ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Διεύρυνση διμερούς συνεργασίας στο φόντο της αντιπαράθεσης με ΗΠΑ και συμμάχους
  • Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για τους «S-400»
  • Πούτιν - Ερντογάν εγκαινίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης την κατασκευή του πρώτου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας.

Από την υποδοχή Ερντογάν στον Πούτιν
Από την υποδοχή Ερντογάν στον Πούτιν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η επίσημη επίσκεψη που ξεκίνησε χτες στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πρόσφατη επανεκλογή του.

Μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν εγκαινίασε χτες μέσω τηλεδιάσκεψης τα έργα κατασκευής του πρώτου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιου (Νότια Τουρκία), επικεφαλής των οποίων έχει τεθεί ο ρωσικός επιχειρηματικός κολοσσός «Rosatom».

Επίσης, οι δύο ηγέτες προέδρευσαν στην 7η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Ρωσοτουρκικής Συνεργασίας, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, που εστίασε στο σημερινό επίπεδο αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, την εφαρμογή κοινών στρατηγικών (επενδυτικών) σχεδίων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε άλλα τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένου του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και της «κατάστασης στη Συρία». Επίσης υπογράφηκαν μια σειρά από συμφωνίες για συνεργασία σε τομείς όπως τη στρατιωτική συνεργασία, την αγροτική οικονομία, τα πληροφοριακά και επικοινωνιακά συστήματα, τον τουρισμό (4,7 εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2017), τον αθλητισμό, ενώ υπογραμμίστηκε η αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 40%, ειδικά μετά την ψύχρανση των σχέσεων με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικό μαχητικό το Νοέμβρη του 2015.

Σήμερα, τους Πούτιν και Ερντογάν έρχεται να συναντήσει στην Αγκυρα και ο Ιρανός ομόλογός τους Χασάν Ροχανί, ώστε να συζητήσουν γύρω από την τριμερή «αντιτρομοκρατική» τους συνεργασία και την κατάσταση στη Συρία.

Προχωρά η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος

Κρίσιμο ζήτημα στις διμερείς επαφές ήταν η επιβεβαίωση της συμφωνίας της αγοράς ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-400 Triumf» (για την οποία ΝΑΤΟ και ΗΠΑ εγείρουν σοβαρές ενστάσεις). Από την αρχή ο Ερντογάν συνέδεσε την αγορά των «S-400», όπως και την ολοκλήρωση του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, «TurkStream», με τη συνολικότερη πορεία των ρωσοτουρκικών σχέσεων, λέγοντας ότι «η απόσταση που έχουμε καλύψει στις σχέσεις μας με τη Ρωσία τα τελευταία 15 χρόνια είναι πολύ σημαντική». Ενώ o Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία για τους «S-400» προτεραιότητα για τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τους δύο ηγέτες μετά το Ανώτατο Ρωσοτουρκικό Συμβούλιο, επιβεβαιώθηκε κατηγορηματικά ότι η συμφωνία προχωρά, και ο Πούτιν σημείωσε ότι έχουν επισπευστεί οι παραγωγικές διαδικασίες από την κατασκευάστρια εταιρεία ώστε η παράδοση του οπλικού συστήματος να γίνει και νωρίτερα από την προθεσμία παράδοσης, που είχε προσδιοριστεί μέσα στο 2020.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, αν βλέπουν κάποιες δυσκολίες στην υλοποίηση της συμφωνίας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι ήταν πρόταση της Τουρκίας και μίλησε για συμφωνία που δεν έχει «χαρακτήρα πολιτικής συνεργασίας» αλλά «μόνο εμπορικό, και γι' αυτό μπορεί να κανονιστεί σε επίπεδο υπουργικών επιτροπών». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η απάντηση Ερντογάν, που μίλησε για τη συνεργασία των δύο πλευρών και με την εταιρεία.

Βεβαίως, το ζήτημα των ρωσοτουρκικών σχέσεων και η συγκεκριμένη αγορά του οπλικού συστήματος δεν είναι τόσο απλό, και πολύ περισσότερο όχι μόνο εμπορικό. Αφορά τη σχέση της Τουρκίας με τη λυκοσυμμαχία στην οποία είναι μέλος, το ΝΑΤΟ, που δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ειδικά σε περίοδο που οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση σε πολλά πεδία. Φυσικά, το παζάρι και η προσπάθεια να μην οδηγηθεί η Τουρκία εκτός συμμαχίας θα συνεχιστούν. Πάντως, και από τις τελευταίες επαφές Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ φαίνεται ότι η ολοκλήρωση της αγοράς ρωσικών όπλων από την Τουρκία θα σήμαινε ότι το αίτημα της για αγορά αμερικανικών «F-35» θα γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Μέχρι χτες, πάντως, δεν υπήρχε επίσημη αμερικανική αντίδραση.

Ρωσική χρηματοδότηση και διαχείριση στο Ακουγιου

Σε ό,τι αφορά τον πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιου, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία θα αποτελέσει «σύμβολο της δυναμικής ανάπτυξης της τουρκορωσικής σχέσης και της διμερούς φιλίας». Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι «δεν παρευρισκόμαστε απλά στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας, αλλά είμαστε μάρτυρες της θεμελίωσης της πυρηνικής βιομηχανίας της Τουρκίας...».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν είπε ότι «το εργοστάσιο θα γίνει ο 56ος πυρηνικός σταθμός που σήμερα είναι υπό κατασκευή στον κόσμο. Οταν ο πρώτος αντιδραστήρας τεθεί σε λειτουργία, το 2023, η Τουρκία θα ενταχθεί στην οικογένεια των παραγωγών πυρηνικής ενέργειας».

Η επένδυση στο Ακουγιου εκτιμάται ότι συνολικά θα φτάσει τα 20 δισ. δολάρια, και πολλοί τη χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Τουρκία. Οι τέσσερις μονάδες του εργοστασίου αναμένεται να φτάσουν συνολικά μια παραγωγική ικανότητα 4.800 mW και εκτιμάται ότι θα λειτουργούν 8.000 ώρες ετησίως. Οσον αφορά το ρεύμα που θα παράγεται εκεί, υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών αναγκών της Τουρκίας. Η πρώτη μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία το 2023 και το έργο αναμένεται να είναι παντελώς έτοιμο το 2025. Οπως σημείωνε και ανακοίνωση του Κρεμλίνου, το συγκεκριμένο εργοστάσιο είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο που αναπτύσσεται με το μοντέλο BOO («Build, Own, Operate)», δηλαδή ο κατασκευαστής να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, λειτουργία και διαχείρισή του.

Οσον αφορά τον αγωγό «TurkStream», ακόμα ένα μεγάλο έργο διμερούς συνεργασίας, που θα διασφαλίσει δίαυλο μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη σε καιρούς μεγάλων «τριβών» ανάμεσα σε Ρωσία και ΕΕ, ο επικεφαλής της ρωσικής «Gazprom» (που ηγείται των έργων για τον αγωγό), Αλεξέι Μίλερ, ισχυρίστηκε ότι μέχρι το Μάη θα είναι έτοιμη η πρώτη γραμμή του αγωγού.

Να σημειωθεί ότι στην Αγκυρα βρίσκεται και ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, τον οποίο υποδέχτηκε ο Τούρκος ομόλογός του Χουλούσι Ακάρ.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτεσινό δημοσίευμα της «Γενί Σαφάκ» υποστήριζε ότι μια φορητή θήκη όπλων (βάρους 40 τόνων), που οι ΗΠΑ μέχρι τώρα φύλασσαν στη βάση στο Ιντσιρλίκ, «μετακινήθηκε σε άλλη τοποθεσία, επειδή δεν χρειαζόταν πια εκεί».
ΣΥΡΙΑ
Αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα στο βορρά...

Πέρα από τις ΗΠΑ και η Γαλλία αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν φαίνονται πρόθυμες «να φύγουν σύντομα» από τη Συρία, όπως είχε δηλώσει την περασμένη Πέμπτη στο Οχάιο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυξάνουν, τα τελευταία 24ωρα, τα στρατεύματά τους, τα φυλάκια ελέγχου, τη διάνοιξη νέων χαρακωμάτων και τις στρατιωτικές βάσεις στο Μάνμπιτζ (απέχει περίπου 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα) και άλλες περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ταυτόχρονα, συντονίζουν τις δυνάμεις τους και τις περιπολίες στην περιοχή με Γάλλους κομάντος, που και αυτοί έχουν αυξηθεί αριθμητικά, με φόντο τις επανειλημμένες απειλές του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να εισβάλει, μετά το Αφρίν, στο Ταλ Αμπγιάντ, στο Μάνμπιτζ της Συρίας, στο βόρειο Ιράκ και όπου αλλού αποφασίσει ότι θέλει ώστε να προωθήσει τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης...

Χτες, λοιπόν, το δίκτυο CNN και το κουρδικό δίκτυο «Kurdistan 24», επικαλούμενα αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, αποκάλυψαν ότι οι ΗΠΑ στέλνουν ως ενισχύσεις στο Μάνμπιτζ και άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας αρκετές δεκάδες Αμερικανούς στρατιώτες. Μάλιστα, αργότερα χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί στο Λευκό Οίκο νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, προκειμένου να συζητηθούν τα τελευταία σχέδια κλιμάκωσης των μαχών «απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία.

Παρόμοιες πληροφορίες μετέδωσε αργότερα και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu», επικαλούμενο «αξιόπιστες τοπικές πηγές». Μετέδωσε ότι οι δύο στρατιωτικές βάσεις θα κατασκευαστούν κοντά στο χωριό Νταντάτ, στα βόρεια του Μάνμπιτζ, στα νότια και τα νοτιοανατολικά του χωριού, όπου σήμερα υπάρχουν δύο μικρά παρατηρητήρια. Το «Anadolu» μετέδωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έστειλαν την Κυριακή 300 στρατιώτες ως ενισχύσεις στην περιοχή όπου οι Αμερικανοί έχουν αναπτυχθεί στο πλευρό των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται από την Αγκυρα «τρομοκρατικές».

Επιπλέον, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου παράλληλα διαπίστωσαν περιπολίες Γάλλων κομάντος στο Μάνμπιτζ και διέκριναν αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα και δραστηριότητες με στόχο τη δημιουργία δύο νέων, επιπρόσθετων αμερικανικών βάσεων στη συγκεκριμένη κουρδική περιοχή, όπου η μία απέχει 8 χλμ. από τον ποταμό Σατζούρ και η άλλη περίπου 4 χλμ. από τα πρώτα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία. «Οι δυνάμεις του συνασπισμού πραγματοποιούν καθημερινά περιπολίες και τον τελευταίο καιρό τις έχουν αυξήσει», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο ο Χαλίλ Μουστάφα, διοικητής των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) που συνεργάζεται στενά με τον αμερικανικό στρατό στη Συρία.

Η αύξηση των Γάλλων κομάντος στη βόρεια Συρία παρατηρείται περίπου τέσσερις - πέντε μέρες μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Πέμπτης στα Ηλύσια Πεδία ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με πολυάριθμη αντιπροσωπεία Κούρδων πολιτικών από τη Συρία. Κούρδοι που συμμετείχαν στη συνάντηση είπαν σε δημοσιογράφους πως ο Μακρόν τους υποσχέθηκε πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη. Ωστόσο, ο Μακρόν αργότερα το διέψευσε, σε μία προσπάθεια να μην οξυνθεί περαιτέρω η ένταση στις σχέσεις με την κυβέρνηση του Τούρκου ομολόγου του Ρ. Τ. Ερντογάν, αν και ο τελευταίος έσπευσε να αντιδράσει καλώντας τους Γάλλους να αποχωρήσουν από τη Συρία...

Αντίθετα με το κλίμα όξυνσης στη βόρεια Συρία, στην Αν. Γκούτα της νοτιοδυτικής Συρίας επικρατούσε σχετική ηρεμία, καθώς συνεχιζόταν ομαλά η μαζική έξοδος πάνω από 1.400 τζιχαντιστών του «Στρατού του Ισλάμ».

Οι εξελίξεις στη Συρία αναμένεται να τεθούν σήμερα στο επίκεντρο τριμερούς Συνόδου Κορυφής στην Αγκυρα μεταξύ των ηγετών Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Προειδοποιήσεων και δηλώσεων συνέχεια

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι ελληνικές αρχές έχουν αρχίσει να ρίχνουν όλο και περισσότερο το επίπεδο του λόγου εναντίον της Τουρκίας», ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωση με την οποία επέκρινε την τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου για τη συσχέτιση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των οκτώ Τούρκων.

«Αυτές οι επισημάνσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την υπευθυνότητα που οφείλει να δείχνει μια κυβέρνηση, προκαλούν μεγάλη ανησυχία», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που υποστηρίζει ότι «όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, η Ελλάδα επικαλείται το Κράτος Δικαίου. Αντιθέτως, όταν δεν την συμφέρει, η Ελλάδα δεν έχει ενδοιασμούς να το αγνοήσει εντελώς...».

Η τουρκική προκλητικότητα οξύνεται στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και παζαριών, και μεταξύ Τουρκίας και Δύσης. Είναι ενδεικτικές οι νέες δηλώσεις με τις οποίες αυτήν τη φορά ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ «επισήμανε», απευθυνόμενος προς την ΕΕ, ότι αν η Τουρκία σταματήσει τον «περιορισμό» των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ