ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Αντιπαράθεση για το καθεστώς του Γιβραλτάρ

Από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου συμμετείχε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ (αριστερά) Μπ. Τζόνσον

Copyright 2017 The Associated

Από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου συμμετείχε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ (αριστερά) Μπ. Τζόνσον
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από την Ιορδανία, όπου βρέθηκε χτες για επίσημη επίσκεψη, απέρριψε, γελώντας, το ενδεχόμενο «πολεμικής αναμέτρησης» με την ΕΕ με αφορμή το καθεστώς του Γιβραλτάρ, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η ίδια επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους και την ανησυχία που δημιούργησαν, κυρίως στην κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου Γιβραλτάρ (που είναι βρετανική κτήση), οι προχτεσινές δηλώσεις του πρώην αρχηγού του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος, Μάικλ Χάουαρντ. Ο Χάουαρντ δήλωσε πως η Μέι θα πάει «σε πόλεμο» με τους Ισπανούς για να υπερασπιστεί το Γιβραλτάρ, όπως είχε κάνει το 1982 μία άλλη Βρετανίδα πρωθυπουργός, η Μάργκαρετ Θάτσερ, για να υπερασπιστεί τα Νησιά Φόκλαντς από την Αργεντινή.

Νωρίτερα, και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σημείωσε πως δεν μπορεί να μεταβληθεί το καθεστώς του Γιβραλτάρ χωρίς την συγκατάθεση του Ηνωμένου Βασιλείου και της κυβέρνησής του. Ολα ξεκίνησαν από μια αναφορά του «οδικού χάρτη» της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω στον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει η Ισπανία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Στις κατευθυντήριες γραμμές διαπραγμάτευσης αναφέρεται επακριβώς: «Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει την Ενωση, δεν θα ισχύει στο έδαφος του Γιβραλτάρ καμία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, δίχως να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Βασίλειο της Ισπανίας και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι Αρχές του Γιβραλτάρ, ερμηνεύοντας αυτή την αναφορά, εκτίμησαν ότι πρόκειται για αναβάθμιση του ρόλου της Ισπανίας (που διεκδικεί εμμέσως την κυριότητα μιας στρατηγικής περιοχής που βρίσκεται στα σύνορά της), ώστε να μπορεί ενδεχομένως να ασκήσει βέτο απέναντι στη διαμόρφωση του μελλοντικού καθεστώτος σχέσεων του Γιβραλτάρ με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ, Φάμπιαν Πικάρντο, κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να αφαιρέσει από το σχέδιο διαπραγμάτευσης της ΕΕ για το Brexit την αναφορά στο Γιβραλτάρ, κατηγορώντας τον πως συμπεριφέρεται σαν «απατημένος σύζυγος που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα παιδιά σαν διαπραγματευτικά χαρτιά». Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της Ισπανίας πως συμπεριφέρεται σαν «νταής» και πως προσπαθεί «να τρομοκρατήσει» το Γιβραλτάρ, με την ανοχή της ΕΕ. Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει το καθεστώς των σχέσεων με την ΕΕ να γίνει «διαπραγματευτικό όπλο» στα παζάρια για το Brexit.

Οι έντονες δηλώσεις από Γιβραλτάρ και Λονδίνο ενόχλησαν τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις, που εξέφρασε την κατάπληξη της ισπανικής κυβέρνησης «από τον τόνο των δηλώσεων που έρχονται από τη Βρετανία, μία χώρα γνωστή για την αυτοκυριαρχία της». Εντούτοις, αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί δικαιώματος βέτο σχετικά με το Γιβραλτάρ, αρκούμενος μόνο να προσθέσει πως βλέπει «πολύ θετικά» τη στάση της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επισήμανε πως η Κομισιόν υιοθετεί την στάση του «διαλόγου και της συνεργασίας», γιατί με αυτόν τον τρόπο διαχειρίζεται τις υποθέσεις της.

  • Η βρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε πέντε άτομα ηλικίας από 20 έως 24 ετών για «ρατσιστική και βάναυση επίθεση» σε βάρος 17χρονου Κούρδου από το Ιράν. Ο έφηβος υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από συμμορία ανδρών και γυναικών, περίπου 30 ατόμων, ενώ περίμενε σε στάση λεωφορείου κοντά σε παμπ στο Κρόιντον της Αγγλίας. Ο άτυχος νέος αναρρώνει στο νοσοκομείο και η κατάστασή του κρίνεται κρίσιμη αλλά σταθερή.
ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ζητούν αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας

«Η Ρωσία θα μπορούσε να διεξάγει μια επίθεση στις χώρες της Βαλτικής με 24ωρη προειδοποίηση, περιορίζοντας τη δυνατότητα του ΝΑΤΟ να απαντήσει, παρά τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή», αναφέρεται στη χτεσινή ετήσια αξιολόγηση απειλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Λιθουανίας. Η ρωσική στρατιωτική «αναβάθμιση» περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη Su-30, καθώς και πυραυλικά συστήματα που μετατρέπουν τα πλοία σε στόχους σχεδόν σε κάθε σημείο της Βαλτικής Θάλασσας.

«Αυτό είναι ένα σήμα για το ΝΑΤΟ να βελτιώσει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων», είπε ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας, Ραϊμούντας Καρόμπλις, και πρόσθεσε: «Ο χρόνος αντίδρασης του ΝΑΤΟ δεν είναι όσο γρήγορος θα θέλαμε».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Σπεκόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς ως μια επίδειξη αντιρωσικού αισθήματος.

ΣΕΡΒΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Νικητής ο Βούτσιτς με 55,1%

Ο νικητής των εκλογών

Copyright 2017 The Associated

Ο νικητής των εκλογών
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Προωθώντας τα συμφέροντα της σερβικής αστικής τάξης στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής παράλληλης συνεργασίας και με τη Ρωσία και με την ΕΕ, ο νικητής των προχτεσινών σερβικών προεδρικών εκλογών (και έως πρότινος πρωθυπουργός) Αλεξάνταρ Βούτσιτς πήρε χτες συγχαρητήρια, με διαφορά λίγης ώρας, από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ευχαριστώντας την Α. Μέρκελ και τον Β. Πούτιν, τους οποίους συνάντησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο νέος Πρόεδρος εκτίμησε πως «οι εκλογές έδειξαν ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των Σέρβων συμφωνεί με τη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας, ενώ διατηρούμε στενές σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία».

Ο 47χρονος πολιτικός εξελέγη από τον πρώτο γύρο, παίρνοντας το 55,1% των ψήφων του 54,6% του εκλογικού σώματος που προσήλθε στις κάλπες. Δεύτερος ήρθε ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος και ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σάσα Γιάνκοβιτς με 16,27%, τρίτος ο νεαρός κωμικός - φοιτητής Επικοινωνίας Λούκα Μαξίμοβιτς με 16%, τέταρτος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς με 5,6% και πέμπτος ο αρχηγός του εθνικιστικού «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος» Βόισλαβ Σέσελι με 4,47%.

Ο Βούτσιτς αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στα τέλη Μάη. Ωστόσο δεν θα περιοριστεί μόνο στον εθιμοτυπικό ρόλο του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, αφού θεωρείται σίγουρο πως θα ελέγχει και την κεντρική εξουσία μέσω του κυβερνώντος «Προοδευτικού Κόμματος», του οποίου είναι αρχηγός.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα δημοσκόπηση με τον Μακρόν μπροστά

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα δημοσκόπηση (που έκανε το ινστιτούτο BVA) για τις προεδρικές εκλογές του Απρίλη εμφανίζει τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Ολάντ - Βαλς, Εμανουέλ Μακρόν, να προπορεύεται, συγκεντρώνοντας το 25% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, έναντι 24% της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν.

Πάντως, Μακρόν και Λεπέν εμφάνισαν πτώση κατά μία μονάδα στα ποσοστά τους, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν, εμφανίστηκε ενισχυμένος κατά δύο μονάδες, συγκεντρώνοντας συνολικά 19%. Επίσης, ο «ανεξάρτητος» Ζαν-Λικ Μελανσόν (πρώην επικεφαλής του «Μετώπου της Αριστεράς», όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας), συγκεντρώνει 15%.

Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, 4 στους 10 ερωτηθέντες είτε δεν μπορούσαν να απαντήσουν τι θα ψηφίσουν, είτε είπαν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν γνώμη μέχρι τις εκλογές.

Πάντως, το 63% όσων λένε πως θα στηρίξουν Μακρόν δηλώνει σίγουρο για την απόφασή του, ποσοστό που για τη Λεπέν φτάνει το 81%.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των ευρύτερων διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας είναι πως ο Μακρόν συναντήθηκε με τον στενό συνεργάτη του πρώην Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, Κριστιάν Εστροζί, ο οποίος ανήκει σε στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που έχουν ζητήσει την αποχώρηση του Φρανσουά Φιγιόν. «Είμαστε υπεύθυνοι για τα συμφέροντα της Γαλλίας και ανησυχούμε γι' αυτά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Εστροζί.

Από την άλλη μεριά, η Λεπέν δήλωσε από το Μπορντό ότι η Γαλλία βρίσκεται «στο έλεος ενός νομίσματος που έχει προσαρμοστεί στη Γερμανία και όχι στη δική μας οικονομία. Το ευρώ μοιάζει περισσότερο με μαχαίρι καρφωμένο στα πλευρά μας για να μας εξαναγκάσουν να πάμε εκεί που άλλοι θέλουν εμείς να πάμε», ενώ μεταξύ άλλων συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε η Γαλλία να είναι ανοιχτή σε όλες τις εμπορικές και ανθρώπινες ροές, χωρίς προστασία και σύνορα».

ΑΡΜΕΝΙΑ
Πρωθυπουργός ο νυν Πρόεδρος

Το φιλελεύθερο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Αρμένιου Προέδρου Σερζ Σαρκισιάν κέρδισε με 49,15% τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, με την αποχή να φτάνει το 40%. Ηταν οι πρώτες εκλογές μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος που εγκρίθηκε το 2015 για αλλαγή από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό σύστημα. Η αντιπολίτευση, που βλέπει στη συνταγματική αναθεώρηση έναν τρόπο ώστε ο αρχηγός του κράτους να διατηρήσει τον έλεγχο που ασκεί στη χώρα, διατύπωσε κατηγορίες για νοθεία.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, υπό τον επιχειρηματία Γκαγκίκ Τσαρουκιάν, λαμβάνει από την πλευρά του ποσοστό 27,37% και «σήκωσε» στην εκστρατεία του τα ζητήματα της «κακής διαχείρισης» και της «διαφθοράς».

Δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το «Elk» και το εθνικιστικό «Ντασνακτσουτιούν», εξασφάλισαν 7,78% και 6,58% αντίστοιχα, υπερβαίνοντας το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδό τους στη Βουλή των 105 εδρών.

Πάντως η χώρα, που διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, βρίσκεται σε αντιπαράθεση για χρόνια με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια σύγκρουση που σχετίζεται με τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και της Μαύρης Θάλασσας, για τον ενεργειακό της πλούτο και τη γεωστρατηγική της θέση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ