ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαιτεί άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων από τη «Leroy Merlin»

Την άμεση επαναπρόσληψη των δύο εργαζομένων της «Leroy Merlin» στο κατάστημά της στον Πειραιά, που απολύθηκαν από την εργοδοσία την Πέμπτη 30/3, απαιτεί ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την εργοδοσία για τις δύο απολύσεις, όπως και για «την άρνησή της να συναντηθεί με το σωματείο».

Το σωματείο αναφέρει ότι οι απολύσεις έγιναν «με τον προσφιλή λόγο της μειωμένης απόδοσης αλλά και της μη τήρησης των κανόνων της εταιρείας», ωστόσο, όπως τονίζει, «έχουμε πείρα από την πραγματική αιτία των απολύσεων. Στόχος είναι η αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νέους, ακόμα πιο φθηνούς, αλλά και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα το ξεζούμισμά τους για την κερδοφορία της επιχείρησης. Πάνω στην εκμετάλλευση του ιδρώτα μας άνοιξε καινούριο κατάστημα το 2016 και ετοιμάζει και δεύτερο, ενώ εμείς βλέπουμε τα εισοδήματά μας να συρρικνώνονται και τη ζωή μας να τσακίζεται. Οι απολύσεις, τα σπαστά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση, η δουλειά τις Κυριακές είναι το "καύσιμο" για να θησαυρίζει η "Leroy Merlin". Παράλληλα, η αξιολόγηση, οι εσωτερικοί κανονισμοί δημιουργούν κλίμα υποταγής και τρομοκρατίας σε κάθε συνάδελφο. Είναι ένα ακόμα εργαλείο για να παρεμποδίζει και να αναχαιτίζει ακόμα και τη σκέψη του εργαζόμενου για συλλογική, οργανωμένη δράση».

Η επίθεση σε οποιονδήποτε συνάδελφο είναι υπόθεση όλων μας

«Οι μεγαλέμποροι», υπογραμμίζει το σωματείο, «αξιοποιούν όλο το αντεργατικό πλαίσιο της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ θα κάνουν το ίδιο με τα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και ΕΕ».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και οργάνωση: «Η επίθεση σε οποιονδήποτε συνάδελφο είναι υπόθεση όλων μας. Δεν υπογράφουμε και επιστρέφουμε στην εργοδοσία οποιοδήποτε έγγραφο μάς δώσει, είτε αυτό αφορά επίπληξη είτε απόλυση. Ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το σωματείο μας και ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας. Μόνο η οργάνωση στα σωματεία και η συμμετοχή μας στους αγώνες μπορούν να ασκήσουν πίεση και να φέρουν αποτελέσματα!

Διεκδικούμε: Την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Απέσπασαν δέσμευση για την ασφάλιση των εργαζομένων στο έργο του ΤΑΡ

Η δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα αποκαταστήσει άμεσα και με αναδρομική ισχύ την ασφάλιση εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την ασφάλιση των οικοδόμων, ήταν το αποτέλεσμα της παρέμβασης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των Σωματείων Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης για τους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο έργο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στην Αλεξανδρούπουλη.

Το πρόβλημα αναδείχθηκε σε συγκέντρωση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο στις 21/3. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε ότι «σε αντίθεση με όλους τους συναδέλφους, που δουλεύουν σε αντίστοιχες εργασίες και ασφαλίζονται με τις διατάξεις που αφορούν τους οικοδόμους, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται με την απλή ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ)».

Το ζήτημα τέθηκε από την πλευρά της Ομοσπονδίας και των Σωματείων στην εργοδοσία (Κοινοπραξία SPIECAPAG), ζητώντας να λυθεί άμεσα. Η παρέμβαση αυτή, αναφέρει η Ομοσπονδία, «ανάγκασε την εργοδοσία να δεσμευτεί ότι άμεσα θα αποκαταστήσει την ασφάλιση των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την ασφάλιση των οικοδόμων. Η αποκατάσταση θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα ξεκινά από τη μέρα που έπιασαν δουλειά οι εργαζόμενοι στο έργο».

Η εξέλιξη αυτή, συνεχίζει, δείχνει ότι «υπάρχουν δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι δίπλα στα ταξικά συνδικάτα, την Ομοσπονδία, να θωρακίζουν τη ζωή τους απέναντι στις επιδιώξεις της εργοδοσίας. (...) Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, τα ταξικά συνδικάτα της περιοχής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Να συμβάλλουν με την παρουσία τους στις διαδικασίες του Συνδικάτου και των αγώνων, ώστε να γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο ικανοί να αντιμετωπίσουμε τη διαρκή και συνεχώς πιο σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου».

Απεργία για τα δεδουλευμένα

Από την απεργία των εργαζομένων στην εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ
Από την απεργία των εργαζομένων στην εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ
Με 24ωρη απεργία απάντησαν χτες στην απληρωσιά οι εργαζόμενοι στη φοιτητική εστία της ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι 18 εργαζόμενοι δουλεύουν σε εργολαβική εταιρεία (Χούτος) που έχει αναλάβει τη σίτιση 600 περίπου φοιτητών και παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες. Εχοντας στο πλευρό τους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, οργάνωσαν με επιτυχία την απεργιακή κινητοποίηση, ενώ σε σύσκεψη που έκαναν αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέες πρωτοβουλίες τον αγώνα τους, μετά τις γιορτές του Πάσχα, κατά τις οποίες η εστία παραμένει κλειστή.

Οπως τονίζει το Συνδικάτο, καταγγελίες για αντίστοιχα προβλήματα έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο εργολάβο και σε άλλες υπηρεσίες. Υπογραμμίζει, επίσης, τις ευθύνες των κυβερνήσεων, που αφήνουν ελεύθερο το πεδίο ώστε οι ιδιώτες εργολάβοι να «αλωνίζουν» σε σχολές, νοσοκομεία και μια σειρά υπηρεσίες, επιβάλλοντας άθλιες συνθήκες εργασίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διατήρηση του αρνητικού συσχετισμού, σε κλίμα τεχνητής πόλωσης

Κανονικά πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, παρά τα εμπόδια που επιχείρησαν να βάλουν με δικαστικές προσφυγές η παράταξη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και η παράταξη της ΑΔΗΚ. Την Πέμπτη 30/3, ημέρα των εκλογών, το δικαστήριο απέρριψε το νέο αίτημα αναβολής τους που κατέθεσε η χρυσαυγίτικη παράταξη, επειδή με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, την οποία υλοποίησε η Εφορευτική Επιτροπή, αποκλείστηκε από τις εκλογές.

Η μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι, με μπροστάρη τη ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), για να μείνουν οι φασίστες έξω από τα σωματεία, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη, ωστόσο δεν συνοδεύτηκε με μια θετική για τα συμφέροντά τους εξέλιξη στο συσχετισμό δυνάμεων στο Σύλλογο.

Αναλυτικά, στις εκλογές ψήφισαν 1.386 εργαζόμενοι και βρέθηκαν 52 άκυρα - λευκά.

Η ΔΑΣ πήρε 202 ψήφους και 2 έδρες.

Η «Δύναμη Ενότητας» (Μπαλασοπουλικοί και ΔΑΚίτες) πήρε 521 ψήφους και 5 έδρες, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση» (ΔΑΚΕ) 393 ψήφους και 4 έδρες, η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ) 115 ψήφους και 1 έδρα, η «Ελπίδα Ερχεται» (διάσπαση της ΔΑΚΕ) 92 ψήφους και 1 έδρα, και η «Ωραία Ελένη» 11 ψήφους και καμία έδρα.

Για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ (ΕΔΟΘ), η ΔΑΣ εξέλεξε 6 αντιπροσώπους, η «Δύναμη Ενότητας» 12, η «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση» 11, η «Αγωνιστική Ενωτική Κίνηση» 4 και η «Ελπίδα Ερχεται» 2.

Με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους που, παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τα «ταξίματα» του μηχανισμού της διοίκησης Μπουτάρη, στήριξαν το ψηφοδέλτιό της. Και σημειώνει: «Το αποτέλεσμα των εκλογών, δυστυχώς, όχι μόνο δεν άλλαξε τους αρνητικούς συσχετισμούς στο σωματείο αλλά, αντίθετα, τους χειροτέρεψε. Την πλειοψηφία στο ΔΣ θα εξακολουθήσουν να έχουν παρατάξεις που το προηγούμενο διάστημα βοήθησαν με διάφορους τρόπους να περνάει η αντεργατική πολιτική της διοίκησης Μπουτάρη και της κυβέρνησης ευκολότερα. (...) Αποτέλεσμα της αδράνειας του ΣΕΔΘ, με ευθύνη των "Δύναμης Ενότητας" και ΑΔΗΚ, και της απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών, είναι και η μείωση της συμμετοχής στις εκλογές. Η πλειοψηφία των συναδέλφων που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ενέδωσαν στην τεχνητή πόλωση που καλλιέργησαν "Δύναμη Ενότητας" και ΑΔΗΚ (...) και στις πιέσεις των νυν και πρώην προϊσταμένων, "υπευθύνων" και "βοηθών" τους που είχαν στα ψηφοδέλτιά τους».

Απέναντι στα ήδη ψηφισμένα και τα νέα αντεργατικά μέτρα, όπως αυτά εξειδικεύονται στην Τοπική Διοίκηση, τονίζεται ότι «οι δυνάμεις της ΔΑΣ, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς στον ΣΕΔΘ, θα δώσουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των συναδέλφων, για την οργάνωση του αγώνα μας για κάθε πρόβλημα και θέμα που μας αφορά».

«Μόνο η κινητοποίηση και ο αγώνας των εργαζομένων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, «μπορούν να μπλοκάρουν τα αντεργατικά μέτρα και να ανατρέψουν αυτή την αντεργατική πολιτική».

Σε «ειδική διαχείριση εν λειτουργία» ο ΔΟΛ

Σε «ειδική διαχείριση εν λειτουργία» θέτει τον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ) με απόφασή του το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ιστοσελίδα του ΔΟΛ, με τη δικαστική απόφαση ορίζονται ως ειδικοί διαχειριστές του ΔΟΛ η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων επιχειρήσεων «Grant Thorton» και η δικηγορική εταιρεία «Ανδρέας Αγγελίδης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο σκεπτικό της απόφασής της η δικαστής η οποία εκδίκασε την αίτηση των τραπεζών για υπαγωγή του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης έκρινε ότι: Η διατήρηση σε λειτουργία της επιχείρησης του ΔΟΛ, μετά την υπαγωγή της στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, δεν αποτελεί διακριτική ευχέρεια, αλλά υποχρέωση του ειδικού διαχειριστή. Η χρηματοδότηση των εξόδων υπαγωγής του ΔΟΛ στη διαδικασία της διαχείρισης εν λειτουργία αποτελεί έργο του διαχειριστή, μετά το διορισμό του, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει αδυναμία ανεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων για τη διατήρηση της επιχείρησης σε λειτουργία και για την κάλυψη των λοιπών εξόδων, συντρέχει περίπτωση ανάκλησης της απόφασης που διατάσσει την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.

Από σήμερα οι εκλογές στην ΕΠΗΕΑ

Σε εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και οργάνων διοίκησης προχωρά η ΕΠΗΕΑ στις 4, 5 και 6 Απρίλη.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά, τώρα είναι η στιγμή όλοι εμείς να πάρουμε την υπόθεση της ζωής και της προοπτικής των οικογενειών μας στα χέρια μας. Να ξεπεράσουμε στην πράξη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανώσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω, μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς», τονίζει στη διακήρυξή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία». Προειδοποιεί για τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανάκτηση των απωλειών τους και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Τις ίδιες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές των μελών της ΕΠΗΕΑ για την ανάδειξη μελών στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Στις εκλογές αυτές (όπου όλοι οι υποψήφιοι αναγράφονται σε ένα ψηφοδέλτιο), οι υποψήφιοι της ΔΑΣ είναι η Βαλσαμάκη Βασιλική (Κική) και ο Κουτσοβίλης Ευστράτιος (Στράτος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ