ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Δυναμώνει η φωνή της διεκδίκησης για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης

Καθημερινές πρωτοβουλίες απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία

ΠΑΓΝΗ
ΠΑΓΝΗ
Δυναμώνει η φωνή των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, όσο περνάνε οι μέρες και γίνονται καθαρές οι προθέσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας, εκτός από τους μεγάλους κινδύνους όπου τους εκθέτουν, να βάλουν σε «καραντίνα» τα δικαιώματά τους, με τις απανωτές ΠΝΠ.

Στο υπουργείο Οικονομικών οι αυτοαπασχολούμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 3/4 τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), που αν και ζήτησαν συνάντηση, η πολιτική ηγεσία απουσίαζε. Ωστόσο, ήταν εκεί... επικεφαλής ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, που σε έντονο ύφος τούς έκανε συστάσεις να «κάνουν γρήγορα» αλλιώς θα προχωρήσει σε συλλήψεις!

Τα ΔΣ των Ομοσπονδιών κατέθεσαν τα υπομνήματά τους στο υπουργείο και άνοιξαν το πανό τους, ενώ σε δηλώσεις τους οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Θ. Καλαμπαλίκης (ΟΒΣΑ) και Δ. Φλώκος (ΠΟΒΣΚΞ) υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως είπε ο Δ. Φλώκος, «μεγάλο κομμάτι των συναδέλφων μένουν έξω από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Θα πρέπει να υπάρξουν αναστολές πληρωμών σε ΔΕΚΟ, πάγωμα οφειλών σε τράπεζες κ.ά. για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», σημείωσε. Ενώ ο Θ. Καλαμπαλίκης σημείωσε ότι τα μέτρα «είναι επιεικώς ανεπαρκή αφού μεταθέτουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των επαγγελματικών, των εμπόρων, των βιοτεχνών για αργότερα» και ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, να πάρουν όλοι «οι αυτοαπασχολούμενοι το επίδομα, να οριστεί αφορολόγητο έως 12.000 ευρώ, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από την καταβολή των ατομικών εισφορών Ασφάλισης, χωρίς να χαθούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, άμεση ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σοβαρά τα προβλήματα στην Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιά

Ανοιχτή Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Ανοιχτή Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και των ασφαλισμένων, που προέκυψαν μετά το κλείσιμο του Οίκου Ναύτου, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων, απαίτησε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ΔΕΣΚ (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), με επικεφαλής τον Ν. Ξουράφη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, το πρωί της Παρασκευής, με παρέμβαση στα γραφεία της 2ης ΥΠΕ στη λεωφ. Θηβών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οίκος Ναύτου έκλεισε την περασμένη Δευτέρα καθώς εντοπίστηκε γιατρός θετικός στον κορονοϊό. Στη συνάντηση - που έγινε στην είσοδο - ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ, Περικλής Αλεβίζος, παραδέχτηκε ότι προκαλούνται προβλήματα και ανέφερε ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα υπόλοιπα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε από την αντιπροσωπεία, αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία διότι θα χαθούν ραντεβού που είχαν κλειστεί πριν από έναν ή και δύο μήνες.

Επιπλέον, στο ίδιο κτίριο στεγαζόνταν και η υπηρεσία από την οποία εκδίδονται τα δικαιολογητικά για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους ναυτεργάτες, όπως και της οικονομικής ενίσχυσης για το Δώρο του Πάσχα.

Στα υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Δικαιοσύνης

Την περασμένη Πέμπτη, κινητοποίηση πραγματοποίησε αντιπροσωπεία από σωματεία εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας, καταθέτοντας επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 5.500 εκπαιδευτικοί, απαιτώντας μια σειρά από άμεσα μέτρα για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, που έχουν να κάνουν με την τηλεκπαίδευση.

Στο υπουργείο Εργασίας οι Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Στο υπουργείο Εργασίας οι Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων
Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν επίσης την περασμένη Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Π. Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (μηχανικών - δικηγόρων - οικονομολόγων), καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που αρχικά τους «έταξε» το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια τους εξαίρεσε, για να χρηματοδοτήσει εντέλει διάφορα ΚΕΚ τηλεκατάρτισης.

Στην πρώτη γραμμή και οι υγειονομικοί

Καθημερινές είναι και οι αγωνιστικές παρεμβάσεις υγειονομικών σε δημόσια νοσοκομεία. Με συμβολικές κινητοποιήσεις, Γενικές Συνελεύσεις, συνεντεύξεις Τύπου και άλλες μορφές, προετοιμάζουν τη μέρα πανελλαδικής δράσης την ερχόμενη Τρίτη, διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, μέσα ατομικής προστασίας για να μπορούν να συνεχίσουν να είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας.


Υπουργείο Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας

Νοσοκομείο Πρέβεζας
Νοσοκομείο Πρέβεζας

Στο υπουργείο Οικονομικών η ΟΒΣΑ
Στο υπουργείο Οικονομικών η ΟΒΣΑ

Αφαντη η εργοδοσία στα «Praktiker»

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της επιχείρησης «Praktiker» στον Ταύρο, ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει σε «καραντίνα» τη συνδικαλιστική δράση, έκαναν το πρωί της Παρασκευής το επιχειρησιακό σωματείο και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, η εργοδοσία στο αίτημα της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας του σωματείου για συνάντηση απάντησε πως στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία «αναστέλλονται και όλες οι συνδικαλιστικές λειτουργίες» και συνεπώς «έχει ανασταλεί και η υποχρέωση λειτουργίας των μεικτών επιτροπών, όπως η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας Εργασίας»!

Η αντιπροσωπεία των Σωματείων ξεκαθάρισε με τις ανακοινώσεις που θυροκόλλησε στις εισόδους του κτιρίου, μέσα στο οποίο «κλειδαμπαρώθηκαν» οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ξηλώνοντας μέχρι και το κουδούνι της εισόδου (!), πως η δράση τους και τα δικαιώματα των εργαζομένων «δεν μπαίνουν σε καραντίνα». Επισημαίνει τα σοβαρά ερωτήματα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την εργοδοσία «στο e-shop και στα υπόλοιπα καταστήματα» εν μέσω σοβαρής πανδημίας.

Και μπορεί να κρύφτηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, όμως εμφανίστηκε η αστυνομία, για να «ενημερώσει» τους συνδικαλιστές ότι «απαγορεύεται η άσκοπη μετακίνηση» (!), παίρνοντας προφανώς την ξεκάθαρη απάντηση: «Η συνδικαλιστική δράση δεν έχει απαγορευτεί!». Ωστόσο, συνεχίζοντας οι αστυνομικοί επέμεναν να ρωτούν αν στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν εργαζόμενοι από τα «Praktiker» και ποιοι είναι αυτοί!

Το Σωματείο απαιτεί από την εταιρεία να ανακαλέσει τη θέση της περί αναστολής της συνδικαλιστικής δράσης, που άλλωστε «δεν απορρέει από καμία νομοθετική διάταξη», αλλά της εξασφαλίζει «τον ρόλο του λαγού», σε ό,τι ετοιμάζει η κυβέρνηση.


Διαβάστε - διαδώστε τη «Μαύρη Βίβλο της εργοδοσίας»

Κυκλοφόρησε από το ΠΑΜΕ η «Μαύρη Βίβλος της εργοδοσίας στην πανδημία» (τόμος Α), που περιλαμβάνει καταγγελίες από 18 κλάδους και εκατοντάδες χώρους δουλειάς, που αποτυπώνουν το εργοδοτικό ξεσάλωμα με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Το βίντεο της συνέντευξης και το σχετικό υλικό είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα και στο κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ