ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Αυξάνονται τα θύματα της ισραηλινής βαρβαρότητας

Στους 19 ανήλθαν χτες οι νεκροί άοπλοι Παλαιστίνιοι από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας

Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες με σφεντόνες και καθρέφτες

Copyright 2018 The Associated

Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες με σφεντόνες και καθρέφτες
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ενας 25χρονος Παλαιστίνιος, που διαδήλωνε υπέρ του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, έγινε χτες το 19ο θύμα της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών από την περασμένη Παρασκευή.

Ο νεαρός Αχμεντ Αράφα σκοτώθηκε από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών, λίγες ώρες αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν απείλησε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να σκοτώνουν άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι όσοι πλησιάσουν τα σύνορα, «ρισκάρουν τη ζωή τους»! Πλάι στις απειλές του Λίμπερμαν προστέθηκαν και αυτές του εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού, Ρόνεν Μανέλις, που χαρακτήρισε «τρομοκρατικές ενέργειες» τη ρίψη πετρών και το κάψιμο ελαστικών από τους κατοίκους της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Ηθελαν νεκρούς ή ανάπηρους!»

Στο μεταξύ, γιατροί στο νοσοκομείο αλ Σίφα, που είναι το μεγαλύτερο και παλιότερο νοσοκομείο της Γάζας, κατήγγειλαν μιλώντας σε δημοσιογράφους του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα», πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες και ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν ακροβολιστεί από την Παρασκευή σε διάφορα σημεία των μήκους 45 χλμ. συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, έχουν πάρει εντολή να σκοτώσουν. Ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, Τζιχάντ αλ Τζουχαΐντι, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι Ισραηλινοί έχουν εντολή να σκοτώσουν ή να αφήσουν τους διαδηλωτές ανάπηρους». Πρόσθεσε ότι αρκετοί από τους 1.500 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν την περασμένη βδομάδα, ανάμεσά τους και έφηβοι 15 ετών, είχαν χτυπηθεί στο κεφάλι, στη μέση, στα γόνατα, στο στομάχι, ώστε είτε να πεθάνουν είτε να μείνουν καθηλωμένοι σε αναπηρικά καροτσάκια.

Απέναντι σε αυτές τις απειλές, παλαιστινιακές πηγές, μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ανέφεραν πως μελετούν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο στις νέες μαζικές κινητοποιήσεις της ερχόμενης Παρασκευής να πολλαπλασιαστούν τα καμένα ελαστικά ή να χρησιμοποιηθούν καθρέφτες, ώστε να μπλοκαριστεί η ορατότητα στους πάνω από 100 Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές του στρατού που έχουν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία, χτυπώντας ανελέητα διαδηλωτές κάθε ηλικίας που πλησιάζουν έστω και από απόσταση εκατοντάδων μέτρων το φράκτη που ορίζει τη μεθόριο των δύο πλευρών.

ΟΗΕ - ΥΕΜΕΝΗ
Εύσημα από τον Γκουτέρες στους σφαγείς της Υεμένης!

Εξήρε τη χορήγηση μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Υεμένη από τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που καταστρέφουν τη χώρα από το 2015...

ΗNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Δεν έχει όριο η υποκρισία της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων πλούσιων μοναρχιών του Περσικού Κόλπου, μπροστά στον καταστροφικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει από το Μάρτη του 2015 στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, την Υεμένη. Χτες, την ώρα που τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και των συμμάχων τους αιματοκυλούσαν για πολλοστή φορά φτωχική συνοικία της πόλης Χοντέιντα σκοτώνοντας 14 αμάχους, εκ των οποίων τα επτά ήταν παιδιά, απεσταλμένοι των χωρών αυτών συμμετείχαν σε διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη για την ανείπωτη καταστροφή που έχουν προκαλέσει εδώ και τρία χρόνια στην Υεμένη, προκειμένου να μειώσουν εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στη χώρα, ανακοινώνοντας «ανθρωπιστική βοήθεια» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, συμμετέχοντας στο παιχνίδι υποκρισίας που έχει στηθεί στις πλάτες του υεμενίτικου λαού, είχε το θράσος να επιδοκιμάσει τους εισβολείς επικροτώντας τις προσφορές τους... για «ανθρωπιστική βοήθεια», που ξεπέρασε έως χτες το μεσημέρι τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μολονότι όπως παραδέχτηκε αργότερα, συμμετείχαν «ενεργά» στον πόλεμο. «Ολοι ξέρουμε ποιοι είναι μέρος του πολέμου. Αλλά τα δύο αυτά πράγματα πρέπει να ιδωθούν ξεχωριστά, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχει πόλεμος. Υπάρχουν ανθρωπιστικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται από χώρες» είπε ανερυθρίαστα ο Γκουτέρες, εκφράζοντας στη συνέχεια «αισιοδοξία» για περαιτέρω αύξηση της «διεθνούς, ανθρωπιστικής βοήθειας» από τους ιμπεριαλιστές εισβολείς στην Υεμένη, έως το τέλος τρέχοντος έτους... Ο «αισιόδοξος» Γκουτέρες είδε στη συνέχεια πως υπάρχουν κάποιες «θετικές προοπτικές» να ξεκινήσει «αποτελεσματικός ενδο-υεμενίτικος διάλογος» με πρωτοβουλία του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, «εν ευθέτω χρόνω». Κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές «να αδράξουν την ευκαιρία» για να ξεκινήσουν «ειρηνευτικές» συνομιλίες και να τερματίσουν κάποια στιγμή έναν πόλεμο που έχει ξεκληρίσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους, έχει αφήσει πεινασμένους πάνω από 8.200.000 άλλους, οδηγεί στο θάνατο ένα παιδί κάτω των 5 ετών κάθε δέκα λεπτά και έχει αναγκάσει 22.000.000 άλλους να εξαρτήσουν την επιβίωσή τους από τη «διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια».

Εξήρε ιδιαίτερα τη Σ. Αραβία και τα ΗΑΕ, επειδή «γενναιόδωρα προσέφεραν 930.000.000 δολάρια» πριν καλά - καλά αρχίσει η χτεσινή διάσκεψη στη Γενεύη. Οι ΗΠΑ, που επίσης βομβαρδίζουν την Υεμένη με πρόσχημα την «Αλ Κάιντα», ανακοίνωσαν τη χορήγηση μόλις 87.000.000 δολαρίων και αξιωματούχοι της ΕΕ διαβεβαίωσαν ότι θα δώσουν άλλα 107,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Πεκίνο ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ

Συνέχεια επαφών ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων για την Κορεατική Χερσόνησο, που θα ξεκινήσουν στις 27 Απρίλη με τη Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, στο μεθοριακό χωριό Πανμουτζόμ. Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο βρέθηκε στο Πεκίνο, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι. Περισσότερα στοιχεία για τις συνομιλίες τους δεν έγιναν γνωστά. Θυμίζουμε ότι πριν δέκα μέρες στο Πεκίνο είχε βρεθεί και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η επίσκεψή του επιβεβαιώθηκε επίσημα λίγο πριν ολοκληρωθεί. Συνάντησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με βασικό θέμα τις επικείμενες συναντήσεις για τη Χερσόνησο.

Θυμίζουμε ότι εκτός από τη Σύνοδο Βορρά - Νότου, μέχρι τα τέλη Μάη φαίνεται ότι θα γίνει και συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Ολες αυτές οι εξελίξεις φανερώνουν έντονες διεργασίες και φυσικά αναζωπυρώνουν την κινητικότητα σε όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία (εκτός από ΗΠΑ και Κίνα, σε Ρωσία, Ιαπωνία κ.τ.λ.), που διεκδικούν ενεργό «ρόλο» στα νέα παζάρια προς όφελος των μονοπωλίων που εκπροσωπούν.

Σύσφιξη των σχέσεων των στρατών Ρωσίας - Κίνας

Επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Αμυνας στη Μόσχα

Επίσκεψη στη Μόσχα και στη συνέχεια στη Λευκορωσία πραγματοποιεί από χτες ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Γουέι Φενχέ, επικεφαλής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην 7η Διάσκεψη Διεθνούς Ασφάλειας στη ρωσική πρωτεύουσα στις 4 - 5 Απρίλη. Στις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου, επιβεβαίωσε την «ενιαία θέση των δύο χωρών» στη διεθνή σκηνή και σημείωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης (πρώτης στο εξωτερικό μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του) ήταν να σταλεί ένα μήνυμα στις δυτικές δυνάμεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Η κινεζική πλευρά ήρθε πίσω για να κάνει ξεκάθαρους στους Αμερικανούς τους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις ρωσικές και τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις». Εξάλλου, και στον κινεζικό Τύπο υπάρχουν σχετικές αναλύσεις, ότι «η πίεση της Δύσης φέρνει την Κίνα ακόμα πιο κοντά με τη Ρωσία».

Οι δύο χώρες έχουν συνεργασία σε μια σειρά από ενώσεις, όπως η Οργάνωση Συνεργασίας της Σανγκάης και οι BRICS (με Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική), ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Κίνα και Ρωσία βρίσκονται στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, με δασμούς και άλλα οικονομικά μέτρα. Η πρώτη αντιμετωπίζει τις πιέσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, οι οποίες απορρίπτουν τις κινεζικές διεκδικήσεις, ενώ η δεύτερη βλέπει μεγαλύτερη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορά της.

Πάντως, καθόλου τυχαία, ανακοινώθηκε ότι η Κίνα παρέλαβε ήδη από τη Ρωσία την πρώτη εξελιγμένη συστοιχία αντιπυραυλικού συστήματος «S-400», η πρώτη πώληση σε άλλη χώρα του συστήματος που θεωρείται ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην αντιπυραυλική και αντιαεροπορική τεχνολογία, χτυπώντας εχθρικούς στόχους (πυραύλους, αεροσκάφη, κι αυτά τεχνολογίας stealth, που έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφή να μην εντοπίζονται από τα ραντάρ) σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και έως 60 χιλιόμετρα ύψος. Η Τουρκία, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία (καθώς υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ), θα είναι η δεύτερη χώρα που θα εφοδιαστεί το συγκεκριμένο ρωσικό οπλικό σύστημα.

ΙΣΡΑΗΛ
Ακύρωση της συμφωνίας με τον ΟΗΕ για τους Αφρικανούς μετανάστες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το Ισραήλ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι αναστέλλει την εφαρμογή μιας συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει τη Δευτέρα με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά σε δυτικές χώρες των άνω των 16.000 Αφρικανών μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα. Αφορμή έδωσε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με αντιπροσωπεία κατοίκων νότιων συνοικιών του Τελ Αβίβ, όπου ζουν οι περισσότεροι μετανάστες, που διαμαρτύρονται επειδή βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χιλιάδες υπήκοοι Σουδάν και Ερυθραίας θα μείνουν στη χώρα.

Οι Αφρικανοί άρχισαν να εισέρχονται μαζικά στο Ισραήλ από το 2005 και έπειτα, όταν η Αίγυπτος διέλυσε πρόχειρο καταυλισμό προσφύγων, διαδίδοντας παράλληλα στα πλήθη αυτά ότι στο Ισραήλ υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για εργασία. Οι ροές μεταναστών, κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν, εισέρχονταν στο Ισραήλ έως το 2012, οπότε ολοκληρώθηκε τεράστιο τείχος που ανέκοψε τις «παράνομες» εισόδους μεταναστών. Μέσα στα χρόνια αυτά, η πλειονότητα των Αφρικανών μεταναστών άρχισαν να ζουν σε γκέτο του νότιου Τελ Αβίβ και να δουλεύουν για ψίχουλα σε ξενοδοχεία, κατασκευαστικά έργα και δρόμους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ