ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Η κατάσταση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ - Ο δικός μας προσανατολισμός"

"Μπροστά στην κατάσταση αυτή οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων κεντρικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, όχι μόνον δεν οργάνωσαν την αντίσταση της εργατικής τάξης, αλλά συναινούν, συμβιβάζονται και τελικά ευθυγραμμίζονται με τις κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μονοπωλίων, με ανυπολόγιστες και τραγικές συνέπειες για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων και την προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος.

Δεν ήταν μοιραίο να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν ήταν άλλη η στάση των ηγεσιών. Υπήρχαν δυνατότητες να υπερασπιστεί αποτελεσματικά το συνδικαλιστικό κίνημα μια σειρά δικαιώματα που χάθηκαν, να έχει μπει φραγμός στη γενικότερη αντεργατική επίθεση, να έχει ισχυροποιήσει την αγωνιστική του ενότητα. Αυτά, όχι μόνον δεν έγιναν, αλλά συνέπεια αυτής της γραμμής πλεύσης και της πρακτικής των συγκεκριμένων ηγεσιών είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση των εργαζομένων, η απομάκρυνσή τους από τα συνδικάτα. Για όλα αυτά οι συγκεκριμένες ηγεσίες φέρνουν τεράστιες ευθύνες.

Οσο περνά ο καιρός και συνεχίζεται η ίδια κατάσταση, τα φαινόμενα αυτά μεγαλώνουν. Η πορεία εκφυλισμού και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος εντείνεται. Οι εργαζόμενοι απ' αυτές τις ηγεσίες τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν.

Οσο κυριαρχούν αυτές οι ηγεσίες, χωρίς να συναντούν τη συντονισμένη ουσιαστική παρέμβαση και πρωτόβουλη δράση των ταξικών δυνάμεων, όχι μόνο τα προβλήματα δε θα λυθούν, αλλά θα έρθουν πιο δύσκολες μέρες και το Συνδικαλιστικό Κίνημα θα μπει σε ανεπίστρεπτη τροχιά, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ολοι εμείς που ανησυχούμε απ' αυτές τις εξελίξεις, μπορούμε και πρέπει να αντιδράσουμε, να δείξουμε πρακτικά ότι με την ενεργητική παρέμβασή μας μπορεί να ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους.

Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, πρωτοβουλία και κάνουμε έκκληση για συσπείρωση σε κάθε συνδικαλιστή που θέλει να δράσει για την αντιμετώπιση των φαινομένων φθοράς και διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Ειδικά τώρα που έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα και προχωρούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, στις εργασιακές σχέσεις, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πολιτική, που στόχο έχουν να κάνουν ακόμα πιο φθηνή την εργατική δύναμη, να υποτάξουν τους εργαζόμενους.

Προχωράμε σ' αυτήν την πρωτοβουλία συνειδητοποιώντας την ευθύνη μας ότι δεν αρκεί σήμερα, που επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση, να περιοριζόμαστε σε κριτική, μέσα στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά να δράσουμε συσπειρωτικά και να πάρουμε πρωτοβουλίες, ώστε να βρει αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια.

Για να συγκροτήσουμε έναν αγωνιστικό ταξικό πόλο στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος, που θα αποτελεί την ασπίδα των εργαζομένων, θα ανοίγει το δρόμο της αντιπολεμικής αντίστασής τους και της αντεπίθεσης στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Φιλοδοξούμε να αγκαλιάσουμε και να συσπειρώσουμε στις θέσεις και στις πρωτοβουλίες μας τη μεγάλη πλειοψηφία της Εργατικής Τάξης.Για να υπερασπίσουμε τις καταχτήσεις που μας παρέδωσαν οι πατεράδες. Για να παραδώσουμε στα παιδιά μας αυτά που μας ανήκουν, αυτά που μας κλέβουν, αυτά που μας αφαιρούν.

Με αυτή την πρωτοβουλία προχωράμε στη διατύπωση αξόνων δράσης που βγάζουν από το τέλμα. Που ανοίγουν το δρόμο στην εργατική τάξη, όχι μόνο να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, αλλά και να διεκδικεί ό,τι πραγματικά της ανήκει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις δυνατότητες.

Ως βάση συσπείρωσης αποφασίζουμε τους παρακάτω άξονες, που να μπορούν να γίνουν στέρεη βάση για αγωνιστική αντίσταση και αναδιοργάνωση. Απευθύνουμε ταξικό προσκλητήριο, κάνουμε έκκληση στο σύνολο της εργατικής τάξης στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, στη νεολαία, στους συνταξιούχους, να πάρουν την υπόθεση αυτή στα δικά τους χέρια, να ανοίξει μία δημιουργική συζήτηση σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε κλάδο, σε κάθε πόλη και χωριό, πάνω στο κεντρικό πλαίσιο που σε άξονες διαμορφώσαμε.

1. Να αλλάξουμε την κατάσταση στο Συνδικαλιστικό Κίνημα. Η αλλαγή πορείας βρίσκεται στην ενίσχυση των αγωνιστικών, των ταξικών του χαρακτηριστικών, σε αντίθεση με όσους στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσής του στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

2. Αντιτασσόμαστε στους μηχανισμούς φθοράς και σήψης. Παλεύουμε για την αγωνιστική ηθική εξυγίανση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

3. Αντιπαραθέτουμε τη δική μας ενότητα, το δικό μας μέτωπο στον οδοστρωτήρα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στην ΟΝΕ. Απαιτούμε και διεκδικούμε όχι μόνο τον περιορισμό της εκμετάλλευσης, αλλά την κατάκτηση όλων όσων μας ανήκουν, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες και απαιτήσεις.

4. Αντιτασσόμαστε στον "κοινωνικό διάλογο" και σε κάθε μορφή ταξικής συνεργασίας.

5. Αντιπαλεύουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

6. Αγωνιζόμαστε κατά της ανεργίας, των κλειστών εργοστασίων και το φαινόμενο των ερειπωμένων περιοχών.

Οι άξονες αυτοί, μαζί με άλλα θέματα που η ίδια η ζωή θα φέρει για αντιμετώπιση, αποτελούν για όλους εμάς τη βάση και την αφετηρία για κοινή δράση".

Τι συνδικάτα θέλουμε

"Εργαζόμενοι στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα,

Δε συμφωνούμε με τον τρόπο, τις μορφές, το στιλ και τους ρυθμούς που σήμερα λειτουργεί η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων σ' ολόκληρη τη χώρα. Λίγες, δυστυχώς, είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις, που όμως δεν αναιρούν τη βασική διαπίστωσή μας. Για τη σημερινή κατάσταση ένα μερίδιο ευθύνης έχουμε και εμείς, στο βαθμό που συμβιβαζόμαστε μπροστά στις δυσκολίες, στο βαθμό που συμβιβαζόμαστε με τη ρουτίνα.

Απευθύνουμε έκκληση, συμφωνούμε, δεσμευόμαστε και αναθέτουμε στους εαυτούς μας, σ' όλους εμάς που σήμερα είμαστε εδώ, το επιτακτικό καθήκον:

* Να μαζικοποιήσουμε τα Σωματεία, να μπει νέο αίμα με νέους σε ηλικία εργαζόμενους που θα δώσουν νεύρο, ορμή, κουράγιο και νέο αγωνιστικό άνεμο στο κίνημα. Ανάμεσα από τους νέους και τις νέες συναδέλφους θαρραλέα, τολμηρά να αναδείξουμε τη νέα γενιά των Στελεχών του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

* Να ανασυγκροτήσουμε τη λειτουργία των Διοικήσεων και των Σωματείων των ίδιων, με ενίσχυση της δημοκρατίας, της ενημέρωσης, της αξιοποίησης της Γενικής Συνέλευσης, των περιοδειών, της στέρεης επαφής με τους χώρους και τους κλάδους παραγωγής. Των γνήσιων και ανόθευτων εκλογικών διαδικασιών.

* Να προωθούμε το συντονισμό,σε κλαδικό κύρια αλλά και τοπικό επίπεδο, να αξιοποιούμε τη συσσωρευμένη εμπειρία των επιτροπών αγώνα και των συντονιστικών.

* Να ασχοληθούμε, να προβάλλουμε και να ενισχύσουμε τις αξίες της Εργατικής Τάξης και τις παραδόσεις του κινήματός μας. Μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν και η Διεθνιστική Αλληλεγγύη, και ο Πολιτισμός και η κουλτούρα και η μόρφωση και η ηθική του συνδικαλιστικού κινήματος".

"Οι αρχές και οι αξίες που μας ενώνουν"

"Η πρωτοβουλία που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά, φιλοδοξούμε να ταράξει τα νερά που λιμνάζουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Για το λόγο αυτό:

  • Κυρίαρχη λογική μας είναι η προώθηση της Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας,που θα αποτελέσει το θεμέλιο λίθο για να ξανακερδίσουν τα Συνδικάτα τους εργαζόμενους, να τους ξαναεμπνεύσουν και να ενισχύσουν τα ιδανικά, τις αξίες, τις αρχές, τα οράματα και την ομορφιά του αγώνα.

Είμαστε με την Ενότητα,που ενώνει τους εργαζόμενους απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδότες, που απορρίπτει τις πονηρές διαχωριστικές γραμμές τους στιλ ...ρετιρέ, υπόγεια, ...δημόσιοι - ιδιωτικοί, ...πλήρως - μερικώς απασχολουμένων κ. ά.

Είμαστε με την Ενότητα που υπερασπίζει το 8ωρο, τις ΣΣΕ, την Κοινωνική Ασφάλιση, την επιβίωση των ανέργων και όχι με την ψευτοενότητα των υποχωρήσεων και του συμβιβασμού.

Είμαστε με την Ενότητα που θέλει να εξυγιάνει το συνδικαλιστικό κίνημα από τους μηχανισμούς φθοράς και διαφθοράς και απορρίπτουμε την ψευτοενότητα της συνενοχής και της συναλλαγής.

Αυτή η Ενότητα με τα αγωνιστικά ταξικά χαρακτηριστικά μπορεί να αναστήσει, κυριολεκτικά, τις μαζικές οργανώσεις της εργατικής τάξης και να καταστήσει τα συνδικάτα ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις και αφεντικά, ανεξάρτητα από τους μηχανισμούς εξουσίας και τα δίχτυα της εργοδοσίας.

  • Η κίνησή μας παίρνει χαρακτηριστικά σταυροφορίας, συσπείρωσης,όχι μόνο με όσους μέχρι σήμερα γνώρισαν το πλαίσιο των θέσεών μας, αλλά για το σύνολο της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από "τι θεό πιστεύει" ο κάθε συνδικαλιστής, ο κάθε εργαζόμενος. Δε βάζουμε σαν όρο είτε σαν προϋπόθεση να αλλάξει κάποιος ιδεολογία, να αλλάξει ταυτότητα για να συντονίσουμε τη δράση μας. Η μόνη κοινή δέσμευση θα είναι οι έξι (6) άξονες στο πλαίσιο των θέσεων που σίγουρα μπορούν να εμπλουτιστούν, να βελτιωθούν, να αποκτούν επικαιρότητα και ζωντάνια.
  • Η πρωτοβουλία και οι Επιτροπές της είναι και θα μείνουν ανοιχτές,όπως από την αρχή έχουμε δεσμευτεί, επειδή στόχος δεν είναι η νομή εξουσίας, τα οφίτσια και η προβολή, αλλά η συμπόρευση και η κοινή δράση με στελέχη και οργανώσεις που ενώ αγωνιούν, έχουν ερωτηματικά και προβληματισμούς, εντούτοις δεν έχουν πειστεί ότι η θέση τους είναι μαζί μας, είναι κοντά μας. * Παραμένουμε στα εκλεγμένα όργανα των Οργανώσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος, με τη συμμετοχή και την παρουσία μας αποκαλύπτουμε το ρόλο και τις ευθύνες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών και φέρνουμε στις συνεδριάσεις των οργάνων τη φωνή, το λόγο και τις θέσεις της Κίνησης. Σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των οργάνων προχωρούμε στην ανάδειξη Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, που θα έχει τον πρώτο ρόλο στην ανάπτυξη της πάλης της εργατικής τάξης, στην απελευθέρωση των εργατοϋπαλλήλων από τα δεσμά της απογοήτευσης και της αποστασιοποίησης.

Στην πάλη για την αλλαγή των συσχετισμών και στην ανάπτυξη σημαντικών αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα φέρουν την εργατική τάξη στο προσκήνιο των εξελίξεων και θα ξαναζωντανεύουν τις καλύτερες μέρες του εργατικού κινήματος της πατρίδας μας.

* Προωθούμε την ενότητα δράσης με όλα τα αγωνιζόμενα στρώματα του λαού, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες, επιστήμονες και νέα γενιά. Ερχόμαστε σε επαφή με Συνδικάτα και συνδικαλιστές άλλων χωρών, με στόχο να συντονίσουμε τις προσπάθειες για την απόκρουση των επιθέσεων που εξαπολύουν οι πολυεθνικές σε βάρος των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον πλανήτη ολόκληρο.

Πιστεύουμε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πάλη της εργατικής τάξης δεν μπορεί να εξαντλείται στα επιμέρους αιτήματα, αλλά να συνδυάζει το άμεσο, το σημερινό με την προοπτική και την πάλη για ριζικές βαθιές αλλαγές, μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, όπως στα καταστατικά όλων σχεδόν των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναγράφεται".
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org