ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2019
Σελ. /24
Με δυνατό ΚΚΕ παντού μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση στη Φιλοσοφική

Στην ομιλία του στη χτεσινή εκδήλωση στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Νέες και νέοι,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Από εδώ, το κτίριο της Φιλοσοφικής, στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα: Η νεολαία έχει τη δική της δύναμη, τη δική της φωνή. Είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Γιατί κόντρα στον καιρό, στις μειωμένες απαιτήσεις, παλεύει για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας.

Γιατί η δράση του ΚΚΕ σπάει τη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν οι δυνάμεις του συστήματος, όχι μόνο στα αμφιθέατρα, αλλά και στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, στα σχολεία.

Γιατί το ΚΚΕ έχει συνέπεια λόγων και έργων, που την ανανεώνει καθημερινά, με τη συγκεκριμένη δράση του και τις θέσεις του.

Είναι σταθερά στο πλευρό των καταπιεσμένων, όλων των εργαζομένων.

Ενάντια στους λίγους που πλουτίζουν, "στραγγίζοντας" το μυαλό και το εισόδημα των πολλών.

Ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που την αντιλαϊκή πολιτική του τη βαφτίζει προοδευτική.

Ενάντια στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του συστήματος, που πλειοδοτώντας σε αντιλαϊκά μέτρα, προσπαθούν να ξαναπάρουν το χρίσμα που κατέχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης σουφρώνει τη μύτη, βλέποντας την Μέρκελ, τον Τραμπ, τον Μοσκοβισί, τον Νετανιάχου και όλα τα κοράκια να έχουν ως "προτιμώμενο εταίρο" τους τον Τσίπρα και όχι τον ίδιο.

Το ΚΚΕ διαχρονικά παλεύει ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι το κοινό σπίτι των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, αλλά για τους λαούς της Ευρώπης είναι φυλακή.

Και αυτήν την αλήθεια, πλέον, μπορεί να την αναγνωρίσουν ακόμη περισσότεροι νέοι και νέες, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην ΕΕ, με ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, σε όλες τις κάλπες.

Γιατί, για το ΚΚΕ, η μόρφωση δεν είναι ούτε ευκαιρία ούτε προσόν ούτε γενικά κι αόριστα προτεραιότητα. Είναι πρώτα απ' όλα δικαίωμα που είναι υπερώριμο να το απολαμβάνουν όλοι οι νέοι και οι νέες χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς.

Ως βασική προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, της καλλιέργειας κριτηρίου για τη ζωή και την κοινωνία, της ανάπτυξης όλων των ιδιαίτερων κλίσεων και ταλέντων που διαθέτει ο καθένας, ως υπόβαθρο για την κατάκτηση της γνώσης της πραγματικότητας, που πρέπει να αλλάξουμε!

Γιατί, ό,τι πιο προοδευτικό και σύγχρονο, γεννιέται πάντα μέσα από την αμφισβήτηση και την πάλη και όχι με τον συμβιβασμό και τη μοιρολατρία.

Η επαναστατική - κομμουνιστική ιδεολογία απαντάει στις σύγχρονες απαιτήσεις του ιδεολογικού αγώνα μέσα στα αμφιθέατρα. Στην πάλη με τις ιδέες του σάπιου συστήματος που αναγορεύουν σε αξίες της νεολαίας τις αξίες των εκμεταλλευτών.

Γιατί το ΚΚΕ, με τις εκτιμήσεις του και τη στάση του, όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως την περίοδο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ή στο δημοψήφισμα - απάτη του 2015, συγκρούστηκε με το κύμα των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι αριστεροί ψάλτες του.

Ποτέ, καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού και της ΕΕ, ό,τι κι αν λέει, όποιους κι αν τιμάει στα λόγια και απ' όπου κι αν κρατάει η σκούφια αυτών που την απαρτίζουν, δεν υπάρχει περίπτωση να διαχειριστεί φιλολαϊκά το σύστημα της εκμετάλλευσης και τους γραφτούς και άγραφους, σιδερένιους νόμους του.

Χάρη σε αυτήν τη στάση του Κόμματος, σήμερα είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που συμπορεύονται με το ΚΚΕ. Ακόμα κι αν τα προηγούμενα χρόνια βρίσκονταν σε άλλα πολιτικά κόμματα ή αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις τις εκτιμήσεις μας.

Ψάχνουν νέα επιχειρήματα για να στήσουν κάλπικο δίπολο

Οι νέοι και οι νέες έχετε μπροστά σας την ευκαιρία να τιμωρήσετε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάνει επάγγελμα την κοροϊδία. Πριν 4 χρόνια, αξιοποίησε την αγανάκτηση του λαού απέναντι στα μνημόνια και με το ψεύτικο δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο εγκλώβισε το λαό. Εφερε 3ο μνημόνιο. Εφαρμόζει ακόμα και τα 3 μνημόνια και συνεχίζει με νέα μεταμνημονιακά μέτρα. Ευνούχισε με τις αυταπάτες και τον δήθεν ρεαλισμό της υποταγής τις ζωντανές διαθέσεις, ιδιαίτερα των νέων, ενάντια στην ΕΕ. Τώρα βρήκε καινούριο τρόπο για να συνεχίσει το παιχνίδι των διλημμάτων.

Αφού με τη ΝΔ η συμφωνία τους είναι καθολική στα ζητήματα στρατηγικής σημασίας, ψάχνουν νέα επιχειρήματα για να στήσουν το κάλπικο δίπολο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβει και η ΝΔ ράβει, για να ενταθεί η πόλωση, για να φανεί, τάχα, σαν αγεφύρωτο το μικρό στην πραγματικότητα χάσμα που τους χωρίζει. Ετσι έκαναν και παλιότερα - και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - και τελικά συγκυβέρνησαν μετά από λίγα χρόνια...

Αφού συμφωνούν με τη συνέχιση των μνημονίων, το ρίχνουν στην τρελίτσα, συζητώντας για τα ονόματα στα ευρωψηφοδέλτια, υιοθετώντας και οι δύο συνήθως ακατάληπτα και γελοία επιχειρήματα. Αφού συμφωνούν ότι πρέπει να φορτώνεται διαρκώς ο λαός με νέα βάρη και να απαλλάσσονται από βάρη οι λίγοι, το ρίχνουν στο ποιος είναι πιο βουτηγμένος στα δίχτυα αυτού του διεφθαρμένου συστήματος που υπηρετούν.

Ο ένας πλασάρεται ως λιγότερο κακό σε σχέση με τον άλλο, λες και οι φοιτητές και ο λαός μπροστά στις εκλογές πρέπει να διαλέγουν οπωσδήποτε ένα, κάποιο "κακό".

Ε, λοιπόν, ας τους χαλάσουμε τα σχέδια. Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!

Αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, μπροστά σε όλα όσα ετοιμάζονται, και το τι ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ψηφίζει ο καθένας. Ποιο κόμμα μπορεί να πιέζει. Να εμποδίζει αντιλαϊκά μέτρα. Να ενημερώνει και να ξεσηκώνει τον λαό και τη νεολαία.

Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ θα ενισχύσει την πάλη για την απομόνωση των φασιστοειδών

Στηριχτείτε στο ΚΚΕ! Το ΚΚΕ και το κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς το χωρίζουν ποταμοί αίματος από τον φασισμό και την ακροδεξιά.

Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ είναι που θα δώσει αέρα στην πάλη για την απομόνωση των φασιστοειδών. Στην αντιμετώπιση της ακροδεξιάς που φουντώνει στο έδαφος του συστήματος και της ΕΕ.

Γι' αυτό είναι πέρα για πέρα υποκριτικό να επικαλείσαι τους παράγοντες και τα συμφέροντα που ενισχύουν τον φασισμό, σαν παράγοντες για την αναχαίτισή του.

Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. (...)

Γιατί, σε όλες τις περιπτώσεις οι σοσιαλδημοκράτες έλεγαν για την αφεντιά τους ότι είναι το λιγότερο κακό και τελικά με τα έργα τους έκαναν τη δουλίτσα για λογαριασμό των λίγων καλύτερα από τη λεγόμενη δεξιά.

Υπηρετούσαν το σύστημα της αδικίας και γι' αυτό παράλληλα ποτίζανε αντιδραστικές, συντηρητικές και ακροδεξιές δυνάμεις.

Η μαχητική στάση των κομμουνιστών είναι το διαφορετικό που έχει ανάγκη η νεολαία.

Για να πατήσει στα πόδια της και να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει.

Η άνοδος της ακροδεξιάς απαιτεί άνοδο της πάλης ενάντια στις αιτίες και τα συμφέροντα που την ενισχύουν.

Απαιτεί πιο δυνατό ΚΚΕ, να αναδειχτεί σε 3ο κόμμα, γκρεμίζοντας τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια με ισχυρό ΚΚΕ παντού

(...) Είμαστε οι μόνοι που αποκαλύπτουμε την αλήθεια για την ΕΕ.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας.

Γιατί παλεύουμε, μελετάμε, οργανώνουμε σχέδιο, για να καταφέρει ο λαός μας να χτίσει τη σοσιαλιστική κοινωνία, τη μόνη που μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, αφού θα έχει βγάλει από πάνω της την εκμετάλλευση και το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Να κάνουμε τα πάντα για να καταφέρει ο λαός να βγει στο προσκήνιο, να καθορίσει ο ίδιος τις εξελίξεις. Το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ.

Ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς συμφωνείτε με πολλές από τις θέσεις του ΚΚΕ...

Εκτιμάτε τη στάση μας, τη δράση των κομμουνιστών στις σχολές, που είναι στην πρώτη γραμμή οργάνωσης της πάλης των φοιτητών για τα δικαιώματά τους.

Αναγνωρίζετε την υπεροχή των κομμουνιστών, όπου κι αν βρίσκονται, τη συνέπεια λόγων και έργων, την αγωνιστική τους στάση, όπως των κομμουνιστών δημάρχων, οι οποίοι με συνέπεια έκαναν ακριβώς ό,τι είπαν προεκλογικά.

Εδρασαν μαζί με τον λαό για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, στήριξαν τις διεκδικήσεις του λαού, τα έβαλαν με τους φασίστες. (...)

Εχουμε τις θέσεις, τη θεωρία, την πείρα, για να καταφέρουμε να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που έχει ανάγκη η νεολαία.

Να ζήσει σε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.

Ειρηνικό, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους.

Σας απευθυνόμαστε, όπως πάντα, με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη.

Ελάτε να παλέψουμε μαζί, να ανοίξουμε δρόμο σήμερα.

Χτίζοντας τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων, στο εργατικό και ευρύτερα λαϊκό κίνημα, στο φοιτητικό κίνημα.

Ενάντια στο σημερινό σάπιο σύστημα και την εξουσία των λίγων. Για την τελική ανατροπή τους.

Οι πολλές κάλπες που έχουμε μπροστά μας να γίνουν πολλές ευκαιρίες για να βάλουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά σχέδια.

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι πολλές αφορμές για να πείσουμε ακόμα περισσότερους να στηρίξουν το ΚΚΕ, να πουν ένα μεγάλο OXI στην ΕΕ και ένα μεγάλο NAI στα δικαιώματά τους.

Είναι ευκαιρία να εκλέξουμε ακόμα περισσότερους κομμουνιστές δημάρχους, ακόμα περισσότερους αγωνιστές στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, που θα παλεύουν για να μπουν εμπόδια στην πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και σε αυτόν τον αγώνα σάς θέλουμε μαζί.

Με δυνατό ΚΚΕ παντού, μπορούμε να κάνουμε την πραγματική διαφορά!».

Συνάντηση με τον Πρύτανη και την Κοσμήτορα

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, υποδέχτηκαν στην έδρα της Κοσμητείας ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος και η Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου. Στη συνομιλία τους αναφέρθηκαν σε ζητήματα που αφορούν το Ιδρυμα και τη Σχολή, ενώ η Κοσμήτορας έδωσε αναμνηστικό δώρο στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εκ μέρους του Πανεπιστημίου.

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ