για μια ζωή που μας αξίζει».

Απύθμενο θράσος...

Με απύθμενο θράσος, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ βγήκε με ανακοίνωσή της να πει ότι με τη χτεσινή συμβολική κατάληψη των γραφείων της Συνομοσπονδίας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ «επιχείρησαν για μια ακόμα φορά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, προσφέροντας υπηρεσίες στην κυβέρνηση, αφού έχουν αναγάγει σε εχθρούς τους ίδιους τους εργαζόμενους»!

Αυτοί που πριν από μόλις μια βδομάδα υπέγραψαν ξανά μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις το αίσχος του κατώτατου μισθού των 586 και 511 ευρώ μεικτά, το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχουν το θράσος να κατηγορούν για... «υπηρεσίες στην κυβέρνηση» αυτούς που τους ξεσκεπάζουν! Αυτοί που αρνήθηκαν να κηρύξουν απεργία ακόμα και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφιζε τον αντιαπεργιακό νόμο, αυτοί που καταψήφισαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για απεργία για τις Συλλογικές Συμβάσεις και πήγαν λίγο μετά στα μουλωχτά να βάλουν αυτήν την επαίσχυντη υπογραφή, έχουν το θράσος να παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων!

Τους τσούζει, γιατί η απροκάλυπτη στήριξη που παρέχουν στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του έχει και ένα κόστος: Είναι πολύ περισσότεροι πλέον οι εργαζόμενοι που τους έχουν πάρει χαμπάρι, η γύμνια τους αποτυπώνεται... στη μοναξιά της εξέδρας όποτε κάνουν απόπειρα να οργανώσουν μια συγκέντρωση. Η χτεσινή συμβολική κατάληψη από το ΠΑΜΕ δίνει τον τόνο: Η δικαιολογημένη απαξίωση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού από τους ίδιους τους εργαζόμενους πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, να πάρει χαρακτήρα αποφασιστικής καταδίκης του μέσα σε κάθε συνδικάτο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να εκφραστεί με την αλλαγή των συσχετισμών, την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ