ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να μη χαθεί η οργή, η πείρα να οδηγήσει σε πολιτικά συμπεράσματα

Σε εκδήλωση της ΤΟ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, μίλησε την Τετάρτη σε εκδήλωση της ΤΟ Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής.

Αναφερόμενος στα υπαρκτά προβλήματα των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων, όπως τα λουκέτα, οι 400.000 ανασφάλιστοι και ο ανύπαρκτος τζίρος τόνισε ότι η παράθεσή τους δίνει πείρα, αλλά από μόνη της η πείρα δεν οδηγεί σε πολιτικά συμπεράσματα. Οπως επεσήμανε: «Η οργή πολλές φορές "βράζει και χύνεται". Χάνεται η ανάγκη να συγκρουστεί με την κυριαρχία των μονοπωλίων που και από τη δική του πείρα ο επαγγελματίας, ο έμπορος καταλαβαίνει ότι τον συμπιέζουν, του παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από τα όποια περιθώρια είχε να συνεχίσει να δουλεύει στον κλάδο του.

Χρειάζεται να δουλέψουμε στην κατεύθυνση να γκρεμιστούν ιδεολογήματα και να ξεπεραστούν αυταπάτες ότι περάσαμε τον κάβο, τώρα έρχεται η ανάπτυξη και κάπως θα τα κουτσοβολέψουμε. Οτι μπορεί η υγιής επιχειρηματικότητα να δώσει μια λύση. Θυμίζουμε τις συνέπειες που έφεραν οι μονόδρομοι: Η ΕΕ, η οικονομία της αγοράς και η κρίση της, τα χρέη που έχει δημιουργήσει η διαχείριση αυτής της οικονομίας, το ποιος πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια. Φως στο τούνελ δεν υπάρχει, και δεν το λέμε καταστροφολογώντας, αλλά δείχνοντας την τάση, ότι δηλαδή ακόμα και αυτή η όποια ανάκαμψη θα βρει όχι μόνο εργαζόμενους με μισθούς πείνας, αλλά και επαγγελματίες με ακόμα χειρότερους όρους να προσπαθούν να επιβιώσουν. Θα βρει ακόμα πιο ενισχυμένες και απελευθερωμένες αγορές για να μπορούν να τα μονοπώλια να παίρνουν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, και να επαληθεύεται τελικά ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό».

Αναφέρθηκε ακόμα στη λογική ο επαγγελματίας να θεωρείται επιχειρηματίας: «Η αλλοίωση δεν είναι τυχαία. Εχουμε, δηλαδή, το στυλοβάτη της καπιταλιστικής οικονομίας να ταυτίζεται με τον επαγγελματία που προσπαθεί με τη δουλειά στο μαγαζί του, με την ενασχόλησή του στον ένα ή στον άλλο κλάδο να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του και να σταθεί στα πόδια του».

Μιλώντας για τα πρόσφατα μέτρα που πάρθηκαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, σημείωσε: «Ολα αυτά τα μέτρα ολοκληρώνουν, σε μια σειρά κλάδους, ένα ασφυκτικό πλαίσιο, που μέσα εκεί θα κινείται η μικρή ατομική επιχείρηση, που με ακόμα πιο άνισους όρους θα βρεθεί απέναντι στην υπεροπλία των πολυκαταστημάτων, των μεγάλων αλυσίδων σε όλα τα επίπεδα».

Τέλος, κάλεσε τους ΕΒΕ να στηρίξουν παντού τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι καθήκον και αυτού του ανθρώπου που βλέπει καχύποπτα την ΕΕ, αφού είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει ανατρεπτικά και ριζοσπαστικά την αντίθεση με αυτήν».

«Πρέπει με ενιαίο τρόπο να εκφραστεί η ψήφος και στις τρεις κάλπες» τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι στο ίδιο κάδρο με την ΕΕ, καθώς το μοντέλο «δήμος - επιχειρηματίας» είναι ευρωενωσιακό: «Το πώς θα αναπτυχθούν οι λεγόμενες τοπικές κοινωνίες δεν αφορά τα επιμέρους αλλά την κυρίαρχη επιλογή. Μέσα π.χ. από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ προσανατολίζονται, διαμορφώνονται, καθορίζονται οι όροι για τη δική τους ανάπτυξη, την κερδοφορία των λίγων. Ξέρουμε ότι ο κόσμος ψηφίζει με διαφορετικά κριτήρια. Δίνουμε όμως τη μάχη για το ενιαίο κριτήριο στην ψήφο γιατί αυτό διαμορφώνει και μία συνείδηση η οποία δεν ενσωματώνεται, που μπορεί να αντιδρά».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Τα προβλήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων επιβεβαιώνουν τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη

Με εργαζόμενους σε ξενοδοχεία συνομίλησε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Η κατάσταση στον κλάδο, τα προβλήματα που βιώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με την ανεργία, τα εξαντλητικά ωράρια και την απλήρωτη δουλειά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία «Ηλέκτρα Παλλάς» και «Μακεδονία Παλλάς», όπου περιόδευσε χτες κλιμάκιο υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Ο Γ. Δελής κάλεσε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να ενισχύσουν στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, τους υποψηφίους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», να δυναμώσει τη φωνή που υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια. Παράλληλα, τους κάλεσε να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της επιτυχίας της απεργίας στις 9 Απρίλη, να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Σε δήλωσή του, μετά το τέλος της περιοδείας σημείωσε:

«Παρά την υψηλή αύξηση της τουριστικής κίνησης την περασμένη χρονιά, τόσο σε αριθμό τουριστών, όσο και σε έσοδα και παρά τις ευοίωνες προβλέψεις για το τουριστικό κεφάλαιο για τη φετινή χρονιά, η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι όλο και χειροτερεύει. Σε όλο και λιγότερα ξενοδοχεία πλέον εφαρμόζεται έστω και η μειωμένη κατά 15% κλαδική σύμβαση, ενώ διευρύνονται οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με χαμηλότερα μεροκάματα και δικαιώματα. Απολύονται, επίσης, εργαζόμενοι που διατηρούν κάποια εναπομείναντα δικαιώματα και στη θέση τους προσλαμβάνονται νέοι από διάφορα προγράμματα ως φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Γι' αυτήν την κατάσταση, έχει ευθύνη και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης. Οι πανηγυρισμοί του όλο το προηγούμενο διάστημα για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε τουριστικό πυλώνα δεν έφεραν καμιά βελτίωση στη ζωή των εργαζομένων στον κλάδο.

Επιβεβαιώνεται και από αυτό το παράδειγμα η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών

Πλατιά πολιτική δράση αναπτύσσουν οι ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, με περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Μεταξύ άλλων για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και οι παρακάτω:

Στην Αττική

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Περιστέρι, στον Αγ. Βασίλη, θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα και μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Αιγάλεω, στο Δημαρχείο θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υποψήφια δήμαρχος Αιγάλεω και μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 6/4

-- Στις 6.30 μ.μ. σε συγκέντρωση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών (αίθουσα εκδηλώσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων, Βερανζέρου 1) θα μιλήσει ο Γ. Πέρρος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών και μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην Παλατιανή Πετρούπολης, στο «καφενείο του Κώστα» (πλατεία Γοργόνας) θα μιλήσει ο Γ. Πρωτούλης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών και μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στις εργατικές κατοικίες Καισαριανής θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 11.30 π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία της Μάνδρας θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου. Θα μιλήσουν ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και μέλος της ΚΕ και ο Μπ. Θεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος.

Στην Κ. Μακεδονία

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 11 π.μ. στο Δημαρχείο και την Αντιπεριφέρεια Κιλκίς και στις 2.30 μ.μ. στο εργοστάσιο της «Alumil» θα περιοδεύσει ο Γ. Ζιώγας, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Παρασκευή

-- Συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Αγιάς Λάρισας, με ομιλητές τους Β. Μπούτα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Γ. Κασίδα, υποψήφιο δήμαρχο Αγιάς.

-- Παρουσίαση του ψηφοδελτίου για την Αντιπεριφέρεια Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, με τους Β. Μπούτα και Τ. Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Λάρισας.

-- Περιοδεία, στις 8 μ.μ., στο Ευύδριο Λάρισας και στις 9 μ.μ. στην Κρήνη, με τον Ρ. Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία, στη 1 μ.μ., στο θεραπευτικό κέντρο «Απολλώνειο», με τον Τ. Τσιαπλέ.

-- Συγκέντρωση στο Κεραμίδι Τρικάλων, στις 8.30 μ.μ., με ομιλητές την Βάσω Μπακάση, υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και τον Απ. Θωμόπουλο, υποψήφιο δήμαρχο Φαρκαδόνας.

-- Συγκέντρωση στο Ριζαριό Τρικάλων, στις 7.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Καΐκη, υποψήφιο δήμαρχο Τρικάλων.

Αύριο, Σάββατο

-- Παρουσίαση ψηφοδελτίων για την Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας και το Δήμο Βόλου, στις 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο Βόλου, με τους Β. Μπούτα, Γ. Λούμα, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Απ. Νάνο, υποψήφιο δήμαρχο Βόλου.

Στην Κρήτη

Σήμερα, Παρασκευή

-- Εκδήλωση πραγματοποιεί η ΚΟ Ιεράπετρας του ΚΚΕ στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «ΜΑΡΙΑ ΛΙΟΥΔΑΚΗ», στην παλιά Δημοτική Αγορά. Θα μιλήσει ο Γ. Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ. θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Μινώα - Πεδιάδας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο εκθεσιακό κέντρο στο Αρκαλοχώρι. Θα μιλήσουν ο Δ. Βρύσαλης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου και ο Κ. Προυκάκης, υποψήφιος δήμαρχος Μινώα - Πεδιάδας.

Σε Πελοπόννησο και Ζάκυνθο

Αύριο, Σάββατο

-- Ομιλία σε Ανω και Κάτω Αλισσό, στις 7.30 μ.μ. με τον Νίκο Καραθανασόπουλο, υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Συγκέντρωση στο χωριό Φιολίτη, στο καφενείο του χωριού, στις 7.30 μ.μ. με ομιλητή τον Γ. Κορφιάτη, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη.

Διόρθωση

Κατά την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του υποψήφιου δημάρχου Περιστερίου Γρ. Τιμπλαλέξη, που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο του «Ρ», βαφτίσαμε κατά λάθος «ελληνάδικα» τα «αλουμινάδικα» στο Μπουρνάζι, την περιοχή δηλαδή που βρίσκονται συγκεντρωμένες βιοτεχνίες μετάλλου.

Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού

Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 9 π.μ. επίσκεψη στα γραφεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8, Αθήνα). Στις 12 μ. επίσκεψη στις μονάδες των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ στο κέντρο της Αθήνας («Mosaic», «Μεταβατικό Σχολείο», «Πλεύση», «Εν δράσει», «Στροφή») και συζήτηση με τους εργαζόμενους και το επιστημονικό προσωπικό. Στις 2 μ.μ. επίσκεψη στη μονάδα street work του «ΕΞΕΛΙΞΙΣ», στην πλατεία Κουμουνδούρου. Στις 5.30 μ.μ. επίσκεψη στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου στην Γκράβα.

-- Αύριο, Σάββατο, στις 10 π.μ. περιοδεία στη λαϊκή αγορά της οδού Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια. Στις 6.30 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στην Ανω Κυψέλη, στο καφενείο «Το αμπάρι του πεντάρα» (Καυκάσου 172).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ