ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θέλουν «ακόμα πιο ισχυρό» το σιδερένιο χέρι των ευρωατλαντικών μονοπωλίων

Ομιλία του γγ του ΝΑΤΟ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, χτες, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού

Ο επικεφαλής της πιο φονικής μηχανής στην Ιστορία, που εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ειρήνης

Copyright 2019 The Associated

Ο επικεφαλής της πιο φονικής μηχανής στην Ιστορία, που εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ειρήνης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «ανάγκη» εξέλιξης της φονικής μηχανής του ΝΑΤΟ στο μέλλον απέναντι σε ισχυρούς γεωπολιτικούς ανταγωνιστές, «φωτογραφίζοντας» κυρίως τη Ρωσία, ανέδειξε με τη χτεσινή του ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που εμφάνισε την πιο φονική μηχανή στην ιστορία της ανθρωπότητας ως ...υπερασπιστή της ειρήνης. Ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία είναι το βασικό θέμα της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας στις ΗΠΑ, που ξεκινάει σήμερα, για τα 70 χρόνια από την ίδρυση αυτού του εργαλείου του κεφαλαίου, που από την πρώτη στιγμή έβαλε ως στόχο του την ανατροπή της νέας κοινωνίας που οικοδομούνταν, του σοσιαλισμού.

Ο Στόλτενμπεργκ, που έγινε ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ που εκφώνησε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο, αναγνώρισε τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες - μέλη, συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτές το Εμπόριο, την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή. Διαφορές ανάμεσα στις χώρες - μέλη υπήρξαν και στο παρελθόν αλλά ξεπεράστηκαν, σημείωσε, προβλέποντας πως και αυτή τη φορά θα συμβεί το ίδιο. «Είμαστε συμμαχία πολλών διαφορετικών εθνών, με διαφορετική γεωγραφία, Ιστορία και πολιτική θέση. Η πολυμορφία αυτή δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά ισχύος», είπε χαρακτηριστικά. Εξήρε το ρόλο της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας, λέγοντας πως αποδείχθηκε όχι μόνο η παλιότερη και ισχυρότερη, αλλά και η μεγαλύτερη διεθνώς, και πως δήθεν «δεν θέλει να προκαλεί συγκρούσεις, αλλά να τις αποφεύγει και να διατηρεί την ειρήνη». Σαν να μην υπήρξαν οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράν, στη Λιβύη, στη Συρία.

Εκανε εκτενή αναφορά στη Ρωσία, την οποία κατηγόρησε για την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014, για κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης. Επανέλαβε ότι η Μόσχα παραβίασε τη Συνθήκη INF για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, προσθέτοντας ότι «συμφωνία που τηρείται μόνο από μία πλευρά δεν μπορεί να μας διατηρήσει ασφαλείς». Λέγοντας ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στο έδαφος της Ευρώπης νέες κινητές πυραυλικές συστοιχίες που δύσκολα εντοπίζονται, δικαιολόγησε την ενίσχυση και την προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη και την «ενίσχυση της υποστήριξης» του ΝΑΤΟ σε Γεωργία και Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ «δεν θέλει να απομονώσει τη Ρωσία αλλά να μιλήσει μαζί της. Δεν θέλουμε ούτε νέα κούρσα εξοπλισμών, ούτε νέο ψυχρό πόλεμο». Ολα αυτά όταν η λυκοσυμμαχία διακηρύσσει κυνικά το δικαίωμα στο «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».

Σε άλλο σημείο, τόνισε τις «προκλήσεις» που προβάλλουν στο μέλλον και προέβλεψε ότι οι στρατιωτικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να αλλάξουν «τη φύση της σύγκρουσης».

Αναφερόμενος στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε πως απαιτεί «συλλογική προσπάθεια» σε βάθος χρόνου. Χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, θυμίζοντας πως προκάλεσαν την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ περί «συλλογικής ασφάλειας». Αναφέρθηκε επίσης στην πολύνεκρη επίθεση του Ιούλη 2011 από τον Νορβηγό ακροδεξιό Α. Μπ. Μπρέιβνικ, για να αποδείξει τα «πολλά πρόσωπα της τρομοκρατίας».

Δεν ξέχασε την πολυετή ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι «όταν έρθει η ώρα θα φύγουμε μαζί». Αναφέρθηκε και στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Προσπάθησε μάλιστα να δικαιολογήσει τη συνέχιση των εκεί επεμβάσεων με το πρόσχημα της «εκπαίδευσης των ντόπιων δυνάμεων» ώστε να αποτραπεί μελλοντικά η επανεμφάνιση τζιχαντιστών.

Σταθερός στη γραμμή του αντικομμουνισμού και της παραχάραξης της Ιστορίας, ο Στόλτενμπεργκ εξίσωσε τον Α. Χίτλερ με τον Σοβιετικό ηγέτη Ι. Στάλιν: «Η ελευθερία έχει εχθρούς και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τον Χίτλερ δεν τον σταμάτησαν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες. Ο Στάλιν δεν μπόρεσε να περιοριστεί με λέξεις. Το "Ισλαμικό Κράτος" δεν μπορούσε να ηττηθεί με διάλογο. Στο μέλλον πρέπει να δράσουμε και να επενδύσουμε σ' αυτό»...

Ο Στόλτενμπεργκ, που καταχειροκροτήθηκε από εκατοντάδες μέλη του Κογκρέσου, ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη γνώριμη επωδό των ιμπεριαλιστών πως «ένα ισχυρό ΝΑΤΟ μειώνει τα ρίσκα και μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες και προκλήσεις».

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο γγ του ΝΑΤΟ είχε γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αφενός εξήρε την απόφαση των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αφετέρου απαίτησε να διαθέσουν ακόμα περισσότερα ώστε να γίνει «πιο δίκαιη κατανομή βαρών».

ΗΠΑ
Προτείνουν επιπλέον ΝΑΤΟική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα

Για να διασφαλιστεί η διέλευση ουκρανικών πλοίων στο Κερτς

Μεταξύ άλλων μέτρα για την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να «αποτραπεί μια πολύ επιθετική Ρωσία», προτείνουν οι ΗΠΑ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε προχτές η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον.

«Επεξεργαζόμαστε ένα πακέτο μέτρων που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Εξωτερικών, και αφορά αεροπορική επιτήρηση, καθώς και περισσότερα ΝΑΤΟικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ασφαλής ναυσιπλοΐα των ουκρανικών πλοίων μέσω των Στενών του Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα», είπε η Χάτσισον. «Είναι πολύ σημαντικό για τη Βουλγαρία καθώς και για τις άλλες χώρες γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα νερά είναι "καθαρά" και ότι οι χώρες εντός και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα είναι ασφαλείς από τη ρωσική εμπλοκή», πρόσθεσε.

Οπως φαίνεται και από την παραπάνω εξέλιξη, το επεισόδιο στο Κερτς τον περασμένο Νοέμβρη κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι και αξιοποιείται στο έπακρο από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να οξύνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «η κατάσταση στα Στενά του Κερτς και τη ναυσιπλοΐα είναι γνωστή και η στάση της Ρωσίας σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο». «Εξάλλου, προβλέπεται μια διαδικασία σχετικά με την παρουσία πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, η οποία πρέπει επίσης να τηρηθεί», συμπλήρωσε.

Οχι στο ΝΑΤΟικό ουρανό στα Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αεροπορική κάλυψη της Βόρειας Μακεδονίας, απάντησε: «Το αντάλλαγμα για την αεροπορική προστασία που θα παρέχουμε στη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα: Η σταθερότητα της περιοχής. Γι' αυτό και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εναέρια αστυνόμευση στη Βόρεια Μακεδονία. Εχουμε ιδιαίτερη τεχνογνωσία στην αεροπορία και έχουμε την ικανότητα να εγγυηθούμε την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Το υπουργείο Αμυνας έχει στείλει ήδη προσχέδιο».

Το συμπέρασμα είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία θα ελέγχει επί 24ωρης βάσης, 365 μέρες τον χρόνο, και τον εναέριο χώρο της εν λόγω χώρας. Πρόκειται για ΝΑΤΟική επιτήρηση. Μετά την ανάληψη αντίστοιχης ΝΑΤΟικής επιτήρησης για την Αλβανία από το 2009, για τη Βουλγαρία από το 2014 και για το Μαυροβούνιο από το 2017, τώρα ήρθε και η σειρά της Βόρειας Μακεδονίας.

Φυσικά, αυτές οι εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στο ΝΑΤΟικό άρμα, είτε ως «μεντεσές» είτε ως στρατηγικός εταίρος για τη στήριξη των «συμφερόντων των ΗΠΑ», όπως οι ίδιοι αναφέρουν.

Είναι άλλη μία απόδειξη για το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι κομμένη και ραμμένη σε στρατηγεία πέραν του Ατλαντικού και που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με την ευημερία και την ειρήνη των λαών στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατ. Μεσογείου. Μόνο το ΚΚΕ επισήμανε και ανέδειξε τους πραγματικούς στόχους αυτής της συμφωνίας.

Οι Ελληνες αεροπόροι αλλά και όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων. Αποστολή τους είναι η διαφύλαξη των συνόρων μας και όχι να γίνονται η εμπροσθοφυλακή για την προάσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οπουδήποτε αυτά αναδύονται.

Τώρα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να δει τι σημαίνουν όλα αυτά και να κάνει ένα βήμα παραπάνω, ψηφίζοντας και υποστηρίζοντας του υποψηφίους του ΚΚΕ σε όλες τις επερχόμενες εκλογές.


Γρηγόρης ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ
Αντισμήναρχος (Ι) ΠΑ ε.α.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Αποδίδει η «επένδυση» στον ΣΥΡΙΖΑ...

Συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την επιτυχημένη, όπως την χαρακτήρισε, επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας χτες στο ετήσιο συνέδριο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

«Η επίσκεψη έστειλε ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη, αλλά συνέβαλε επίσης στην επικύρωση της επένδυσης που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στη σχέση μας με την Ελλάδα ως πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας και κινητήρια δύναμη ευημερίας σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο Πάιατ, σκιαγραφώντας τους ρόλους που έχουν αναθέσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλω να τονίσω, θεωρούν την Ελλάδα ως κόμβο για την ανάπτυξη του εμπορίου, της Ενέργειας και των υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τις τελευταίες μέρες, εξάλλου, η πρεσβεία πανηγυρίζει στο άκουσμα ειδήσεων όπως ότι η ΔΕΠΑ κέρδισε σύμβαση για την πώληση φυσικού αερίου στην κρατική εταιρεία Ενέργειας της Βουλγαρίας - η πρώτη φορά που η «Bulgargaz» αγοράζει φυσικό αέριο από πάροχο πέραν του ρωσικού κολοσσού «Gazprom». Ενδεικτικά, ο Πάιατ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο διαδίκτυο ότι πρόκειται για «ένα ακόμα καλοδεχούμενο παράδειγμα του αυξανόμενου ρόλου της Ελλάδας στην διευκόλυνση της ενεργειακής διαφοροποίησης στην Ευρώπη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ