ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
«Τρομοκρατική επίθεση» εξετάζουν οι αρχές

Λίγο μετά τη φονική έκρηξη
Λίγο μετά τη φονική έκρηξη
Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 τραυματίστηκαν από έκρηξη που συγκλόνισε χτες το μεσημέρι το Μετρό της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ), στη Ρωσία. Η έκρηξη συνέβη σε συρμό που πλησίαζε το σταθμό της πλατείας Σενάια, κοντά στο κέντρο της πόλης, και προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό που περιείχε αιχμηρά αντικείμενα και είχε τοποθετηθεί μέσα στο τρένο. Γι' αυτό και οι Αρχές από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για πιθανότερο σενάριο αυτό της «τρομοκρατικής επίθεσης». Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας χαρακτήρισε αργότερα το απόγευμα και επίσημα την έκρηξη «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν στην πόλη, όπου συμμετείχε στο 4ο Φόρουμ Τοπικών και Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης και στη συνέχεια συνάντησε τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του, δήλωσε ότι επικοινώνησε με τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ερευνούν τα αίτια, προσθέτοντας ότι «τα αίτια της έκρηξης δεν είναι σαφή, είναι πολύ νωρίς. Εξετάζουμε ως πιθανή αιτία την τρομοκρατία, όπως και την εγκληματική ενέργεια».

Ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας Αλεξάντρ Κουρενόι, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Vesti24», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο,τι εξαρτάται από εμάς θα το πράξουμε, ώστε να αποκαλύψουμε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική αυτή επίθεση και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Ο Αλεξάντρ Κουρενόι είπε επίσης πως «με την υπόθεση ασχολούνται οι ανακριτές» και πως ο εισαγγελικός έλεγχος που ήδη ξεκίνησε θα «αγγίζει απολύτως όλες τις πλευρές», ενώ θα υπάρξει άμεση συνεργασία με το τμήμα της Εισαγγελίας που είναι αρμόδιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Επίσης ο πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής, Βιτσισλάβ Βολόντιν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες θα ερευνήσουν λεπτομερώς την έκρηξη στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης, ενώ οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν, και στη Μόσχα ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας. Επίσης, σε ανακοίνωσή της, η Αντιτρομοκρατική αναφέρει ότι εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε εκρηκτικός μηχανισμός στο σταθμό «Πλόσαντ Βαστάνια» στο Μετρό της Αγ. Πετρούπολης.Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax» ανέφερε ότι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον φερόμενο δράστη της επίθεσης. Το «Interfax» επικαλείται πηγή που λέει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε ένα χαρτοφύλακα μέσα σε ένα βαγόνι του Μετρό.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ Βέροιας, που βρίσκονται στην Αγ. Πετρούπολη, μαζί με αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο εκδήλωσης αδελφοποίησης με τον δήμο Πούσκιν, είναι καλά στην υγεία τους.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνέχεια προετοιμασιών για επανέναρξη των συνομιλιών

Η «κοινή δέσμευση για εξεύρεση λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων» διατρανώθηκε στο προχτεσινό δείπνο Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Μια ανοιχτή και εποικοδομητική συζήτηση σε σχέση με τις προκλήσεις» των τελευταίων μηνών είχαν σε προχτεσινοβραδινό δείπνο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΗΕ. Μετά τη συνάντηση - που φιλοξένησε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε - δεν ανακοινώθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση, ωστόσο «οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για εξεύρεση μιας λύσης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων» και «αντάλλαξαν ιδέες για το τι θα γίνει από αυτό το σημείο». Η ίδια ανακοίνωση συμπλήρωνε πως «καθώς οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται τις επόμενες ημέρες στο εξωτερικό, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, θα συνεχίσει την επικοινωνία μαζί τους, ούτως ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χτες ότι «δεν υπήρξε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε, δηλαδή η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών... Υπάρχει επιθυμία (σ.σ. για επανέναρξη), αλλά τίποτα συγκεκριμένο».

Από τη μεριά τους, τα Κατεχόμενα συνέδεαν εδώ και καιρό την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με το αίτημα για «διόρθωση» της απόφασης της κυπριακής Βουλής να περιλαμβάνεται στις σχολικές επετείους η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος του 1950. Από τη μεριά του, το κόμμα της κυπριακής κυβέρνησης, ΔΗΣΥ, κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο (θα συζητηθεί στα τέλη της βδομάδας) που θεωρεί πως θα εκληφθεί ως «διορθωτικό», αλλά δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι είναι απόλυτα βέβαιος πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιθυμεί επιστροφή στο διάλογο, προσθέτοντας πως είναι το ίδιο βέβαιος ότι και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιδιώκει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε αρνητικό αλλά αναμενόμενο το αποτέλεσμα του δείπνου, σημειώνοντας ότι αν δεν επικεντρωθούν οι δυο ηγέτες στα σημαντικά ζητήματα δεν θα ξέρουν αν θα λυθεί το Κυπριακό. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι δεν αναμένει συνομιλίες πριν το δημοψήφισμα στην Τουρκία, και επέκρινε ξανά ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για τη στήριξή τους στο «διορθωτικό» νομοσχέδιο.

Ευρύτερα παζάρια

Το μέλλον του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου θα καθοριστεί από μια σειρά εξελίξεις, δεδομένων των προεκτάσεων που το Κυπριακό έχει για την προώθηση διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.

Για παράδειγμα, η τύχη της Κύπρου συνδέεται και με τις «κόντρες» για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το ευρύτερο αλισβερίσι ΕΕ - Τουρκίας, έκφραση του οποίου αποτελούν και οι προσπάθειες να αναγνωριστούν «διευκολύνσεις» για τους ανθρώπους και τα προϊόντα που θα φτάνουν σε μια επανενωμένη Κύπρο από την Τουρκία, για την επιτυχία των οποίων αρκετοί εμφανίζουν τον Αϊντε να πρωτοστατεί.

Στο ίδιο πλαίσιο αλληλεπιδρά και η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά, με κυπριακά ΜΜΕ (π.χ. «Πολίτης») να διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αϊντε διαβεβαίωσε πως «από τις επαφές του με τις εγγυήτριες δυνάμεις προκύπτει περιθώριο προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας στις εγγυήσεις, που όμως δεν μπορούν ακόμα να κατατεθούν στο τραπέζι».

Πάντως, πριν το δείπνο, ο Ακιντζί δήλωσε ότι αν επαναρχίσουν οι συνομιλίες και τα Ηνωμένα Εθνη καταστήσουν τη «διπλωματία του πήγαινε - έλα» πιο παραγωγική, τον Απρίλη ή το Μάη θα διαφανεί αν είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη ή όχι. Μάλιστα, επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί το καλοκαίρι να αρχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο και (έτσι) να υπάρξει ένταση, όπως το 2014, αλλά και ότι αν η λύση παραπεμφθεί για το Μάρτη του 2018 (μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο), η διαδικασία θα καταστεί «πιο προβληματική». Μεταξύ άλλων, επέκρινε την ελληνοκυπριακή πλευρά για πολύ αργή προώθηση διμερών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τονίζοντας: «Δεν αναγνωρίζετε αυτήν την οντότητα, δεν έχουμε τέτοια απαίτηση, δε θα σας εξαναγκάσουμε να αναγνωρίσετε την "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου" ή τις αρχές της πριν από τη λύση, όμως δεν μπορείτε να παραγνωρίζετε την ύπαρξή της».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τις επόμενες μέρες αναμένεται να μπουν οι τελικές υπογραφές για την έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ από μεγάλα μονοπώλια, ανάμεσα στα οποία και η αμερικανική «Εxxon Mobil». Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Κύπρο και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα Ενέργειας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν, που μόλις ελάχιστες μέρες πριν συνάντησε στις ΗΠΑ στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης.

Τέλος, σήμερα ο Ακιντζί αναμένεται να συναντήσει τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις Βρυξέλλες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπαράσταση στην εργατική τάξη και το λαό της Ρωσίας

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την έκρηξη στο Μετρό του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη):

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική ενέργεια στο Μετρό της πόλης του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), που οδήγησε στο θάνατο και σε σοβαρούς τραυματισμούς δεκάδες ανθρώπους.

Οι ενέργειες αυτές δεν είναι άσχετες από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται και αξιοποιούνται από διάφορες δυνάμεις, με θύματα τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εργατική τάξη και στο λαό της Ρωσίας, που ήδη έχει πληρώσει ανάλογο βαρύ "φόρο αίματος", και ο οποίος για μια ακόμη φορά έρχεται αντιμέτωπος με μια από τις συνέπειες που προξένησε η καπιταλιστική παλινόρθωση».

Απειλές Τραμπ για τη ΛΔ Κορέας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Κίνα θα αποφασίσει είτε ότι θα μας βοηθήσει είτε ότι δεν θα το κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη ΛΔ Κορέας, που θα απασχολήσει και την επικείμενη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίγκ.

«Αν το κάνει, αυτό θα είναι πολύ καλό για την Κίνα και αν όχι, δεν θα είναι καλό για κανέναν», πρόσθεσε ο Αμερικανός ηγέτης, στη διάρκεια συνέντευξής του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», υποστηρίζοντας ότι αν οι Κινέζοι δεν συμβάλουν στον περιορισμό του πυρηνικού οπλοστασίου της ΛΔ Κορέας «εμείς θα το κάνουμε», χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις για τους τρόπους «παρέμβασης» της Ουάσιγκτον.

Αλλά και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, δήλωσε στο δίκτυο ABC, ότι η χώρα της «δεν θα δεχτεί πια δικαιολογίες από την Κίνα ότι "ανησυχούν"... Πρέπει να μας δείξουν πόσο ανήσυχοι είναι (οι Κινέζοι)...»

Η αντιπαράθεση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ αξιοποιείται στην προώθηση αντίπαλων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε Ασία - Ειρηνικό, μια περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων και γι' αυτό αποτελεί πεδίο έντονων ανταγωνισμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ