ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ
Οι μάρτυρες υπεράσπισης αντέκρουσαν τις άθλιες κατηγορίες

Η έδρα αποφάσισε τη συνέχιση της δίκης στις 9 Απρίλη, μέρα πανεργατικής απεργίας!

Με τις καταθέσεις των τελευταίων μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε χτες η δίκη των χαλυβουργών. Οπως και οι προηγούμενοι, έτσι και αυτοί κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της σπίλωσης του απεργιακού αγώνα που έδωσε η μεγάλη πλειοψηφία των χαλυβουργών, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύουν τις κατηγορίες με τις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρούν να δικάσουν την ίδια την απεργία.

Τη σκυτάλη πήραν οι μάρτυρες υπεράσπισης, που στις καταθέσεις τους αποτύπωσαν πλευρές του πολύμηνου απεργιακού αγώνα, που έγινε με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η συνέχεια της δίκης ορίστηκε για την Τετάρτη 9 Απρίλη, παρά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων των χαλυβουργών ότι εκείνη τη μέρα υπάρχει πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Με τις καταθέσεις τους, οι μάρτυρες υπεράσπισης, άλλοι εργαζόμενοι, άλλοι σε διαθεσιμότητα και άλλοι απολυμένοι, αλλά και μια γυναίκα απεργού ανέτρεψαν με τις καταθέσεις τους τις αβάσιμες κατηγορίες της «παράνομης βίας» και της «παραβίασης δικαστικής απόφασης». Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αναφέρθηκε στο συγκλονιστικό αγώνα που έδωσαν οι απεργοί, τόσο από την άποψη της μαζικής συμμετοχής στις διαδικασίες με τις οποίες παίρνονταν οι αποφάσεις, όσο και από την άποψη της αλληλεγγύης και της στήριξης που προσέφεραν πλατιά τμήματα εργαζομένων. Σημείωσε ότι ένας αγώνας που διαρκεί για εννιά ολόκληρους μήνες, κόντρα σε σημαντικές δυσκολίες και σοβαρά εμπόδια, δεν είναι δυνατό να κρατηθεί με τη βία, όπως ισχυρίζονται οι απεργοσπάστες, αλλά προϋποθέτει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, χαρακτηριστικά που είχε η απεργία των χαλυβουργών.

Οσο για τις προκλήσεις, τις απειλές και τη βία, αυτά αναλογούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας. Οπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, στόχος των ενεργειών του ήταν να σπάσει η απεργία και όχι να δουλέψει το εργοστάσιο, αφού κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό των απεργοσπαστών, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν πόστο στην παραγωγή.

Διεκδικούν δωρεάν μεταφορές για τους ανέργους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στου Ρέντη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στου Ρέντη
Παρέμβαση στην «ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες» στου Ρέντη έκαναν χτες οι Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιά, Περάματος, Σαλαμίνας, απαιτώντας δωρεάν μεταφορές. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με εκπρόσωπο της διοίκησης του Οργανισμού, ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων για τους ανέργους, με τα εξής βασικά αιτήματα: Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. Διαγραφή όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε ανέργους. Επίδομα ανεργίας για όλους 600 ευρώ και για όλη την περίοδο της ανεργίας. Εκτακτο επίδομα μπροστά στις γιορτές του Πάσχα. Σφράγισμα των βιβλιαρίων υγείας όλων των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί, η Επιτροπή Ανέργων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας και του Συλλόγου Γυναικών Δράμας.

Κι άλλη σύμβαση-λαιμητόμος στα ξενοδοχεία

Την απαράδεκτη τοπική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε με τους ξενοδόχους η πλειοψηφία της διοίκησης του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η νέα σύμβαση προβλέπει: Μείωση μισθών κατά 5% το 2014, σε συνέχεια των μειώσεων κατά 15% στις οποίες οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές συμφώνησαν την περασμένη χρονιά, και αύξηση 2% το 2015. Αρθρο με το οποίο καταργείται το 8ωρο και προσφέρεται στους ξενοδόχους μια ώρα τσάμπα εργασίας, πρόβλεψη που είχαν φροντίσει να συμπεριλάβουν και στην προηγούμενη σύμβαση. Αρθρο που προβλέπει την κατάργηση του 5ήμερου.

«Για άλλη μια φορά η Ενωση Ξενοδόχων αξιοποίησε τα "δεκανίκια" της (τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, πλειοψηφία στη διοίκηση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου) για να χτυπήσει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Εμείς οι εργαζόμενοι και οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές στα σωματεία του κλάδου που συμμετέχουμε στο ΠΑΜΕ δεν θα χάσουμε λεπτό από την προσπάθεια για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος προτάσσοντας τις ίδιες τις ανάγκες μας, πετώντας έξω από το σωματείο αυτούς που όχι μόνο συμφώνησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αλλά επιβάλλουν οι ίδιοι τη ζωή του σκλάβου για μας και τις οικογένειές μας. Να μη βρουν τόπο να σταθούν. Τέτοιους ξεπουλημένους στην εργοδοσία όχι μόνο δεν έχει ανάγκη ο κλάδος, αλλά είναι επικίνδυνοι όσο ποτέ».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΤΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα για συλλογική αντίσταση στην «αξιολόγηση»

Να ακυρωθεί στην πράξη, μέσα από μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, καλεί με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ. Με το ν. 4250/2014, σημειώνει η Γραμματεία, «η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προχωρά, εκτός των άλλων, σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων».

Οπως σημειώνεται, «(...) η κυβέρνηση και το αστικό κράτος έρχεται με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει με αυταρχικότερα εργαλεία τους εργαζόμενους δημόσιους υπαλλήλους, να αναδείξει τα νέα επίλεκτα κρατικά στελέχη της διοίκησης. Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις (...) οι κατηγοριοποιήσεις (...) και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θέλουν το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.

Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι και με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης (...) και με τις τωρινές τροποποιήσεις του θα επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης οι πιστοί υλοποιητές της κυβερνητικής πολιτικής. Κρύβει ότι τα φαινόμενα της αποσάθρωσης δημόσιων υπηρεσιών, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα και της μη κάλυψης των κοινωνικών αναγκών οφείλονται στη δικιά της πολιτική».

Η Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν το νομοθετικό πλαίσιο της «αξιολόγησης», να απορρίψουν την «ανθρωποφαγία» που θέλουν να επιβάλουν μεταξύ των εργαζομένων και με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν: Κατάργηση του νόμου 4250, να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που επιβάλλει, να μην δεχτεί κανένας προϊστάμενος να συμπράξει στην υλοποίηση του νόμου, στη βαθμολογία με ποσόστωση, που οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων, να μη συμμετάσχει κανένας εργαζόμενος σε αυτοαξιολόγηση, να μη γίνει καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.

Διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας

Επιστολή διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της Περιφερειακής Μονάδας Στερεάς Ελλάδας του ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθεσε χτες ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης. Ο Οργανισμός δεν έκανε τους επιτόπιους ελέγχους στις ενστάσεις αγροτών της περιοχής, με αποτέλεσμα, μετά από ένα εξάμηνο, να μην έχουν εγκριθεί και καταβληθεί οι ενιαίες ενισχύσεις της καλλιεργητικής περιόδου 2013. Γεγονός που φέρνει τους ενιστάμενους αγρότες σε αδυναμία κάλυψης βασικών οικογενειακών και καλλιεργητικών αναγκών τους.

Η ανάγκη για ενστάσεις προέκυψε από την ακαταλληλότητα των συστημάτων του δορυφόρου να αναγνωρίσουν τα είδη των καλλιεργειών, το ακριβές μέγεθος των καλλιεργούμενων εκτάσεων εξαιτίας της μη αναγνώρισης του ανάγλυφου του εδάφους. Οπως επίσης απέρριψαν τους βοσκότοπους, επειδή περιλάμβαναν και ξυλώδη βλάστηση. Οι αγρότες απαίτησαν: Να γίνουν αποδεκτές όλες οι ενστάσεις που αφορούν την αναγνώριση καλλιέργειας, αφού, ως ετήσια, έχει ήδη λήξει. Να γίνουν αποδεκτές οι ενστάσεις για τα βοσκοτόπια. Να γίνει άμεσα επιτόπιος έλεγχος για τις ενστάσεις που αφορούν το μέγεθος των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Κινητοποίηση ενάντια σε απόλυση στην ΕΑΣ Ξάνθης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην ΕΑΣ Ξάνθης, για την απόλυση εργαζόμενης που δεν υπέγραψε ατομική σύμβαση με μείωση του μισθού κατά 40%, έκαναν χτες μέλη της Γραμματείας Ξάνθης του ΠΑΜΕ και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο διευθυντή της εταιρείας, κατήγγειλαν ότι η απόλυση της εργαζόμενης έχει χαρακτηριστικά «παραδειγματισμού» προς όλους τους εργαζόμενους, ότι όποιος δεν υπογράφει ατομική σύμβαση απολύεται! Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ