ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργούν και σήμερα στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

Συγκέντρωση των εργαζομένων χτες έξω από τη Βουλή και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών

Eurokinissi

Από τη χτεσινή πορεία των απεργών
Συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Μεταξύ άλλων, διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερους από 6 μήνες. Επίσης, αντιδρούν στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του προγράμματος από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των δήμων, που σπρώχνουν τη φροντίδα ηλικιωμένων και ΑμΕΑ σε ιδιώτες, μέσα από τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα από διάφορες περιοχές της χώρας. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Εκεί συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες και έθεσαν το πρόβλημα της πολύμηνης καθυστέρησης στην πληρωμή τους, χωρίς ωστόσο να αποσπάσουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση ή δέσμευση ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν εκ νέου συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τρίτη.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους μετέφερε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος χαιρέτισε το πρωί στη συγκέντρωσή τους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μπάμπη Βορτελίνο, αλλά και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στο χαιρετισμό του, ο Μανώλης Ραλλάκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας, σημείωσε πως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αφορά χιλιάδες συνταξιούχους που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του. Υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα βρίσκεται εγκλωβισμένο στα δόκανα της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που προωθούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του. Είπε, τέλος, ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και χρηματοδότηση του προγράμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τη μεσολάβηση δήμων, ΜΚΟ και ιδιωτών.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία

Πρόγραμμα δράσης ενόψει και της πανεργατικής απεργίας

Κινητοποιήσεις με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία οργανώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενόψει και της απεργίας στις 9 Απρίλη. Συγκεκριμένα:

-- Οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά προχωρούν σε στάση εργασίας (12 μ.-3 μ.μ.) στις 8/4 μετά από απόφαση της ΕΙΝΑΠ. Αντιδρούν στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών στα νοσοκομεία, στην παράταση της 5ετούς θητείας των γιατρών για ένα χρόνο προτού μονιμοποιηθούν και στη διαθεσιμότητα των περίπου 250 γιατρών από τα νοσοκομεία του πρώην ΙΚΑ από την ερχόμενη Τρίτη.

-- Στον «Ευαγγελισμό», όπως σημειώνει το Σωματείο, μετά την παρέμβαση που έκανε χτες στη Διοίκηση, «έγινε ολοφάνερο ότι οι ανάγκες σε μετακινήσεις που έκαναν οι οδηγοί του "Ευαγγελισμού", θα εκχωρηθούν σε ιδιωτική εταιρεία (γνωστή από παλιά με παρόμοιες δραστηριότητες) με τεράστιο κόστος για το νοσοκομείο και τους ασθενείς».Σήμερα θα γίνει συγκέντρωση οδηγών και γιατρών που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, τη Δευτέρα το πρωί συγκέντρωση στο Χειρουργικό και το μεσημέρι στα Επείγοντα, την Τρίτη το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής.

-- Στο Ασκληπιείο Βούλας αποφασίστηκαν καθημερινές 4ωρες στάσεις εργασίας (7-11 π.μ.) έως και τις 8/4. Σήμερα θα γίνει ενημέρωση των ασθενών που θα προσέλθουν στη γενική εφημερία, τη Δευτέρα ενημέρωση των κατοίκων των Νότιων Προαστίων και την Τρίτη το πρωί συγκέντρωση στην κάτω πύλη του νοσοκομείου. Επίσης, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.

-- Στο «Σωτηρία» έγινε χτες συγκέντρωση εργαζομένων στην πύλη του νοσοκομείου και παρέμβαση στο διοικητή. Πέρα από τα άλλα ζητήματα του νοσοκομείου, τέθηκαν έντονα τα προβλήματα που προκύπτουν για τη λειτουργία του νοσοκομείου - εκτείνεται σε 400 στρέμματα - από τη διαθεσιμότητα των οδηγών. Δεν θα μπορεί να μοιράζεται φαγητό, φάρμακα, να μεταφέρονται ασθενείς κ.ά.

-- Στο ΨΝΑ (Δαφνί) αποφασίστηκε στάση εργασίας (11 π.μ.-3 μ.μ.) σήμερα και συγκέντρωση στη λεωφόρο Καβάλας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Γαλλία: Το αληθινό πρόσωπο των «ευρωσκεπτικιστών»

Εμπειρία χρήσιμη και για την εργατική τάξη της δικής μας χώρας είναι η αποκάλυψη τού ποιον πραγματικά υπηρετούν οι εμφανιζόμενες ως «εναλλακτικές», «αντισυστημικές» ή «ευρωσκεπτικιστικές» εθνικιστικές δυνάμεις που «φυτρώνουν» ή ενισχύονται σε άλλες χώρες, ενόψει και των ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Εθνικού Μετώπου» («Front National» - FN) της Γαλλίας, που, παρά την προσεκτική διατύπωση των θέσεών του δεν μπορεί να κρύψει πως, πέρα από τη λαϊκίστικη φιλολογία του, στόχος του είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου. Αλλωστε, αυτό το ρόλο έπαιζαν και παίζουν τα φασιστικά κόμματα, προσπαθώντας να στρατεύσουν μαχητικά το λαό στους στόχους του κεφαλαίου, τσακίζοντας την ίδια στιγμή το εργατικό κίνημα.

Ο 27χρονος Νταβίδ Ρακλίν, που την Κυριακή εκλέχτηκε νέος δήμαρχος στη Φρεζίς της νότιας Γαλλίας, με τη στήριξη του «FN», συμπυκνώνει τους στόχους του για την «οικονομική ανάπτυξη» της περιοχής στο σύνθημα: «Φρεζίς - μια πόλη που θα στραφεί στις επιχειρήσεις». Εκφράζοντας το παράπονο ότι τα τελευταία χρόνια «λίγες νέες επιχειρήσεις εγκαταστάθηκαν σε καινούριες ζώνες», η παράταξη του υποψηφίου του FN ξεκαθαρίζει μέσα από τις ίδιες τις προτάσεις του ότι το εμφανιζόμενο ως «αντισυστημικό» κόμμα της Μαρί Λεπέν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εναλλακτική πρόταση για την ενίσχυση του κεφαλαίου. Μεταξύ άλλων, υπόσχεται ότι:

-- «Θα παίξει το ρόλο της ασπίδας ενάντια στην αύξηση της φορολογίας (σ.σ. των επιχειρήσεων) σε εθνικό επίπεδο», ενώ σε άλλο σημείο των θέσεών της η παράταξη μιλά και για «μείωση των φόρων».

-- Θα αναζητήσει συνομιλητές «για να δημιουργηθούν νέοι σχηματισμοί (πανεπιστήμια, για ενήλικες, δημόσια, ιδιωτικά), με στόχο έναν κύκλο κατάρτισης, επιχειρήσεις», ανοίγοντας το δρόμο για την επένδυση κεφαλαίων στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας.

-- Θα δημιουργήσει έναν «Οίκο της Επιχείρησης» που θα εμπλέκεται στη διαδικασία «ίδρυσης, χρηματοδότησης, ανάπτυξης» των επιχειρήσεων και θα φέρνει σε επαφή κάθε επιχείρηση με υποψήφιους «ιδιώτες επενδυτές», ανιχνεύοντας νέα πεδία που θα διασφαλίζουν την ισχυροποίηση των μεγαλοεπιχειρηματιών, η οποία θα ευνοείται αντικειμενικά και από την απορρόφηση των μικρομεσαίων.

-- Θα «δημιουργήσει ένα φυτώριο επιχειρήσεων που θα προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες: Δημόσιες υπηρεσίες όπως μέσα εκτύπωσης, ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, αίθουσες συγκεντρώσεων...», διευκρινίζοντας πώς το FN αντιλαμβάνεται συνολικά το «δημόσιο» χαρακτήρα των «δημόσιων υπηρεσιών». Δηλαδή, ως ...παροχή και από τις επιχειρήσεις, οι οποίες βεβαίως δε θα λειτουργούν για την ψυχή της μάνας τους αλλά για να έχουν κέρδος.

-- Θα δημιουργήσει έναν «Οίκο για την εργασία» που «θα συγκεντρώνει μία προσφορά θέσεων εργασίας σε τομείς πολύ συγκεκριμένους», θα λειτουργεί δηλαδή ως δουλεμπορικό γραφείο, εξασφαλίζοντας στις επιχειρήσεις τα φτηνά εργατικά χέρια που απαιτεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Η επίθεση της πλουτοκρατίας κλιμακώνεται με παλιούς και νέους διαχειριστές, παλιές και νέες «συνταγές», τον ίδιο όμως πάντα στόχο: Την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που πάντα θα ισοδυναμεί με τη σχετική και απόλυτη επιδείνωση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Οι επιδιώξεις του FN και των υποψηφίων του δείχνουν δύο πράγματα: Αφ' ενός ότι οι «διαφορετικές» (σ.σ. όπως λέει) προτάσεις του δεν επιφυλάσσουν στον πυρήνα τους τίποτα διαφορετικό από την αντιλαϊκή πολιτική που ήδη εφαρμόζεται σε βάρος του λαού. Αφ' ετέρου ότι οι «νέες» δυνάμεις, που εμφανίζονται ενόψει και των ευρωεκλογών, μπορεί να ασκούν κριτική στην ΕΕ, μέχρι και να την «πολεμούν», δεν πολεμούν όμως καθόλου τα ταξικά συμφέροντα για λογαριασμό των οποίων η ΕΕ ιδρύθηκε και αναπτύσσεται. Για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα είναι αδιέξοδη η επιλογή της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Μόνη διέξοδος είναι η ψήφος και η οργάνωση σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων, σε κάθε χώρα.


Α. Μ.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ
ΣΗΜΕΡΑ λήγει η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους

Σήμερα Παρασκευή λήγει -μετά από παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών- η προθεσμία για να εγγραφούν οι Ελληνες κάτοικοι χωρών - μελών της ΕΕ στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στα ειδικά εκλογικά τμήματα του εξωτερικού (η ημερομηνία της ψηφοφορίας σε αυτές τις κάλπες θα είναι Σάββατο 24 Μάη).

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής: Αίτηση από την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) τυπωμένη τρεις φορές, φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου και εφόσον η αίτηση κατατεθεί από τρίτο πρόσωπο πρέπει να έχει εξουσιοδότηση. Οι αιτήσεις κατατίθενται στην πλησιέστερη προξενική αρχή του τόπου κατοικίας και ισχύουν μόνο για τις ευρωεκλογές του 2014.

Υπενθυμίζουμε ότι για όποιον εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού δεν αποτελεί εμπόδιο αν το αποφασίσει να ψηφίσει τελικά στην Ελλάδα, κανονικά στον εκλογικό κατάλογο που ανήκει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ