ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2017
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα η παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας)

Σταθερά στο δρόμο του αγώνα, οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ ως «τετελεσμένο» ό,τι τους έχει αφαιρεθεί
Σταθερά στο δρόμο του αγώνα, οι συνταξιούχοι δηλώνουν ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ ως «τετελεσμένο» ό,τι τους έχει αφαιρεθεί
Διαδηλώνουν σήμερα Τρίτη οι συνταξιούχοι της Αττικής, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο Αθήνας), μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και ΠΣ Νομικών. Στη συγκέντρωση καλεί και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

«Μαζικά, αγωνιστικά, δίνουμε τη μάχη ενάντια στη νέα λαίλαπα, τη νέα θανατηφόρα συμφωνία με αφαίρεση της "προσωπικής διαφοράς", τη μείωση του αφορολόγητου, τον αυτόματο κόφτη, που φέρνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», αναφέρουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στο κάλεσμά τους.

Διεκδικούν την απόδοση στο ακέραιο κύριων και επικουρικών συντάξεων, το ΕΚΑΣ, τα μερίσματα, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τις παροχές στη δημόσια Υγεία και ό,τι άλλο τους έχει αφαιρεθεί. Επίσης, διεκδικούν την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν. Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα αγώνα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και φορομπηχτικών αντιλαϊκών νόμων, την κατάργηση του αντεργατικού οπλοστασίου που τσακίζει τους σημερινούς εργαζόμενους. «Για τα παιδιά μας», προσθέτουν χαρακτηριστικά, «ετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα με αφαίρεση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παραπέρα απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων».

Καλούν τους συνταξιούχους να μη δείξουν καμία ανοχή στα αντιλαϊκά μέτρα και παράλληλα υπογραμμίζουν: «Απορρίπτουμε τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να κατευνάσει με ωμά ψέματα τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτησή μας. Την ίδια ευθύνη έχουν και τα άλλα κόμματα που έχουν ψηφίσει τα μνημόνια και δεν πρόκειται να επαναφέρουν κανένα από τα καταργημένα δικαιώματά μας. Δεν θα επιλέξουμε ποιος δήμιος θα μας αποκεφαλίσει. Δεν υποχωρούμε, δεν θα υποταχθούμε, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε ποτέ στη συνείδησή μας ως τετελεσμένο ό,τι μας έχει αφαιρεθεί. Μένουμε σταθερά στο δρόμο του αγώνα», καταλήγουν.

Εκλογές συνταξιουχικών οργανώσεων

-- Συνεχίζονται οι εκλογές στην Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας και Περιχώρων, μέχρι τις 7/4 (ώρες ψηφοφορίας: 9.00 - 18.00), στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 23, 4ος όροφος, τηλ: 210.52.25.965). Παράλληλα, κάλπη στήνεται και στα παραρτήματα της Ενωσης, τις ίδιες ώρες και με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα, Τρίτη, στην Ηλιούπολη (Αρχιμήδους 54). Αύριο, Τετάρτη, στην Νέα Ιωνία (Αγνώστων Ηρώων 60-62). Την Πέμπτη 6/4, στο Περιστέρι (Εμμ. Βεάκη 36). Την Παρασκευή 7/4, στη Νέα Σμύρνη (Αγχιάλου 20) και την Καλλιθέα (Πλάτωνος 31).

-- Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη πραγματοποιούνται οι εκλογές της Ενωσης ΕΒΕ Αγίου Δημητρίου, στην Πηλέως 56 (ώρες 13.00 - 19.00).

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση στην επιχείρηση λάσπης της πλειοψηφίας του ΕΚ Κέρκυρας

Απάντηση στις συκοφαντίες και τη λάσπη που επιχειρεί να ρίξει σε βάρος του ΠΑΜΕ η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας δίνει με δελτίο Τύπου το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Συγκεκριμένα, με μια απαράδεκτη επιστολή προς τη διοίκηση της ΓΣΕΕ, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, χρησιμοποιώντας συκοφαντίες, λάσπη και διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα της πρόσφατης απολογιστικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου, κάνει λόγο για «τραμπουκισμούς, ύβρεις, απειλές και εκβιασμούς» που τάχα χρησιμοποιεί το ΠΑΜΕ, ενώ αναφέρει ότι «αν δεν ληφθούν μέτρα και πρωτοβουλίες σε ενεστώτα χρόνο, σε λίγα χρόνια, από τα Εργατικά Κέντρα της επαρχίας θα σας έρχονται μόνο αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ».

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ενοχλήθηκε από την οργανωμένη παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη Γενική Συνέλευση, από την αποφασιστική καταγγελία του ρόλου και της στάσης της που, στην ίδια κατεύθυνση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, διευκολύνει το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων και στέκεται εμπόδιο στην οργάνωση και ανάπτυξη ταξικών αγώνων.

Το ΠΑΜΕ στο δελτίο Τύπου σημειώνει:

«Ενοχλήθηκε η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας από την οργανωμένη παρουσία των σωματείων και των στελεχών του ταξικού κινήματος στο απολογιστικό Συνέδριό του, από τη δράση τους και στην Κέρκυρα στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας τους πήραν χαμπάρι.

Οι εργαζόμενοι με την οργάνωση της πάλης, την προσπάθεια για τη μαζικοποίηση των σωματείων, είναι ανάγκη να βγάλουν το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα απ' τον εκφυλισμό όπου το έχει οδηγήσει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Προσπαθεί να κρατηθεί με νοθείες, σωματεία - "μαϊμούδες", σφραγίδες, με συσχετισμούς που στήνονται στα γραφεία της εργοδοσίας και κρατικών μηχανισμών.

Η λάσπη και η συκοφαντία που επιχειρεί να ρίξει η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας δεν αγγίζει το ΠΑΜΕ και τα στελέχη του. Η διαδρομή των συνδικαλιστικών στελεχών του είναι γνωστή σε όλη την εργατική τάξη της χώρας.

Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει».

Ο

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ: Σε 48ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο και μεθαύριο οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου στην υπηρεσία Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων. Περίπου 60 συμβασιούχοι είναι τέσσερις μήνες απλήρωτοι, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους 350 αντιμετωπίζουν νέα καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους. Στα πλαίσια της απεργίας, αύριο θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, και μεθαύριο Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας στις 12 το μεσημέρι.

ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ: Απεργία αορίστου χρόνου από την 1η Απρίλη στην ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ 3Ε Θεσσαλονίκης προκήρυξε το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών και Τυποποιημένων Τροφίμων Βόρειας Ελλάδας, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου και τις απολύσεις των μελών του. Παράλληλα καλεί το λαό να συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

ΤΡΟΛΕΪ: Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο (10.30 π.μ. - 4.30 μ.μ.) οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, λόγω Γενικής Συνέλευσης. Μεταξύ των θεμάτων της Συνέλευσης είναι τα ζητήματα της Συλλογικής Σύμβασης, ασφαλιστικά και εργασιακά.

ΟΤΑ: Δικάζονται αύριο στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων συνδικαλιστές στο χώρο των ΟΤΑ, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις το Μάρτη του 2010.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) καλεί σε Γενική συνέλευση σήμερα Τρίτη, στις 19.00, στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση σήμερα Τρίτη, στις 18.30, στο ΕΚΑ (2ος όροφος).

-- Ξεκινούν σήμερα οι εκλογές στο Σωματείο εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ιωαννίνων. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο Εργατικό Κέντρο (Γιοσέφ Ελιγιά 7) σήμερα, Τρίτη (9.00 - 17.00), αύριο Τετάρτη (12.00 - 20.00) και την Παρασκευή 7/4 (11.00 - 18.00).

-- Εκλογές πραγματοποιεί ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Ν. Θεσσαλονίκης - Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, στις 6, 7, 9 και 10 Απρίλη. Αναλυτικά οι αρχαιρεσίες θα πραγματοποιηθούν: Στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του Συλλόγου (Αριστοτέλους 32, 6ος όροφος) την Πέμπτη 6/4 και την Παρασκευή 7/4 (14.00 - 21.00) και τη Δευτέρα 10/4 (14.00 - 19.00). Στην Κατερίνη, την Κυριακή 9/4 (10 π.μ. - 12 το μεσημέρι) στην αίθουσα «Εκάβη» του Πνευματικού Κέντρου. Στις Σέρρες, την Κυριακή 9/4 (17.00 - 20.00), στα γραφεία του Συλλόγου Πανσερραϊκός.

Σχεδόν 20 εκατομμύρια οι άνεργοι στην ΕΕ

Στο 9,5% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη το Φλεβάρη του 2017, από 9,6% το Γενάρη του 2017, και 10,3% το Φλεβάρη του 2016. Αντίστοιχα, στην ΕΕ των «28» το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 8% το Φλεβάρη του 2017, από 8,1% το Γενάρη του 2017 και 8,9% το Φλεβάρη του 2016.

Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι φθάνουν σχεδόν τα 20 εκατομμύρια στην ΕΕ, από τα οποία τα 15,5 εκατομμύρια βρίσκονται στην Ευρωζώνη.

Κινητοποιήσεις στις Τηλεπικοινωνίες

Απεργία σήμερα στις εταιρείες «VODAFONE» και «VICTUS»

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις εταιρείες «VODAFONE» και «VICTUS». Τις αποφάσεις για τις απεργίες έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία, ενώ ενισχυτικά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) κήρυξε απεργία στον Ομιλο «Vodafone» και στη «Victus Networks».

«Στη συνεχόμενη επίθεση της εργοδοσίας της "Vodafone"», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ, «με μειώσεις μισθών, απολύσεις, κατάργηση τμημάτων, εθελούσιες απολύσεις, απαντάμε συλλογικά με 24ωρη απεργία. Απαιτούμε: Να σταματήσουν τώρα οι εκβιαστικές απολύσεις και η ανακύκλωση προσωπικού. Να σταματήσει η κοροϊδία με την ενοικίαση εργασίας. Να υπογραφούν επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο ύψος των αποδοχών και των δικαιωμάτων του 2011. Να υπογραφεί κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα καλύπτει συνολικά την απώλεια εισοδήματος που έχουμε οι εργαζόμενοι από το 2009 μέχρι σήμερα».

Με τη σημερινή απεργία τους οι εργαζόμενοι στη «VICTUS» δίνουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους, απαιτώντας την ανάκληση των επτά απολύσεων που έγιναν πριν από λίγες μέρες. Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα αυτό εκφράζουν οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ σε «VODAFONE», «ΝΟΚΙΑ», στον Ομιλο ΟΤΕ (Κεραμεικού, Αγίου Στεφάνου, ΝΥΜΑ), «INTRACOM» και στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ.

Επίσης, την Πέμπτη 6 Απρίλη οι εργαζόμενοι στη «ΝΟΚΙΑ» κατεβαίνουν σε στάση εργασίας (2 μ.μ. - 4 μ.μ.) ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις, απαιτώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης κ.ά. Να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο γίνονται εκλογές για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, με την «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) να καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τους υποψηφίους της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ