ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ»
«Μην τολμήσετε να πειράξετε ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς μας»

Η πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης του σωματείου εξελίχθηκε σε μαζική γενική συνέλευση

Να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας για μείωση των μισθών τους κατά 10% αποφάσισαν σε έκτακτη γενική τους συνέλευση την περασμένη Κυριακή οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική επιχείρηση (σούπερ - μάρκετ) «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία». Οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου και μετά από πρόταση της διοίκησης αποφάσισαν να διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει τις απώλειες τουλάχιστον των τριών τελευταίων ετών και μια σειρά από θεσμικά αιτήματα. Παράλληλα, η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε την διοίκηση του σωματείου να πάρει αποφάσεις για κινητοποιήσεις με όλες τις μορφές πάλης όταν κριθεί απαραίτητο.

Εκδηλη ήταν η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων στη συνέλευση που έλεγαν ότι δε δέχονται ούτε ένα λεπτό του ευρώ να κοπεί από τους ήδη πενιχρούς τους μισθούς. Είναι άλλωστε ενδεικτικό, όπως ειπώθηκε στη συνέλευση, ότι περίπου το 70% των εργαζομένων στα καταστήματα της επιχείρησης δουλεύει με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Ταυτόχρονα έκδηλη ήταν και η αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι σε περίπτωση που αρνηθούν την πρόταση της εργοδοσίας.

Να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε μαγαζί

Αυτό που ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου Θωμάς Χόρτης ήταν ότι φρένο στα σχέδια της εργοδοσίας μπορεί να βάλει μόνο η ενιαία στάση και δράση των εργαζομένων. Γι' αυτό το λόγο, όπως υπογράμμισε, οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στη συνέλευση πρέπει να γίνουν οι πρεσβευτές του σωματείου μέσα σε κάθε μαγαζί. Να μην υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος που να μην ενημερωθεί για τις αποφάσεις του σωματείου, να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε μαγαζί σε όλη την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, είπε, δεν πρέπει κανείς μόνος του να υπογράψει τίποτα, το σωματείο πρέπει να γνωρίζει τι γίνεται σε κάθε μαγαζί και να μπορεί να παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή. Πρόσθεσε δε, ότι στις σημερινές συνθήκες δεν φτάνει μόνο ένας εργαζόμενος να είναι γραμμένος στο σωματείο αλλά πρέπει να είναι πρωτοπόρος στο χώρο δουλειάς, να συσπειρώνει και τους άλλους εργαζόμενους στον αγώνα.

Προχτές η διοίκηση του σωματείου συναντήθηκε με εκπροσώπους της εργοδοσίας. Από την πλευρά της η εργοδοσία εμμένει στην πρότασή της, που μάλιστα εμφανίζει και «ευνοϊκότερη», σε σχέση με τα όσα προβλέπει το πρόσφατο αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης, απειλώντας έτσι έμμεσα για τις δυνατότητες που έχει να μεγαλώνει την επιθετικότητά της. Στον αντίποδα το σωματείο μετέφερε την απόφαση της συνέλευσης που είναι η απόρριψη της πρότασης της εργοδοσίας και ζήτησε νέα συνάντηση προκειμένου να καταθέσει και να συζητηθεί το σχέδιο επιχειρησιακής ΣΣΕ που προτείνει.

ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΩΝ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Στο πλευρό των γιατρών οι γονείς

Ξεκίνησε χτες από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας η «δίκη - παρωδία» των τριών γιατρών του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», που έχει ως μοναδικό σκοπό της να δικαιολογήσει το κλείσιμο του μοναδικού Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της χώρας, εδώ και πέντε μήνες. Η εξέταση γιατρών και μαρτύρων θα συνεχιστεί και σήμερα.

Είναι ενδεικτικές οι καταγγελίες γονιών των παιδιών που είτε έχουν χειρουργηθεί στο «Αγία Σοφία», είτε είναι σε λίστα αναμονής, σχετικά με τη διαδικασία του Πειθαρχικού: Τους μάρτυρες υπεράσπισης των γιατρών δεν τους αφήνουν να εξηγήσουν αναλυτικά τα επιχειρήματά τους και με στοχευμένες ερωτήσεις προσπαθούν να στηρίξουν τις κατηγορίες. Από τις δύο οικογένειες με χειρουργημένα παιδιά, τα ονόματα των οποίων εμπλέκονται στο κατηγορητήριο, το Πειθαρχικό δεν κάλεσε καμία να καταθέσει, επειδή υπερασπίζονται τους δύο γιατρούς. Μόνο οι δύο γονείς κατάφεραν τελικά χτες να καταθέσουν, αλλά μόλις κλήθηκαν να υπογράψουν την κατάθεσή τους διαπίστωσαν πως έλλειπαν τα σημεία όπου κατηγορούσαν τη διοίκηση του νοσοκομείου για την υποστελέχωση, και αναφερόταν μόνο ότι «συμπαρίστανται στους γιατρούς»!

Με επιστολή τους, 251 γονείς καρδιοπαθών παιδιών σημειώνουν ότι συμπαρίστανται «στους γιατρούς των παιδιών μας, καρδιοχειρουργούς κ. κ. Γεώργιο Καλαβρουζιώτη και Αντώνιο Καλλικούρδη, οι οποίοι εδώ και έξι μήνες υφίστανται έναν ανηλεή πόλεμο, προκειμένου να δικαιολογηθεί το απαράδεκτο κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας από το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις της Α' ΥΠΕ και του Νοσοκομείου Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"». Θεωρούν «αδιανόητο οι γιατροί μας να κατηγορούνται για δήθεν "αμελή άσκηση των καθηκόντων τους" και ότι "κλόνισαν την εμπιστοσύνη των γονιών προς το ιατρικό λειτούργημα", ενώ δεν κληθήκαμε ποτέ να καταθέσουμε την άποψή μας στην περιβόητη ΕΔΕ του Νοσοκομείου». Οπως σημειώνουν, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», «συναντήσαμε επιστήμονες με ανθρωπιά και αφοσίωση στο ιατρικό λειτούργημα, που, μαζί με τους νοσηλευτές, κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη ζωή των παιδιών μας, παρά και ενάντια στις αντίξοες συνθήκες, για τις οποίες κύριος υπεύθυνος είναι το υπουργείο Υγείας».

Επίσης, οι γονείς καταγγέλλουν ότι στο «Αγία Σοφία» μένουν αναξιοποίητα υποδομή και προσωπικό του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου, ενώ πολλά παιδιά περιμένουν εδώ και μήνες σε λίστες αναμονής. Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες, σημειώνουν, έχουν «χαθεί» 3 παιδιά.

Τσεκούρι και στο Δώρο του Πάσχα

Τσεκούρι και στο Δώρο του Πάσχα των εργαζομένων επιβάλλει η κυβέρνηση ως αποτέλεσμα των μειώσεων στους κατώτερους μισθούς και στα ημερομίσθια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν τα Δώρα του Πάσχα, σε όλους τους εργαζόμενους που ο μισθός τους μειώθηκε μέσα στο 2012.

Με ανακοίνωσή του χτες, το υπουργείο Εργασίας έκανε γνωστό ότι το Δώρο του Πάσχα που θα καταβληθεί μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, θα είναι μειωμένο ανάλογα με τη μείωση που επήλθε στους μισθούς. Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους που αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ το Δώρο μειώνεται κατά 22% ενώ για τους νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών κατά 32% και ακόμα περισσότερο, όσο δηλαδή μειώθηκαν από τις 14 Φεβρουαρίου όλοι οι μισθοί που περιλαμβάνονται Στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εννοείται ότι εκεί που οι επιχειρήσεις επέβαλλαν ανάλογες μειώσεις μέσω κλαδικών, επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις του δώρου.

Ετσι στην περίπτωση ενός εργαζόμενου άνω των 25 ετών, άγαμου με πλήρες ωράριο που εργάστηκε απο τις αρχές του χρόνου μέχρι το Πάσχα και λαμβάνει μισθό, το δώρο που θα λάβει θα είναι 292,5 ευρώ αντί για 375 ευρώ που ήταν πριν τη μείωση (απώλεια 82,5 ευρώ) ενώ αν πληρώνεται με μεροκάματο θα λάβει 392,70 ευρώ αντί για 503,55 ευρώ πριν (απώλεια 110,85 ευρώ).

ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ - ΕΞΑΛΚΟ
Μείωση στους μισθούς κατά 22%

Mε εκβιαστικές μεθόδους και συνοπτικές διαδικασίες η εργοδοσία ανάγκασε τους περισσότερους εργαζόμενους στα εργοστάσια του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ - ΕΞΑΛΚΟ να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, με βάση τις οποίες μειώνονται κατά 22% οι μισθοί, καταργώντας στην πράξη τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μάλιστα σε μια περίοδο που η επιχείρηση έχει δουλειά.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τονίζει πως δεν θα αφήσει αναπάντητη αυτή την επίθεση. Θα υπερασπισθεί τις κλαδικές συμβάσεις και το δικαίωμα στη δουλειά για κάθε εργαζόμενο. Προειδοποιεί, δε, την εργοδοσία ότι δεν θα επιτρέψει καμία εκδικητική ενέργεια σε βάρος όσων εργαζομένων αρνήθηκαν, σωστά, να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις.

Και η ανακοίνωση του ΕΚΛ καταλήγει: «Αυτή η αντεργατική εξέλιξη, αποδεικνύει σε εκείνους τους εργαζόμενους που θεωρούσαν ότι δεν κινδυνεύουν, ότι δεν χρειάζεται να είναι οργανωμένοι στα σωματεία τους και να αγωνίζονται, πόσο λάθος έκαναν. Αν όλοι μαζί σαν μια γροθιά αρνούνταν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις και τη μείωση των αποδοχών τους, η εργοδοσία δεν μπορούσε από μόνη της να το περάσει. Επομένως, η ανάγκη συσπείρωσης όλων των εργαζόμενων του ομίλου ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ- ΕΞΑΛΚΟ στα κλαδικά σωματεία του Μετάλλου και των Κλωστοϋφαντουργών αντίστοιχα, είναι σήμερα κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, αλλιώς δεν πρόκειται να γλιτώσουν και τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν».

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ
Δεκάδες σωματεία απαιτούν την άμεση ανάκλησή της

Την τρομοκρατική απόλυση του προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας Μ. Μπίκα από την εργοδοσία της επιχείρησης «Express Publishing» καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Συγκεκριμένα, την άμεση ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή απαιτούν με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φωκίδας, Λειβαδιάς, Χαλκίδας και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας. Ακόμα, ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας, το Σωματείο Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Τρικάλων, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Μάκρο Κας και Κάρυ» Λάρισας, η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων Μαγνησίας και τα Σωματειακά Παραρτήματα «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία» Λάρισας και Τρικάλων και «Πράκτικερ» Λάρισας. Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους

Την κήρυξη 4ωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.), την Παρασκευή 6 Απρίλη στα ξενοδοχεία του Ομίλου Δασκαλαντωνάκη στην Αττική, στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» και στο εστιατόριο «Αίγλη», αποφάσισε στο πρώτο διοικητικό του συμβούλιο, μετά τις εκλογές, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το συνδικάτο και οι εργαζόμενοι στους παραπάνω χώρους απαιτούν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, που παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από δυο μήνες, καθώς και την ανάκληση των προειδοποιητικών απολύσεων (για να πετσοκόψει τις αποζημιώσεις) στα ξενοδοχεία του Δασκαλαντωνάκη στην Αττική.

Επίσης, το Συνδικάτο αποφάσισε την πραγματοποίηση 4ωρης παναττικής στάσης εργασίας τη μέρα που οι ξενοδόχοι της Αθήνας θα προχωρήσουν σε καταγγελία της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους (η οποία λήγει το Δεκέμβρη), προκειμένου να επιτύχει το πετσόκομμα των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Επιπλέον, το συνδικάτο αποφάσισε να στείλει εξώδικο στην Ενωση Ξενοδόχων Αττικής για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στην Αττική με μισθούς που να καλύπτουν τις μέχρι σήμερα απώλειες.

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων η διοίκηση του συνδικάτου προχώρησε προχτές το απόγευμα, αμέσως μετά τη συνεδρίασή της, σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων όπου και συζητήθηκαν τα μέτρα για την ενημέρωση και οργάνωση του κλάδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ